ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Τώρα είναι η ώρα για κλιμάκωση της πάλης, με προετοιμασία απεργιακής απάντησης!

Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα
Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα
Μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές από τα δεκάδες συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την περασμένη βδομάδα σε όλη τη χώρα. Ηταν μια μαχητική εργατική - λαϊκή απάντηση στην πολιτική που «ματώνει» το λαό για τη στήριξη του κεφαλαίου, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη ξεδιπλώνονται από την κυβέρνηση.

Τώρα είναι η ώρα για κλιμάκωση της πάλης, με εντατική προετοιμασία για πανεργατική απεργία, κόντρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει μέτρα κατά παραγγελία των μονοπωλίων ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, όπως έχει ήδη συμφωνήσει με το κουαρτέτο από τις πρώτες συζητήσεις για την 3η «αξιολόγηση».

Οπως έδειξε και με το νομοσχέδιο για το σμπαράλιασμα του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών, το οποίο ψήφισε με τις απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος», μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να προωθήσει με κάθε τρόπο τα νέα αντεργατικά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο. Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα νέα μέτρα καταστολής που φέρνει ενάντια στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η απάντηση είναι απεργιακή ετοιμότητα. Πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της πάλης απέναντι στην εργοδοσία, για μαζική απεργιακή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, για να βγει στο προσκήνιο ο αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Στόχος είναι αυτή η κόκκινη κλωστή να καθοδηγεί το σχέδιο δράσης και τη λειτουργία των ταξικών συνδικάτων. Ξεκινώντας από το πρωτοβάθμιο σωματείο, τα συνδικάτα να αναδειχθούν σε πραγματικούς οργανωτές και εμπνευστές της πάλης, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια, στα γραφεία, αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, εντάσσοντας νέες δυνάμεις στη μάχη.

Στην ημερήσια διάταξη κάθε σωματείου, σε γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, εργατικές συγκεντρώσεις, είναι ανάγκη να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στη ζωή του εργαζόμενου, να οργανωθούν παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Με αιχμή την οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, συνολικά για βελτίωση των όρων και των συνθηκών δουλειάς. Να δυναμώσουν οι αγώνες για την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου, που εξασφάλισαν και ενισχύουν προς όφελος των εργοδοτών όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς: Ηδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράφουν το κοινό κάλεσμα 9 Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος. Οι αποφάσεις μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες, η πάλη αυτή να αγκαλιάσει τους εργαζόμενους, με οδηγό και την πείρα από την πρωτοβουλία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που στήριξαν πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ενισχύουμε τις εστίες αντίστασης, παλεύουμε να συγκλίνουν σε ένα μεγάλο ποτάμι ενάντια στο ίδιο το κεφάλαιο

Οι εργαζόμενοι, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν ξεκινούν από το «μηδέν». Οι εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν πολύτιμη μαγιά, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη γενικότερη αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων.

Τέτοια θετικά παραδείγματα είναι οι οικοδόμοι σε μεγάλα εργοτάξια της Αθήνας, που δίνουν αυτήν την περίοδο τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ο αντίστοιχος αγώνας στον όμιλο ΟΤΕ, ο πολύμορφος 9μηνος αγώνας που δόθηκε από τους μεταλλεργάτες στη Ζώνη, ο οποίος κατέληξε στην υπογραφή ΣΣΕ και συνεχίζεται με τη μάχη για την εφαρμογή της. Οι αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών, οι κινητοποιήσεις σε εργοστάσια χημικής βιομηχανίας, στα πρακτορεία Τύπου, η μάχη στο Δημόσιο ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση», η ίδια η οργάνωση της πάλης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές ενάντια στους πλειστηριασμούς...

Αυτές οι εστίες αντίστασης απέναντι στην εργοδοσία πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες και κυρίως να συγκλίνουν σε ένα μεγάλο ποτάμι αγωνιστικής δράσης, σε μια γενική αναμέτρηση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που το υπηρετούν. Ενιαιοποιώντας αιτήματα και διεκδικήσεις, να βγάλουν στο προσκήνιο την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, προβάλλοντας τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Απέναντι στα κάλπικα «αφηγήματα» της «δίκαιης ανάπτυξης» από την οποία τάχα θα ωφεληθούν όλοι, η πάλη των εργαζομένων και του λαού, η μαζική απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα είναι αυτή που θα στείλει σαφές μήνυμα: Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους! Δεν ανεχόμαστε την αντιλαϊκή πολιτική, δεν δεχόμαστε τις θυσίες δίχως τέλος. Με ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, για να περάσουν οι εργαζόμενοι και λαός στο δρόμο της αντεπίθεσης.


Γ. Ζαχ.


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση μετά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο ΣΣΕ, το οποίο υπογράφτηκε λίγες μέρες μετά
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο ΣΣΕ, το οποίο υπογράφτηκε λίγες μέρες μετά
Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών πέτυχαν την περασμένη Τετάρτη το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και οι εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μετά από περίπου 9 μήνες πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε το κλαδικό Συνδικάτο με την ένωση των εργοδοτών (ΣΕΝΑΒΙ), μετά από αυτήν τη σημαντική μάχη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των μεγάλων απωλειών των εργαζομένων, της πάλης ενάντια στα σχέδια των εργοδοτών για διατήρηση και επέκταση των συνθηκών «γαλέρας». Αποτελεί σημαντικό βήμα στον αγώνα για την εκ νέου κατάκτηση μιας σειράς δικαιωμάτων που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στα μεροκάματα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Οσον αφορά στο ωράριο, κατοχυρώνει το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατοχυρώνει, επίσης, τα δύο διαλείμματα μέσα στο 7ωρο. Ως προς τις υπερωρίες, προβλέπει 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα, ενώ θέτει ανώτερο όριο τις τρεις ώρες υπερωρία. Προβλέψεις υπάρχουν στη Σύμβαση και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, ορίζει πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο. Θεσμοθετούνται επίσης τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός των εργαζομένων. Η Σύμβαση προβλέπεται να έχει πανελλαδική ισχύ, διάρκεια μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.

Το Σχέδιο της Σύμβασης είχε παρουσιαστεί, συζητηθεί και εγκριθεί σε Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το Συνδικάτο για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Η υπογραφή της δεν εφησυχάζει το Συνδικάτο, το οποίο ήδη οργανώνει το επόμενο βήμα του αγώνα, τη μάχη για την εφαρμογή της. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι θα έχουν τους ίδιους τους εργοδότες, που μπορεί να υπέγραψαν τη Σύμβαση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την προσπάθεια να την υπονομεύσουν, καθώς και το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις, έχει καταργήσει την υποχρεωτικότητά τους.

Βήμα βήμα η υπογραφή της Σύμβασης

Η υπογραφή της Σύμβασης ήταν το αποτέλεσμα πολύμορφων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στην αρχή του έτους και συσπείρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Ζώνη. Απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και συνελεύσεις, κινητοποιήσεις μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία στο Πέραμα και τον Πειραιά, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, είναι μερικές από τις μορφές πάλης που αξιοποίησαν οι εργαζόμενοι.

Στους μήνες αυτούς μετρήθηκαν συγκεκριμένα βήματα μέσα από τα οποία οι εργαζόμενοι έφτασαν στην υπογραφή της Σύμβασης. Για παράδειγμα, υπογράφτηκαν περισσότερες από 80 διμερείς Συμβάσεις ανάμεσα στο Συνδικάτο και μεμονωμένους εργοδότες, κάτω από τη διαρκή κινητοποίηση των εργαζομένων, ανεβάζοντας τα μεροκάματα και βελτιώνοντας τους όρους δουλειάς. Εφαρμόστηκε στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων το 7ωρο, με τους εργαζόμενους να το επιβάλλουν με στάσεις εργασίας και παύση εργασιών.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η μάχη για τη Σύμβαση εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδότες εντείνουν τους εκβιασμούς στους εργαζόμενους και αξιώνουν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους στο όνομα των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης». Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι στη Ζώνη επέβαλαν το 7ωρο στην πράξη και το κατοχύρωσαν και μέσα από τη ΣΣΕ, η κατάκτηση αυτή «ξηλώνεται» για άλλους εργαζόμενους στο λιμάνι. Η COSCO, δηλαδή ο σημερινός ιδιοκτήτης του λιμανιού, κατάργησε το 7ωρο για τους εργαζόμενους σε μια σειρά ειδικότητες, με τη συμφωνία μάλιστα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ.

Με όπλο τη ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συνεχίζουν με καλύτερους όρους τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδότες που τους θέλουν να διαπραγματεύονται μόνοι τους το μεροκάματο και τους όρους της δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ