ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Ανοιχτή» η απαγόρευση απεργιών και διαδηλώσεων

Προφανώς λόγω των επερχόμενων εκλογών, η κυβέρνηση παραπέμπει το σχετικό νομοσχέδιο για τον Απρίλη του 2004

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης απεργιών, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, άφησε χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τη λειτουργία της πόλης τον Αύγουστο του 2004. Το παραπάνω μέτρο, που «μαγειρεύεται» εδώ και αρκετό καιρό από την κυβέρνηση, συζητήθηκε χτες και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Η αναφορά του υπουργού στο Σύνταγμα και τις προβλέψεις του σχετικά με τους παραπάνω περιορισμούς, ήταν μια σαφή προειδοποίηση ότι αν τελικά δε συναινέσουν τα συνδικάτα των εργαζομένων, τότε όλα επιτρέπονται... «Το Σύνταγμα προβλέπει τα πάντα», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Προβλέπει και ζητήματα συναθροίσεων και ζητήματα απεργιών και όλα ρυθμίζονται από τη νομοθεσία. Υπάρχουν κάποιες ρήτρες οι οποίες επιτρέπουν να ληφθούν ειδικά μέτρα. Πιστεύω ότι το ίδιο το γεγονός των Αγώνων θα δικαιολογούσε την εφαρμογή αυτών των διατάξεων». Ο υπουργός συνέχισε βέβαια λέγοντας ότι «δε χρειάζεται ούτε καν να το πούμε αυτό, ούτε καν να το συζητήσουμε, γιατί στόχος μας είναι τα πάντα να επιλύονται συναινετικά μέσα από τη συζήτηση, το διάλογο, τη συναντίληψη και τη συνευθύνη». Και εξέφρασε την ευχή πως «δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε ούτε διαδηλώσεις, ούτε απεργίες, ούτε κινητοποιήσεις την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το άρθρο 11 του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, προβλέπει ότι «οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει». Είναι προφανές ότι η επίκληση της ρήτρας είναι μια υπόθεση σχετική...

Κατά τα άλλα, χτες ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν το διάστημα από 2 Αυγούστου έως 4 Σεπτέμβρη 2004 που αφορούν ρυθμίσεις για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, την αποκομιδή των απορριμμάτων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές που θα υπάρξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και κυκλοφοριακούς άξονες της Αττικής (μικρός δακτύλιος Αθήνας, πρωτεύον Ολυμπιακό Δίκτυο, λιμάνι Πειραιά, παραλιακή ζώνη). Ολα τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. - 6 μ.μ.).

Προτάθηκε ακόμα νυχτερινός ανεφοδιασμός (12 έως 7 π.μ.) στις περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας (10 μ.μ. - 7 π.μ.). Οι λαϊκές αγορές όπου κριθεί απαραίτητο θα μετακινηθούν σε άλλους δρόμους.

Σημειώνεται τέλος ότι όλες οι τελικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της πόλης θα προβλέπονται σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλη του 2004.

Μετέφεραν στον Κορυδαλλό τους πέντε κρατούμενους απεργούς πείνας

Σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα που την επέβαλε, ενόψει μάλιστα του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δημιουργεί η χτεσινή μεταφορά στον Κορυδαλλό των πέντε από τους επτά κρατούμενους στις φυλακές των Διαβατών που κατηγορούνται για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Οι Ισπανοί Φερνάντο Πέρεζ, Κάρλος Μαρτίν Μαρτίνεζ και ο ο Βρετανός Σάιμον Τσάπμαν που ήδη βρίσκονται στην 38η ημέρα απεργίας πείνας, ο πολιτικός πρόσφυγας από τη Συρία Σουλεϊμάν Ντακντούκ (52 ημέρες), και Σπύρος Τσίτσας (35 ημέρες), που δεν πίνουν πλέον ούτε νερό, μεταφέρθηκαν με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας τα ξημερώματα και αμέσως οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών.

Η προοπτική σύμφωνα με τις αρχές είναι να μοιραστούν σύντομα σε διάφορες φυλακές της χώρας για την αποφυγή συγκεντρώσεων, διαμαρτυριών και επεισοδίων έξω από μια φυλακή. Το ότι όμως μεταφέρθηκαν λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα δημιουργεί βάσιμη υπόνοια πως δεν είναι τυχαίο. Αλλωστε, η ίδια η Αστυνομία επειδή «φοβάται» επεισόδια, πρόκειται να αποκλείσει τελείως το δρόμο μπροστά από το νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού. Ενώ το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει ότι στους κρατούμενους ασκείται ψυχολογική και σωματική βία και πως έχουν περιορισμένη επαφή με τους οικείους και τους δικηγόρους τους και μαζί με άλλους φορείς και οργανώσεις ζητά την άμεση αποφυλάκιση των κρατουμένων.

Τη διασάλευση της ειρήνης και της ησυχίας των νοσοκομείων από τις δυνάμεις της αστυνομίας, καταδικάζει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον τρόπο μεταφοράς των πέντε κρατουμένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες μέρες. Η πάνοπλη παρουσία της αστυνομίας «μόνο κλίμα τρομοκρατίας επιβάλλει και μάλιστα βαρύ και ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με την "ασφάλεια", μια και οι κάτισχνοι κρατούμενοι δεν είναι πλέον ικανοί ούτε 100 μέτρα να βαδίσουν χωρίς να εμφανίσουν λιποθυμικό επεισόδιο», σημειώνει η ΕΝΙΘ.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Καταρρέουν» οι κυβερνητικές υποσχέσεις

Τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης που, τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Λευκάδας, δεν έχουν σχεδόν κανένα αντίκρισμα για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Λευκάδας, καταγγέλλει με δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

«Εχουν περάσει τρεις μήνες από το σεισμό που προκάλεσε τις γνωστές καταστροφές στο νησί της Λευκάδας», αναφέρεται στην Ερώτηση. Και συνεχίζει: «Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, για γρήγορη επούλωση των πληγών που άφησε πίσω ο σεισμός, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα από όσα είχε εξαγγείλει». Συγκεκριμένα: «Ακόμη υπάρχουν σεισμόπληκτοι που δεν πήραν ούτε το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ. Καμιά ρύθμιση δεν έχει γίνει για τη συμπλήρωση των ενσήμων, για να μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας και να έχουν ασφαλιστική κάλυψη όσοι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους. Οι επαγγελματοβιοτέχνες ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα με ευνοϊκούς όρους δάνεια για αποκατάσταση των ζημιών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων που θα ανακούφιζαν κάπως τους πληγέντες και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υλοποίηση των εξαγγελιών της, πότε και πώς;

Στο Φανάρι επιτροπή της Ιεραρχίας

Την Πέμπτη 13 Νοέμβρη μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη Αρχιερατική Επιτροπή, για να επιδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη φάκελο με την πρόσφατη απόφαση της Ιεραρχίας, περί του καταλόγου των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων.

Σύμφωνα με την απόφαση της χτεσινής πρώτης μέρας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η επιτροπή θ' αποτελείται από τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο και τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, που θα συνοδεύονται από τον γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Κ. Μισικούλη. Η επιτροπή δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση ν' αποφασίσει ή να συνομιλήσει για ενδεχόμενο μετέπειτα διάλογο. Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «τυχόν επίσημος διάλογος πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική απόφαση των εκατέρωθεν Ιερών Συνόδων». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, απαντώντας σ' ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε για τους μητροπολίτες που βρίσκονται στο Φανάρι, ότι η μετάβασή τους εκεί δεν ήταν ούτε εν γνώσει της Συνόδου, ούτε του αρχιεπισκόπου, το πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες, όμως το θέμα δεν απασχόλησε τη ΔΙΣ.

Τέλος, συνάντηση είχαν χτες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Τυρολόης Παντελεήμονα, Σεβαστείας Δημήτριο και Φιλαδέλφειας Μελίτωνα, οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Φιλίππων Προκόπιος. Σύμφωνα με την Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου, δεν κλήθηκαν για συνάντηση.

Συζήτηση για τα λατομεία Ασβεστοχωρίου

Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα από την παρουσία μεγάλου αριθμού κατοίκων της περιοχής Μεσαίου στην αίθουσα συνεδριάσεων, συνήλθε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίασή του χτες το απόγευμα με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά και λειτουργία των Λατομικών Συνεταιρισμών «ΚΥΨΕΛΗ» και «ΝΙΚΗ ΣΠΕ» από την περιοχή του Ασβεστοχωρίου στη νέα λατομική περιοχή Μεσαίου - Πετρωτού - Μονόλοφου του Δήμου Καλλιθέας. Με πρόταση του νομάρχη, αποφάσισε, με πλειοψηφία, να διορίσει επιτροπή που να συζητήσει παραπέρα το θέμα με τους Δήμους Χορτιάτη και Καλλιθέας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε 10 μέρες να συγκληθεί νέα συνεδρίαση για ν' αποφασίσει για το θέμα.

Η απόφαση αυτή φανερώνει την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και εξευμενισμού των κατοίκων της περιοχής Μεσαίου ενόψει και των εκλογών και όχι κατ' ανάγκη τη θέληση για μια σωστή αντιμετώπιση του θέματος της λατομικής δραστηριότητας στο νομό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ