ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι υγειονομικοί και ασθενείς, με ή χωρίς Covid

Νοσοκομεία «μίας νόσου», τα οποία όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της πανδημίας που καλπάζει

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τη «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει μπροστά στην οδυνηρή πραγματικότητα της εκθετικής αύξησης των αναγκών νοσηλείας και της αδυναμίας των νοσοκομείων να ανταποκριθούν, λόγω της εγκληματικής - όπως αποδεικνύεται - πολιτικής υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όλες σχεδόν οι δημόσιες ΜΕΘ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid. Οι κλινικές η μία μετά την άλλη (κυρίως χειρουργικές) κλείνουν ή συγχωνεύονται, αδειάζουν από ασθενείς ή μεταφέρονται μαζί με τους ασθενείς τους σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες Covid.

Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και με τη βούλα μετατράπηκε σε «μίας νόσου». Οι υγειονομικοί, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης, είναι εξαντλημένοι, ενώ μετρούν μεταξύ τους και εκατοντάδες κρούσματα. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) «βουλιάζουν» στις εφημερίες, με το χρόνο αναμονής των ασθενών να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Οι ασθενείς άλλων νοσημάτων εξαναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αφού έκλεισαν τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, τακτικές εξετάσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια, με κίνδυνο για την υγεία τους. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία συρρικνώνονται ή κλείνουν, αφού από τις ήδη υποστελεχωμένες δομές αντλείται προσωπικό για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικά, στα Κέντρα Υγείας τόσο μέσα στην πόλη (Τούμπα κ.α.) όσο και στους γύρω δήμους (Θέρμη, Μηχανιώνα) δεν υπάρχουν μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες, λείπει νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όπως και ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΙΘ, «οι μόνες κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας είναι οι 17 του ΑΧΕΠΑ, χωρίς πρόσληψη προσωπικού μέχρι σήμερα». Οι επιπλέον ΜΕΘ, με 86 κλίνες που λειτουργούν σήμερα για ασθενείς Covid και άλλες 18 από επεκτάσεις στα νοσοκομεία της πόλης, έχουν προκύψει από μετατροπές των ΜΕΘ και ειδικών μονάδων, όπως η Μονάδα Αντιμετώπισης Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο «Παπανικολάου» και η Μονάδα Καρδιοχειρουργικής στο ΑΧΕΠΑ, σε ΜΕΘ Covid.

Είναι τέτοιες οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης, που, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία - εκπαίδευση στα βασικά, γιατροί και νοσηλευτές στέλνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» προχτές εξέδωσε «εντέλλεσθε» για την αξιοποίηση όλων των γιατρών, ειδικών και ειδικευόμενων όλων των ειδικοτήτων, για περιστατικά κορονοϊού στις κλινικές, με μόνο έναν επιβλέποντα ειδικό παθολόγο ή πνευμονολόγο. Στην ίδια κίνηση προχώρησε χτες και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ενώ ξεκίνησαν και μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (10 νοσηλευτές από το Θεαγένειο που μετακινούνται στο Ιπποκράτειο).

«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και των ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό οι υγειονομικοί βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση στα νοσοκομεία, ανθρώπων όλων των ηλικιών, που μέσα σε συνθήκες συνωστισμού καλούνται να περιμένουν μέχρι και 4 ώρες για να εξεταστούν και να κάνουν το τεστ. Για όσους βρίσκονται θετικοί ακολουθεί η εισαγωγή σε κλινική, όπου νοσηλεύονται απομονωμένοι από τους δικούς τους ανθρώπους, νιώθουν ανασφάλεια και φόβο.

Το μόνο στήριγμά τους είναι οι υγειονομικοί, που όμως είναι ήδη εξουθενωμένοι, και από την προηγούμενη φάση της πανδημίας και εξαιτίας των πολιτικών υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που είχαν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την εντατικοποίηση της εργασίας. Ηδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι σε ηλικία όπου και οι ίδιοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μόνο στο ΑΧΕΠΑ περίπου 150 εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορονοϊό και σε καραντίνα, με αποτέλεσμα οι αυξημένες ανάγκες να πρέπει να καλύπτονται από ακόμα λιγότερους. Ετσι, φτάσαμε στο σημείο να δουλεύουμε αδιάκοπα ακόμα και με υποψία Covid, μέχρι να βγούμε θετικοί ή να εμφανίσουμε συμπτώματα.

Σταδιακά το ΑΧΕΠΑ μετατρέπεται σε νοσοκομείο "μίας νόσου" και καλούνται γιατροί άλλων ειδικοτήτων να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ασθενών, χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία και καμία προετοιμασία. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που ρίχνεται στη μάχη χωρίς να του έχουν δείξει ούτε καν πώς φοράνε την ειδική στολή.

Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι πρέπει να δούμε τι κάνουμε σήμερα, εμείς επιμένουμε ότι το χτες δεν μπορεί να αποσυνδέεται από το σήμερα. Το ότι τα νοσοκομεία με την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας έφτασαν στα όριά τους είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και δεν φρόντισαν να θωρακίσουν το ΕΣΥ, και ακόμα και τώρα κάνουν ελάχιστες προσλήψεις, κυρίως συμβασιούχων, που όμως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα στο πλαίσιο της μέρας δράσης

Στάση εργασίας από τις 8 έως τις 10 π.μ. και κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου» κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για τα δικαιώματά τους και την υγεία του λαού.

Στο πλευρό τους βρίσκονται σωματεία και φορείς της πόλης, που σχεδιάζουν ήδη τη συμμετοχή τους με όλα τα μέτρα προστασίας στις σημερινές διαμαρτυρίες στις πύλες των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας. Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στις 8.30 π.μ. - 9 π.μ. έξω από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου».

Αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών έχουν πάρει τα εξής σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα: Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Δ' ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματεία Επισιτισμού, Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Επιπλέον, σήμερα, τα σωματεία της Βιομηχανίας προγραμματίζουν παρέμβαση στην Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, στις 11 π.μ., για την έλλειψη μέτρων και ελέγχων σε χώρους δουλειάς και στη συνέχεια πλατιά εξόρμηση στη ΒΙΠΕ Σίνδου για ενημέρωση των εργαζομένων.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΔΥ σήμερα στις 10.30 π.μ. και επίσης παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ολες οι παραπάνω πρωτοβουλίες είναι ενταγμένες στην προετοιμασία για την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Τέλος, στο πλευρό των υγειονομικών και συγκεκριμένα στην κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στις 8.30 π.μ., καλεί η Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF - SRF στην ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνδικάτα και μαζικοί φορείς οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής. Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη, καλούν στις 10 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής προχωρά σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. έξω από το ΓΝ Κομοτηνής, ενώ αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί και στην πύλη του Νοσοκομείου Δράμας στις 10 π.μ.

Η «ακτινογραφία» των νοσκομείων

Στο ΑΧΕΠΑ μετά και τα 6 κρεβάτια της καρδιοχειρουργικής που έγιναν ΜΕΘ covid, απέμειναν ελάχιστες πλέον για μη covid περιστατικά. Η μία μετά την άλλη οι κλινικές αδειάζουν από ασθενείς που μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές για να γίνουν Covid (νευροχειρουργική, χειρουργική, ψυχιατρική) και τώρα ετοιμάζεται και η Προπαιδευτική Παθολογική. Η καρδιολογική μεταφέρθηκε στην Καρδιοχειρουργική, ενώ έχουν συμπτυχθεί η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ.

Στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (πάνω από 30 θετικοί και σε καραντίνα) ανάμεσα στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να κλείνουν κλινικές (Παθολογική, Χειρουργεία Μαστού κ.α.). Οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού δεν μπορούν να καλύψουν την υποστελέχωση με πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις

Στο «Αγιος Δημήτριος», η Παθολογική έχει μετατραπεί σε κλινική για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ άδειασαν επίσης η Χειρουργική και η Ουρολογική που μεταφέρθηκαν και συγχωνεύθηκαν με τη Γυναικολογική και την Οφθαλμολογική. Οι 8 κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό.

Στο «Παπανικολάου» και οι 37 κλίνες ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε Covid. Τα άλλα περιστατικά που εξυπηρετούνταν από τη Β' ΜΕΘ πλέον θα οδηγούνται στην Καρδιοχειρουργική και τη Στεφανιαία Μονάδα που ήδη είναι γεμάτες.

Και στο Ιπποκράτειο με τις εκατοντάδες ελλείψεις προσωπικού (υπολογίζονται σε 700) συνεχίζουν να αδειάζουν οι κλινικές και οι ασθενείς να (Ορθοπαιδική, Ουρολογική) να μεταφέρονται σε ιδιωτική κλινική.

Στο «Παπαγεωργίου» άνοιξαν χθες άλλες 2 κλινικές covid αφού οι υφιστάμενες 3 είναι πλήρεις. Η έλλειψη προσωπικού βγάζει μάτια, αφού νοσηλευτές σε ρεπό καλούνται να εργαστούν επειδή συνάδελφοί τους βρέθηκαν θετικοί, ή τέθηκαν σε καραντίνα. Εχει αρχίσει τηλεργασία σε διοικητικά τμήματα και επεκτείνεται κι άλλο, στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μπαλώματα» και αναβάθμιση των ιδιωτικών κλινικών

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και κυρίως να πετάξει από τις πλάτες της κυβέρνηση τις εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα, προσπάθησε χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μετά από σύσκεψη στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Μίλησε για τις «αυξημένες ανάγκες» που παρουσιάζονται λόγω και της μεγάλης θετικότητας (32%) που εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε 50 «νέες» ΜΕΘ covid σε όλη τη Β. Ελλάδα, μέχρι την Κυριακή, που όμως θα προκύψουν κι αυτές από τη μετατροπή άλλων κλινών, οι οποίες θα λείψουν από τους ασθενείς. Οι κλίνες κατανέμονται στα νοσοκομεία: ΑΧΕΠΑ (6), Ξάνθη (7), Αλεξανδρούπολη (5), Σέρρες (5), Ιπποκράτειο (15), Γιαννιτσά (6) και Γεννηματάς (6).

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την εμπλοκή ιδιωτικής κλινικής σε εφημερία του ΕΣΥ, λέγοντας ότι την σημερινή εφημερία του «Ιπποκράτειου» θα στηρίξει επικουρικά το Διαβαλκανικό Κέντρο. Γνωστοποίησε ότι ήδη ανταποκρίθηκαν περίπου 140 - 150 ιδιώτες ιατροί στην πρόσκληση για στελέχωση του ΕΣΥ και επανέλαβε ότι χρειάζονται παθολόγοι, λοιμωξιολόγοι, αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι και γενικοί ιατροί.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια, ώστε να γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες και είπε πως εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα «C-130» το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες. Για άλλη μια φορά, επανέλαβε τα περί ατομικής ευθύνης, για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ