ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
KOMMATIKH OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Αμεσα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού

Εδώ και τώρα, λίγο πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις κρίσιμες προτάσεις του ΚΚΕ και των υγειονομικών (φωτ. από παρεμβάσεις τον περασμένο Απρίλη)
Εδώ και τώρα, λίγο πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις κρίσιμες προτάσεις του ΚΚΕ και των υγειονομικών (φωτ. από παρεμβάσεις τον περασμένο Απρίλη)
Υπογραμμίζοντας την εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Οι περισσότερες μονάδες της πόλης βρίσκονται ουσιαστικά σε μόνιμο συναγερμό, με τους εργαζόμενους σε αυτές να καλούνται ήδη να κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δραματικές συνθήκες αλλά και τις χειρότερες που ακολουθούν.

Χτες, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας υποστήριξε ότι κάνει "ό,τι περνά από το χέρι της".

Ποια είναι η πραγματικότητα:

1. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το τρίμηνο του εγκλεισμού στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να προετοιμάσει το ΕΣΥ. Σήμερα καμώνεται ότι αύξησε τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πραγματικότητα μετέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ ώστε να δέχονται μόνο περιστατικά κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Γενικά Νοσοκομεία "Γ. Παπανικολάου" και "Αγ. Παύλος" δεν έχουν αυτή τη στιγμή καμία γενική ΜΕΘ, ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία αυτές που παραμένουν διαθέσιμες για μη Covid περιστατικά είναι ελάχιστες. Επιπλέον, το προσωπικό σε αυτές είναι πολύ λιγότερο από αυτό που ενδείκνυται, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των διασωληνωμένων.

2. Υποστήριξε επίσης ότι αύξησε το προσωπικό σε σχέση με αυτό που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι μαζί με όλα τα άλλα παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνήθειο της «δημιουργικής λογιστικής». Στις ΥΠΕ της περιοχής της Θεσσαλονίκης, από τον Ιούνη του 2019 έως τον Ιούνη του 2020, το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε, ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων δεν ήταν συνολικά παρά μερικές εκατοντάδες και πολύ μακριά από το να καλύψουν τα τεράστια κενά, που σε κάποιες μονάδες ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες (π.χ. το Ιπποκράτειο έχει περισσότερα από 700 κενά σε οργανικές θέσεις). Μάλιστα, οι μονιμοποιήσεις που αναγκάζεται να κάνει τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις απομακρύνουν αντί να προσθέσουν προσωπικό, αφού προκαλούν μετακινήσεις προς άλλες μονάδες, π.χ. από το "Παπανικολάου" έφυγαν γιατροί για Ιπποκράτειο. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες προσωπικό χωρίς πείρα ή ελάχιστα εκπαιδευμένο αναλαμβάνει καθήκοντα που απαιτούν υψηλή εμπειρία και χρόνια εκπαίδευσης.

3. Ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία παρείχαν και άλλες υπηρεσίες πλην της αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν ξέρουμε πού στηρίχθηκαν για να τα πουν αυτά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όσα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη δεν μετατράπηκαν ήδη σε μονάδες μίας νόσου τείνουν να μετατραπούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών αφορά τον κορονοϊό. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες κλινικές των ΓΝ καταργούνται ή συγχωνεύονται. Παρουσίασαν μάλιστα με εμφατικό τρόπο τις χιλιάδες των θεραπειών πλην κορονοϊού, που έγιναν από το ΕΣΥ, ως κατόρθωμα της κυβέρνησης, όταν με δική της εντολή τα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 80%, ενώ στην πράξη σε κάποιες μονάδες σταμάτησαν εντελώς. Δεν φτάνει λοιπόν που άφησαν τους υγειονομικούς να παλεύουν απροστάτευτοι και άοπλοι, τώρα επιχειρούν να πάρουν και τη δόξα.

4. Δεν πήρε μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στριμώχνονται σαν τις σαρδέλες καθημερινά στα αστικά λεωφορεία της πόλης. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τον έλεγχο στους μεγάλους χώρους δουλειάς και την προστασία των εργαζομένων σε αυτούς. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την Εκπαίδευση. Τώρα ο υπουργός έχει το θράσος να λέει ότι «δεν προσέξαμε στη Θεσσαλονίκη», όταν η κυβέρνησή του φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά στην περιοχή.

5. Ο υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ παρείχε υπηρεσίες σε «αυτούς που δεν μπορούν, τους αναξιοπαθούντες», όταν την ίδια μέρα το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ενημέρωσε όλα τα ΓΝ πως σταματά τη διακομιδή ανασφάλιστων ασθενών προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Πρόκειται για απερίγραπτης απανθρωπιάς εξέλιξη, με βάση την οποία αφήνεται στην τύχη του το τμήμα των συνανθρώπων μας που πλήττεται περισσότερο. Αλλά αυτός είναι ο καπιταλισμός και στη βαρβαρότητά του ανταποκρίνεται η κυβέρνηση που επιτρέπει να μετράνε οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας την αξία του ανθρώπου με κριτήριο το βάθος της τσέπης του.

6. Ακόμα και τώρα που η κατάσταση βρίσκεται στο "κόκκινο", δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές. Επίταξη φυσικά δεν είναι αυτό που εννοούν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να εντάξουν όλες τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη στήριξη όλων των άλλων υγειονομικών αναγκών, βρίσκουν ευκαιρία να μπουκώσουν τους κλινικάρχες με περισσότερο χρήμα.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού, ξόδεψε το χρόνο για να κάνει δωράκια δισεκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πήρε το ένα μέτρο μετά το άλλο για να διευκολύνει τους εργοδότες στο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Εκανε τη ζωή του λαού κόλαση, αφού εκτός από την πανδημία είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας και η λίστα δεν έχει τέλος, το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Ακόμα και τώρα, τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να φορτώνουν ο ένας στον άλλο τις κοινές τους ευθύνες για την άθλια κατάσταση του ΕΣΥ. Κανείς από τους δυο δεν παραδέχεται ότι για να εξυπηρετηθεί το ΕΣΥ σήμερα πρέπει να θιγούν τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων. Ομως δεν έχασε την τσίπα ο ένας για τη βρει ο άλλος.

Εστω και τώρα, λίγο πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και μετρήσουμε περισσότερα θύματα. Λίγο πριν γίνουμε σαν τις χώρες που ο υπουργός καμώνεται ότι ξεπέρασε η κυβέρνησή του.

Με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, δηλαδή τάισμα των κλινικαρχών, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση και προτείνουν άλλα κόμματα. Για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μίας νόσου.
  • Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία "Λοιμωδών" και "Παναγία".
  • Μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους, το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι' αυτές τις βδομάδες.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία "σκουριάζουν", ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
  • Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στο Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη, συνέπειες της προηγούμενης περιόδου.
  • Εκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις των υγειονομικών και του ΚΚΕ

Δήλωση για την εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Σε δήλωσή του για την εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει τα εξής:

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει κόκκινο! Η υπεράνθρωπη προσπάθεια υγειονομικών, στις σημερινές δραματικές συνθήκες που όλο και χειροτερεύουν, δεν αρκεί. Η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει να γίνουν. Εχει εγκληματικές ευθύνες. Εδώ και τώρα να υλοποιήσει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς των υγειονομικών, αλλά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία "Λοιμωδών" και "Παναγία" με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, να διενεργηθούν μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων κ.ά.

Αυτό είναι το μόνο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ