ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967 - 1974
Ο αγώνας για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» συνεχίζεται!

«47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο αγώνας για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" συνεχίζεται», τονίζει στο κάλεσμά του για τη φετινή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να τιμήσουν τη μεγάλη επέτειο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

«Δεν θα αποδεχτούμε, στο όνομα του "lockdown" για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη σιωπή, την αδράνεια, τον εφησυχασμό, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει το σύνολο της αντιλαϊκής της πολιτικής», σημειώνει δίνοντας απάντηση στις κυβερνητικές επιδιώξεις να μην πραγματοποιηθεί η πορεία. Εξηγεί ότι η κυβέρνηση «βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία, για να προχωρήσει τα δικά της βάρβαρα αντιλαϊκά σχέδια. Να επαναφέρει, με άλλο όνομα και μορφή, το "Σπουδαστικό της Ασφάλειας". Αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση γνωστών περιθωριακών ομάδων, συκοφαντεί τους φοιτητές, τα συλλογικά τους όργανα και τους αγώνες τους. Επιχειρεί έναν νέο γύρο καταστολής, με μέτρα που είχε έτοιμα από καιρό: Πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης κ.ά. Οταν σχεδιάζει να "βάλει χέρι" στο δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τη συλλογική τους πάλη, στους συλλόγους και τις λειτουργίες τους».

Ο ΣΦΕΑ καλεί «τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν, με τη συμμετοχή τους, συνολική απάντηση στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, στη λιτότητα, στον αυταρχισμό, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στα εμπόδια άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που είναι μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στα νέα εμπόδια που ορθώνονται στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, στην ένταση της αστυνόμευσης και της καταστολής των φοιτητικών και λαϊκών αγώνων».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ σημειώνει για την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής: «Η αναγνώριση της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης και η καταδίκη των στελεχών της, ανεξάρτητα από το ύψος των ποινών, είναι μια θετική έκβαση. Η πάλη όμως ενάντια στο φασισμό - ναζισμό και τις αιτίες που τον γεννούν, συνεχίζεται από το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

Ενώ, για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει «την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τους ανταγωνισμούς μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών στην περιοχή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα). Μέσα σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί, με την επιθετική δράση της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς αυτούς, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της σε όφελος των επιχειρηματικών της ομίλων, την έχουν μετατρέψει με ευθύνη τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό και τη χώρα μας.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ - ΕΞΩ το ΝΑΤΟ" παραμένει επίκαιρο 47 χρόνια μετά.

Λέμε όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή.
  • Παλεύουμε για να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο».

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Τιμάμε το Πολυτεχνείο και το όραμα του λαού μας

«Τιμάμε τη 47ηεπέτειο του Πολυτεχνείου και το όραμα του αγώνα των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (σε ενέργεια και αποστρατεία), μαζί με τους στρατευμένους μας, έχουμε υποχρέωση να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συναδέλφους μας αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες και των τριών κλάδων των ΕΔ, οι οποίοι με τον αγώνα τους έδωσαν αθάνατα μηνύματα ελευθερίας, δημοκρατίας, αλήθειας, δικαιοσύνης, αυτοθυσίας», σημειώνει, και συνεχίζει: «Γι' αυτό συγκέντρωσαν επάνω τους το αδυσώπητο μίσος της δικτατορίας, ένα καθεστώς που υπήρξε ύβρις για τις ΕΔ και στιγμάτισε τη σύγχρονη Ιστορία μας με την τραγωδία της Κύπρου. Ολα δείχνουν ότι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσχημα της πανδημίας θέλει να επιβάλει την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Με τον τρόπο αυτόν δίνει συνέχεια στο θέμα της περιστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων σε μια περίοδο δύσκολη τόσο για το λαό, που οδηγείται στη φτωχοποίηση, όσο και για τα εθνικά μας θέματα.

Βιώνουμε μια περίοδο που η κατάσταση στη διεθνή σκηνή παραμένει επικίνδυνη, καθώς η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βαθαίνει με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και εγκυμονεί κινδύνους για το λαό μας, την εθνική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία».

Η ΚΕΘΑ καλεί τα στελέχη και τους στρατευμένους να στείλουν και φέτος το μήνυμα της ανυπακοής και του αγώνα, καθώς, όπως αναφέρει, «είναι αδήριτη ανάγκη να δώσουμε μια απάντηση στην αστυνομοκρατία, στην καταστολή, στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και τον κρατικό αυταρχισμό της κυβέρνησης». Καλεί δε στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες αποστάσεις. Τονίζει ακόμα ότι τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ: «ΕΞΩ αι ΗΠΑ» , «ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Την Τρίτη 17 Νοέμβρη δίνουμε αγωνιστικό «παρών» με όλα τα μέτρα προστασίας

Δεν θα περάσουν τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση

Αγωνιστικά προετοιμάζονται για να τιμήσουν τη φετινή 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιστασιακές οργανώσεις.

Οπως ήδη έχουν ανακοινώσει, η φετινή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διάδοση του κορονοϊού, με μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειαστεί προκειμένου να προφυλαχθούν όσοι θα συμμετάσχουν. Αλλωστε, το οργανωμένο εργατικό κίνημα έχει πείρα από την οργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως απέδειξε και την Πρωτομαγιά με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αυτή είναι η απάντησή τους και στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να βάλει εμπόδια στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, επικαλούμενη τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας.

Μια συζήτηση που συντηρείται από την κυβέρνηση, αφού επιμένει σε ανακοινώσεις της να λέει προκλητικά ότι «δεν θα πραγματοποιηθεί» η πορεία, με πρόσχημα τάχα την πανδημία. Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, συνεχίζοντας την τακτική των άστοχων συμψηφισμών με τις εθνικές επετείους, ανέφερε ότι όπως δεν πραγματοποιήθηκαν οι γιορτές της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου και του Πάσχα, «το ίδιο θα γίνει με την 17η Νοεμβρίου». «Θα τη γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες», σημείωσε, δείχνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στην καθιερωμένη πορεία. Μια πρεμούρα που άλλωστε εκφράζεται κάθε χρόνο με διάφορες αφορμές και δικαιολογίες διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αφού έχουν δυσανεξία στα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά - αντιΝΑΤΟικά συνθήματα της εξέγερσης.

Η πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ που γίνεται στις 17 Νοέμβρη δεν είναι «γιορτή», όπως λέει η κυβέρνηση με τις λαθροχειρίες της, αλλά αγωνιστικός σταθμός της εργατικής - λαϊκής πάλης, και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση συμμετοχής στην πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ έχουν ήδη πάρει τα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας, του Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και του Πειραιά, καθώς και μια σειρά Ομοσπονδίες και σωματεία.

Επίσης φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους είναι οι εξής: Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ΣΕΤ και Μηχανικών του ΠΑΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στο Παράρτημα. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις 5 μ.μ. στη Μαίζωνος και Κολοκοτρώνη, με όλα τα μέτρα προστασίας.

Στον καθρέφτη τους!

«Γιορτή για φέρετρα το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ. Ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος...». Με αυτήν την προκλητική ατάκα απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε σχετική ερώτηση χτες για την πορεία του Πολυτεχνείου, «ανακοινώνοντας» για μια ακόμα φορά ότι «δεν θα γίνει η πορεία». Είναι πράγματι πρόκληση να προβοκάρει η κυβέρνηση και να καταφεύγει σε χυδαιότητες για «φέρετρα», χρεώνοντας ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας σε όσους εργαζόμενους και φοιτητές πάρουν μέρος στην πορεία που διοργανώνουν φορείς του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος στην αμερικάνικη πρεσβεία, με όλα τα μέτρα προστασίας (όπως άλλωστε έκαναν την Πρωτομαγιά και κάνουν τόσους μήνες τώρα). Καλύτερα όμως να μη μιλούν για φέρετρα στην κυβέρνηση και να κοιτάζονται στον καθρέφτη, γιατί φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας. Ποιοι μιλάνε για φέρετρα; Αυτοί που σχεδόν καταργούν τα χειρουργεία και μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε «μίας νόσου», βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Αυτοί που επέλεξαν συνειδητά, για να μη βλάψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να συνωστίζουν για μήνες εκατοντάδες εργαζόμενους στα ΜΜΜ, δεκάδες μαθητές σε αίθουσες - κλουβιά. Αυτοί που μόλις προχτές ομολογούσαν διά στόματος υπουργού Τουρισμού ότι «τζόγαραν» το καλοκαίρι την υγεία του λαού για να έρθουν πάνω από 4 εκατομμύρια τουρίστες και να βγάλουν κέρδη οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι «ανακοινώσεις» της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο δεν έχουν ως «ελατήριό» τους την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί κάθε κυβέρνηση: Το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του «στρατηγικού τους συμμάχου». Γι' αυτό κάθε χρόνο βρίσκουν και κάτι, μπας και ξεμπερδέψουν με τη διαδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 47 χρόνια στο σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια και ας κοιταχτούν στον καθρέφτη...

47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΤετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org