ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα σε νοσοκομεία όλης της χώρας

Αγώνας για άμεση και πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Από την προχτεσινή κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο Νίκαιας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο Νίκαιας
Με κινητοποιήσεις που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σωματεία υγειονομικών και εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

«Ο αγώνας για την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν αναβάλλεται», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και καλεί σε πανελλαδική δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε συντονισμό με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία. «Μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση θα αποσπαστούν λύσεις στα προβλήματα της ουσιαστικής στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της επάρκειας σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, της πρόληψης. Οι υγειονομικοί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας πριν να είναι πολύ αργά», σημειώνει.

Στο πλαίσιο της σημερινής συντονισμένης κινητοποίησης στην οποία καλούν η ΟΕΝΓΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μαζί με Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, οργανώνονται στάσεις εργασίας και πολύμορφες δράσεις στις πύλες των νοσοκομείων.

Στην Αττική έχουν αποφασιστεί οι εξής παρεμβάσεις: Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο συγκέντρωση στις 12 μ. στην πύλη. Στον «Ευαγγελισμό» στις 8 π.μ. στα Επείγοντα. Στο ΚΑΤ στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου. Στο «Αττικόν» στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και κινητοποίηση στις 8 π.μ. στην πύλη. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στο ΕΑΝ Πειραιά «Μεταξά» συγκέντρωση στο προαύλιο. Αποφάσεις για κινητοποιήσεις στις εισόδους των νοσοκομείων έχουν πάρει επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αγία Ολγα», «Δαφνί», «Ερυθρός Σταυρός», «Αγιος Σάββας», «Ελπίς», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου»). Κινητοποιήσεις οργανώνονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (βλ. περισσότερα στις σελ. 8 - 9).

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί στις 8 π.μ. σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρά στις 8.30 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε συμβολική κινητοποίηση στις 9 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στις 12 μ. στο ΠΓΝΙ καλούν το Εργατικό Κέντρο και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Στην Καρδίτσα, στις 9.30 π.μ., ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών πραγματοποιούν συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων καλεί στις 11.30 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ. Σημειωτέον, σε σύσκεψη σωματείων και φορέων του νομού, η οποία έγινε την Τρίτη, αποφασίστηκε η οργάνωση σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις γειτονιές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

99 υγειονομικοί σε καραντίνα στον «Ευαγγελισμό»!

Μεταξύ αυτών, οι 26 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τις σοβαρές συνέπειες από την τραγική υποστελέχωσή τους, αναδεικνύει η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους υγειονομικούς, με πιο χαρακτηριστική εξέλιξη το γεγονός ότι 26 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι 73 τέθηκαν σε καραντίνα, σύνολο 99!

Οπως καταγγέλλουν μάλιστα οι υγειονομικοί στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία, οι αποφάσεις για να βγουν σε καραντίνα όσοι έχουν εκτεθεί είναι πλέον πιο περιορισμένες... Πληθαίνουν οι καταγγελίες για περισσότερες στενές επαφές των κρουσμάτων από υγειονομικούς του νοσοκομείου, οι οποίοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό δεν υποβάλλονται σε τεστ, δεν μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, καλούνται να εφημερεύσουν... Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε υγειονομική βόμβα.

Τα στοιχεία για τη διασπορά στον «Ευαγγελισμό» δόθηκαν χτες στους διευθυντές των κλινικών από τη διοίκηση του νοσοκομείου, όταν κλήθηκαν για να ενημερωθούν για την ανάγκη πιο αυξημένων μέτρων προστασίας, για τον περιορισμό του επισκεπτηρίου κ.λπ.

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, «το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα αυτές τις μέρες, με τι προσωπικό, αφού οι εφεδρείες είναι ελάχιστες. Ταυτόχρονα διαπιστώνονται και νέα σποραδικά κρούσματα σε ασθενείς και υγειονομικούς, κι επιπλέον οι έλεγχοι με τεστ, αλλά και η απόφαση να βγει σε καραντίνα προσωπικό που εκτέθηκε, είναι πλέον πιο περιορισμένοι, με απόφαση της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Η πληρότητα σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ Covid αγγίζει το 100%. Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Αν δεν έρθει τώρα επαρκές μόνιμο προσωπικό και όχι με εξευτελιστικές 3μηνες συμβάσεις, αλλά κι αν δεν γίνει επίταξη πραγματική, κι όχι κάλπικη και με αποζημίωση, ιδιωτικών δομών Υγείας, τότε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας θα έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, πολύ πιο σοβαρά από τα σημερινά».

Προσθέτει ότι «το μόνο θετικό που προέκυψε από την ενημέρωση είναι αυτό που επίμονα ζητούσαμε από το Μάρτη: Να γίνεται τεστ σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ανεξαρτήτως αν είναι επείγουσες ή τακτικές εισαγωγές».

Αυξάνονται τα κρούσματα και σε εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Παράλληλα, μέσα σε 15 μέρες 8 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ έχουν νοσήσει με κορονοϊό. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε σε γιατρό ο οποίος την ίδια μέρα, πριν διαγνωσθεί, πραγματοποίησε τακτικό χειρουργείο, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες είχε εξετάσει δεκάδες ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο και είχε κάνει επίσκεψη σε νοσηλευόμενους της κλινικής του.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ,«λίγοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε καραντίνα σε σχέση με αυτούς που εκτίθενται, αφού (βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ) η έκθεσή τους δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου, αν φορούσαν μόνο απλή μάσκα χωρίς λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό (οφθαλμική προστασία, ποδιά) κατά την επαφή με κρούσμα (ακόμη κι αν το κρούσμα δεν φορούσε μάσκα κατά την επαφή)». Επιπλέον, «ακόμη και όσοι επαγγελματίες Υγείας βγαίνουν καραντίνα μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση επιστρέφουν στην εργασία (εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και το τεστ είναι αρνητικό) μετά από 7 μέρες, ενώ για τις στενές επαφές στον υπόλοιπο πληθυσμό συνιστάται από τον ΕΟΔΥ καραντίνα 14 ημερών».

«Η πραγματική αιτία για την παραμονή στην εργασία υγειονομικών που είναι στενές επαφές κρουσμάτων είναι οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού», τονίζει το Σωματείο. «Π.χ. στο ΠΑΓΝΗ οι κενές θέσεις προσωπικού ξεπερνούν τις 600, ενώ τα κενά σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000. Λόγω υποστελέχωσης, η απουσία υγειονομικών με αναρρωτικές άδειες, καραντίνα, άδειες ευπαθών ομάδων, ρεπό κ.ο.κ. αυξάνει την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων και προκαλεί διαταραχή ή και κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων».

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές Υγείας. Να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές. Να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε Μέτρων Ατομικής Προστασίας. Ενταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
8 οι νεκροί ηλικιωμένοι στα δύο γηροκομεία

Αυξάνονται τα κρούσματα και στο ΠΓΝΙ

Ακόμη δύο ηλικιωμένοι, ένας 87χρονος και ένας 94χρονος, προστέθηκαν χτες στη λίστα των θανόντων που είχαν νοσήσει στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων και στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 8. Τα τραγικά γεγονότα επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες εργατικών σωματείων για μετατροπή των κλειστών δομών πρόνοιας ηλικιωμένων σε εστίες υπερμετάδοσης, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Την ίδια ώρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε τραυματιοφορέας, υποχρεώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες τη διοίκηση του νοσοκομείου να θέσει σε καραντίνα 5 νοσηλευτές της Ογκολογικής και άλλους 3 τραυματιοφορείς. Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη Παρασκευή, μόνο από 4 θετικά κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου έχουν τεθεί εκτός «μάχης» 29 υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων, επιβαρύνοντας δραματικά τη λειτουργία του υποστελεχωμένου νοσοκομείου αναφοράς για όλη την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ οργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 12 μ. κινητοποίηση και στάση εργασίας, για την άμεση στήριξη του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Την κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και πρωτοβάθμια σωματεία.

Σε ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» του νοσοκομείου τονίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες που ανατρέπεται η λειτουργία στο ΠΓΝΙ: «Το άνοιγμα του Τουρισμού με βάση τα "πρωτόκολλα" του κέρδους και η εγκληματική απουσία ελέγχων σε 2 εργοστάσια και 2 γηροκομεία "αναποδογύρισαν" το ΠΓΝΙ και ξεγύμνωσαν την ελλιπή προετοιμασία όλων των δομών Υγείας στην Ηπειρο».

Η σημερινή κατάσταση, συνεχίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της ΕΕ «σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Με αυτήν την πολιτική, τις πολιτικές δυνάμεις που την υλοποιούν και τους επιχειρηματικούς ομίλους που την απαιτούν χρειάζεται να συγκρουστούμε, για να εξασφαλίσουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για προστατέψουμε την υγεία μας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org