ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017
Με το λαό - Παραμερίζουμε εμπόδια

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, βρισκόμαστε ήδη στη μάχη για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017 που έχει ξεκινήσει. Η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος από την εργατική τάξη, ειδικά τη νέα βάρδιά της, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δυναμώνει το Κόμμα μας, βαθαίνει τους δεσμούς του με τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας.

Διασφαλίζει τη δυνατότητα του Κόμματος να λειτουργεί και να δρα, να πρωτοστατεί στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, για να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης, να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε ρήξη με το σύστημα και την εξουσία των καπιταλιστών. Βοηθά το Κόμμα να εντείνει τη διεθνιστική δράση του, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς που παλεύουν ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Στη μάχη αυτή είμαστε, επίσης, οπλισμένοι με τη συλλογική πείρα δεκαετιών. Το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει εδώ κι έναν αιώνα, γιατί εκφράζει τη διέξοδο από τη βαρβαρότητα σε όφελος των εργατών και του λαού. Και είναι αυτοί, οι εργάτες και όλος ο λαός που πάντα το στηρίζουν οικονομικά από το υστέρημά τους.

Ολη η ιστορική διαδρομή του Κόμματός μας αποδεικνύει την ανάγκη και δυνατότητα οικονομικής στήριξης του ΚΚΕ κάτω από όλες τις συνθήκες. Ακόμα και στα δύσκολα, στα «πέτρινα» χρόνια των σκληρών διώξεων και της παρανομίας, η μάχη για την οικονομική στήριξη του ΚΚΕ δινόταν με επιτυχία, χάρη στο πείσμα, την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών και τους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματος με το λαό.

Καρφί στο μάτι τους

Αυτοί οι δεσμοί αίματος του ΚΚΕ με το λαό ήταν πάντα καρφί στο μάτι των αντιδραστικών δυνάμεων, του κράτους και των μηχανισμών του. Στην ιστορική πορεία του ΚΚΕ υπήρξαν περίοδοι που μόνη η οικονομική ενίσχυσή του ήταν αφορμή για καταδίκες, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών. Τέτοια είναι τα παρακάτω παραδείγματα από αποφάσεις των Εκτακτων Στρατοδικείων που στήθηκαν στην Ελλάδα, σε εφαρμογή του καθεστώτος τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν οι αντιδραστικές δυνάμεις.

Σε δημοσίευμα τον Μάη 1949 στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» διαβάζουμε: «Υπό του Εκτάκτου Στρατοδικείου Πειραιώς κατεδικάσθησαν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών οι Παναγιώτης Μόφορης, Αντώνιος Καλαμπόκης και Κυριάκος Παπατζίκος, διότι επώλουν κομμουνιστικά ένσημα», έκαναν δηλαδή οικονομική εξόρμηση.

Σε αντίστοιχο δημοσίευμα της εποχής (1949) γράφεται: «ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ "ΓΙΑΦΚΑΣ" ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ - ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ. ... Απαντες ... υπό την καθοδήγησιν της Αρμάου συνεκέντρωναν ή προσέφερον χρήματα και τρόφιμα τα οποία διετίθεντο διά την συντήρησιν των εξόριστων ή φυλακισμένων κομμουνιστών».

Σε δίκη στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οδηγήθηκαν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα κ.α., γιατί «κατά το κατηγορητήριο, ούτοι έδρασαν μέχρι Μαρτίου 1949 συνωμοτικώς εν Αθήναις. Επεδίωξαν δε την εφαρμογήν των αρχών του Κ.Κ.Ε. δι' εράνων κ.λπ. επί παραβάσει του Α.Ν. 509/47» (δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» , 25-1-1951)

Παλιά τους τέχνη η συκοφάντηση

Η προσπάθεια παρεμπόδισης της πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ μέσα στο λαό, με όλα τα μέσα, με την τρομοκρατία και τις διώξεις, αλλά και τη συκοφαντία, τον αισχρό αντικομμουνισμό, με την προσπάθεια το Κόμμα της εργατικής τάξης να παρουσιάζεται σαν κόμμα που δήθεν διατηρεί υλικούς δεσμούς με μεγάλα συμφέροντα και αποτελεί κομμάτι του διεφθαρμένου καπιταλιστικού συστήματος, δεν είναι καθόλου καινούριο φαινόμενο.

Είναι γνωστή η επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ για δήθεν «μετοχές στην εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ», που ξεκίνησε από το 2007, με προμετωπίδα τα κόμματα του κεφαλαίου ΛΑ.Ο.Σ και ΠΑΣΟΚ. Την προβοκάτσια ανέλαβε να καθοδηγήσει ο Θ. Πάγκαλος, που διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι το ΚΚΕ έχει μετοχές στην παραπάνω εταιρεία, ψέμα που αποκαλύφθηκε ακόμα και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Βερελή. Παρ' όλα αυτά, ο Θ. Πάγκαλος εξακολουθούσε να βγαίνει στις τηλεοπτικές εκπομπές, ζητώντας «να παρέμβει η Δικαιοσύνη».

Τη σκυτάλη του αντικομμουνισμού, της επίθεσης στα οικονομικά του ΚΚΕ, ανέλαβαν επάξια τα τελευταία χρόνια οι φασίστες - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αναπαράγοντας στα ναζιστο-site επιχειρήματα τύπου Πάγκαλου.

Στις δύσκολες ιδιαίτερα συνθήκες, πάντα οι αντίπαλοι του ΚΚΕ επιδίωκαν να εμποδίζουν την ενίσχυσή του από τον λαϊκό κόσμο. Επιδίωκαν κάθε άνθρωπος καλής θέλησης να εμποδιστεί με κάθε τρόπο να το ενισχύσει. Η στήριξη στο ΚΚΕ θεωρούνταν ενοχοποιητικό στοιχείο για τον ίδιο τον ενισχυτή.

Οπισθοδρομικές θεωρίες και νόμοι

Το ΚΚΕ άντεξε, αλλά και χιλιάδες συνέχισαν και συνεχίζουν να το ενισχύουν σήμερα, γιατί το Κόμμα πάντα προφύλαξε το φτωχό λαϊκό κόσμο που το ενίσχυε και το ενισχύει. Αυτή η στάση αρχής έγινε και αρχή γενικότερα του λαού, είναι σήμερα χτήμα του λαϊκού κινήματος, γιατί και ενισχυτές μελών συνδικάτων και μαζικών φορέων γίνονταν στόχος, επειδή έδιναν τη συνδρομή τους σε αυτούς τους φορείς.

Οι διάφορες θεωρίες που λένε να δημοσιεύονται τα ονόματα των μελών και φίλων κομμάτων που ενισχύουν το κόμμα τους ακόμα και με δύο ευρώ, γυρνάνε πίσω δεκαετίες, αποτελούν οπισθοδρόμηση σε άλλες εποχές.

Μα θα πει κάποιος, σήμερα έχουμε ένα σύστημα με ελευθερία και δημοκρατία. Αυτά είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Μέσα σε αυτό το σύστημα υπάρχουν αντιδραστικοί νόμοι, υπάρχουν απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων στην ΕΕ (όπως στην Εσθονία), οργιάζει ο αντικομμουνισμός. Εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας δε λένε τίποτα για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ που έχουμε έντονα καταγγείλει και πάνε να περάσουν στο αρχείο την καταγγελία.

Γι' αυτό και στη Βουλή το ΚΚΕ στη συζήτηση για το νόμο που ψηφίστηκε και βασίζεται στις παραπάνω θεωρίες τόνισε: «Το ΚΚΕ, όπως όλα τα κόμματα, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, ενώ με συνέπεια και διαφάνεια, δημοσιεύει ισολογισμούς με όλα τα ποσά που αφορούν την όποια κρατική χρηματοδότηση, τις συνδρομές των κομματικών μελών, τη στήριξη από τους φίλους του Κόμματος. Αυτές είναι οι πηγές του ΚΚΕ. Αυτό που δεν πρόκειται να δεχτεί το ΚΚΕ, με όποιες συνέπειες προβλέπει το νομοσχέδιο (π.χ. διακοπή κρατικής χρηματοδότησης), είναι να δίνει σε τράπεζες ή κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών και φίλων του ΚΚΕ, των ανθρώπων που στηρίζουν το Κόμμα από το υστέρημά τους, επειδή εκτιμούν τη δράση και τους αγώνες του, ακόμη κι αν δεν το ψηφίζουν».

Δεν πρόκειται κανένας απλός άνθρωπος αλλά και κανένας επιστήμονας, νομικός, δικαστής, κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τον ελληνικό λαό, να συμβάλει στην οπισθοδρόμηση. Ο ελληνικός λαός έχει πείρα, γνωρίζει να αντιμετωπίζει μπόρες και δυσκολίες. Το Κόμμα μας αντλεί δύναμη από όλα αυτά.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την άμιλλα στην Οικονομική Εξόρμηση

Η πανελλαδική κατάταξη των Οργανώσεων του ΚΚΕ με βάση την κάλυψη του πλάνου τους
Η πανελλαδική κατάταξη των Οργανώσεων του ΚΚΕ με βάση την κάλυψη του πλάνου τους
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για την άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017, αναφέρει:

«Από την 1η Νοέμβρη τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διεξάγουν με επιτυχία την Οικονομική Εξόρμηση για την ενίσχυση του Κόμματος. Μια σημαντική μάχη προκειμένου το Κόμμα να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα της οργάνωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη συσπείρωση δυνάμεων, την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού, την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, για την εργατική εξουσία.

Η πείρα της ΚΟ δείχνει ότι οι εργαζόμενοι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Την ίδια περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις που οργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή 26 Νοέμβρη στο ΣΕΦ, που θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

Αντλούμε πολύτιμη πείρα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, από την πείρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, αλλά και από την εκατοντάχρονη ηρωική Ιστορία του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, από την αξιοποίηση της άμιλλας για την προώθηση υψηλών ιδανικών, της κατάργησης της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ηθική επιβράβευση των πρωτοπόρων πάντα αποτελούσε επιστέγασμα των προσπαθειών και παράδειγμα συνέχισης της προσπάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠ της ΚΟ Αττικής ανακοινώνει την οργάνωση της άμιλλας μεταξύ των ΤΟ της ΚΟ Αττικής για την Οικονομική Εξόρμηση, με βάση τα συνδυασμένα κριτήρια που ανακοίνωσε η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ, και καθορίζει τα παρακάτω βραβεία:

-- Για την 1η Οργάνωση τη σημαία του Κόμματος, πλακέτα και ένας ταχυεκτυπωτής.

-- Για τη 2ηΟργάνωση πλακέτα και ένα πλήρες σετ ηλεκτρονικού υπολογιστή.

-- Για την 3η Οργάνωση πλακέτα και μικροφωνική αυτοκινήτου.

Επίσης, για τα 50 πρωτοπόρα στην Οικονομική Εξόρμηση μέλη του Κόμματος από την ΚΟ Αττικής θα οργανωθεί εκδρομή σε ιστορικό για το ΚΚΕ τόπο, που θα προσδιοριστεί στην πορεία.

Τέλος, η ΚΟ Αττικής αποδέχεται την πρόσκληση σε άμιλλα που της απηύθυνε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας για την Οικονομική Εξόρμηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ