ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημαγωγικές κραυγές απ' το πηγάδι της συγκυβέρνησης

Τώρα προσπαθεί να πείσει το λαό ότι συγκυβερνά ...λίγο με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

Ούτε ώρα να μην μπορέσει να σταθεί η συγκυβέρνηση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, κάτω από την πίεση της οργανωμένης λαϊκής πάλης
Ούτε ώρα να μην μπορέσει να σταθεί η συγκυβέρνηση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, κάτω από την πίεση της οργανωμένης λαϊκής πάλης
Απλόχερη και ουσιαστική είναι η στήριξη που προσφέρει στη συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να πετύχει στους στόχους της, δηλαδή στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που οδηγούν βαθύτερα στη χρεοκοπία το λαό. Από την άλλη, είναι καταδικασμένη να σηκώνει διαρκώς επικοινωνιακό κουρνιαχτό για να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευση και ταύτιση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Οσο πιο βαθιά και ουσιαστική θα είναι η συμμετοχή της στην κοινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., τόσο πιο πολύ η ηγεσία της ΝΔ θα ωρύεται ότι δε συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ ή ότι συγκυβερνά «λίγο», όπως ισχυρίστηκε χτες ο Αντ. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό και τα εσωκομματικά ζόρια που αντιμετωπίζει μετά την πτώση των αντιμνημονιακών μασκών. Το κυρίαρχο μήνυμα πάντως που έστειλε με τη χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν μήνυμα ολόπλευρης στήριξης του έργου της κυβέρνησης. «Ολοι μαζί θα στηρίξουμε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της κι ευχόμαστε να επιτύχει στην αποστολή της», τόνισε.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να αναστηλώσει τις μάσκες της ψευδοαντιπολίτευσης, καλλιεργώντας την απατηλή εικόνα ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση δεν αφορά τάχα την οικονομική πολιτική και άρα τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η ΝΔ δε συγκυβερνά! «Η Νέα Δημοκρατία πήρε δύο κρίσιμα υπουργεία με ουσιαστικό ρόλο και βαρείς εθνικούς συμβολισμούς: Το Αμυνας και των Εξωτερικών», δήλωσε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «δεν θέλησα παραπάνω συμμετοχή», επειδή τάχα «δεν θέλησα συγκυβέρνηση».

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ συμμετέχει με έξι στελέχη στην κυβέρνηση, που δεν περιορίζονται μόνο στα δύο προαναφερθέντα υπουργεία, αλλά και στα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας. Ανεξάρτητα όμως από τον αριθμό των «γαλάζιων» στελεχών, το σίγουρο είναι ότι η συγκυβέρνηση είναι και δικό της έργο, ενώ η στήριξη που θα προσφέρει στο αντιλαϊκό της έργο θα είναι ισχυρή και διαρκώς αυξανόμενη.

Ασφαλής ένδειξη, η ομοβροντία των θερμών δηλώσεων στήριξης από «γαλάζιους» βουλευτές και στελέχη. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, για παράδειγμα, δήλωσε απερίφραστα ότι «είμαστε καταδικασμένοι να στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση για να πετύχει», κινδυνολογώντας μάλιστα αισχρά πως «αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, θα καταρρεύσει ο τόπος»!

Ο ίδιος στοχοποίησε τους λαϊκούς αγώνες ως βασικό εχθρό της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «αν η συνδικαλιστική ηγεσία ή οι πολίτες συνεχίζουν να δυναμιτίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, αποκλείουν την οικονομική δραστηριότητα ή, εν πάση περιπτώσει, εκβιάζουν, παραλύουν το κράτος ή τις δημόσιες υπηρεσίες και δεν αφήσουν τίποτα να λειτουργήσει, τότε όσο φιλότιμη προσπάθεια και να κάνει αυτή η κυβέρνηση, όσο και αν εμείς θέλουμε να την στηρίξουμε, αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς θα αποτύχει».

Από την πλευρά του ο Σ. Χατζηγάκης υπεραμύνθηκε της συγκυβέρνησης δηλώνοντας ότι «ιδεολογική κόκκινη γραμμή σήμερα είναι ο ευρωπαϊσμός ή μη ευρωπαϊσμός».

Λυσσασμένη προπαγάνδα

Με πηχυαίους τίτλους και ομοβροντία αναλύσεων, με ατελείωτες ώρες ζωντανών μεταδόσεων και καταιγισμό άχρηστων πληροφοριών, τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν όλες αυτές τις μέρες να κατασκευάσουν για το λαό την εικονική πραγματικότητα ότι με τη «νέα» κυβέρνηση θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή του. Καλλιεργούν προσδοκίες ότι όλοι μαζί, εργάτες και αφεντικά, θύτες και θύματα, «μπορούμε να τα καταφέρουμε» και ζητούν «κοινωνική ηρεμία» για να πετύχει στο έργο της η συγκυβέρνηση. Ζητάνε δηλαδή από τους εργαζόμενους και το λαό να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να στηρίξουν μια κυβέρνηση που θα προσπαθήσει πιο επιθετικά και πιο λυσσαλέα να περάσει προαποφασισμένα μέτρα που τσακίζουν στην κυριολεξία τη ζωή τους. Είναι τέτοιος ο φόβος τους για τη δύναμη του λαού, που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να ενσωματωθεί και να κατασταλεί το κίνημα, το οποίο, παρά την αναντιστοιχία του με την επίθεση, τους έχει δυσκολέψει και έχει μεγαλώσει τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση. Αλλοι πάλι εντοπίζουν στις αντιδράσεις του «παλιού» τον κίνδυνο να μην πετύχει η συγκυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, υπονοώντας τις εσωκομματικές έριδες, οι οποίες αποτελούν αντανάκλαση των αντιθέσεων μερίδων της πλουτοκρατίας.

***

Ολοι τους επιχειρούν τώρα να πείσουν ότι το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο, «λόγω της παγκόσμιας συγκυρίας», σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν άλλοθι για τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται. Στο διά ταύτα φτιάχνουν κλίμα να ριζώσει το εγχείρημα με το οποίο η αστική τάξη προσπαθεί τώρα να παρακάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις και από τώρα προαναγγέλλουν το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το αν θα μακροημερεύσει η σημερινή συγκυβέρνηση, πράγμα το οποίο όλοι λένε ότι επιθυμούν, διαβάζοντας το γενικό συμφέρον των αστών σαν τάξη. Από τη μια μεριά αυτοί και από την άλλη ο λαός. Συγκυβέρνηση αυτοί για να σώσουν το κεφάλαιο; Συμμαχία τα λαϊκά στρώματα για να σωθούν από τον όλεθρο. Μακροημέρευση της αντιδραστικής συγκυβέρνησης αυτοί; Οργάνωση και ένταση της ταξικής πάλης για το εμπόδισμα και την ανατροπή της από το λαό. Μέτρα και στρατηγική για τη θωράκιση του κεφαλαίου αυτοί; Μαζική συσπείρωση σε πολιτικό πρόγραμμα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης από το λαό. Αλλη φιλολαϊκή διέξοδος δεν υπάρχει.


Ρ.

ΔΗΜ.ΑΡ.
Ενστάσεις επί της διαδικασίας

Δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης επειδή δεν είναι «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και συγκροτήθηκε με «θεσμική ανακολουθία»!

Αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση θα δώσει τελικά η ΔΗΜ.ΑΡ., όπως αποφάσισε η Κεντρική της Επιτροπή, προχτές αργά το βράδυ, με ισχυρή όμως μειοψηφία που τάχτηκε υπέρ της ψήφου ανοχής με «παρών». Μεταξύ αυτών που διαφώνησαν με την εισήγηση του Φ. Κουβέλη ήταν ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, που νωρίτερα είχε πλέξει το εγκώμιο του Λ. Παπαδήμου. Αλλά και οι Α. Φιλίνη, Θ. Μαργαρίτης, Μ. Σαμπατακάκης, Μ. Ρεπούση, Γ. Γεωργάτος κ.ά.

Στην κατά πλειοψηφία απόφασή της, η ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ. δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση και ζητά εκλογές. Αυτή την απόφαση τη συνοδεύει μια επιφανειακή κριτική επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και το «παράπονο» ότι η ίδια έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων. Οπως αναφέρει, «αν ο στόχος ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και θα υπήρχαν άλλα πολιτικά ζητούμενα, που δεν θα απέκλειαν εκ των προτέρων από την εξεύρεση λύσης καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις».

Στο ίδιο πνεύμα, κάνει λόγο για «θεσμική ανακολουθία», φανερώνοντας ότι οι βασικές αντιρρήσεις της είναι επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Αλλωστε, ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης είχε δηλώσει ότι το κόμμα του πρώτα θα ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις και μετά θα αποφασίσει τη στάση του ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης, καταθέτοντας ταυτόχρονα με κάθε τρόπο τη συμπάθειά του στη συγκυβέρνηση. Σημειώνει, τέλος, ότι «αυτό που επιδιώχθηκε ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, με δεδομένη τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συμπάθειες για Παπαδήμο...

Να υποστηρίξουν το έργο του καλεί τους Παπανδρέου - Σαμαρά - Καρατζαφέρη ο Δ. Παπαδημούλης

«Καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής» χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., αναφέροντας ότι «η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθεί να ολοκληρώσει όσα καταστροφικά έπραξε για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Παρακάτω, καλεί τους «πολίτες της χώρες (...) να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της» και να μην επιδείξουν καμία ανοχή σε μια κυβέρνηση που δεν τους εκφράζει.

Επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο οπορτουνισμός έχει πολλά κεφάλια, για να αποπροσανατολίζει το λαό και να ελίσσεται για λογαριασμό του αστικού συστήματος, ο βουλευτής του σχήματος Δ. Παπαδημούλης επέμεινε και χτες να καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο και την αποστολή της συγκυβέρνησης. Μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα» δήλωσε ότι «οι θετικές αντιδράσεις των δανειστών από την επιλογή Παπαδήμου καταγράφονται στο Διεθνή Τύπο. Το θέμα είναι αν και πώς οι Παπανδρέου - Σαμαράς - Καρατζαφέρης θα την αξιοποιήσουν. Θα υποστηρίξουν το έργο του, υποδεικνύοντας ουσιαστική και δυναμικότερη αναδιαπραγμάτευση και ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική του μνημονίου ή θα του "τραβήξουν το χαλί" κάτω από τα πόδια, παίζοντας μικροπολιτικά συμφέροντα σε ένα μακράς διαρκείας προεκλογικό αγώνα;».

Επίσης, «το φωτοστέφανο που τεχνητά ορισμένοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν γύρω από τον κ. Παπαδήμο λες και είναι ο Μεσσίας, περισσότερο κακό του κάνει, παρά καλό. Βάζουν τον πήχη τόσο ψηλά, που είναι περίπου βέβαιο ότι θα περάσει από κάτω»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ