Στο πλαίσιο του νέου κύκλου πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, χτες αντιπροσωπεία των σωματείων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, επικαλούμενος έλλειψη χρόνου, ζήτησε από την αντιπροσωπεία των σωματείων να συναντηθούν αργά το μεσημέρι και μόλις για 10 λεπτά. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τα σωματεία, με τον υπουργό να δεσμεύεται τελικά για τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το πότε.
Παράλληλα, αύριο Τετάρτη στη 1.30 μ.μ. το Σωματείο της Λάρυμνας καλεί σε ενημερωτική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου για τις τελευταίες εξελίξεις και προκειμένου να επικαιροποιηθεί η απόφαση του Συντονιστικού των Σωματείων για απεργία και κάθοδο στην Αθήνα στις 13 Νοέμβρη.
Το Συντονιστικό έχει αποφασίσει επίσης μια σειρά αγωνιστικών δράσεων, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη στις 10 π.μ., ενώ μια βδομάδα μετά, τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, τα σωματεία θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαιτώντας τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.
Καταγγέλλουν δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης και εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα εργοστάσιο και μεταλλεία να υπολειτουργούν και εργαζόμενοι να βρίσκονται σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο εργατικών «ατυχημάτων», εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Η πολιτική αυτή, τονίζουν, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ και της χώρας.
Σημειωτέον, οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό εκκαθαριστή έχουν πάρει παράταση, καθώς δεν έχουν επιλυθεί προϋποθέσεις και αιτήματα που θέτουν οι επίδοξοι «επενδυτές», όπως η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τους περιβαλλοντικούς όρους και κυρίως το ζήτημα των εργαζομένων, αφού βασική απαίτηση είναι να βγει από τη μέση το «αγκάθι» των δικαιωμάτων τους.
Την απαγόρευση ...πολιτικών συζητήσεων ανακοίνωσε η εργοδοσία
Σημειώνεται ότι η διεύθυνση ανθρώπινων πόρων της «Μασούτης», με υπηρεσιακό σημείωμα, ανακοινώνει ότι «θέματα που αφορούν σε φυλετικές, θρησκευτικές, αθλητικές και πολιτικές προσωπικές πεποιθήσεις, καθώς και σε επίκαιρα θέματα όπως ο εμβολιασμός ή η πανδημία, δεν μπορούν να συζητιούνται κατά την ώρα εργασίας, διότι στον χώρο και χρόνο της εργασίας εκπροσωπούμε την εταιρεία μας».
Οπως αναφέρει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, η προσπάθεια αυτή «δείχνει ξεκάθαρα, για άλλη μια φορά, πως η εργοδοσία θέλει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και απομόνωσης των εργαζομένων. Το κεφάλι κάτω και το στόμα κλειστό, ώστε να συνεχίζεται ανενόχλητα η κερδοφορία της».
Καλεί τους εργαζόμενους να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα.
«Γιατί η εργοδοσία του Μασούτη, που πλασάρεται ως "καλός" εργοδότης, δεν θέλει να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους οι εργαζόμενοι, ειδικά σε μια περίοδο που όλο και μεγαλώνουν τα βάρη για τον ελληνικό λαό, την ώρα που οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών πίσω από το άλλο;
Γιατί δεν θέλει να γίνεται συζήτηση για την πανδημία και τον εμβολιασμό, και μάλιστα σε χώρο εργασίας που συνάδελφος έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό, εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων προστασίας από κράτος και εργοδοσία, ενώ τα μόνα μέτρα που πάρθηκαν είναι αυτά που θωρακίζουν την κερδοφορία των αφεντικών;
Να τι κλίμα θέλουν να επιβάλουν! Ο καθένας μόνος του, κάτω από την τρομοκρατία της εργοδοσίας και τη σιγή νεκροταφείου, χωρίς δικαιώματα και με την εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς να αυξάνεται.
Και να, τελικά, τι είναι αυτό που φοβούνται! Η συλλογική συζήτηση των εργαζομένων για τις σημερινές συνθήκες και τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε, η συζήτηση που οδηγεί σε οργάνωση, δράση και διεκδίκηση είναι αυτό που τρέμουν, αυτό που τους πονάει. Γι' αυτό και προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να μας φιμώσουν, να μας απομονώσουν και να συνεχίζουν ανενόχλητοι την εκμετάλλευσή μας για να βγαίνουν τα κέρδη τους».
Το Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει τη ΔΕΠΑ «για την παράνομη απομάκρυνση από το χώρο εργασίας του συναδέλφου, ταμία του ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ και μέλους του κλαδικού Σωματείου, μεθοδεύοντας την απόλυσή του». Μάλιστα, κάνει λόγο για προκλητική στάση της εργοδοσίας, η οποία δεν συμμορφώνεται με το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που «συστήνει στην επιχείρηση να προχωρήσει στην επαναφορά του εργαζομένου στη θέση που κατείχε».
«Οι συνθήκες λειτουργίας και εργασίας στους σταθμούς ανεφοδιασμού λεωφορείων και απορριμματοφόρων με φυσικό αέριο (ΣΑΛΦΑ), όσο η αεριοκίνηση επεκτείνεται, χειροτερεύουν. Πρωτοπόροι συνάδελφοι στη ΔΕΠΑ έχουν αναδείξει ζητήματα εργασιακά και υγιεινής και ασφάλειας αναφορικά με τη λειτουργία των ΣΑΛΦΑ της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, γεγονός που ενόχλησε την εταιρεία και προχώρησε στην απομάκρυνση του εκλεγμένου συνδικαλιστή», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. «Κυβέρνηση, εργοδότες, πρώην και νυν μέτοχοι επιδιώκουν η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας να γίνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων συμπιεσμένα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά», τονίζει. Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Καλεί τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς να οργανώσουν τον αγώνα «για να ακυρωθούν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, για να έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά πρόσβαση σε φτηνό ρεύμα».
Στην κατεύθυνση αυτή, το Εργατικό Κέντρο στηρίζει την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, την Τρίτη 19 Οκτώβρη, και θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που έχουν ανακοινώσει στις 10 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Επίσης, θα πάρει μέρος στη συναυλία διαμαρτυρίας που οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στον χώρο του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.
«Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ κυριαρχούν οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, η εργολαβοποίηση, το πάγωμα χρονοεπιδόματος και το πλαφόν στον μισθό. Οι ατομικές συμβάσεις και οι "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας (μπλοκάκι, 8μηνα) στον όμιλο ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ αποτελούν αναγκαίο όρο για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων που επενδύουν στον κλάδο της Ενέργειας. Γι' αυτό είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα για να μπουν εμπόδια στη νέα αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης. Πρέπει να μπει στο στόχαστρο η ίδια η στρατηγική της "απελευθέρωσης", οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υλοποιούν», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.
Στάση εργασίας στην Αττική και συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι (12 μ. - 3.15 μ.μ.) εργαζόμενοι της τράπεζας ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απόσχιση των τμημάτων τους και μεταφορά τους σε νέα θυγατρική εταιρεία. Τη στάση εργασίας είχε προκηρύξει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο κτίριο της τράπεζας στον Περισσό.
Η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα υπό απόσχιση τμήματα στην Αττική έφθασε το 70% παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά την απόφαση της συνέλευσής τους και την προκήρυξη της κινητοποίησης η εργοδοσία και οι ηγεσίες των επιχειρησιακών σωματείων έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας. Οπως σημειώνουν μέλη του κλαδικού Σωματείου, οι ηγεσίες αυτών των σωματείων, παρότι γνωρίζουν εδώ και μέρες για την απόσχιση, όχι μόνο δεν μπήκαν μπροστά για να οργανώσουν τον αγώνα τους αλλά καλλιεργούν κλίμα αναμονής και εφησυχασμό με διάφορα προσχήματα προκειμένου να δώσουν πολύτιμο χρόνο στη διοίκηση της τράπεζας να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.
Το κλαδικό Σωματείο χαιρέτισε τη συμμετοχή των εργαζομένων και τους κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, σε πανελλαδική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στα τμήματα που σχεδιάζεται να αποσχιστούν.
Στην κατεύθυνση αυτή τους κάλεσε να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που θα γίνει την Παρασκευή 15 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στον χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (Θησείο, Αγίων Ασωμάτων 31).