ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ψάχνει ... πεδίο επίλυσης της «διαφοράς» των γερμανικών οφειλών

Eurokinissi

Τις γερμανικές αποζημιώσεις ανασύρει η κυβέρνηση απ' τη φαρέτρα με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, ζήτημα που έχει «θάψει» εδώ και χρόνια. Η προσπάθεια, να σηκωθεί κουρνιαχτός με καθαρά ψηφοθηρικό άρωμα, κορυφώθηκε χτες όταν στο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τα οφειλόμενα της Γερμανίας και αρκέστηκε να κάνει λόγο για «διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν» και που «πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, που όλοι σεβόμαστε».

Κατά την υποδοχή του Γερμανού Προέδρου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το «παραμύθι» του αισιόδοξου φωτεινού μέλλοντος που τάχα ατενίζει ο λαός, «έχοντας αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, της σκληρής λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, βεβαίως, έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον», όπως ισχυρίστηκε.

Εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γερμανίας την «ανησυχία» του για το ότι «το κοινό μας σπίτι απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού», προσπερνώντας ότι πρόκειται για δυνάμεις σάρκα από τη σάρκα του σάπιου συστήματος, στο οποίο προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες, αλλά και της ΕΕ. Οπως προσπέρασε και το ρόλο σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή που παίζει με μεγάλη επιτυχία η κυβέρνησή του, κατά τους κομπασμούς του στον Γερμανό Πρόεδρο ότι «ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών, σε μια δύσκολη περιοχή, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»!

Ενα βασικό βήμα υλοποίησης αυτών των σχεδιασμών, η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάστηκε απ' τον πρωθυπουργό σαν «γενναίο, θαρραλέο βήμα» που αποτελεί «μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου» και που θα «συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Με τη σειρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε το «θαυμασμό» του για τη «θαρραλέα κίνηση» με τη συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας πως «ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες». Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Γερμανίας συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την προώθηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Συνάντηση και με Μητσοτάκη

Τον Πρόεδρο τη Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, συνάντησε χτες και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Αναλύοντάς του το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, παρουσίασε ως «επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως του Ελληνικού». Προέταξε, ακόμα, «ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μειώνει τους συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής δομής, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».

Στο Προσφυγικό, επανέλαβε τη θέση του για επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, «προκειμένου όσοι δεν το δικαιούνται να επιστρέφουν αμέσως στη χώρα προέλευσής τους».

Στο Σκοπιανό, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος, για την Τουρκία, είπε ότι η ΕΕ «οφείλει να είναι αυστηρότερη» με την Αγκυρα «χωρίς όμως να την αποξενώνει από την Ευρώπη».

«TRIDENT JUNCTURE 2018»
Με ενισχυμένη ελληνική συμμετοχή

Με ενισχυμένη ελληνική συμμετοχή θα διεξαχθεί η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, «Trident Juncture 2018», που φέρει έντονο ...άρωμα αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Γίνεται από 25 Οκτώβρη έως 7 Νοέμβρη, με επίκεντρο την κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φινλανδίας. Περιλαμβάνει περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 130 αεροσκάφη, 70 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ελληνική συμμετοχή θα συνίσταται σε 4 «F-16» με το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συν 3 επιτελείς σε ΝΑΤΟικό επιτελείο, το «Special Operations Coordination Center Response Cell».

Επισήμως, η άσκηση θα προσομοιώσει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας» και βασικά θα τεστάρει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για διεκπεραίωση δυνάμεών του, διαμέσου Ευρώπης και Ατλαντικού, σε ένα ευρύ μέτωπο αντιπαράθεσης, δοκιμάζοντας - πέρα από τα συνήθη σενάρια μάχης, τις μεταφορές και τα λεγόμενα logistics - στην πράξη και την έννοια του «πολυχωρικού πολέμου», που προστέθηκε στο δόγμα του αμερικανικού στρατού το 2017 και υιοθετείται ταχέως από όλες τις «δυτικές» Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνδέοντας την άσκηση και τους στόχους της με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία έλεγε πρόσφατα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: «Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της, όπως έχουμε δει στη Γεωργία και στην Ουκρανία».

ΑΙΓΑΙΟ
Νέες τουρκικές παραβιάσεις

Μία ακόμη εικονική αερομαχία σημειώθηκε χτες, πάνω από το Αιγαίο, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών κατά την αναχαίτιση των τελευταίων.

Οπως έγινε γνωστό, συνολικά οκτώ αεροσκάφη της γείτονος, δύο σχηματισμοί από «F - 16» και «F - 4» καθώς και δύο «κατασκοπευτικά» αεροπλάνα τύπου CN - 235, προχώρησαν σε πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών και εννέα παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. Σημειώνεται πως δύο από τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας ήταν οπλισμένα.

ΚΙΝΑΛ
Ψάχνει ρόλο «καταλύτη» για την αστική διαχείριση

Την ετοιμότητα του ΚΙΝΑΛ «να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή του σχεδίου» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την «επόμενη μέρα» του, επαναλάμβαναν ξανά χτες πηγές του κόμματος, επαναφέροντας τη «διαθεσιμότητά» του «να δράσουμε ως ο κρίσιμος καταλύτης για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα δώσει, επιτέλους, βιώσιμη λύση για τη χώρα».

Δίνοντας δε τα διαπιστευτήριά τους στο κεφάλαιο, που θέλει σταθερή διακυβέρνηση και καλύτερους όρους απέναντι στους δανειστές του στο εξωτερικό, διαβεβαιώνουν ότι «η δική μας θέση είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση (ευρείας πλειοψηφίας) με προοδευτική ατζέντα» που «θα έχει ως πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα, ιδιαίτερα όσον αφορά το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα (από 3,5% στο 2%) και να εξασφαλιστούν πόροι για κίνητρα ανάπτυξης αλλά και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προεκλογικά ξαναθυμήθηκαν τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξανά προεκλογικά τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικά για να τις διεκδικήσει. Με το πρόσχημα ότι "τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν διεκδίκησε ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Αλλωστε, και στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολό τους.

Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ