ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μεγάλη έκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τις 17 μέχρι τις 28 Οκτώβρη

Σοβιετικό γραμματόσημο για την Παρισινή κομμούνα
Σοβιετικό γραμματόσημο για την Παρισινή κομμούνα
Μία εξαιρετική έκθεση, με εκατοντάδες ντοκουμέντα για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση, θα φιλοξενηθεί στον Πειραιά.

Πρόκειται για μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) και έχει τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων».

Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Οκτώβρη 2017, με ωράριο λειτουργίας για όλες τις μέρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.4122.890, τις ώρες 11.00 - 14.00, στην ΚΟ Πειραιά.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο χώρο της έκθεσης

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

-- Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εφυγε» ο σύντροφος Θανάσης Αγγελέτος

«Εφυγε» από τη ζωή ο Θανάσης Αγγελέτος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στον Αγιο Νικόλαο Αμφισσας.

Γεννήθηκε στην Αμφισσα στις 13/2/1958. Ο πατέρας του, οικοδόμος στο επάγγελμα, σκοτώθηκε στην οικοδομή όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών. Εντάχθηκε στην ΚΝΕ στα 17 του χρόνια, στις αρχές του 1975, ενώ έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1978. Εργάστηκε ως οικοδόμος (ελαιοχρωματιστής) και υπήρξε για χρόνια μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Μέχρι το θάνατό του ήταν μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Φωκίδας και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής. Απέκτησε δύο παιδιά.

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Θανάση Αγγελέτου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. «Ο σύντροφος Θανάσης, από τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Φωκίδας και ως μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, συνέβαλε για χρόνια με συνέπεια στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων», αναφέρει το ΠΑΜΕ. «Αντιμετώπισε παλικαρίσια όλες τις δυσκολίες της ζωής και συνέβαλλε στην οργάνωση της πάλης των οικοδόμων και όλων των εργαζομένων με όλες του τις δυνάμεις», συμπληρώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του σ. Θανάση Αγγελέτου:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σ. Θανάση Αγγελέτο, που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών.

Ο σ. Θανάσης Αγγελέτος γεννήθηκε το 1958 στην Αμφισσα Φωκίδας. Εργάστηκε ως οικοδόμος - ελαιοχρωματιστής και υπήρξε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Εγινε μέλος της ΚΝΕ το 1975, σε ηλικία 17 χρόνων, και μέλος του ΚΚΕ το 1978. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ έως το 1986, οπότε πέρασε στο Κόμμα. Από το 1984 ήταν μέλος της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και από το 1990 μέλος του Γραφείου της ΝΕ. Υπήρξε μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας.

Εδωσε τη μάχη το 1989 - 1990 για την υπεράσπιση του Κόμματος. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος της ΤΕ Φωκίδας του Κόμματος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, στις 11.00, στον Αγιο Νικόλαο Αμφισσας.

Στη συντρόφισσα του Αφροδίτη Ανδρίτσου και στα παιδιά του Μπάμπη και Αντώνη εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Θάσου διοργανώνει στον «ΤΑΡΣΑΝΑ» (Σκάλα Ποταμιάς) εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Βασίλης Καταπόδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση μουσικοθεατρικού αφιερώματος με τίτλο «Να αποτινάξεις τις αλυσίδες...».

-- Η ΚΟ Τζιτζιφιών Καλλιθέας Αττικής καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Θησέως 141), με θέμα: «Σε άδικο σύστημα δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη, συσπείρωση τώρα με ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας, το σοσιαλισμό».

Το Σάββατο 14 Οκτώβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης (Καλογερά 18), η ΚΟ Κυψέλης Αττικής καλεί σε σύσκεψη για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Αμαρουσίου, η ΚΟ Αμαρουσίου καλεί σε εκδήλωση για 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΤΟ Βορείου Τομέα της ΚΝΕ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη».

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη:

-- Στις 11 π.μ., στην Ηλιούπολη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρίνου Αντύπα & Σοφ. Βενιζέλου), η ΚΟ Ηλιούπολης καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., στον Αη Γιώργη Αιγάλεω, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση για τη μάχη του Αη Γιώργη, που δόθηκε στις 29 Σεπτέμβρη το 1944. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ, η ΤΕ Λέσβου καλεί σε εκδήλωση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43), με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Την Τρίτη 17 Οκτώβρη, η ΤΕ Ηρακλείου, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος» (Μαλικούτη 18), παρουσιάζει εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, με ομιλήτρια την Σόσα Φουντούλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Εκδήλωση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων και θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους εκτελεσμένους αγωνιστές

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Εβρου διοργανώνει στα Παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - '49. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στο χώρο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου με τα ονόματα των 65 εκτελεσμένων αγωνιστών. Η ΤΕ Εβρου παρακαλεί όποιον συγγενή, μελετητή της περιόδου διαθέτει φωτογραφίες, γράμματα, πληροφορίες για τους εκτελεσμένους αγωνιστές, να επικοινωνήσει με την ΚΟ Αλεξανδρούπολης στο τηλ. 2551025154 (10.00 - 12.00 & 18.00 -20.00) και στη διεύθυνση Λ. Δημοκρατίας 304, ΤΚ 68132, e-mail: kkealexpoli@gmail.com.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ