ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών του πορθμείου Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

Απαντούν στις αξιώσεις των εφοπλιστών δίνοντας μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης

Την ίδια ώρα που η κίνηση στο πορθμείο σημειώνει αύξηση 40%, οι εφοπλιστές αξιώνουν μειώσεις 2% στις αποδοχές των ναυτεργατών...

Eurokinissi

Την ίδια ώρα που η κίνηση στο πορθμείο σημειώνει αύξηση 40%, οι εφοπλιστές αξιώνουν μειώσεις 2% στις αποδοχές των ναυτεργατών...
Την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, που δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), εκφράζουν με χτεσινή τους ανακοίνωση τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Οι ναυτεργάτες της γραμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα προχώρησαν, Δευτέρα και Τρίτη, σε 4ωρες στάσεις εργασίας, ενώ στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της στάσης εργασίας της Δευτέρας αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα, ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπεία του σωματείου τους με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι εφοπλιστές της πορθμειακής γραμμής, αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιώνουν υπογραφή ΣΣΕ με μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών κατά 2%, μείωση των ημερών αδείας κ.ά., παρά τα κέρδη που κατέγραψαν φέτος λόγω της αύξησης κατά 40% της επιβατικής κίνησης στο πορθμείο.

Οι ναυτεργάτες απαντούν με τον αγώνα τους και το διεκδικητικό τους πλαίσιο που προβλέπει υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις, αύξηση στα πληρώματα μηχανής των πορθμειακών πλοίων ανοιχτού τύπου, να σταματήσει η αυθαίρετη ακινητοποίηση των πλοίων από τους εφοπλιστές στη διάρκεια του χειμώνα με αποτέλεσμα να πετιούνται οι ναυτεργάτες στη στεριά και χωρίς επίδομα.

Κινητοποίηση που αφορά όλους τους ναυτεργάτες

Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στην πορθμειακή γραμμή «αφορούν όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», διαμηνύουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, και επισημαίνουν: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, ενάντια στη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, οργανικές συνθέσεις, συνθήκες εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Εφοπλιστές - κυβέρνηση επιδιώκουν τη συντριβή των ΣΣΕ, συνθήκες εργασίας "γαλέρας", με μειωμένες οργανικές συνθέσεις. Δεν διστάζουν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας να θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, το περιβάλλον, όπως στο πρόσφατο ναυάγιο του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ". Οι δυνάμεις του κεφαλαίου θέλουν να επιβάλουν σε κάθε χώρο δουλειάς ο εργάτης να είναι χωρίς δικαιώματα, γι' αυτό προετοιμάζουν νόμο ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, θέλουν να διαμορφώσουν εργασιακά γκέτο παντού».

Τα τρία σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους σε πολύμορφη δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, και «να απαντήσουμε με απεργία αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο ενάντια στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει μαζικές απολύσεις από δικηγορική εταιρεία

Τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, είκοσι τον αριθμό, από τη δικηγορική εταιρεία «Χαρακτινιώτης», με την αιτιολογία πως επέδειξαν επιθετική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς δανειολήπτες, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες συμπεριφορές ήταν κατεύθυνση που δινόταν στους εργαζομένους, η οποία συνοδευόταν από την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία, όπως και άλλες, καλεί δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία αρνείται να συναντηθεί μαζί του, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για τις πρόσφατες εξελίξεις, στο πλαίσιο της πάγιας στάσης της που στόχο έχει την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης.

Η πρακτική της επιθετικής συμπεριφοράς στους δανειολήπτες, αναφέρει το Σωματείο, είναι επιλογή της εργοδοσίας, που προωθούσε και επιβράβευε τέτοιες συμπεριφορές. Επισημαίνει πως «η λογική να καλλιεργείται η έχθρα των υπαλλήλων των εισπρακτικών και των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις τράπεζες και τις αντίστοιχες εταιρείες».

Απευθυνόμενο στους ίδιους τους εργαζόμενους, καλεί σε συσπείρωση στις γραμμές του και σε συλλογική πάλη για άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, για να αναλάβει η εργοδοσία τις ευθύνες της για τις παράνομες και αντιδεοντολογικές πρακτικές, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, να σταματήσει τώρα η τρομοκρατία, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποίηση σε ξενοδοχείο ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας την περασμένη Πέμπτη έξω από το ξενοδοχείο «Κέρκυρα Γκολφ», καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή του την εργοδοτική τρομοκρατία που επικρατεί στο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο, στη διάρκεια αντιπαράθεσης με στέλεχος της εργοδοσίας, μια καμαριέρα εργαζόμενη στο ξενοδοχείο λιποθύμησε και κατά την πτώση της χτύπησε στο κεφάλι παθαίνοντας διάσειση.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Σωματείο επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και συνεχίζουν να εντείνουν την εκμετάλλευση, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, με στόχο την παραπέρα μείωση του επιχειρηματικού κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας. (...) Η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση και η εργοδοτική τρομοκρατία έχουν οδηγήσει δεκάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στα Κέντρα Υγείας, στους γιατρούς ή το νοσοκομείο. Με περιορισμένο προσωπικό, ανεπανάληπτες πληρότητες, μεγάλες απαιτήσεις και έλλειψη μέτρων προστασίας, οι ξενοδόχοι "λιώνουν" τους εργαζόμενους στα πολυτελέστατα παλάτια τους, που έχουν μετατραπεί σε κάτεργα για τους εργαζόμενους.

Μόνο στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου είχαμε για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Κέρκυρας: Ενα έμφραγμα, έναν ακρωτηριασμό δαχτύλου, έναν τραυματισμό στο πρόσωπο από ρίψη πυροτεχνημάτων, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματισμοί από πτώσεις (γλιστρήματα), καθώς και λιποθυμίες, από ένταση, στρες, υπερκόπωση και τη ζέστη. Περίοπτη θέση στο "μενού" του εργοδοτικού αυταρχισμού έχουν οι απειλές, οι ύβρεις και οι καθημερινοί προπηλακισμοί εργαζομένων από τους επιστάτες των αφεντικών».

Ο Σύνδεσμος απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τα περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων», να συσπειρωθούν στο Σωματείο, ώστε να ενισχυθεί η πάλη για καλύτερες συνθήκες εργασίας, με δικαιώματα και ικανοποιητικές αποδοχές.

Ο

ΕΛΙΝΥΑΕ: Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία) ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωση του Ινστιτούτου. Χτες, το Σωματείο Εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ενώ σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ. Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων έχουν βγάλει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε νέα απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενάντια στην απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο λογαριασμό που αφορά τις επικουρικές συντάξεις (ΛΕΠΕΤΕ), με κίνδυνο να καταργηθεί. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας, στην οδό Αιόλου, στις 11 π.μ.

ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ενέκριναν τη συγχώνευση στο ενιαίο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου

Τη συγχώνευσή του στο νέο ενιαίο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου αποφάσισε σε Γενική Συνέλευσή του το Σωματείο Χαρτεργατών Αττικής, την περασμένη Κυριακή. Ετσι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου συνδικάτου που ξεκίνησαν με την αντίστοιχη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων τον περασμένο Ιούνη και συνεχίστηκαν με την έγκριση του νέου καταστατικού πριν από λίγο καιρό.

Στη συνέλευση των χαρτεργατών συζητήθηκαν οι απαιτήσεις που δημιουργούνται για αποτελεσματική λειτουργία του νέου ενιαίου Συνδικάτου, όπως και η ανάγκη να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για να ενταχθούν σε αυτό οι μετανάστες εργάτες του κλάδου. Ακόμα, αποφασίστηκε η συμμετοχή στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς και στην απεργία που θα γίνει όταν έρθει το σχετικό νομοσχέδιο.

Συμφωνία για τα δεδουλευμένα στην «Diamont Print»

Συμφωνία για την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών απέσπασαν από την εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην «Diamont Print» σε τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και της Σωματειακής Επιτροπής. Η συμφωνία προβλέπει η εργοδοσία μαζί με την καταβολή του τρέχοντος μισθού να καταβάλλει και ένα 15νθήμερο από τα οφειλόμενα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος θα γίνει νέα συνάντηση για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ