ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για προβλήματα και ελλείψεις στα σχολεία

Από την πορεία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ στην Αρτα
Από την πορεία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ στην Αρτα
Αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα σχολεία, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές, διεκδικώντας λύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Γονείς της Θέρμης, καταγγέλλοντας ότι η Περιφέρεια καταργεί μια σειρά από δρομολόγια που μετέφεραν μαθητές και καλεί πλέον τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή με τα δρομολόγια του ΟΑΣ. Η Ενωση Γονέων Δήμου Θέρμης διαμαρτύρεται για αυτήν την κατάσταση, απαιτεί να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, και καλεί σε συγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη, στις 7.45 το πρωί, πριν την έναρξη των μαθημάτων, έξω από το ΓΕΛ Βασιλικών, και τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη, στις 7.45 το πρωί, έξω από το 2ο ΓΕΛ Μίκρας.

Στη Ζάκυνθο, το ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού λείπουν πάνω από 50 καθηγητές σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα κανένα σχολείο να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, και καλεί σε σύσκεψη τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού, την Ενωση Γονέων, τα 15μελή και τα 5μελή, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Ευγενίδου 5 στο Εργατικό Κέντρο).

Στην Αθήνα, εκπαιδευτικοί από τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», μαζί με τους προέδρους των Ενώσεων Γονέων Καισαριανής και 2ου Διαμερίσματος, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Εκπαιδευτικοί και γονείς τόνισαν ότι οι λαϊκές οικογένειες πιέζονται από την υπολειτουργία των ολοήμερων και την υποβάθμιση της παράλληλης, αλλά εισέπραξαν... συμπάθεια.

Στην Αρτα, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, που με κατάληψη, πορεία στους δρόμους της πόλης και διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απαίτησαν να μην καταργηθούν δύο ειδικότητες (Δομικών Εργων και Αισθητικής) από το ΕΠΑΛ και να τους διανεμηθούν επιτέλους τα διδακτικά βιβλία. Από τη Διεύθυνση έλαβαν προφορικές υποσχέσεις ότι τα βιβλία θα τους διανεμηθούν άμεσα και ότι θα ανοίξει η μία ειδικότητα (Δομικών Εργων), ενώ η άλλη (Αισθητικής) δεν θα ανοίξει καθόλου για φέτος και τους είπανε να πάνε σε άλλα σχολεία που προσφέρουν αυτήν την ειδικότητα. Οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 30 Οκτώβρη, συντονίζοντας τα βήματά τους με το σχετικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της Αθήνας.

Στη Λάρισα, κινητοποίηση έγινε την Τρίτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, από τον Σύλλογο Γονέων και το 15μελές του Γυμνασίου Αμπελώνα, καθώς και γονείς του 7ου Γυμνασίου Λάρισας. Διαμαρτυρήθηκαν γιατί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας απαιτεί στα Γυμνάσιο Αμπελώνα, 7ο Γυμνάσιο Λάρισας και 10ο ΓΕΛ Λάρισας να γίνουν συμπτύξεις τμημάτων από τέσσερα σε τρία 27άρια τμήματα! Κι αυτό επειδή οι μαθητές στο Γυμνάσιο Αμπελώνα από 82 έγιναν 81 και στο 7ο Γυμνάσιο από 82 έγιναν 80 (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες). Γονείς και μαθητές απαίτησαν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση, που είναι ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και εξυπηρετεί τις πολιτικές των περικοπών και της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού (ήδη μετακινήθηκαν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία ως πλεονάζοντες, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε άλλα σχολεία), δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να ανακληθεί αυτή η απόφαση.

Στην Ικαρία, ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Φούρνων βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου από 6θέσιο σε 4θέσιο, ενώ σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και σύλλογοι εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα οι Σύλλογοι των Δημοτικών Σχολείων Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου (1ο και 2ο), Ραχών (1ο και 2ο) και Καραβοστάμου, καθώς επίσης των νηπιαγωγείων των παραπάνω περιοχών, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια ΠΕ Σάμου. Επισήμαναν τα κενά που υπάρχουν σε Ειδική Αγωγή, Αγγλικά, Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Γυμναστική, Πληροφορική και Γαλλικά, καθώς και την έλλειψη φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού στο Ειδικό Σχολείο και ΕΕΕΚ Ευδήλου. Παράλληλα, τόνισαν την απουσία δασκάλου στο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοσύρτη και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών. Για όλα αυτά όμως πήραν αόριστες απαντήσεις. Ακόμα, διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία τους, που είτε είναι ανύπαρκτη είτε γίνεται με εκπτώσεις στην ασφάλειά τους και παραβίαση του σχολικού ωραρίου. Για το θέμα έχουν ήδη κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας, όπου εισέπραξαν αόριστες υποσχέσεις και αδυναμία λόγω νομικών κωλυμάτων.

Τη διαμαρτυρία του για τις ελλείψεις στα σχολεία του νομού εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας, σημειώνοντας ότι στην Πρωτοβάθμια έχουν συνολικά 17 κενά δασκάλων και διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στη Δευτεροβάθμια 30. Σε αυτά τα κενά πρέπει να προστεθούν στην Πρωτοβάθμια 5 κενά δασκάλων Ειδικής Αγωγής για τα τμήματα ένταξης, τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτονται με ένωση 10 τμημάτων, ενώ αντίστοιχα και στην παράλληλη στήριξη καλύπτονται με εκπαιδευτικούς που «μοιράζονται» σε 3 ή και 4 μαθητές και σε 2 - 3 σχολεία...

ΑΣΓΜΕ
Απελπιστική εικόνα ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων

«

Κανονικότητα δεν είναι απλά να ανοίγουν τα σχολεία» σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία ένα μήνα μετά το άνοιγμά τους και απαιτεί «να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μορφώνονται τα παιδιά ολόπλευρα και ουσιαστικά».

Οπως σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, «ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων η εικόνα είναι απελπιστική: Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε πολλά νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τμήματα προνηπίων. Η "παγίωση" για 25άρια τμήματα στα Δημοτικά Σχολεία και 27άρια στα Γυμνάσια και Λύκεια έχει οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων και σε υποβάθμιση πολλών σχολείων. Οι καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έχει οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων ΕΠΑΛ και σε απίστευτη ταλαιπωρία γονείς και μαθητές. Κανονικότητα είναι πλέον οι "περιπλανώμενοι" καθηγητές από σχολείο σε σχολείο χωρίς την αναγκαία παιδαγωγική σταθερότητα της σχέσης με τους μαθητές. Η δεύτερη και τρίτη ανάθεση νομιμοποιείται και διευρύνεται. Υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα παιδιά που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης την έχουν πλημμελώς ή και καθόλου ή οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν.

Τα ολοήμερα σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν. Σε πολλές περιοχές δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η μεταφορά των μαθητών. Σε πολλά σχολεία μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερς. Τα ξενόγλωσσα βιβλία στο Λύκειο τα πληρώνουν ακόμη οι γονείς. Η υποχρηματοδότηση αποτελεί καθημερινό εμπόδιο στη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Και ο κατάλογος των προβλημάτων δεν έχει τελειωμό...», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των ΔΣ και σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, ώστε να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να οργανώσουν δράσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους. Καλεί, παράλληλα, κάθε Σύλλογο Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου, τις Ενώσεις και Ομοσπονδίες να στηρίξουν ουσιαστικά τον αγώνα των μαθητών και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 30 Οκτώβρη.

Η ΑΣΓΜΕ ζητά παράλληλα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την κατάργηση του επιδόματος των 300 ευρώ το χρόνο για σχολικά έξοδα, το οποίο προβλεπόταν για οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 3.000 ευρώ που έχουν παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο. Οπως επισημαίνει, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής πολλαπλών αντιλαϊκών μέτρων που οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια χιλιάδες οικογένειες, τα τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι αυξήθηκαν. Η ΑΣΓΜΕ ζητά οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, δωρεάν δεκατιανό και γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Λαϊκά Φροντιστήρια

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και σε άλλες πόλεις για το στήσιμο και τη λειτουργία Λαϊκών Φροντιστηρίων Αλληλεγγύης, που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα, στηρίζοντας μαθητές που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο, άρχισαν τα μαθήματα του λαϊκού διδασκαλείου που λειτουργεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω για μαθητές Λυκείου, η οποία προσκαλεί καθηγητές και καθηγήτριες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 697 323 4447 ή 694 300 2159 ή 210 5902622. Προς το παρόν υπάρχει ανάγκη για τρεις φιλολόγους και έναν μαθηματικό, σημειώνει η Λαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας παίρνει την πρωτοβουλία για ίδρυση Λαϊκού Φροντιστηρίου ως απάντηση στον ταξικό χαρακτήρα του αποκλεισμού των παιδιών της λαϊκής οικογένειας από την Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, άνεργους, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, γονείς και μαθητές σε πλατιά σύσκεψη - συζήτηση για τους σκοπούς, τους όρους λειτουργίας και την έναρξη του Λαϊκού Φροντιστηρίου, την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στην Πάτρα

Εκδήλωση στην Πάτρα, σήμερα, στις 19.00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, διοργανώνουν οι Οργανώσεις της Υγείας και των Οικονομικών Σχολών Πανεπιστημίου Πάτρας της ΚΝΕ, με θέμα «Νέα χρονιά: Ωρα για δράση με το ΚΚΕ, γιατί το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός». Θα μιλήσει η Ρακέλε Κακατσίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ