ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχίες για το «ηθικό κύρος» του αστικού πολιτικού συστήματος

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στη ΝΔ από την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στην προχτεσινή κοκορομαχία στη Βουλή με τον Αλ. Τσίπρα, για τη λεγόμενη διαφθορά. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι θέλουν να ξεφύγουν από αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, εισακούοντας ίσως και εκτιμήσεις αστικών επιτελείων ότι η ένθεν κακείθεν εκτοξευόμενη «λάσπη» βλάπτει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, μειώνοντας το κύρος του. Ετσι, τα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι στο επίκεντρο βάζουν τα «ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών». Συνεχίζοντας στην πράξη τον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Βέβαια, η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να μην ασχοληθεί με τη «λάσπη» έχει και εσωκομματική διάσταση, εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει να έρχεται αντιμέτωπος με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, υποθέσεις που τραυμάτισαν το «ηθικό κύρος» της, και να απολογείται για τους πρώην προέδρους του κόμματος και όσα έγιναν επί των θητειών τους.

«Χάσαμε όλοι»

Ισως σε μια τέτοια βάση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας έλεγε χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά»: «Σε ένα κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει δημιουργηθεί μια λογική αγέλης στο Κοινοβούλιο (...) Νομίζω ότι υπάρχει ευθύνη κι αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να χρεώσει στον Κυρ. Μητσοτάκη ό,τι έχει γίνει στην Ελλάδα από γενέσεως Ιησού Χριστού μέχρι σήμερα. Ο κ. Τσίπρας συμπλέει με έναν εθνικολαϊκισμό και προσπαθεί να μιλήσει σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός προχτές «ξεκίνησε την ομιλία του με μια απίστευτη επιθετικότητα, προσωπικά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη (...) Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι τον βοηθά αυτό; Κάνει λάθος. Ολους μας βλάπτει! Αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστια προβλήματα. Θα λυθούν με το να καθόμαστε να κουβεντιάζουμε τι έγινε στην Ελλάδα το 1948 ή το 1952;».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτίμησε ότι όσα έγιναν προχτές στη Βουλή «είναι κρίμα. Βλάπτουν τη χώρα, μειώνουν το επίπεδο και δεν βοηθούν ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τι κέρδισε χθες; Εκανε μεγάλο λάθος και χάσαμε όλοι».

«Εξαέρωση»

Παραπέρα, διαβλέποντας πολιτικές εξελίξεις, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει δείκτη αποδοχής, αυτή τη στιγμή, 10%. Σε λίγο θα έχει ακόμα λιγότερο. Πώς θα σταθεί; Με ποιον θα συνομιλήσει; Το τέλος έρχεται όταν η κοινωνία πια, η ίδια, δεν αντέχει την κυβέρνηση. Οταν συμβαίνει αυτό, η κυβέρνηση παραλύει. Δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, ακόμα κι αν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο,τι και να κάνει βγαίνει σε στραβό. Και τότε έχει δύο επιλογές: `Η να πάει σε εκλογές και να αποχωρήσει όσο συντεταγμένα της επιτρέπουν οι συνθήκες, ή να παραμείνει και να "εξαερωθεί". Είναι σε ώριμο στάδιο "εξαέρωσης" η κυβερνητική πλειοψηφία. Θα το καταλάβουν σε 2 - 3 μήνες, όταν τα ποσοστά τους θα προσεγγίζουν το 10%. Αυτή η κυβέρνηση ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε. Πρέπει να φύγει τώρα».

«Οι ευθύνες των εταίρων»

Καταλογίζοντας ευθύνες και στους εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό για το εφαρμοζόμενο μείγμα διαχείρισης, υποστήριξε: «Εχουν γίνει ανεκτές από τους εταίρους προτάσεις της κυβέρνησης που αντίκεινται σε κάθε ορθόδοξη οικονομική λογική. Οι εταίροι, για να έχουν την ησυχία τους και για να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να βάζει στο υποζύγιο που λέγεται ελληνική κοινωνία όποιο φόρο της κατέβει, χωρίς να περικόπτει την παραμικρή δαπάνη του Δημοσίου αλλά αντίθετα να δημιουργεί συνεχώς νέους δημόσιους φορείς. Οι ξένοι έχουν κι αυτοί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η συνταγή την οποία επιτρέπουν να εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι μια συνταγή που μας οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μπροστά στην πολιτική και κυβερνητική τους επιβίωση, είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν πράγματα τα οποία είναι απολύτως βλαβερά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και τα οποία χρειάζονται οι εταίροι για να εμφανίζουν βιώσιμο το χρέος».

Τέλος, εκτίμησε: «Ετσι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εχουμε μια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη. Για να εμφανίζεται λογιστικά ως βιώσιμη, η κυβέρνηση αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι καταθέσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 120 δισ. Αντέχει το τραπεζικό σύστημα με αυτό το ύψος καταθέσεων;»...

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Καταγγέλλει «ανεπάρκεια» που πλήττει την «αγορά»

Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Real», επικεντρώνοντας στη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.

Με αφορμή την προχτεσινή απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της μισής δόσης, σημείωσε: «Ηταν ένα πολύ σκληρό, πολιτικό μήνυμα ακριβώς της αδυναμίας, της ανεπάρκειας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Αλλά δεν μπορεί η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να γίνεται πρόβλημα για τη χώρα. Δεν γίνεται να ανοίγουν ορέξεις και να γράφουν σήμερα οι γερμανικές οι εφημερίδες ότι θα σας βοηθήσουμε με το χρέος και έξω από εδώ. Την ίδια στιγμή αποθρασύνεται η ηγεσία της Τουρκίας και εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί σε αυτό το περιβάλλον η χώρα να βουλιάζει στο βάλτο και οι κυβερνώντες να παίζουν πιάνο στο σαλόνι του Μαξίμου σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είναι παρακμιακά πράγματα αυτά και έχουν τεράστια ευθύνη για το πού οδηγούν αυτήν τη στιγμή τον τόπο», τόνισε.

Στην επισήμανση ότι η τρόικα παραδέχεται πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα αλλά η δόση δεν εκταμιεύτηκε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Είναι ένα πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας, γιατί η αδυναμία της κυβέρνησής του και η ανικανότητά του, οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο».

Παραπέρα εκτίμησε: «Εγώ φοβάμαι ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι και η δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσει κι αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αδράνεια, αβεβαιότητα και καθυστέρηση. Η αγορά περίμενε τα χρήματα αυτά για να πάρει ανάσα. Μακάρι να τα πάρουμε σε 10 ημέρες γιατί εμείς δεν είμαστε από αυτούς που χαίρονται όταν δυσκολεύεται η χώρα. Εχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να βάζουμε πλάτη για τη χώρα στα πολύ δύσκολα και με κόστος. Αλλά αυτή τη στιγμή εγώ βλέπω μία χώρα που βουλιάζει».

Την ίδια ώρα, αναταράξεις δημιουργεί η συμμετοχή στη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που έστησε η κυβέρνηση, στελεχών της «παλιάς σοσιαλδημοκρατίας».

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο Ν. Μουζέλης, που ανήκε στη λεγόμενη Κίνηση των 58 - κίνηση διαφόρων παραγόντων για την ανασυγκρότηση της εγχώριας Κεντροαριστεράς, που «αυτοδιαλύθηκε» - με επιστολή του, που απευθύνεται στα πρώην μέλη της, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετάσχει στην εν λόγω επιτροπή. Επισημαίνει ότι δεν προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε είναι «φανατικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ». Προσθέτει ότι είναι λάθος η «δαιμονοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τις «δημοκρατικές δυνάμεις» να τηρήσουν πιο «ισορροπημένη κριτική» προς την κυβέρνηση...

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Με σημαίες τη σταθερότητα του συστήματος και τη συναίνεση

Στην ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στα ζητήματα της οικονομίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ». Μιλώντας και αυτός για λογαριασμό του κεφαλαίου, εστίασε στα ζητήματα της σταθερότητας του συστήματος και στην ανάγκη εξασφάλισης συναίνεσης.

Εστίασε στην τρέχουσα «αξιολόγηση», λέγοντας ότι η κυβέρνηση κρίνεται ξανά αναξιόπιστη, έχει χάσει την εμπιστοσύνη των «εταίρων» και εξαιτίας αυτού εκταμιεύτηκε μόνο η μισή δόση. «Είναι μια προειδοποιητική βολή από τον Σόιμπλε, ο οποίος (...) μας προειδοποιεί ότι δε θα κλείσει εύκολα η αξιολόγηση. Και αν δεν κλείσει στην ώρα της θα αντιμετωπίσουμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα το 2017, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Αν γίνει αυτό θα υπάρξει ο κίνδυνος να ξαναρχίσει η συζήτηση για το πόσο Ευρώπη είναι η Ελλάδα», υποστήριξε.

Με κριτήριο τη διασφάλιση σταθερότητας για το κεφάλαιο, εξέφρασε την αντίθεσή του στα σενάρια πρόωρων εκλογών: «Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση εκλογές με το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκεται στον αέρα. Προέχει η σταθεροποίηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν μπορεί, αλλά τον έχει εκλέξει ο λαός στην κυβέρνηση. Τον καλούμε όμως να προσπαθήσει, με όποιον τρόπο μπορεί, να αλλάξει τη διακυβέρνησή τους».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μόνο σε επιμέρους ζητήματα. «Ζητήσαμε να υπάρξει μια εθνική πρόταση για το χρέος. Αν πάμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενωμένοι στην Ευρώπη με πρόταση για το χρέος θα μας ακούσουν πιο σοβαρά. Τον κ. Τσίπρα μόνο του δεν θα τον ακούσουν, όπως δεν άκουσαν και τον κ. Σαμαρά», είπε.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τις Υγειονομικές υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού, οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 19/10, στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προβολή video και ανάγνωση θεατροποιημένων αποσπασμάτων από τα βιβλία «Γιατρός σε τρεις πολέμους», του γιατρού Στέφανου Χουζούρη, «Γαρέφω», της Ελπίδας Φρεγγίδου, «Ο ΔΣΕ», του Αριστείδη Θεοχάρη, καθώς και από το γράμμα τραυματία από το περιοδικό του ΔΣΕ.

Στο χώρο θα λειτουργεί από το πρωί έκθεση με τοπογραφική απεικόνιση των Υγειονομικών Υπηρεσιών πανελλαδικά, βιογραφικά και φωτογραφικό υλικό του Υγειονομικού προσωπικού, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται μεγάλο μέρος της Ιστορίας του ΔΣΕ.

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής Οικονομολόγων»

Η «Πανεπιστημονική Οικονομολόγων / ΔΠΚ-Ο» καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 14/10, στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο στις 11/12 και εξελίξεις που αφορούν τους οικονομολόγους».

Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Λογιστών Αττικής (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος - Αθήνα).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org