ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μένουν οι λεπτομέρειες για το νέο χαράτσι

Κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία

Νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα, νέες φοροελαφρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες μέσα από τον «ενιαίο φόρο»

Eurokinissi

Νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα, νέες φοροελαφρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες μέσα από τον «ενιαίο φόρο»
Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο φόρο στα ακίνητα, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στελέχη των δύο κομμάτων που την στηρίζουν προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ...«δίνουν μάχη» για να «ελαφρύνουν» την επιβάρυνση των εργαζομένων και του λαού.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση, στη βάση και όσων έχει συμφωνήσει με την τρόικα, αποφάσισε να μονιμοποιήσει και να διευρύνει το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο πολύμορφα τους σχεδιασμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Ετσι, ενώ μέχρι τώρα Φόρο Ακίνητης Περιουσίας πλήρωναν μόνο εκείνοι που διέθεταν μεγάλη περιουσία, ακίνητα που σε αξία ξεπερνούσαν τα 200.000 ευρώ, τώρα καθιερώνεται η πληρωμή φόρου για όλους όσοι έχουν την παραμικρή ακίνητη περιουσία. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και μικρός αγροτικός κλήρος, ένας τέτοιος φόρος σημαίνει επιβάρυνση σχεδόν του συνόλου των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία το μόνο που διαθέτουν είναι το περιβόητο «δικό τους κεραμίδι» ή ένα κομμάτι αγροτικής και κτηνοτροφικής γης.

Μονιμοποίηση και διεύρυνση του αντιλαϊκού χαρατσιού

Μετά από δύο χρόνια που ίσχυσε το ...«έκτακτο», υποτίθεται, χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αυτό που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τούτη τη φορά ο φόρος θα επιβάλλεται:

  • Για το σύνολο των κτισμάτων που μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του
  • Για το σύνολο των οικοπέδων που βρίσκονται ανά τη χώρα, αλλά και
  • Για το σύνολο των χωραφιών, των βοσκότοπων και άλλων κομματιών γης που ανήκουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων απασχόλησε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Οπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Πριν μερικές βδομάδες η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η νέα φορολογία, ωστόσο το σενάριο αυτό συνάντησε αντιδράσεις, τόσο από την τρόικα, όσο και από στελέχη των δύο κομμάτων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας με το σκεπτικό ότι οι φόροι που επιβάλλονται δεν εισπράττονται στο ακέραιο, φέρεται να ζήτησαν υψηλότερους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Το ποσοστό εισπραξιμότητας για το χαράτσι της ΔΕΗ εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 70-75%, ενώ για να εισπραχθούν τα 3,6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση, το σχετικό ποσοστό πρέπει να αυξηθεί στο 80%. Για να κατανοηθεί το βάρος που καλούνται να επωμισθούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον ΦΑΠ μέχρι και το 2010, κυμαίνονταν γύρω στα 480 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ορισμένοι βουλευτές, από την πλευρά τους, διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει να επιβληθούν υψηλοί φόροι στα ακίνητα και τα οικόπεδα, αλλά να υπάρχει «ήπια παρέμβαση» ειδικά για τα χωράφια και τους αγρούς.

Κανείς, βέβαια, από όλους αυτούς δεν θέτει το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει για τις λαϊκές οικογένειες, που αδυνατούν να πληρώνουν τους όλο και περισσότερους φόρους, την ίδια ώρα που με το νέο σχέδιο οι μόνοι που ελαφρύνονται πραγματικά είναι οι εισοδηματίες - μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Οι κυβερνώντες, με δηλώσεις τους και σχετική πρόβλεψη που περιλαμβάνουν στο νέο σχέδιο, απαντούν μάλιστα ότι όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του θα πρέπει να τα πουλήσει, γεγονός που αντικειμενικά επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και ακίνητης περιουσίας στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι άξονες των κυβερνητικών ρυθμίσεων

Συνοπτικά, οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξής:

Πρώτο: Διατήρηση της λογικής των κλιμακίων για τον υπολογισμό του φόρου που θα αναλογεί στα ακίνητα. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση των κλιμακίων που ισχύουν σήμερα, από εννέα σε είκοσι. Η ελάχιστη επιβάρυνση που θα ισχύει θα είναι γύρω στα 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, για τις περιοχές με αντικειμενική αξία μέχρι 500 ευρώ το τετραγωνικό. Από εκεί και πάνω διαμορφώνονται κλιμάκια για κάθε 250 ευρώ τιμής ζώνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ακίνητα τιμής ζώνης 1.000 ευρώ ο ελάχιστος φόρος θα είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό, για αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 3,7 ευρώ το τετραγωνικό κ.ο.κ. Για τα ελάχιστα ακίνητα που έχουν αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ, ο φόρος θα είναι 14 ευρώ.

Παράδειγμα: Οικογένεια διαθέτει στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.500 ευρώ, διαμέρισμα 25ετίας, πρώτου ορόφου, 80 τετραγωνικών μέτρων. Η οικογένεια αυτή, που μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού πριν δύο χρόνια δεν πλήρωνε ΚΑΘΟΛΟΥ φόρο ακίνητης περιουσίας, τώρα θα κληθεί να πληρώνει 296 ευρώ!

Δεύτερο: Επιβολή φορολογίας στα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Εδώ η φορολογία, ανάλογα με την τοποθεσία, θα ξεκινάει από 20 ευρώ.

Τρίτο: Επιβολή φορολογίας για κάθε κομμάτι γης, οικόπεδο, χωράφι, βοσκότοπο, ή δάσος που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Εδώ σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα ενιαίο ποσό για κάθε στρέμμα ιδιοκτησίας, που θα ξεκινά από το 1,5 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε ιδιοκτησίας. Δηλαδή, ανάλογα με τη θέση του σχετικά με το δρόμο, με τη χρήση του, με την ύπαρξη και κατοικίας κ.ο.κ.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και όπως τονίζεται σε πρόσφατη σχετική παρέμβαση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, «με εφαλτήριο την πάλη για αφορολόγητο όριο 40.000 για ζευγάρι και επιπρόσθετα 5.000 ανά παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% συντελεστή φορολογίας διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών (αναπτυξιακοί νόμοι, φοροαπαλλαγές εφοπλιστών κ.λπ.), οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία».

ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Σήμερα το Ιδρυτικό του Συνέδριο

Το ΚΚΕ εκπροσωπεί ο Ε. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Σήμερα Σάββατο στη Βιέννη πραγματοποιείται το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κόμματος της Εργασίας Αυστρίας (ΚτΕΑ). Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η ίδρυση του ΚτΕΑ είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, από μαρξιστικές - λενινιστικές δυνάμεις που δεν μπορούσαν πλέον να δραστηριοποιηθούν στο λεγόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας λόγω της αναθεωρητικής εξέλιξής του.

Το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚτΕΑ, όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό του δελτίο, «θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα να υπάρξει ξανά ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης στην Αυστρία. Ενα κόμμα με σταθερές βάσεις στο μαρξισμό - λενινισμό, την ταξική πάλη, τον προλεταριακό διεθνισμό και την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ