ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΓΔΜ
Η ... σκληρή εξωτερική πολιτική

Φωνές για εσωτερική κατανάλωση προκάλεσε το αμερικανικό χαστούκι που έριξε στην ελληνική κυβέρνηση ο Μάθιου Νίμιτς

Σε προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών αναγκών επιδίδονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συσκοτίσουν την ήδη θολή πραγματικότητα γύρω από την υπόθεση της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ.

Μετά τη δυσάρεστη για την Αθήνα πρόταση του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, η κυβέρνηση εμφανίζεται «αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της», αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσει την όποια πρόταση επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη δοκιμασία δημοψηφίσματος.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που διατυπώνονται οι λεονταρισμοί, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται να υποδεχτεί μια τρίτη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, η οποία θα αποτελέσει, εν τέλει, το πλαίσιο του διαλόγου Αθηνών - Σκοπίων, ο οποίος, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, δε θα αργήσει να ξεκινήσει.

Την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να ...παλέψει με κάθε τρόπο την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε, χτες, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

«Οταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο Π. Μολυβιάτης, σε ερώτηση εάν θα γίνει δημοψήφισμα. «Η θέση μας είναι σαφής», πρόσθεσε ο Π. Μολυβιάτης, «βάσει της ενδιαμέσου συμφωνίας του '95, έχουμε το δικαίωμα να αντιταχθούμε στη συμμετοχή, στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το όνομα της ΠΓΔΜ. Εκτός αν, εν τω μεταξύ, έχει επέλθει συμφωνία για μια κοινή λύση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σε οποιοδήποτε αίτημα της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι υπάρχει η Συμφωνία Σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και ότι στις 9 του Νοέμβρη αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ. Βάσει των στοιχείων αυτών στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο στάδιο επικύρωσης αιτήματος της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ενώ η Αθήνα δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στη χρήση της ονομασίας «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η όποια απόφαση της Αθήνας σε σχέση με τα Σκόπια έχει χρονικό ορίζοντα το 2008. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και για να δικαιολογήσει τη στάση της στο εσωτερικό σκοπεύει να οχυρωθεί πίσω από το τραπέζι διαπραγματεύσεων «χωρίς τέλος»...

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Τα συνυπεύθυνα κόμματα για τη διαμόρφωση της επίσημης, ακόμη και σήμερα αδιέξοδης, θέσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγα του όρου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν το βάρος που προσπαθεί, με τις «απειλές» περί δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση της ΝΔ να μοιραστεί μαζί τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως αν το θέμα του δημοψηφίσματος τίθεται «ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί καλώς έχει». Αν όμως το σκέφτεται σοβαρά η κυβέρνηση, πρόσθεσε, σημαίνει ότι είναι «ανεύθυνη» και μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στον απλό πολίτη, μια κίνηση, κατέληξε, που θα «πληγώσει τη χώρα και θα διχάσει το λαό».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ισχυρίστηκε: «Επιβεβαιώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι μας για τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε: «Η κυβέρνηση όφειλε, πριν διατυπώσει τις θέσεις της, να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, και οφείλει να το κάνει άμεσα. Εμείς είμαστε υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Δημοψήφισμα - πυροτέχνημα

Το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος, που εκτόξευσε τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση για το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει ένα και μόνο στόχο: Να «καλύψει» τον αντίλαλο από το δεύτερο «χαστούκι» που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ διά χειρός Νίμιτς.

Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ψελλίσει ούτε μια λέξη διαμαρτυρίας προς το υπερατλαντικό αφεντικό, αρχίζει να πουλάει το παραμύθι του δημοψηφίσματος αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που αισθάνεται απογοητευμένη και ταπεινωμένη από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για κανένα λόγο - πολύ περισσότερο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - να διαταράξει τη σχέση στρατηγικού εταίρου με τις ΗΠΑ. Η «απειλή» της διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι ένας φραστικός λεονταρισμός που αποσκοπεί να παρηγορήσει τον «πληγωμένο εγωισμό» των οπαδών της ΝΔ που έχουν γαλουχηθεί με την αδιέξοδη γραμμή της ονοματολογίας. Το πραγματικό πρόβλημα της ηγεσίας της ΝΔ, όπως άλλωστε και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι θεωρεί αδιανόητο να πει «όχι» σε οποιοδήποτε σχέδιο ή αίτημα των ΗΠΑ για την περιοχή. Αντίθετα θέλουν να είναι «μέσα» σε όλες τις «επιχειρήσεις» στα Βαλκάνια και όχι μόνο... Δε δίστασε γι' αυτό να κάνει στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα της αλλαγής των συνόρων...

Το χαρτί του δημοψηφίσματος που ανέσυρε η κυβέρνηση είναι «καμένο από χέρι», εκτός των άλλων, και επειδή σε καμία περίπτωση δε θέλει να «ανακατέψει» το λαό στην εξωτερική πολιτική. Ο Κ. Καραμανλής είναι οπαδός του δόγματος ότι «η εξωτερική πολιτική δε γίνεται στο πεζοδρόμιο». Το έχει τηρήσει με ευλάβεια μέχρι τώρα και τίποτα δε δείχνει ότι θα αλλάξει στο μέλλον. Θα ήταν «επικίνδυνο» αρνητικό προηγούμενο ένα δημοψήφισμα (με ποιο ερώτημα και ποιο στόχο άλλωστε) για το «Μακεδονικό»... Σιγά μη θέσει σε δημοψήφισμα και την αποστολή στρατευμάτων στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν...

ΥΓ: «Το φυσάνε» ακόμα το δημοψήφισμα στην Κύπρο για το «σχέδιο Ανάν»...


Π. Κ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη 12 του Οκτώβρη:

-- Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι (Οδός Σωκράτους 6, δίπλα στα γραφεία της ΚΟΘ). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και εκπαιδευτικός.

-- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα της νέας γυναίκας και η πρόταση του ΚΚΕ», στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αϊβαλιώτη, στην Αγία Τριάδα. Θα μιλήσει ο Κώστας Ξυλούρης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Κάτω Φορτέτσας. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη 13 του Οκτώβρη:

-- Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής (στο κεντρικό αμφιθέατρο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ και καθηγητής του ΑΠΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ