ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Με το ΠΑΜΕ αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας, της καταστολής και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση και μέσα από την περίφημη «Χάρτα Σύγκλισης» δίνουν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με τα συλλαλητήρια που διοργανώνει στις 23 Οκτώβρη.

Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και ανέργους, νεολαία, συνταξιούχους και μετανάστες να εντείνουν τους αγώνες τους, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και ταυτόχρονα να κρίνουν συνδικαλιστικές παρατάξεις και κόμματα στη βάση του ποιος υπερασπίζεται πραγματικά τα συμφέροντά τους και ποιος τα καταπατά.

Ηδη με ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλιάς, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, με την προκήρυξη στο χέρι, δίνουν τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία των συλλαλητηρίων. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 6 μ.μ.

Περιγράφοντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διοργανώνονται τα συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να παγιδέψουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές. Ηχούν ως κοροϊδία στα αυτιά των εργαζομένων.

Η Εργατική Τάξη γνωρίζει ότι: Οι υποαπασχολούμενοι, εταιροαπασχολούμενοι, οι 500.000 άνεργοι, η μαύρη εργασία, τα δουλεμπορικά γραφεία, η κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού χρόνου απασχόλησης, η απελευθέρωση της αγοράς που απογείωσε την ακρίβεια, τα εκατοντάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, οι χιλιάδες ακρωτηριασμοί εργατών, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, η εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, τα 22 ΕΥΡΩ κατώτερο μεροκάματο, οι συντάξεις πείνας, το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση και άλλων μεγάλων στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης. Η ισχυρή Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από τις πολιτικές που ισχυροποιούν το κεφάλαιο και αυξάνουν τα υπερκέρδη του».

Ομως, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση ο φορέας αυτών των πολιτικών. «Με αυτές τις επιλογές καμιά διαφορά δεν έχει η ΝΔ. Ολα αυτά τα χρόνια στήριξε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και τώρα εκείνο που την απασχολεί είναι να έρθει η ίδια στην κυβέρνηση για να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές.

Μα και η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είναι χωρίς ευθύνες, αφού αποδέχεται και ψηφίζει όλες τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Γι' αυτό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι εργαζόμενοι πρέπει να καθαρίσουν την «ήρα από το στάρι». Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Γιατί σήμερα «επιβάλλεται να κρίνουν από την ίδια τους την πείρα. Να σκεφτούν ποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και ποιος τα καταπατά».

Στο αντεργατικό όμως αυτό έργο, στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, τεράστιες είναι οι ευθύνες και των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Σχετικά με αυτό, το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια είχε και έχει τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με εργαλείο τους "Κοινωνικούς Διαλόγους" της Απάτης διευκόλυναν, στήριξαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Οι "διεκδικήσεις", που κατά καιρούς προβάλλουν, υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και προσαρμόζουν τα αιτήματα της Εργατικής Τάξης σύμφωνα με αυτές.

Καμιά αυταπάτη για το ρόλο τους. Εχουν τεράστιες ευθύνες για τη χειροτέρευση της κατάστασης της Εργατικής Τάξης. Είναι φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής. Η καταδίκη τους από τους εργαζόμενους, η αλλαγή συσχετισμού και η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι βασική προϋπόθεση στον ταξικό προσανατολισμό και την αποτελεσματική ανάπτυξη των αγώνων της Εργατικής Τάξης».

Γιατί, συνεχίζει η προκήρυξη του ΠΑΜΕ:

«Το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια αποκάλυψε την ουσία και το χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΝΔ, το ρόλο της ΕΕ του κεφαλαίου.

Αποκάλυψε το ρόλο και την τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Εργατικής Τάξης, στην ανάπτυξη των αγώνων της σε ταξική κατεύθυνση.

Δυναμώνει τις προσπάθειες για τη συμμαχία της Εργατικής Τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Διεκδικεί τα πραγματικά αιτήματα της Εργατικής Τάξης.

Το συλλαλητήριο της 23 του Οκτώβρη να αποτελέσει σταθμό των εργαζομένων στο δυνάμωμα των αγώνων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Στη διεκδίκηση αιτημάτων που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία, την Παιδεία, τη σταθερή δουλιά, την Ασφάλιση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις εργαζόμενες γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες, τους ανέργους να δώσουν αποφασιστικά και μαχητικά την παρουσία τους στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 Οκτώβρη ώρα 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Να απορρίψουν τη μοιρολατρία, τη λογική του ωχαδερφισμού και το "δε γίνεται τίποτα", που σκόπιμα καλλιεργούν οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας που συγκρούεται με το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές, που συσπειρώνει δυνάμεις για την ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Που αντιπαλεύει την κρατική βία, τον αυταρχισμό και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Καλεί τα Συνδικάτα να δυναμώσουν την πάλη τους για την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ. Για την καταδίκη της πολιτικής των Ιμπεριαλιστών και της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Η εργατική τάξη απαιτεί

  • Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000 δρχ) - Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000) - Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000) -- ΕΓΣΣΕ.
  • Πλήρης σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Πλήρης χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες / 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Χτύπημα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ