ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα του λαού για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Ενθουσιώδης και πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος, διέθεσε, ως το τέλος της ζωής του, όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα ως πρόεδρος για πολλά χρόνια του Παραρτήματος Σοφάδων της ΠΕΑΕΑ και στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η συντρόφισσα της ζωής του Σταυρούλα

λ27

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΣ, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, σκοτώθηκε στα 24 χρόνια του, στη μάχη εναντίον των Γερμανών στις 27 Σεπτέμβρη 1944 στην Καρίτσα Ιωαννίνων.

Ο ΘΕΜΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΣ, ΕΠΟΝίτης και αυτός, σκοτώθηκε σε ηλικία 18 χρόνων σε μάχη με Γερμανούς στις 27 Σεπτέμβρη 1944 στην Καρίτσα Ιωαννίνων.

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΣ (φωτογραφία), αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δικάστηκε σε ισόβια για τη δράση του και από τα βασανιστήρια πέθανε σε ηλικία 54 χρόνων.

Ο ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΣ (φωτογραφία), αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση, κατέφυγε στο ΔΣΕ, τραυματίστηκε και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, όπου πέθανε σε ηλικία 40 χρόνων.

Στη μνήμη των τεσσάρων αδελφών μου, καθώς και στη μνήμη της ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΝΤΑΓΚΑ και του ΘΟΔΩΡΟΥ ΖΩΤΟΥ,μαχητή του ΔΣΕ, οπαδών του ΚΚΕ που πέθαναν πρόσφατα, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Βασίλης Νικολός

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΒΑΛΗΣ πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Εμεινε αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρίκα πρόσφερε 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 6 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από την Καβάλα.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Μαίρη και Κώστας και τα εγγόνια του Νικολέτα και Παναγιώτης Πέτρογλου πρόσφεραν 200 μάρκα Γερμανίας στην ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

Στις 8 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αξέχαστου φίλου και συντρόφου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΚΑΚΗ.

Στη μνήμη του και για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ προσφέρουμε στο Κόμμα 21.500 δρχ.

Σύντροφοι και φίλοι του από την ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού

* * *

λ9

Στις 27 Φλεβάρη 1997 πέθανε ο ΤΑΚΗΣ (Δημήτρης) ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ.Γεννήθηκε το 1922 στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Αμέσως μετά το 1941 οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση και ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή Ιωαννίνων. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Στον Εμφύλιο ήταν διμοιρίτης του ΔΣΕ και έζησε για πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας. Σε όλη του τη ζωή, στάθηκε στις γραμμές του λαϊκού κινήματος.

Εκτιμώντας τη ζωή του και εκφράζοντας την αγάπη μου, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο αδελφός του Μιχάλης

* * *

λ9

Στις 25 Σεπτέμβρη 1997, πέθανε η ΝΙΝΑ ΚΕΡΕΜΙΔΟΥ από το Λειψύδριο Κιλκίς. Καταγόταν από τον Καύκασο. Γεννήθηκε το 1909 και το 1922 εγκαταστάθηκε στο Λειψύδριο. Εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα και όταν ο σύζυγός της εξορίστηκε, στη διάρκεια του Εμφύλιου, αγωνίστηκε, δουλεύοντας σκληρά στα χωράφια, για να μεγαλώσει τα έξι παιδιά της.

Ως το τέλος της ζωής της, παρέμεινε οπαδός του ΚΚΕ. Οσοι τη γνώρισαν, θα θυμούνται τον καλό χαρακτήρα της και το βαθύ αίσθημα ευθύνης που είχε.

Στη μνήμη της τα παιδιά της Κώστας, Κασσιανή, Νίκος, Ιωάννης και Μιχάλης προσφέρουν στη ΝΕ Κιλκίς 10.000 δρχ.

* * *

Μέλη των Λεσχών Φίλων του ΚΚΕ Αυστραλίας πρόσφεραν στην ΚΕ: Του Σίδνεϊ 2.500 δολάρια, της Μελβούρνης 2.600 δολάρια, της Αδελαϊδας 700 δολ. Σύνολο 5.800 δολ. Από αυτά, τα 2.000 δολ. τα πρόσφερε ο Ηλίας Δημόπουλος από τη Μελβούρνη.

* * *

λ9

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑΣ γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1917. Πέθανε στις 25 Σεπτέμβρη 1997. Παιδί αγροτικής οικογένειας, γνώρισε δύσκολα παιδιά χρόνια και φτώχεια. Στην Κατοχή, ολόκληρη η οικογένειά του δόθηκε στον αγώνα και βοήθησε με κάθε τρόπο τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού. Ηταν από τους πρώτους στην Δεσκάτη, που κατατάχτηκαν στον ΕΛΑΣ το 1943. Καταδιωκόμενος από το καλοκαίρι του 1945, το Σεπτέμβρη του 1946, μαζί με τα αδέρφια του Ζήση και Μήτσο, κατέφυγαν στο ΔΣΕ. Για την αντιστασιακή δράση της οικογένειας και τη συμμετοχή των παιδιών στο ΔΣΕ, τρομοκράτες της Δεξιάς δολοφόνησαν τον πατέρα τους Αντώνη Μπαρμπούτα στις 14 Ιούνη 1947, μαζί με άλλους πατριώτες κομμουνιστές στους Κόκκινους Οχτους στη Σκάλα.

Ακολούθησε η πολιτική προσφυγιά. Αφού έθαψε τον αδελφό του Ζήση στην Τασκένδη, ο Γεώργιος Μπαρμπούτας επέστρεψε στο χωριό του τον Αύγουστο του 1958. Η ζωή υπήρξε σκληρή και στη συνέχεια για τον θαρραλέο αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Εχασε τους δυο γιους του. Τον Κώστα το 1982 και τον Αντώνη το 1992 και τον άλλον αδελφό του, τον Μήτσο.

Υπήρξε καλός οικογενειάρχης, πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, και βοηθούσε στη δραστηριότητα της ΚΟ Δεσκάτης.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στην ΚΟ Δεσκάτης. Επίσης οι ανιψιές του Μαρίτσα και Αθανασία 15.000 δρχ. στην ΚΟ Δεσκάτης.

* * *

λ9

Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, παλεύοντας για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Η Κατοχή τον βρίσκει μέλος της ΟΚΝΕ. Στη συνέχεια, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Με την ίδρυση του ΕΑΜ, εντάσσεται σ' αυτό και αργότερα περνάει στην ΕΠΟΝ. Αναδείχτηκε μέλος του Γραφείου Μακεδονίας. Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο συνεχίζει τον αγώνα για τα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Το κύμα της τρομοκρατίας, που ακολούθησε, τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Από το 1960, συνεχίζει τη δράση του ως μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αθήνας, της ΚΟ Βορείων Προαστίων του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαργαρίτα προσφέρει 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού, και 25.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαρουσιού της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών Ν. ΜΑΓΚΛΑΡΑ,Γ. ΜΠΑΖΙΩΝΗ,Μ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,Κ. ΑΡΝΑΟΥΤΗ,Χ. ΞΑΝΟΠΑΝΑΓΟΥ και των Κορίνθιων Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ,ΧΡ. ΤΣΟΡΑΪΤΗ,και ΑΛΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,ο Χριστόφορος Θεοδωρόπουλος προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ "Αγ. Δημητρίου".

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,που πέθανε το 1990, η συντρόφισσά του Παναγιώτα Νικολάου προσφέρει 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".* * *

λ9

Στις 14 Οκτώβρη συμπληρώνονται 14 χρόνια από τότε που έχασα το σύντροφο της ζωής μου και του αγώνα ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΟΣΟ.Ως την τελευταία του πνοή, έμεινε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό και στα ιδανικά του ΚΚΕ, που εφάρμοσε απαρέγκλιτα τα περισσότερα από τα 80 χρόνια της ζωής του. Οσοι γνώρισαν και έζησαν τον Γιάννη Δρόσο, όχι μόνο δεν τον ξεχνούν, αλλά τον έχουν για παράδειγμα στην καθημερινή τους δράση.

Στη μνήμη του προσφέρω: 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ και 40.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αιτωλικού.

Η γυναίκα του Νίτσα Δρόσου

* * *

λ9

Πέρασαν 2 μήνες από το θάνατο της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΛΜΑΛΗ.Γεννήθηκε στο χωριό Σιμιτζί της Τουρκίας το 1912. Το 1941 πήραν οι Βούλγαροι τον άντρα της στα καταναγκαστικά έργα και έμεινε μόνη με τα τέσσερα παιδιά της. Το 1947 ο άντρας της κατέφυγε στο ΔΣΕ, την άφησε με πέντε παιδιά και με το τέλος του Εμφύλιου έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Η οικογένεια συγκεντρώθηκε έπειτα από 33 χρόνια, όταν επαναπατρίστηκε ο άντρας της.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Γιάννης Αλμαλης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανάληψης, της οποίας είναι μέλος.

* * *

Στις 8 Οκτώβρη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΡΗΓΟΡΗ Δημ. ΓΚΑΤΖΟΥΓΙΑΝΝΗ.Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Πλαγιά (Ζέρμα) Κόνιτσας. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς, εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα στην Ηπειρο. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά την Απελευθέρωση, για την αντιστασιακή δράση του, φυλακίζεται και εξορίζεται. Το 1947 καταφεύγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες της Μουργκάνας, της Κόνιτσας, του Γράμμου και του Βίτσι.

Μετά τον Εμφύλιο, παίρνει το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς. Στην Τασκένδη, όπου βρέθηκε, δούλεψε στην παραγωγή.

Με τον επαναπατρισμό του, εγκαταστάθηκε στο Γαλάτσι Αττικής. Ηταν από τα δραστήρια μέλη της ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου και λίγους μήνες πριν πεθάνει βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ΚΚΕ, στο οποίο σε όλη τη ζωή του στάθηκε αταλάντευτος αγωνιστής για τα ιδανικά του.

Αιώνια θα ζει στη σκέψη μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Ευανθία

ΟΙ κόρες του Μαρία και Παναγιώτα

* * *

λ9

Στις 2 Οκτώβρη 1997 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, από το χωριό Ράξα Τρικάλων.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευαγγελία και τα παιδιά του Θανάσης και Κώστας πρόσφεραν στη ΝΕ Τρικάλων 15.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Στη μνήμη των αδελφών μου ΗΛΙΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,που σκοτώθηκαν το 1949, πολεμώντας στη μάχη του Βίτσι. Της μονάκριβης και αξέχαστης αδελφούλας μας ΕΛΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,η οποία δικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Λαμίας σε θάνατο το 1949 και εκτελέστηκε. Καθώς και στη μνήμη των εξαδέλφων μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΑΣΟΥΛΑ,των συγχωριανών μου από το χωριό Αργύρια Φθιώτιδας, που έπεσαν το 1949 στο Βίτσι, πολεμώντας για μια καλύτερη ζωή. Και στη μνήμη του αξέχαστου συναδέλφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΦΑΤΖΟΓΛΟΥ, μάγειρα, τον οποίον τα όργανα του Μανιαδάκη τον έριξαν από την ταράτσα της Ασφάλειας Αθήνας, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίκος Δημητρογιάννης

* * *

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΜΠΑ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εμπόρων Κέντρου.

Ευγενία - Στράτος

* * *

λ18

Πέρασαν κιόλας 8 μήνες από τότε που έφυγες από κοντά μου αγαπημένε μου ΘΟΔΩΡΕ.Το κενό είναι δυσαναπλήρωτο. Ο Θόδωρος Παπαϊωάννου ήταν παλαίμαχος κομμουνιστής. Συνταξιούχος του Δημοσίου, υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με δίπλωμα Νομικής. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν προσφορά και θυσία στον αγώνα για τα ιερότερα ιδανικά που από νέος ασπάστηκε και με αυτά πέθανε, χωρίς υποχωρήσεις στις διώξεις. Επί 11 χρόνια εξορία. Επί 65 χρόνια, μέλος του ΚΚΕ και στέλεχός του και στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30.000 δρχ. στην ΚΟ του Θέρμου Τριχωνίδας.

  • Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του αδερφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ Θύμιου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30.000 δρχ. στην ΚΟ Θέρμου, από όπου καταγόταν.

Σταυρούλα Θ. Παπαϊωάννου

***

λ9

Στη μνήμη της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (το γένος Πασαλίδη), που πέθανε στις 15 Οκτώβρη 1996 και για το χρονιάτικο μνημόσυνό της, ο σύζυγός της Γιώργος Παπαδόπουλος, αντιστασιακός από το χωριό Πεντάβρυσο Καστοριάς, προσφέρει, μέσω ΝΕ Καστοριάς, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Σήμερα, Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λιβαδειά, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ

ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΓΙΑ

Η οικογένειά του

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για 12.10)

λγ9

Σήμερα, 12 Οκτώβρη, στην εκκλησία του Αγιου Αθανασίου στο Γαρδίκι γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Ο Β. Καραμήτρος γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1921. Πέθανε στις 6 Σεπτέμβρη 1997. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα πέρασε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Υπήρξε καθοδηγητικό στέλεχος των οργανώσεων. Συνεργάστηκε με τον Αρη Βελουχιώτη και τον Τάκη Φίτσο, και ήταν από τα πρώτα μέλη του ΚΚΕ στο χωριό του.

Μέλος του Παραρτήματος Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ και για ένα διάστημα πρόεδρος και γραμματέας του, με σημαντική δράση, παρά τη σοβαρά κλονισμένη υγεία του. Το Παράρτημα τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρό του.

Ο Β. Καραμήτρος έμεινε πιστός σε όλη του τη ζωή στα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ