ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι κοκορομαχίες καλά κρατούν για να κουκουλώνουν την ουσία

Νέο τηλεοπτικό «σόου» έστησαν τα αστικά κόμματα, με αφορμή τη χτεσινή κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, είχε σειρά να καθίσει χτες στο έδρανο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τις υποθέσεις δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, η συνεδρίαση της οποίας μετατράπηκε και χτες με ευθύνη των αστικών κομμάτων σε ένα ακόμα τηλεοπτικό «σόου» κοκορομαχιών, στα «βολικά» πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπήρχε και θα υπάρχει όσο κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας το όλο σκηνικό, ανέφερε παρεμβαίνοντας ότι «εμφανίζονται κάποιοι εδώ με τη ρομφαία του εισαγγελέα», ότι «θα επιβάλουν την κάθαρση σε ένα σύστημα που από την ίδια του τη φύση είναι βάρβαρο, είναι απάνθρωπο, οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να κερδίζουν μία χούφτα κεφαλαιοκράτες και που όταν δεν κάνει πολέμους έχει την ειρήνη με τον πιστόλι στον κρόταφο και παίρνει μία σειρά μέτρα που για να σωθούν οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο, θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το πολιτικό σύστημα πάντα έπαιζε αυτό το ρόλο, το ρόλο του υπηρέτη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και σήμερα έχει η αστική τάξη ένα γνήσιο παιδί για να μπορέσει να υπηρετήσει τα συμφέροντά της, να κάνει τη βρώμικη δουλειά και αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως χτες ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ και προχτές του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο έργο θεατές θα είμαστε και επειδή ακριβώς οι νόμοι οι οποίοι ψηφίζονται διαμορφώνουν το πλαίσιο για να αναπτυχθεί αντικειμενικά και η διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, την οικονομική από την άλλη μεριά, που είναι η κυρίαρχη, αλλά και στους υπόλοιπους άξονες που συμβάλλουν στη χειραγώγηση του κόσμου όπως είναι και τα ΜΜΕ. Αρα, αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής και της διαφθοράς υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει το επόμενο διάστημα όσο κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όσο κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος, ό,τι και αν κάνετε».

Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων

Από τις ερωτήσεις που του έθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «θεωρώ απαραίτητο» να «προχωρήσει η αλλαγή ιδιοκτησίας στους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Πρέπει να περάσει μία νομοθεσία», είπε, «που να μπορούμε να μετατρέπουμε το δάνειο σε μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ο παλιός μέτοχος θα υποστεί διύλιση, όπως λέμε, θα εξαφανιστεί στην ουσία». Σημείωσε ότι «αυτό επιτρέπεται από τους θεσμούς» και πως «η Αμερική ήταν πρωτοπόρα σε τέτοια μέτρα τώρα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει».

Καταθέτοντας τα στοιχεία που ζήτησε ο Ν. Καραθανασόπουλος για την εικόνα των «κόκκινων» δανείων, ο Γ. Στουρνάρας είπε: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων είναι 45,1%. Δηλαδή, συνολικά τα δάνεια το πρώτο 6μηνο 2016 είναι 240.289.807.000 ευρώ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων - πάντα μιλάω για το τέλος πρώτου 6μήνου του 2016 - είναι: Στεγαστικά 41,8%, καταναλωτικά 55,3%, επιχειρηματικά 44,7%, εκ των οποίων επαγγελματικά 67,2%, βλέπετε μεγάλο ποσοστό επισφάλειας εδώ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, μεγάλες επιχειρήσεις 29,1%, ναυτιλία 27,4%, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις 29%».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις του Ν. Καραθανασόπουλου, είπε ότι για να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, τα «κόκκινα» δάνεια «θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». Παραδέχτηκε ότι «πάντα υπάρχει ευελιξία» όσον αφορά τη δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και αυτών που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στα δάνεια χωρίς εγγυήσεις που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων, εξέφρασε την «αγωνία του», δηλαδή τις ανησυχίες του κεφαλαίου, ότι αν δεν «προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις», δεν «θα βγούμε στις αγορές».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με μπλούζες της ναζιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Η κατάθεση της αστυνομικού Ευαγγελίας Πολυχρονίδου, που προσήγαγε χρυσαυγίτες, από το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που επιτέθηκε στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, ξεκίνησε χτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Από την αρχή της κατάθεσης μίλησε για σήμα που έλαβαν με τον συνάδελφό της στο περιπολικό από το «κέντρο», για αναζήτηση «ατόμων με δίκυκλα, πιθανόν μελών της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε οικία αλλοδαπών στο Πέραμα».

Συνεχίζοντας, κατέθεσε ότι εντόπισαν στη λεωφόρο Σχιστού έξι άτομα (5 άνδρες και 1 ανήλικη) δίπλα σε τρία σταθμευμένα μηχανάκια. Οπως είπε χαρακτηριστικά στην πρόεδρο του δικαστηρίου, ο αριθμός των ατόμων, τα σκούρα ρούχα που φορούσαν, η περασμένη ώρα, τους έκανε να τους πλησιάσουν. Η μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τότε είδε πως δύο από τα έξι άτομα φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, για ακόμη μια φορά, φάνηκε στο δικαστήριο η... αγωνία των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών για την κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, ο οποίος αναγνώρισε τους δράστες χρυσαυγίτες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που συμμετείχαν στην επίθεση στο σπίτι του.

Η πολύωρη εξέτασή τους αναλώθηκε στα ίδια και τα ίδια, σε διάφορες άσχετες λεπτομέρειες, «καιροφυλακτώντας» πότε θα ξεφύγει στον μάρτυρα κάτι, προκειμένου γι' ακόμη μια φορά να ζητήσουν από το δικαστήριο να κρατηθεί γιατί ψεύδεται! Μέχρι και «τι είναι το κολάν» ρωτήθηκε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης...

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η σπουδή των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να δημιουργήσουν απατηλές εντυπώσεις ότι μια άλλη κατάθεση (παραμένει άγνωστη) του Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, ένα χρόνο μετά την επίθεση στο σπίτι του στο Πέραμα, ενώπιον των αρχών έγινε στο Εφετείο και όχι σε αστυνομικούς, όπως περιέγραψε, χτες, ο μάρτυρας...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σε δύο συνεδριάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα το απόγευμα και το πρωί της Παρασκευής θα συνέλθει η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, μετά τη διακοπή της πρώτης διάσκεψης την περασμένη Παρασκευή.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣτΕ είχε διακοπεί καθώς ο πρόεδρός του, Ν. Σακελλαρίου, είχε επικαλεστεί την ύπαρξη αρνητικού κλίματος από δημόσιες τοποθετήσεις. Αντίθετα, διαρροές που υπήρξαν, αλλά και τα όσα ανέφεραν αργότερα δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ που υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη συνδικαλιστική τους ένωση, έκαναν λόγο για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΣτΕ, όχι μόνο για διαδικαστικούς λόγους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπερθεματιστών του διαγωνισμού και των νυν καναλαρχών που δεν απέκτησαν άδεια, με τα τελευταία σενάρια να αναφέρουν «ζυμώσεις» για την είσοδο του Ι. Σαββίδη στο «Star Channel», ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη. Επίσης, χτεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για επικείμενη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, με τον ιδιοκτήτη του «ΣΚΑΪ», Γ. Αλαφούζο, την οποία φέρεται να ζήτησε ο τελευταίος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Απορρίφθηκαν άλλα 4 αιτήματα ασύλου

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα διεθνούς προστασίας για άλλους τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Αρνητικές ήταν και οι αποφάσεις στα αιτήματα συνέχισης της διαδικασίας για δύο από τους στρατιωτικούς, των οποίων οι υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο. Συγκεκριμένα, επιδόθηκαν χτες το πρωί οι τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις πρώτου βαθμού και δύο απορρίψεις αιτήσεων θεραπείας.

Οπως δήλωσε η δικηγόρος των οκτώ στρατιωτικών, Σταυρούλα Τομαρά, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε δεύτερο βαθμό. Σχετικά με τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου, καταγγέλλει ότι «δεν ελήφθη καν υπόψη από την υπηρεσία ασύλου το αίτημα αναδοχής που κατατέθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις από άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ».

Οι ίδιοι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, σε χτεσινή κοινή δήλωσή τους, κάνουν λόγο για αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που «δεν έχουν ληφθεί βάσει των επιταγών του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, αλλά καθοδηγήθηκαν από διμερείς πολιτικές ενέργειες».

«Δεν έχουμε κατονομαστεί ως "τρομοκράτες" ούτε καν στη χώρα μας, εν τούτοις θεωρούμαστε "τρομοκράτες" από μία ελληνική κρατική υπηρεσία, που μας αποκλείει από τη διεθνή προστασία» αναφέρουν, ενώ καταγγέλλουν ότι «δεχτήκαμε πιέσεις από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου να απολύσουμε τη δικηγόρο μας».

Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «εφόσον οι αιτούντες έχουν στοιχεία για όσα επικαλούνται εναντίον της Υπηρεσίας, τους παρακαλούμε να τα καταθέσουν», ενώ συμπληρώνει: «Οσο για το περιεχόμενο της απόφασης, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέες προκλητικές ΝΟΤΑΜ της Αγκυρας

Στην έκδοση 2 νέων προκλητικών ΝΟΤΑΜ προχώρησε η Αγκυρα, κλιμακώνοντας την επιχείρηση «γκριζαρίσματος» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η εν λόγω κίνηση - και ειδικά για το Καστελόριζο που επηρεάζει τη χάραξη των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο - έρχεται την ίδια χρονική περίοδο με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και τα προωθούμενα σχέδια ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των τριών κρατών...

Συγκεκριμένα, με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4447/16, η οποία αναφέρεται στην αντίστοιχη ελληνική Α2200/16, που δεσμεύει περιοχή δυτικά του Καστελόριζου λόγω διεξαγωγής άσκησης έρευνας και διάσωσης το διήμερο 18 - 19/10, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Χτες, η Τουρκία εξέδωσε και νέα ΝΟΤΑΜ (Α4455/16), με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν την άσκηση οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανήκει στην τουρκική περιοχή Ερευνας - Διάσωσης, καλώντας ως εκ τούτου τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τις τουρκικές.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Βαθαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους για το λαό ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατ' εντολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με άξονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στη Νάπολη, μετέχοντας στη σύνοδο των κρατών - μελών της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και θέμα τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Επισήμως, σκοπός της συνόδου, στην οποία συμμετέχουν 14 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και οι επικεφαλής μειζόνων ΝΑΤΟικών στρατηγείων και διοικήσεων, «είναι η εξέταση των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η νότια πτέρυγα της συμμαχίας».

Θυμίζουμε εδώ την επιμονή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ανάδειξη αυτών των «προκλήσεων», όσο και την προθυμία της να υποστηρίξουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθούνται στο όνομά τους, τόσο με τις υπάρχουσες βάσεις όσο και με τη δημιουργία νέων, αλλά και με εμπλοκή των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ