ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη στις 30 Οκτώβρη

Θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας στις 12 μ. και σηματοδοτεί την έναρξη νέου κύκλου κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς

Την περίοδο των Μπλόκων, οι αγρότες συζητούσαν καθημερινά την εξέλιξη του αγώνα τους (φωτ. από τη Νίκαια)
Την περίοδο των Μπλόκων, οι αγρότες συζητούσαν καθημερινά την εξέλιξη του αγώνα τους (φωτ. από τη Νίκαια)
Μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια Λάρισας, πραγματοποιεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για την καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ δηλώνει συμμετοχή και στα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη που διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι μονόδρομος η οργάνωσή μας, η συγκρότηση και η ουσιαστική λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα κ.λπ. Χαιρετίζουμε τις Ομοσπονδίες και τους δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα μετά τα Μπλόκα. Μπορούμε να συγκροτήσουμε και άλλους νέους, σε επίπεδο χωριού ή ομάδας χωριών, που θα συσπειρώσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θα ενημερώνουν και θα κινητοποιούν διεκδικώντας λύσεις για όλα τα οξυμένα προβλήματα στην ύπαιθρο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισε τη διεύρυνσή της με όλες τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σήμερα, έχουν λειτουργία και δράση και με όσες θα συγκροτηθούν το επόμενο διάστημα σε επίπεδο νομού ή ευρύτερης περιοχής και επιθυμούν την ένταξή τους.

Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους οι Επιτροπές των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα στα χωριά, αγρότες και κτηνοτρόφοι που συναντηθήκαμε στο καμίνι των αγώνων των Μπλόκων. Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα στα Μπλόκα που έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όλους τους αγροκτηνοτρόφους, αλιείς, που συνειδητοποιούν ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα με μαζικούς λαϊκούς αγώνες ανατροπής.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει την προσπάθεια καλλιέργειας μοιρολατρίας και ηττοπάθειας από όσους βρέθηκαν απέναντί μας σε άλλα μπλόκα και προέβαλαν αιτήματα των μεγαλοαγροτών - επενδυτών, όπως το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη. Διαχωρισμό που τον υλοποίησε η κυβέρνηση με στόχο την πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Σήμερα είναι φανερό ακόμη και σε αυτούς που καλοπροαίρετα πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει αυτός ο διαχωρισμός, ότι κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα φέρει στους ίδιους η καταστροφή και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Ούτε φτηνότερα μέσα και εφόδια παίρνουν, ούτε μικρότερη φορολογία ή ασφαλιστικές εισφορές έχουν, ούτε καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους. Ενώ όχι μόνο δεν θα παίρνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις, αλλά θα υπάρξει παραπέρα μείωσή τους με την εφαρμογή αυτού του διαχωρισμού.

Ετοιμαζόμαστε για νέες μάχες, με στόχο να ανατρέψουμε τα μέτρα και την αντιλαϊκή πολιτική που μας καταστρέφει. Από αύριο παίρνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ανάδειξης αιτημάτων και προβλημάτων ανά περιοχή, με συνεδριάσεις, συσκέψεις, περιοδείες και αγωνιστικές παρεμβάσεις, με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας

Τη μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Παρασκευή 30/9 στο αγκυροβόλιο (ράδα) των Διυλιστηρίων της Κορίνθου, στη θαλάσσια περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Συγκεκριμένα, στο Δ/Ξ ΠΛΑΤΙΝΟΥΜ, όπου εκτελούσε εργασίες επισκευών επιχείρηση με έδρα τον Πειραιά, εργαζόμενος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, 48 ετών, έπεσε από ύψος περίπου επτά μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει για μια ακόμα φορά ότι «με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, εκτελούνται εκτεταμένες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και με χρήση φλόγας σε διάφορα λιμάνια (όπου και στο παρελθόν έχουν γίνει σοβαρά εργατικά ατυχήματα τα οποία έχουμε καταγγείλει), χωρίς να εκδίδονται σχετικές άδειες, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν γνωρίζουμε εάν υπήρχε άδεια εργασίας, εάν είχε γίνει έλεγχος GAS FREE, καθώς επίσης και αν υπήρχε στο πλοίο τεχνικός ασφαλείας και τέλος πόσες ώρες δούλευαν συνεχόμενα οι εργαζόμενοι. Εκτός των άλλων, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για την απαξίωση της διαδικασίας των ελέγχων από τις Μεικτές Επιτροπές για την Υγιεινή και την Ασφάλεια που πρέπει να είναι καθημερινοί και όπου εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Καλούμε για μια ακόμα φορά τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς συνεχώς θρηνούμε και νέα θύματα».

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τίμησε τα 40 χρόνια της ΟΓΕ

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ διοργάνωσε η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) την Πέμπτη 6/10 στο δημοτικό θέατρο «ΟΥΛ». Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από την Κική Καρυώτη, πρόεδρο του Συλλόγου, και ακολούθησε αφιέρωμα στα 40 χρόνια της ΟΓΕ μέσα από κείμενο - αφήγηση όπου παρεμβάλλονταν τραγούδια και ποιήματα. Στο τέλος της εκδήλωσης χαιρέτισε η Ελένη Παχή, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην ομιλία της, η Κική Καρυώτη, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες γυναικείες οργανώσεις δεν είναι μόνο η αγωνιστική μας δράση, με συνέχεια αυτά τα 40 χρόνια. Παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορεί η γυναίκα να συνδυάζει αρμονικά την εργασία με τη μητρότητα. Που σημαίνει ότι χρειάζεται πλήρης και αποκλειστική κρατική, κοινωνική προστασία της μητρότητας. Με δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης όλων των αναγκών της γυναίκας, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της.

Οσο σκληρός και αν είναι ο αντίπαλος, σε αυτόν το δρόμο δεν είμαστε μόνες μας. Είμαστε κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας. Το ΠΑΜΕ, στο οποίο συσπειρώνονται εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, που συσπειρώνει συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, Επιτροπές Αγώνα, η ΠΑΣΥ, με τους Αγροτικούς Συλλόγους, το ΜΑΣ, με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα σε Σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, μπορούν σήμερα να εμπνεύσουν αισιοδοξία στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών».

Μεγάλες ζημιές από χαλάζι στην Κέρκυρα

Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και των άλλων παραγωγών ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας με αφορμή την καταστροφή ελαιοκάρπου, οπωροφόρων και κηπευτικών λόγω της χαλαζόπτωσης την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, που έπληξε κυρίως τις νότιες περιοχές της Κέρκυρας. Σε πολλές περιπτώσεις, η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στις περιοχές Μωραΐτικα, Στρογγυλή, Βραγκανιώτικα, Αγιο Ματθαίο, Κουσπάδες. Η Ομοσπονδία ζητά την ενεργοποίηση άμεσα των αρμόδιων υπηρεσιών και των ελεγκτικών οργάνων, προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών με σκοπό να αποζημιωθούν στο σύνολό τους οι πληγέντες.

Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών (Λεωφόρος Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή), σωματεία και φορείς. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούν το Παράρτημα Βορείου Τομέα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης - Πεύκης και Αγίας Παρασκευής, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς , ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Νέας Ιωνίας, οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ σε Μαρούσι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή και Πεύκη, η Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αμαρουσίου.

Εισαγγελική έρευνα για ΟΑΣΘ

Ερευνα στα οικονομικά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας. H προκαταρκτική έρευνα παραγγέλθηκε από το τμήμα περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του ότι ο Οργανισμός παρουσιάζει συσσωρευμένα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Οι 2.300 εργαζόμενοι στον Οργανισμό ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων καθώς συμπλήρωσαν και πάλι δύο μήνες απλήρωτοι, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταφορών για εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Διαμαρτυρία στην Εφορία Ηρακλείου

Διαμαρτυρία στην Εφορία Ηρακλείου οργανώνουν την Παρασκευή, στις 10 π.μ. η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και Λαϊκές Επιτροπές. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου απευθύνεται σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικροεπαγγελματία και σημειώνει: «Οχι μόνο μας εξοντώνουν με τη φορομπηχτική τους πολιτική, αλλά μας συκοφαντούν ως φοροαπατεώνες, την ίδια στιγμή που με νόμους διαγράφουν τεράστια πρόστιμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες από παράνομες συναλλαγές, δίνουν νέα προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Κάτω η φοροληστεία. Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων και χαρατσιών. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ