ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο οργανωμένος, αποφασισμένος λαός μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας απ' τους ναζί κατακτητές

12 Οκτώβρη 1944: Ο λαός γιορτάζει την απελευθέρωση της Αθήνας
12 Οκτώβρη 1944: Ο λαός γιορτάζει την απελευθέρωση της Αθήνας
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές (12/10/1944), τονίζει:

«Στις 12 Οκτώβρη 1944 κατέβηκε από την Ακρόπολη η λαομίσητη ναζιστική σημαία. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΕΛΑΣ είχε καταλάβει στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ την επομένη το Α' Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Η απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τη ναζιστική-φασιστική Κατοχή ήταν έργο της ηρωικής πάλης του ελληνικού λαού, της εποποιίας της ΕΑΜικής Αντίστασης, της οποίας βασικός εμπνευστής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. Η ΕΑΜική αντίσταση στη χώρα μας είχε συμβολή στην αντιφασιστική νίκη των λαών στην Ευρώπη, όπου ο σοσιαλισμός, η ΕΣΣΔ και εκατομμύρια αγωνιστές, κομμουνιστές και ο Κόκκινος Στρατός, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού. Αποτελεί καθήκον των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε τίμιου ανθρώπου να μάθει ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία την ιστορική αυτή αλήθεια. Το μήνυμα είναι επίκαιρο.

Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της ιστορικής εξέλιξης, ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Ωστόσο, ο λαός που έχυσε το αίμα του για την απελευθέρωση της Ελλάδας δε μπόρεσε να χαρεί τους καρπούς της νίκης και των θυσιών του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας που, σε συνεργασία με τους Εγγλέζους στην αρχή και στη συνέχεια με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, έπνιξαν το λαϊκό κίνημα στο αίμα, για να στεριώσουν την αστική εξουσία και το σύστημά της. Ο αστικός κόσμος της χώρας -τόσο το κομμάτι εκείνο που συνεργάστηκε με τον κατακτητή εναντίον του λαού όσο και το κομμάτι εκείνο που εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στη εξωτερικό, προσπαθώντας από εκεί να καθορίσει τις μεταπολεμικές εξελίξεις με ατελείωτες συνωμοσίες με τους Εγγλέζους- ενώθηκε μπροστά στο κοινό ταξικό του συμφέρον: Να τσακιστεί το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ που έμπαιναν εμπόδιο στα σχέδια της άρχουσας τάξης, αλλά και ο λαός που αγωνίστηκε κατά της τριπλής φασιστικής Κατοχής, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες μετά την απελευθέρωση.

Το κυρίαρχο λοιπόν ζήτημα μετά την απελευθέρωση ήταν αυτό της εξουσίας, ποια τάξη θα κυριαρχούσε. Η αστική ή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα. Ο λαός που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την ξένη Κατοχή, προκειμένου να γίνει ο ίδιος αφέντης στον τόπο του, ή οι δυνάστες του ντόπιοι και ξένοι. Ο πόλεμος είχε δημιουργήσει συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, και στην Ελλάδα. Το κύρος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο λαό ήταν τεράστιο, σε αντίθεση με εκείνο των αστικών κομμάτων. Ο συσχετισμός των δυνάμεων έως την απελευθέρωση ήταν υπέρ του λαού και σε βάρος της άρχουσας τάξης. Αυτό ήθελαν να αλλάξουν με όλα τα μέσα η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές, γι' αυτό και επιστρατεύθηκε εναντίον του λαού η ένοπλη βία, η τρομοκρατία, ο εγγλέζικος στρατός, τα κατοχικά τάγματα ασφαλείας και οι άλλες δωσιλογικές οργανώσεις.

Το ΚΚΕ έχει εκτιμήσει ότι μαζί με την τεράστια συνεισφορά του και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, χρειαζόταν να διαμορφώσει στρατηγική, τακτική, πολιτική συμμαχιών που θα οδηγούσε στην επίλυση του προβλήματος της εξουσίας, ιδιαίτερα ξεκινώντας από το '43 που οι συνθήκες ήταν ώριμες να θέσει το ζήτημα της κατάκτησης της εργατικής εξουσίας. Το Κόμμα μας έχει βγάλει συμπεράσματα από τη μελέτη της ιστορίας αυτή την περίοδο και τους παράγοντες που δυσκόλεψαν ο λαός να χαράξει το δρόμο για τη δική του εξουσία.

Σήμερα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που το τέρας του ναζισμού - φασισμού με τη μορφή της Χρυσής Αυγής, των υμνητών των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας, εκτρέφεται από το σύστημα για να αξιοποιηθεί σε βάρος του λαού. Σήμερα που πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή, η ΕΑΜική Αντίσταση, ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων. Ετσι ώστε ο λαός να οικοδομήσει τη δική του συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις, τους πολέμους και το ναζισμό - φασισμό».

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Με δέηση στο κενοτάφιο των αγωνιστών σήμερα Σάββατο στις 10.30 π.μ. και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του αντάρτη του ΕΛΑΣ στην πλατεία Νίκης των Λαών στην Αμφιάλη στις 11.30 π.μ., συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του ΚΚΕ για τους πεσόντες στη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου (Κερατσίνι) και πορεία στο μνημείο της Ηλεκτρικής. Θα χαιρετίσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, θα κατατεθούν στεφάνια και θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή», διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα, Σάββατο

  • Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

  • Στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, με ομιλήτρια την Κάτια Κρόκου, στέλεχος του Κόμματος.
Στη Θεσσαλία

-- Σήμερα, Σάββατο, στη Γιάννουλη Λάρισας, στις 7 μ.μ., στο fast food «Ο ΜΑΚΗΣ», στην πλατεία Μικρασιατών, θα μιλήσει ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα, 14/10, στο πολιτιστικό κέντρο Χρυσοχοΐδη, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αποστόλη Ριζόπουλο, μέλος της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., πικετοφορίες σε Ασκό και Σοχό.

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Μηχανιώνας και στη συνέχεια πορεία. Θα μιλήσει ο Θ. Ιγνατιάδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΝΑΟΥΣΑ
Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στην πλατεία της Επισκοπής Νάουσας. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τη συμμετοχή των αγωνιστών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 10.30 π.μ. από τα Αστικά ΚΤΕΛ Νάουσας.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση στα Προπύλαια

Διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΚΕ του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν συγκέντρωση, τη Δευτέρα 14/10, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να τιμήσουν την Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944) και την 72η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρ. Τσιντζιλώνης.

Σήμερα, Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη επισκέπτεται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σήμερα Σάββατο, στην Καβάλα

-- 11.00: Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ.

-- 12.00: Θα συναντηθεί με το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας (στο χώρο του ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ).

-- 18.00: Θα συναντηθεί με τον αγροτικό σύλλογο δήμου Καβάλας (στο χώρο του ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ).

-- 19.00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, στον κινηματογράφο OSCAR.

-- 20.30: Θα συναντηθεί με τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΑ (στο χώρο του ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ).

-- 21.30: Θα παρευρεθεί σε συνεστίαση της ΤΕ Καβάλας, στο Πολύστυλο.

Αύριο Κυριακή, σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

-- 10.00: Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη με Διοικητικά Συμβούλια Εργατικών Σωματείων, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

-- 12.00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Ξάνθη, στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου.

-- 19.00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο ΚΕΠΑΚΥ (πρώην ΥΕΒ) Αλεξανδρούπολης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ