ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε τεντωμένο σκοινί η λειτουργία τους, μεγάλοι οι κίνδυνοι για ασθενείς και προσωπικό

Στάση εργασίας και κινητοποίηση αύριο στο «Μεταξά» για τη στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου προχωρά αύριο, Παρασκευή, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», διεκδικώντας τη στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα το «Μεταξά», το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, έχει μείνει χωρίς φαρμακείο επειδή αρρώστησε ο ένας και μοναδικός μόνιμος εργαζόμενος σε αυτό (!), με αποτέλεσμα να αναστέλλονται κρίσιμες ιατρικές πράξεις όπως χημειοθεραπείες. Παρά την αποφασιστική σημασία του για τη λειτουργία του νοσοκομείου, το Φαρμακευτικό Τμήμα αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης ήδη από το 2019. Σήμερα έχει απομείνει με έναν και μοναδικό μόνιμο φαρμακοποιό, ο οποίος την περασμένη βδομάδα νόσησε με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να φορτωθεί όλη η λειτουργία του σε επικουρική εργαζόμενη, η οποία είχε μετακινηθεί προσωρινά από το «Τζάνειο». Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η μετακίνηση της εργαζόμενης ανακλήθηκε και έπρεπε να επιστρέψει στο «Τζάνειο». Ετσι, από τη Δευτέρα δεν υπάρχει φαρμακοποιός στο νοσοκομείο, με συνέπεια να ειδοποιούνται ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους, με όποιες αρνητικές συνέπειες έχει αυτή η αναβολή ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς.

«Στη βάση της ακραίας υποστελέχωσης, ούτε να νοσήσει δεν μπορεί κανένας, αφού οι απουσίες λόγω COVID άρκεσαν για να μείνει πλήρως ακάλυπτο το κομβικό αυτό τμήμα του νοσοκομείου», σχολιάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Απαιτεί την άμεση στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος με τον απαραίτητο αριθμό φαρμακοποιών, «με την πρόσληψη τουλάχιστον τριών ατόμων, δύο ακόμα βοηθών φαρμακοποιών, ενός ακόμα παρασκευαστή και ενός ακόμα διοικητικού υπαλλήλου», προκειμένου να είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του.

  • Την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο έχει καταθέσει Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.
Κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Κέρκυρα μετά το κύμα παραιτήσεων

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε Ρέθυμνο και Κέρκυρα ενάντια στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι Ενώσεις - μέλη της ΟΕΝΓΕ, μαζί με τοπικούς φορείς, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν από τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών.

«Τόσο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας όσο και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει νέο κύμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών που δεν αντέχουν άλλο την επιστημονική απαξίωση, την εφημεριακή και εργασιακή εξόντωση, την απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά των διοικήσεων», εξηγεί η ΟΕΝΓΕ. «H σωματική, πνευματική και ψυχολογική εξάντληση των γιατρών αλλά και των άλλων υγειονομικών είναι η φυσική εξέλιξη του διαχρονικού εγκλήματος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η φυσική εξέλιξη της συνειδητής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση της ΝΔ πολλών περιφερειακών νοσοκομείων για να έρθει σαν "ώριμο φρούτο" το οριστικό κλείσιμό τους, ώστε να απομείνουν ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία - "κόμβοι". Το κυβερνητικό σχέδιο να απομείνει μόνο ένα νοσοκομείο κόμβος σε κάθε περιοχή, το είχε ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2021 ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Κρήτη», υπογραμμίζει.

«Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής μας, της σωτηρίας και της αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στα χέρια μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Καλεί τον λαό της Κέρκυρας και της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις «για να ματαιώσουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

ΠΑΓΝΗ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στον αυταρχισμό

Την απαράδεκτη και προσβλητική ενέργεια της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που στις 28 Δεκέμβρη έστειλε τον γιατρό Εργασίας και μια επισκέπτρια υγείας στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων για να ...διαπιστώσει τη νόσησή τους με κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί είχαν δηλωθεί στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα με θετικά τεστ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Με τέτοιες αυταρχικές και προσβλητικές συμπεριφορές, που κινούνται στο πλαίσιο του εργασιακού εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας και που θεωρούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία οιονεί ψεύτες και απατεώνες, "ανταμείβει" η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ τους τρεις αναισθησιολόγους για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γενικότερα στην περίθαλψη των ασθενών», σχολιάζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. Ζητά την «πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε μόνιμους αναισθησιολόγους στην 7η ΥΠΕ, ώστε να εξασφαλιστούν η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία και η αύξηση των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Κρήτης».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφάσισε το Σωματείο

Με απόφαση της χτεσινής Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ που επανειλημμένως προσβάλλουν και μειώνουν τους μάχιμους υγειονομικούς και προκαλούν την κοινωνία και τους ασθενείς». Καλεί επίσης τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου (μέλη ΔΣ, Επιστημονικού Συμβουλίου) να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα, ενώ ζητά την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε διοικητή.

«Οι ελλείψεις, η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση, οι αναγκαστικές μετακινήσεις, οι χαμηλές αμοιβές και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων οδηγούν στο κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε άλλους εργαζόμενους, που ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν πια», σημειώνει το Σωματείο. Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους υγειονομικούς σε μια σειρά περιοχές της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, τον Αγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να μην υποβαθμιστούν και άλλο τα νοσοκομεία.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο καλεί σωματεία και φορείς της περιοχής σε σύσκεψη την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, καθώς και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.

Να σταματήσουν οι αυθαίρετες, εκφοβιστικές πρακτικές της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ προς τους εργαζόμενους, ζητούν ταυτόχρονα και βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας. «Οι ελλείψεις, η εντατικοποίηση, οι μετακινήσεις και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων συμβάλλουν στο κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και την απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων όποτε και όταν προκηρύσσονται. Το "νέο ΕΣΥ" όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά θα τα γιγαντώσει στα πλαίσια ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας», τονίζουν.


Συνθήκες ασφυξίας και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Καμία πρόβλεψη για προσλήψεις, παρά τις συνταξιοδοτήσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων

Την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για την υγεία του λαού του Μεσολογγίου και γενικά της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και τη μεγέθυνση των προβλημάτων για το υπάρχον προσωπικό, ζητήματα που δημιουργούνται από την τραγική έλλειψη ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», επισημαίνουν η Τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝ) στο νοσοκομείο και το Σωματείο Εργαζομένων.

Τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις νευρολόγου, ΩΡΛ και χειρουργού δεν ακολούθησε καμία μόνιμη πρόσληψη (εκτός του «μπαλώματος» ενός επικουρικού ΩΡΛ), με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη Χειρουργική κλινική, καθώς οι τρεις παραμένοντες γιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα.

Η Τριμελής Επιτροπή καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, προειδοποιώντας ότι αν δεν μπει φρένο στον κατήφορο της υποβάθμισης το νοσοκομείο «σύντομα θα είναι παρελθόν και στην καλύτερη θα έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας».

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων αναδεικνύει τις διεκδικήσεις για ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Καυτηριάζει τις προτάσεις να καλύπτονται οι εφημεριακές ανάγκες της Χειρουργικής κλινικής και του χειρουργικού ΤΕΠ από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο αλλά και παράνομο. Και θυμίζει ότι πριν από τέσσερις μήνες με έγγραφο προς τη διοίκηση έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «η μόνη πρόταση για τη λύση του προβλήματος πρέπει να είναι οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Η κατάσταση δυσκολεύει και για την Παθολογική κλινική, για την οποία η Τριμελής της ΕΙΝΝΑ επισημαίνει: «Με εντολή νοσήλευσε COVID αν και δεν είχε στοιχειώδεις προϋποθέσεις (π.χ. αναισθησιολογική κάλυψη). Παρά τις ελλείψεις, εξακολουθεί να νοσηλεύει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η μη ανανέωση του επί οκτώ χρόνια επικουρικού συναδέλφου δημιουργεί πρόβλημα στην εφημέρευση, αφού δεν καλύπτεται ο μήνας αν οι παραμένοντες κάνουν τις προβλεπόμενες εφημερίες. Δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας, που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποστελέχωση. Οι επί πενταετία εκκλήσεις και τα αιτήματα για προκήρυξη θέσης παθολόγου έχουν πέσει στο κενό, και τώρα που εξαντλήθηκαν τα μπαλώματα αρχίζει να φαίνεται πόσο κοντόθωρη (ή μήπως υπολογισμένη;) ήταν αυτή η αδράνεια».

Οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό τονίζουν ότι η κατάσταση οδηγεί και τους γιατρούς εκτός νοσοκομείων, καταγγέλλουν τις «λύσεις» που προωθούνται από κυβέρνηση, υπουργείο και 6η ΥΠΕ, με τις μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό αλλά και εντός Αιτωλοακαρνανίας (στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου) και απαιτούν να προκηρυχθούν άμεσα δύο θέσεις χειρουργών, μία παθολόγου και μία αναισθησιολόγου, καθώς επίσης σταδιακά να καλυφθούν όλα τα κενά.

Υπογραμμίζουν τον κίνδυνο κλεισίματος του νοσοκομείου και καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του νοσοκομείου με την πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη, απαιτώντας άμεσα λύσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ