ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Η υγεία του λαού έρμαιο μεγάλων συμφερόντων και ανταγωνισμών

Πάνω από 90,7 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 1,944 εκατ. νεκροί

Eurokinissi

Ραγδαία εξαπλώνονται ο SARS-CoV-2 και το μεταλλαγμένο στέλεχός του σε όλο τον κόσμο. Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 90,7 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,944 εκατομμύρια.

Ο ρυθμός εξάπλωσης έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και σχεδόν το 1/3 του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες 48 μέρες. Η Ευρώπη ξεπέρασε την περασμένη βδομάδα τα 25 εκατ. κρούσματα και ακολουθούν η Βόρεια και η Λατινική Αμερική, με 22,4 και 16,3 εκατ. κρούσματα αντίστοιχα.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περίπου το 31% των θανάτων παγκοσμίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο να μετρά πάνω από 81.000, την Ιταλία πάνω από 78.700, τη Γαλλία πάνω από 67.700, τη Ρωσία πάνω από 62.000.

Στη Βρετανία τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τουλάχιστον 30.000 νοσηλευόμενους με Covid-19 και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε «επικίνδυνη κατάσταση», παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας.

Στη Γερμανία οι θάνατοι ξεπερνούν τις 41.000, ενώ η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι επόμενες βδομάδες θα αποτελέσουν «την πιο σκληρή φάση της πανδημίας».

Αλλά και στις ΗΠΑ, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων άνευ προηγουμένου, με περίπου 3.000 νεκρούς τη μέρα. Στη Νότια Καλιφόρνια οι ασθενείς με κορονοϊό και τα ασθενοφόρα κάνουν ουρά προσπαθώντας να μπουν στα νοσοκομεία, και οι σοροί μπαίνουν επίσης στην ουρά για να απομακρυνθούν από αυτά. Σε εθνικό επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 23 εκατ., ενώ πάνω από 383.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η ΕΕ επικαλείται και πάλι τις «εμπιστευτικές πληροφορίες»

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, πρότεινε στα κράτη - μέλη της ΕΕ την αγορά επιπλέον 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου των «BioNTech» - «Pfizer», με δυνατότητα απόκτησης ακόμα 100 εκατ. δόσεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι 75 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Δήλωσε επίσης ότι μαζί με το εμβόλιο της «Moderna» μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί δόσεις για περίπου 380 εκατ. Ευρωπαίους, το 80% του πληθυσμού της Ενωσης, αποφεύγοντας πάντως να αναφέρει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και χρήσης τους.

Για τη μη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές η ΕΕ επικαλείται τις «ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες» και την «προστασία του ανταγωνισμού».

Δεν υπάρχει άλλωστε σαφήνεια σχετικά με το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού» και την αξιοποίησή του, ενώ στην ερώτηση για το αν τα κράτη - μέλη θα διαθέτουν δωρεάν το εμβόλιο η απάντηση της Κομισιόν είναι χαρακτηριστική: «Αν και η απόφαση αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών, στη μεγάλη πλειονότητά τους τα κράτη - μέλη σκοπεύουν να προσφέρουν δωρεάν εμβολιασμό».

Ενδεικτικό εξάλλου της κατάστασης με την καθυστέρηση προμήθειας των εμβολίων είναι ότι στο εξής θα χορηγούνται 6 δόσεις ανά φιαλίδιο από το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech», αντί για 5 που προβλεπόταν αρχικά.

Το αίτημα εξέτασης του εμβολίου της «AstraΖeneca» και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένει αυτήν τη βδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αφού έλαβε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία. Αν όντως υποβληθεί το αίτημα, η έγκριση είναι πιθανό να δοθεί στα τέλη Γενάρη.

Το τρίτο εμβόλιο, αυτό της αμερικανικής «Moderna», εγκρίθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λόγω Brexit θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην προμήθεια. Το ΗΒ είχε εξασφαλίσει 7 εκατ. δόσεις και αύξησε τον αριθμό τους σε 17 εκατ.

Ανέφικτη η «συλλογική ανοσία» το 2021

Σύμφωνα εξάλλου με την επιστημονική σύμβουλο του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων σε πολλές χώρες, δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία. «Για τη διανομή των εμβολίων θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε η ίδια, όπως και «για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ΠΟΥ ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία εντοπίστηκε στη χώρα, με φορείς τέσσερις ταξιδιώτες από τη Βραζιλία. Η παραλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπάρχει στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η δεκαμελής ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ, στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού και αναμενόταν να φτάσει στην Κίνα την περασμένη βδομάδα, θα αρχίσει την αποστολή της την ερχόμενη Πέμπτη, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Στην Κίνα παρουσιάζεται ανησυχητική έξαρση, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής καταγράφηκαν 103 ημερήσια κρούσματα, τα περισσότερα από τα τέλη Ιούλη. Η πλειοψηφία τους εντοπίστηκε στην επαρχία Χεμπέι, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πεκίνο. Η Σιτζιαζουάν, πρωτεύουσα της Χεμπέι και επίκεντρο του νέου ξεσπάσματος, έχει τεθεί σε αυστηρό lockdown.

Κατά τ' άλλα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V», ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF). Η πρώτη παρτίδα αναμένεται να φτάσει στην Παλαιστίνη τον επόμενο μήνα, χωρίς να διευκρινίζεται πόσες δόσεις θα σταλούν.

Ανακοινώθηκε τέλος η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Κούβα και το Ιράν για την εν δυνάμει αγορά του κουβανικού εμβολίου «Soberana 2», που βρίσκεται στη δεύτερη φάση των δοκιμών. Συμφωνήθηκε ακόμα η τρίτη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Μάρτη, να γίνει και στο Ιράν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Μετακινήσεις προσωπικού και διάλυση τμημάτων για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες

«Σε μία περίοδο που όλοι προειδοποιούν για ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της ανακύκλωσης προσωπικού και των μπαλωμάτων του ξεχειλωμένου πουλόβερ του δημόσιου συστήματος Υγείας», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να πράξουν τα αυτονόητα, καθώς ακόμη και τώρα «όχι μόνο μετακινούνται γιατροί από τη μία πόλη στην άλλη, από τον ένα νομό στον άλλο, αιφνιδιαστικά, με "εντέλλεσθε", σε αρκετές περιπτώσεις τηλεφωνικά ή με e-mail, χωρίς να γνωρίζουν το χρονικό διάστημα της μετακίνησής τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η λειτουργία και το πρόγραμμα των εφημεριών της κλινικής τους, ο οικογενειακός τους προγραμματισμός, αλλά και δεν εξετάζεται καν αν ο γιατρός που έχει λάβει το "φύλλο πορείας" είναι σε αναρρωτική άδεια ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες».

«Το υπουργείο Υγείας, διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ παρακάμπτουν και παραβιάζουν συστηματικά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, που ορίζει ότι "σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια μία τριμελής υγειονομική επιτροπή θα εξετάζει τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού", αδιαφορώντας προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων οι οποίοι μετακινούνται με το "έτσι θέλω" παρόλο που είναι σε αναρρωτική άδεια ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ αποκαλύπτοντας την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σημειώνει ότι όταν «πρόκειται να μετακινηθούν γιατροί για να "βουλώσουν" τρύπες ακολουθούνται fast track διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται να αποζημιωθούν για τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης και διαμονής, τα οποία πληρώνουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους, μπλέκονται στα γρανάζια μιας ατέρμονης γραφειοκρατίας, σπαταλώντας τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, περιμένοντας μήνες για να τους επιστραφούν τα χρήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που περιμένουν από το καλοκαίρι να αποζημιωθούν».

Η ΟΕΝΓΕ μαζί με τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτεί «να καταβληθούν άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής των συναδέλφων που έχουν μετακινηθεί. Να προκαταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής».

Τα αποτελέσματα της ...«ενίσχυσης» του ΕΣΥ με μετακινήσεις, αντί για προσλήψεις, δείχνει και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το ΓΝ Αιγίου, όπου μετά την αιφνιδιαστική μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου, το Αναισθησιολογικό τμήμα καλείται πλέον να βγάλει πέρα το τακτικό χειρουργικό πρόγραμμα, τις καθημερινές εφημερίες και τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών με τους δύο εναπομείναντες, σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας.

Επίσης, μετά την εκδικητική μετακίνηση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», επικουρικός γιατρός, ενημερώθηκε πως η παράταση της σύμβασής του θα έχει ισχύ μόνο έως το Μάρτη του 2021, που λήγει η εντολή μετακίνησής του, και όχι ως 31/10/2021 όπως ισχύει για όλους τους επικουρικούς, μετά από πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τη συνδικαλιστική δίωξη καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ και ζητάει να δοθεί η παράταση θητείας έως 31/10/21 όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους επικουρικούς, να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις όλων των εργαζομένων και να επιστρέψουν στον «Αγιο Σάββα».

Πρόστιμο σε νοσηλεύτρια!

Νοσηλεύτρια σε κλινική Covid -19 καλείται να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ που της επιβλήθηκε από αστυνομικό, ενώ επέστρεφε από τη βάρδιά της. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό («ΑΝΤ1») ανέφερε ότι της ζητήθηκε να επιδείξει ένα έγγραφο για το πρόγραμμα της υπηρεσίας της, το οποίο δεν είχε, αφού είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί της. «Είμαστε ανά πάσα ώρα σε επιφυλακή. Ο αστυνομικός όμως μου ζήτησε ένα έγγραφο λέγοντάς μου ότι ήθελε το πρόγραμμα της υπηρεσίας. Δυστυχώς, δεν έδειξε κανένα ίχνος κατανόησης ή εκτίμησης», ανέφερε η νοσηλεύτρια, η οποία δουλεύει εδώ και μήνες νυχθημερόν λόγω της πανδημίας. «Παρότι είχα όλα τα σχετικά έγγραφα που μου ζήτησαν και του ανέφερα ότι εγώ αυτήν τη στιγμή δούλευα και εσύ με σταματάς κάτω από τέτοιου είδους καταστάσεις που εργάζομαι, εκείνος μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει και θεώρησε ότι έκανε σωστά τη δουλειά του», είπε η νοσηλεύτρια. Ο προϊστάμενος της μονάδας Covid-19 όπου εργάζεται η νοσηλεύτρια έχει υποβάλει σχετική ένσταση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org