ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης

Τη δράση τους απέναντι στα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, για θέσπιση ορίων φοίτησης και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση οργανώνουν οι φοιτητές. Σήμερα, Τρίτη, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προγραμματίζουν συνάντηση συντονισμού με πρώτο σταθμό την οργάνωση μέρας δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και τα μέτρα έντασης της καταστολής, την Πέμπτη 14 Γενάρη.

Το κάλεσμα απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και οι τμηματικές επιτροπές Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολής Επιστημών Τροφίμων του ΠΑΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ.

«Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και η προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων έχουν έναν μόνο στόχο: Να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που μας στερεί τα δικαιώματά μας», αναφέρουν ως προς τον χαρακτήρα των μέτρων οι φοιτητές, σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «βγάζει από το συρτάρι» τα νέα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οπως επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα, «με τα όρια φοίτησης που ετοιμάζουν μέσα στο νέο νομοσχέδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους εμάς που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να πληρώσουμε το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουμε την οικογένεια που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας».

Οι φοιτητές δηλώνουν: Καμία σκέψη για νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση - Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις. Στους σχεδιασμούς για θέσπιση ορίου φοίτησης απαντούν ζητώντας μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών, απορρίπτουν τις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα, προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και αναβάθμιση υποδομών, μέτρα για την τηλεκπαίδευση και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού, προτάσσοντας μια σειρά ακόμα από ζητήματα που αφορούν το επίδομα στέγασης, τους πρακτικάριους, αναπροσαρμογές της ύλης.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστιών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και την Πέμπτη 14 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Απαιτούν να παρθούν πίσω οι προτάσεις για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια και για αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, στον τρόπο εισαγωγής. Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας Υγείας και της Εκπαίδευσης.


Να αρθεί η αδικία σε βάρος των απορριφθέντων λόγω παραβόλου

Να δοθεί άμεσα λύση που θα άρει την αδικία σε βάρος των απορριφθέντων λόγω παραβόλου εκπαιδευτικών, ζήτησαν για μία ακόμα φορά εκπαιδευτικοί με παρεμβάσεις στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας, και στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το ζήτημα αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες άνεργοι, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες πρόσληψης και διορισμού, λόγω μη καταβολής του παραβόλου κατά την υποβολή της αίτησης. Παρά τις κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την άρση της αδικίας.

Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να προχωρήσει άμεσα ρύθμιση για τη συμπερίληψή τους στους αξιολογικούς πίνακες, για να μην αποκλειστούν από ενδεχόμενους διορισμούς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στηρίζοντας τα αιτήματά τους και καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, που τους έχει κάνει μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργεία και όλο αυτό το διάστημα, αντί να δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, περνά αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε έχει απορρίψει και σχετικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί για τη λύση του ζητήματος, τη στιγμή που στην Εκπαίδευση κανένας δεν περισσεύει και υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία.

Ενδεικτικό της στάσης του υπουργείου Παιδείας είναι ότι δεν έγινε συνάντηση με τους απορριφθέντες και επετράπη μόνο σε μία αντιπροσωπεία να καταθέσει τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Απορριφθέντων Εκπαιδευτικών που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους εκπροσώπους από τις Α', Γ' και Ε' ΕΛΜΕ και τον Ζ' Διδασκαλικό Σύλλογο, συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ, ο οποίος επανέλαβε τις δεσμεύσεις για λύση του προβλήματος.

Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.


Στο μέσον της χρονιάς υπάρχουν κενά ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα...

...κάτι που ομολογεί και η κυβέρνηση

Με έγγραφο της γενικής γραμματέα, το υπουργείο Παιδείας ομολογεί με τρόπο «πανηγυρικό» ότι, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές Γενάρη, υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία και μάλιστα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Πιο συγκεκριμένα, με το έγγραφο 177679/ΓΔ4/30-12-2020, η κα Γκίκα ζητά από όλους τους διευθυντές Λυκείων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να καλύψουν τυχόν κενά με προτεραιότητα τη Γ' τάξη και ειδικότερα τα κενά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Μπορεί για το υπουργείο Παιδείας να αποτελεί «λογικό» και συνηθισμένο, να έχει ολοκληρωθεί η μισή σχολική χρονιά και να υπάρχουν ακόμη κενά, όμως για εμάς τους εκπαιδευτικούς και φυσικά τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, αυτή η «κανονικότητά» τους μόνο προβληματισμό και οργή προκαλεί.

Από τη μια, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη κενά, από την άλλη τρέχει να κάνει τοποθετήσεις στο παρά πέντε, ώστε να αποφύγει μπλεξίματα νομικής και δικαστικής φύσεως. Γιατί είναι φανερό ότι η οδηγία, που επικαλείται σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου, δεν απεστάλη λόγω του ενδιαφέροντος για τους μαθητές μας, αλλά γιατί το υπουργείο θέλει να «κλείσει» όπως όπως την εξεταστέα ύλη. Στην ίδια λογική κινείται και η περικοπή της εξεταστέας ύλης που ανακοινώθηκε στις 8 Γενάρη και που ναι μεν είναι αναγκαία λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης, όμως είναι αποσπασματική και δεν συνοδεύεται από κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μαθητών της Γ' τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, όχι μόνο δεν αρκούν η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης και τα μπαλώματα των κενών. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ΑΜΕΣΑ η κυβέρνηση είναι:

-- Να αποσύρει όλες τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

-- Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

-- Να εξασφαλιστεί ότι το σύνολο της ύλης που διδάχθηκε ψηφιακά, θα επαναδιδαχθεί και διά ζώσης με γνώμονα ότι σημαντικό ποσοστό των μαθητών είτε δεν είχε κατάλληλο εξοπλισμό είτε είχε σοβαρά και αποδεδειγμένα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Αν το υπουργείο ενδιαφερόταν για τους μαθητές μας θα φρόντιζε να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία μας διά ζώσης και να μη συνεχιστεί το παρατεταμένο κλείσιμο που έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές σε γνωστικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα όπως: Δραστική μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση κενών αιθουσών, μαζικά - επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστική ιχνηλάτηση, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας κ.ά.

ΥΓ: Επειδή πανελλαδικές εξετάσεις έχει από φέτος και η Α' Λυκείου εξαιτίας των απαράδεκτων και αντιδραστικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στα μουλωχτά κατά το πρώτο lockdown, εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει την αντιεκπαιδετυτική «τράπεζα θεμάτων» που κάνει το Λύκειο μια αέναη εξεταστική αρένα και να σταματήσει να απειλεί τους μαθητές μας ότι η «τράπεζα» θα ισχύσει κανονικά(!) ακόμη και κατά τη μαθησιακά «κατεστραμμένη» φετινή χρονιά...


Ηλίας ΚΟΥΤΣΗΣ
Εκπαιδευτικός, οικονομολόγος ΠΕ09, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ