ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για το βρώμικο ρόλο στα Βαλκάνια και τα μνημόνια διαρκείας

INTIME NEWS

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά της «κατορθώματα» και τους βρώμικους ρόλους, που έχει αναλάβει στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ελλάδα.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, η Α. Μέρκελ φρόντισε να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για τη Γερμανία και την ΕΕ στο σύνολό της, ως προς την υλοποίηση των σχεδιασμών τους για την περιοχή των Βαλκανίων, η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» της για τη διευθέτηση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στη γείτονα - την οποία μάλιστα διαρκώς αποκαλούσε «Βόρεια Μακεδονία» - να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη δε ΕΕ να ολοκληρώσει τη στρατηγική της για την περιοχή, ενώ συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα και για τη στήριξη στη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου» - σχήμα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μάλιστα, η Μέρκελ επέκρινε - στις κοινές της δηλώσεις με τον Τσίπρα - εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ για την άρνησή της να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας: «Δεν θα εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, εγώ θέλω να προπαγανδίσω το τέλος του ονοματολογικού, θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να δίνω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, πάντως πιστεύω ότι αυτό θα είναι προς όφελος των δύο χωρών και της ΕΕ. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ξέρετε, οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική, αλλά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει σωστή στάση»...

Σημειωτέον, τα ίδια φέρεται να είπε και κατ' ιδίαν στον Κυρ. Μητσοτάκη στη συνάντησή τους το μεσημέρι της Παρασκευής στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι.

Αργότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μίλησαν «ειλικρινά» με την Μέρκελ και ότι της «εξήγησε» τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα «και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Οχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια».

Μοντέλο και για άλλες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως «βήμα εμπρός» και μάλιστα την παρουσίασε ως «μοντέλο» για τη - ΝΑΤΟική - «διευθέτηση» άλλων ανοιχτών εκκρεμοτήτων στην περιοχή, π.χ. τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «ένα μοντέλο και για πιθανές συμφωνίες, που μπορεί να υποδεικνύει λύσεις αποδεκτές στο μέλλον, ένα μοντέλο λύσεων, χωρίς επιβολή ενός μέρους στο άλλο».

Υποστήριξε, δε, την ανάγκη να υπάρξει η συνέχεια της ατζέντας «Θεσσαλονίκη 2003», ατζέντα που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επί ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, για διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια, άλλο ένα δείγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί σταθερά όλους τους διαχρονικούς στόχους της ντόπιας αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας ενέταξε την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, εφόσον - όπως είπε - σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως «σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή».

Στην ίδια «οικογένεια»

Παραπέρα, ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» με την Γερμανίδα καγκελάριο, αυτή του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων διαρκείας, επιχείρησε να εξωραΐσει, στις κοινές τους δηλώσεις, την ΕΕ, όσο και να «ξεπλύνει» τους πρωτεργάτες της, μεταξύ άλλων και με την επίκληση των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών με αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις, όπου βέβαια με τη γνωστή λαθροχειρία επιχείρησε να εντάξει κάθε φωνή αμφισβήτησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Οπως είπε, παρά τις διαφορές με την Μέρκελ, τους ενώνει το «όχι σε φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ως απάντηση στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας», το «όχι στις φωνές μισαλλοδοξίας, που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο και στις ευρωεκλογές». Αναπαρήγαγε επίσης το μύθευμα της «κοινωνικής» ΕΕ και μιας «νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη», τάχα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

«Μιλήσαμε για την πρόκληση των ευρωεκλογών. Δεν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες αλλά μας συνδέει ότι στηριζόμαστε στην Ευρώπη (...) Με τη συνεργασία θα έχουμε όλοι μας καλύτερο μέλλον απ' ό,τι με τους εθνικισμούς», ανέφερε από την πλευρά της η Αγκ. Μέρκελ, παίρνοντας την πάσα από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά νησιά.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε με δυο λέξεις το ζήτημα των γερμανικών οφειλών - το οποίο η κυβέρνησή του έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες - κάνοντας λόγο για «απαράγραπτες εκκρεμότητες». Κάτι το οποίο ευθυγραμμίζεται με την - επί μία τετραετία - στάση του, που δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει, για να μη διαταραχτούν οι συμμαχίες με το γερμανικό κεφάλαιο.

Με ορίζοντα τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναλωθεί σε κομπασμούς για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, λέγοντας ότι η προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου ήταν σε μια εποχή που «η χώρα βρισκόταν στο χείλος χρεοκοπίας» αλλά «σήμερα είναι σε τελείως διαφορετική φάση, εξερχόμαστε απ' την κρίση (...) με προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη συναίνεση της κοινωνίας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι «κλείνει ένας κύκλος» για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, «δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου», βάζοντας πλάτη και αυτή από την πλευρά της στην κυβέρνηση για να «τρέξει» κι άλλες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Αξίζει δε να σημειωθούν και τα όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για τη διείσδυση κινεζικών κεφαλαίων σε Ελλάδα αλλά και Βαλκάνια, προαναγγέλλοντας όξυνση των ανταγωνισμών. Είπε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι υπάρχουν μία σειρά από πραγματικά μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Συζητούμε για τα σημεία που θεωρούμε ότι η διαχείριση μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε όλοι ότι πρέπει διαρκώς να αλλάζουμε, καθώς βρισκόμαστε στην εποχή της ψηφιοποίησης. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός κινεζικών επενδύσεων. Γνωρίζετε το πόσο προσπαθεί η Κίνα να γίνει μία σημαντική δύναμη και κανείς μας δεν επιτρέπεται να μείνει στάσιμος. Ακόμα και μία χώρα όπως η Γερμανία, η οποία εμφανίζεται ισχυρή, θα πρέπει να θεραπεύει τις αδυναμίες της, κάθε μέρα και διαρκώς».

Την Παρασκευή, επισκεπτόμενη τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και συζητώντας με μαθητές, σημείωσε με νόημα: «Οταν ανήκεις στην ΕΕ, πρέπει μετά την πατρίδα σου να είσαι νομιμόφρων και ως προς την Ενωση. Δεν μπορείς να λες ότι "έχω συμφωνήσει κάτι με τους Ινδούς ή τους Κινέζους και να μην τηρείς τη γραμμή της Ενωσης"». Τόνισε ακόμη ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια για όλη την ΕΕ, δεδομένου και του «ενδιαφέροντος» χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Τελειωμό δεν είχαν οι έπαινοι

Σημειωτέον, την ικανοποίησή της για τη συμφωνία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος και κατά τη συνάντηση που είχε, το πρωί της Παρασκευής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Επαίνεσε, επίσης, ξανά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών μίλησε για «πολύ θαρραλέα προσέγγιση», που συμφέρει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Γερμανία και την ΕΕ.

Για, δε, το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι υπέρ μιας ενιαίας αντιμετώπισης, που δεν θα επιβαρύνει μόνο τις χώρες υποδοχής, πράγμα που ωστόσο ήδη συμβαίνει με τις απάνθρωπες συνθήκες στα hot spots σε νησιά του Αιγαίου που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Τέλος, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε γενικόλογα ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.

Να καταγραφεί και το γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες και τραπεζίτες που παρέθεσε την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας στην Μέρκελ, μεταξύ των οποίων οι Ν. Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ευ. Βασιλάκης, επικεφαλής της «Aegean Airlines», Μιχ. Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, στον οποίο συμμετέχει η «Deutsche Telekom», Μιχ. Μαΐλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, κ.ά.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Αξιολόγηση» με την ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου

Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τη διάλυση του καθεστώτος νομικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού και οι παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» επανέρχονται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα στις 21 Γενάρη, ενώ η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτίμηση της τρέχουσας «αξιολόγησης» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, ο οποίος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ αναμένεται να έχει και σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες.

Οπως εδώ και καιρό έχουν ξεκαθαρίσει υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ, στα ζητήματα των «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων» συγκαταλέγεται η μακροοικονομική όσο βέβαια και η δημοσιονομική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ζητήματα που με τη σειρά τους περνούν και από τη διαδικασία του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ήδη έχουν θέσει θέμα για την επικαιροποίηση της λεγόμενης «στρατηγικής ανάπτυξης», που αφορά παρεμβάσεις τόνωσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση έσπευσε τις προάλλες να ανακοινώσει «τον περαιτέρω συντονισμό της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας και την κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για το 2019, ώστε να διασφαλίζεται ότι με συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο τίθενται κοινές προτεραιότητες και υπηρετούνται κοινοί στόχοι».

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2019, έχει εντάξει την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και όπως υπογραμμίζει «συνολικά, αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ