ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
Σελ. /40
Διαφορετική

Σε μια «διαφορετική Ελλάδα» απ' αυτή που γνώρισε κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στη χώρα μας το 2014, καλωσόρισε την Αγκελα Μέρκελ ο Αλ. Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης. Το πόσο «διαφορετική» είναι η σημερινή Ελλάδα για το λαό, το δείχνουν τα παρακάτω αποτελέσματα της πολιτικής των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης: Το 31,4% των εργαζομένων δουλεύει με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Το 57,41% των νέων θέσεων εργασίας είναι με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει 1 δισ. περισσότερους φόρους για τα λαϊκά στρώματα, ενώ μειώνεται η φορολογία στο κεφάλαιο και τα κέρδη του. Σε δύο μήνες καταργείται ακόμα και η στοιχειώδης προστασία στη λαϊκή κατοικία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κατά 66,3% αυξήθηκαν την τελευταία τριετία όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και βρίσκονται αντιμέτωποι με «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης». Το «διαφορετικό» λοιπόν που βρήκε η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ελλάδα, είναι ότι το 2014 ο λαός πλήρωνε με φοροληστεία και αντεργατικά μέτρα την κρίση του κεφαλαίου ενώ τώρα, με τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πληρώνει την ανάκαμψή του. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Μέρκελ βρήκε και κάτι ίδιο ανάμεσα στις δυο επισκέψεις: Τα δρακόντια μέτρα ασφάλειας, τους αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών της Αττικής, τις απαγορεύσεις της Αστυνομίας και τις απειλές για καταστολή στο όνομα της «ασφάλειας», που είχαν επαναληφθεί καρμπόν το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Στον πρέσβη

Ανάμεσα στα ...ευτράπελα που κατέγραψε η συζήτηση της τροπολογίας για τα «F-16» την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, ήταν η επισήμανση του υπουργού Αμυνας προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι προκαλούν τη δυσφορία των ΗΠΑ με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πολεμικών αεροσκαφών. Οπως είπε μάλιστα, «να δω ποιοι θα πάνε το απόγευμα στον Αμερικανό πρέσβη να ζητήσουν συγγνώμη»... Βέβαια, πέρα από ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, η ΝΔ δεν έθεσε κανένα θέμα ουσίας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των «F-16», το οποίο είχε αποφασιστεί κατά την επίσκεψη του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το Νοέμβρη του 2017 και κανένα από τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα δεν αμφισβήτησε. Το γεγονός όμως ότι ο υπουργός Αμυνας επιλέγει να «τρολάρει» τους βουλευτές της ΝΔ με την αναφορά αυτή στον Πάιατ, δύο πράγματα φανερώνει: Πρώτον, τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με τα παρελκόμενά της, ανάμεσά τους και η μετατροπή της χώρας σε «επισκευαστική βάση» στρατιωτικού υλικού που είναι αναγκαίο για τους πολεμικούς σκοπούς της λυκοσυμμαχίας. Και δεύτερον, τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για το ποιος θα αποσπάσει τα θερμότερα εύσημα των ΗΠΑ για την προσήλωσή τους στα ευρωατλαντικά σχέδια ή ποιος θα «αδειάσει» τον άλλο στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης και του πρέσβη της στην Αθήνα...

Παρηγοριά

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτοί που θα ωφεληθούν από την επικείμενη αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα στο 2019, είναι περίπου 400.000 εργαζόμενοι. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι ακριβής, η αύξηση που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου μόνο για πανηγύρια δεν προσφέρεται, πολύ περισσότερο αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες απώλειες που είχαν στα εισοδήματά τους αυτοί οι εργαζόμενοι όσο παρέμενε σε ισχύ η περίφημη ΠΥΣ 6/2012, με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την εφάρμοσε επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς, λοιπόν, προκύπτει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, έχασαν την τελευταία εφταετία το λιγότερο 6,5 δισ. ευρώ (!) εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών τους στα 586 ευρώ από τα 751, χωρίς να υπολογίζονται η ακόμα μεγαλύτερη χασούρα για τους κάτω των 25 ετών (ο μισθός τους μειώθηκε στα 511 ευρώ) αλλά και οι απώλειες από το πάγωμα των τριετιών. Μετά από μια τέτοια αφαίμαξη στο εισόδημα, που μεταφράζεται σε απευθείας κέρδος για την εργοδοσία, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να προσφέρει παρηγοριά στον άρρωστο με τις μνημονιακές αυξήσεις που υπόσχεται, διατηρώντας ως αποκλειστικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με ζήλο

Κάτω από τη φασαρία κυβέρνησης - ΝΔ για το σκάνδαλο «Novartis» κρύβεται ο ...«αθόρυβος» τρόπος που οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ελέγχουν την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση του Φαρμάκου, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων και των αναγκών του λαού. Γύρω από την αγορά του Φαρμάκου συγκεντρώνονται ασύλληπτοι τζίροι και κέρδη, για τα οποία ανταγωνίζονται μια χούφτα πολυεθνικές. Πάνω σ' αυτό το έδαφος αναπτύσσεται η διαπλοκή ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και σε διάφορους κρατικούς παράγοντες, που προσφέρουν υπηρεσίες σε κυβερνήσεις και εταιρείες, μειώνοντας τις δημόσιες παροχές Υγείας και διασφαλίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ως αποτέλεσμα, η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα αυξάνει και οι ασθενείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πληρωμές των ασθενών έχουν εκτοξευθεί σήμερα στο 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας» (συνταγογραφούνται και ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή τους). Με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τσακώνονται για το ποιος μείωσε περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη και «έθιξε» τάχα τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ο λογαριασμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυξάνει χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν για φάρμακα κατά 57,7% λιγότερα σε σχέση με το 2009, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα. Επομένως, ο λαός είναι το μεγάλο θύμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, την ποία υπερασπίζονται με ζήλο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που κατά τ' άλλα «σκοτώνονται» για το σκάνδαλο της «Novartis».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 12 Γενάρη

1628 Γεννιέται ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης», κ.ά.

1848 Η αστικοδημοκρατική εξέγερση που ξεσπά στο Παλέρμο της Σικελίας αποτελεί προοίμιο του γενικότερου επαναστατικού κύματος, που με επίκεντρο τη Γαλλία το Φλεβάρη του ίδιου έτους θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1873 Γεννιέται ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

1876 Γεννιέται ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον.

1934 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σε αυτήν στηρίχθηκε η προβληματική στρατηγική των σταδίων της περιόδου 1941 - 1944 που ακολούθησε, καθώς και σε αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1935).

1943 Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών, των μαχητών και των κατοίκων της πόλης έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1945 Ξεκινά η επιχείρηση «Βιστούλα - Οντερ» του Κόκκινου Στρατού, κατά την οποία τα σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν έως και 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο. Στη διάρκεια της επιχείρησης, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταξύ των οποίων και το Αουσβιτς.

1976 Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1985 Για πρώτη φορά μετά το 1940 ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά.

2010 Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή, σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.

Κυριακή 13 Γενάρη

1822 Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1853 Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1898 Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει τη γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

1910 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13 - 19/1/1946).

1951 Η ΕΕ του ΚΚ Μ. Βρετανίας υιοθετεί το πρόγραμμα με τίτλο «Ο βρετανικός δρόμος για το σοσιαλισμό», που εξέφραζε «ευρωκομμουνιστική» αντίληψη.

1953 Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

1968 Στην περιοχή του Ναβαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ