ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε οριακή κατάσταση η παροχή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά

Μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα η «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Eurokinissi

Η οριακή κατάσταση στην οποία περιήλθε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα, δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, αποτελεί προμήνυμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και που πρώτα και κύρια απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά. Εφθασε μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, να απευθύνει εκκλήσεις, στα όρια της φαιδρότητας, προς τους καταναλωτές, να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση ηλεκτρισμού, κι αυτό σε συνθήκες ψύχους και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών προσπαθεί έτσι κι αλλιώς να μειώνει την κατανάλωση ρεύματος για λόγους οικονομίας.

Επρεπε μάλιστα να έρθουν τα πράγματα σε οριακό σημείο για να απαγορεύσει ο ΑΔΜΗΕ τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκειά της στη χώρα, ενώ έγινε εκτάκτως και τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας με νέο φορτίο LNG.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυτές τις μέρες ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, το 2012, ωστόσο η κατανάλωση ηλεκτρισμού, αν και πολύ υψηλή, δεν έχει ξεπεράσει τα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την έναρξη της κρίσης. Η έλλειψη προκλήθηκε εξαιτίας και της απουσίας λιγνιτικών μονάδων από το σύστημα (βλάβες και αποσύρσεις) αλλά και της αδυναμίας κάλυψης της εσωτερικής ζήτησης από εισαγωγές, αφού και οι γειτονικές χώρες αντιμετώπιζαν ανάλογες συνθήκες κακοκαιρίας κι επομένως ανάλογες ανάγκες σε Ενέργεια.

Οι διακοπές ρεύματος εξαιτίας της καθαυτής ανεπάρκειας του συστήματος αυτές τις μέρες της κακοκαιρίας υπήρξαν σποραδικές, ωστόσο τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι πολύ σύντομα δεν θα συμβεί κάτι χειρότερο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Ανάλογες ελλείψεις είχαν παρατηρηθεί πριν από λίγο καιρό στην αγορά φυσικού αερίου, όπου ξανά κινδύνευσε η επάρκεια του εσωτερικού συστήματος, όταν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού άδραξαν την ευκαιρία κερδοφορίας που εξασφάλιζαν οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές εκείνη την περίοδο για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Αλλωστε, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις διαμορφώνουν σταδιακά το πλαίσιο που στόχο έχει αποκλειστικά την ενίσχυση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων, με αποκορύφωμα τον νόμο 4336/15, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον περασμένο Ιούνη. Με αυτές τις δύο νομοθετικές πράξεις δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να εξάγουν τις ποσότητες ηλεκτρισμού που αγοράζουν κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ.

Σημειώνουμε επίσης και το πόσο στοίχισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια» και τα φωτοβολταϊκά, που εκτός από πολύ καλή «μπίζνα» για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστα έως καθόλου προσέφεραν αυτές τις μέρες στην επάρκεια του εγχώριου ενεργειακού συστήματος. Υπενθυμίζουμε ότι με το προηγούμενο μοντέλο επιδοτήσεων, στις ΑΠΕ εισέρρεαν ετησίως άνω των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μετά και τις νέες ταρίφες που υποτίθεται θα «εκλογίκευαν» κάπως τις τιμές αυτές, παραμένουν περί το 1 δισ. ετησίως για την επόμενη δεκαετία.

Το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά όσο υλοποιείται η πολιτική της «απελευθέρωσης» των αγορών Ενέργειας, η οποία και στην ενεργειακή φτώχεια θα βυθίζει τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα ολοένα και περισσότερο, αλλά και ανεπάρκεια συνολικά του εγχώριου ενεργειακού συστήματος προκαλεί. Ετσι, σε ένα ακόμη ζήτημα προκύπτει η αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων, αντίφαση που φυσικά και δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να βγουν εξίσου κερδισμένοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Πώς τεκμηριώνεται η τάση αλλαγής συσχετισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα;

Στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ (Θ.1) σημειώνεται ως μια από τις σημαντικότερες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις «η ισχυροποίηση της Κίνας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, με κριτήριο τα μερίδιά τους στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν. Ως απόρροια αυτού του γεγονότος, οξύνεται ο ανταγωνισμός της Κίνας με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν ακόμα την πρώτη θέση, παρά την τάση μείωσης του μεριδίου τους».

Σε σχέση με τα επίπεδα πριν την εκδήλωση της κρίσης (2008), το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε μόνο 10%, ενώ της Κίνας εμφανίζει ουσιαστική αύξηση κατά 76%. Το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε από 31,1% το 2000 σε 22,4% το 2014, ενώ την ίδια περίοδο το μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε από 3,6% σε 13,4%.

Την τελευταία 10ετία, οι ΗΠΑ είδαν επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τους με την Κίνα, αύξηση των εισαγωγών απ' την Κίνα και μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα. Η τάση αυτή συνδυάστηκε με μια μετακίνηση ενός τμήματος της παραγωγής απ' τις ΗΠΑ προς την Κίνα και μια ραγδαία αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα, οφειλόμενη στη συσσώρευση.

Συγχρόνως, οι ΗΠΑ είδαν να αυξάνει σημαντικά το κρατικό χρέος τους και την Κίνα να περνά στην πρώτη θέση των πιστωτών των ΗΠΑ, με τις τελευταίες να οφείλουν πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ, βεβαίως, συνεχίζουν να αποτελούν την ισχυρότερη οικονομικά και πολύ περισσότερο στρατιωτικο-πολιτικά δύναμη του πλανήτη, όμως βλέπουν απειλητικά την οικονομική άνοδο της Κίνας και την πολιτικοστρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, με την οποία η Κίνα έχει στενές σχέσεις.

Οι προαναφερθείσες οικονομικές εξελίξεις προβληματίζουν σημαντικά την άρχουσα τάξη στις ΗΠΑ, ειδικά εκείνο το κομμάτι που βλέπει να επιδεινώνονται έντονα οι όροι ανταγωνιστικότητάς του σε σχέση με την Κίνα. Αυτό το κομμάτι πιέζει για μια αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, α) προς τον οικονομικό προστατευτισμό ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία του μέσα απ' την οικονομική πίεση στα φθηνά εισαγόμενα εμπορεύματα, β) στο να αντιμετωπίσει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την Κίνα ως νούμερο 1 αντίπαλο. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται και μια πολιτική αντίστοιχη απέναντι στη Ρωσία, που θα δυσκολεύει τη σταθεροποίηση της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας. Αυτή την πολιτική (επιθετική απέναντι στην Κίνα και προσπάθειας συμβιβασμού με τη Ρωσία) διακηρύσσει πως θα εφαρμόσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο

Την Κυριακή 15 Γενάρη, στη 1 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο Κοκκίνη Χάνι, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό», θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 Χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», θα προβάλουν σε εκδηλώσεις τους οι παρακάτω Οργανώσεις:

-- Τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τεχνόπολις», στην Αμμουδάρα από την ΚΟ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τη δράση του ΔΣΕ πανελλαδικά και στην Κρήτη και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

-- Το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα - πλησίον ΗΣΑΠ Βικτώριας), από τις ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» και Αστικών ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ.

Γλέντι της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο γλέντι που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝΑΣ» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΔΥΕΘ

Η Γραμματεία της Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης & Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της στην εκδήλωση που διοργανώνει για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην πρόσκληση σημειώνεται ότι «μετά τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό του προέδρου της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλη Σπυριδάκη, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του. Θα αποτελέσει τιμή για μας να παραβρεθείτε στην εκδήλωση, να βρεθούμε και να συζητήσουμε τα επόμενα κοινά βήματά μας στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα που τους γεννά».

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον σύντροφο Σάκη Τσίτση, μέλος της ΕΠ, για τον θάνατο του πατέρα του Αντώνη.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός πληρώνει την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας

Τα προβλήματα στην παροχή ρεύματος σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χθεσινή του συνέντευξη

Στην αρχή της χτεσινής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, o ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σχολίασε τα προβλήματα που εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ως εξής:

«Καλή χρονιά σε όλους. Γιατί δεν μπήκε και πολύ καλά. Και μιας και λέγατε για τον ηλεκτρισμό, το ξέρετε, το ακούσαμε, το λέτε και εσείς στα δελτία, στις εκπομπές. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος εκτεταμένες σε όλες τις περιοχές ακόμα και στην Αττική με λίγα καιρικά φαινόμενα και οφείλεται βέβαια στα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, στο γεγονός ότι 6 - 7 χρόνια τώρα μειώνεται η παραγωγή λιγνίτη, στα λιγνιτωρυχεία. Κλείνουνε γιατί συμφέρει τους ομίλους το φυσικό αέριο και προωθούν το φυσικό αέριο στην αγορά, με αποτέλεσμα όταν δημιουργείται ένα καιρικό φαινόμενο σαν αυτό, με ένα χιονιά να μένουν σπίτια χωρίς ρεύμα. Ακόμα κι εδώ, στη Νέα Μάκρη, το βράδυ δεν έχουν ρεύμα μέχρι τις 7 το πρωί».

-- Διαβάζουμε ότι θα υπάρχουν μέτρα για την αποτροπή μπλακ άουτ, λέει. Εκλεισε για περιορισμό κατανάλωσης τις βραδινές ώρες και δεν θα υπάρχει εξαγωγή ρεύματος, που ήταν μια από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

«Ναι, για κερδοφορία. Εγινε εξαγωγή, αλλά την πατήσανε όμως. Γιατί έκλεισε η Γαλλία τα πυρηνικά εργοστάσια, γιατί φοβάται τρομοκρατικές ενέργειες, έπαιρνε από την Ελλάδα, είχε κέρδος η ΔΕΗ, οι όμιλοι για να έχουν κερδοφορία. Ναι, αλλά δημιουργείται πρόβλημα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να ενδιαφέρεσαι να έχεις εφεδρείες και να προετοιμάζεσαι για τα δύσκολα, γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα ο λαός σου, ο ελληνικός λαός, η φτωχολογιά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ