ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Απάντηση στα ψέματα κυβέρνησης, εργοδοσίας και των μηχανισμών τους

Τα κλαδικά σωματεία παλεύουν για το αυτονόητο: Καμιά απόλυση εργαζόμενου, καμιά μείωση μισθού, καμιά βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις

Κυβέρνηση, εργοδοσία και οι μηχανισμοί τους επιχειρούν να λερώσουν την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στον «Μαρινόπουλο» (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)

MotionTeam

Κυβέρνηση, εργοδοσία και οι μηχανισμοί τους επιχειρούν να λερώσουν την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στον «Μαρινόπουλο» (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)
Απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των μηχανισμών τους δίνουν με κοινή ανακοίνωση 14 κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα και οι Επιτροπές Αγώνα στο «Μαρινόπουλο» στην Αττική. Πρόκειται για τα 15 σωματεία, τα οποία, στο πλαίσιο της συνολικότερης αγωνιστικής δράσης τους όλο το προηγούμενο διάστημα για τα συμφέροντα των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», με την παρέμβασή τους στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση της συμφωνίας μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη», υπερασπίστηκαν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό βρέθηκαν προχτές στο στόχαστρο του γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, ενώ δέχονται διαρκώς την επίθεση της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της.

Εκτός από την κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία δίνουν ξανά στη δημοσιότητα την παρέμβασή τους στο δικαστήριο, «για να φανεί ξεκάθαρα ποιος αραδιάζει ψέματα κατ' εξακολούθηση, να βγουν συμπεράσματα για το ποιος είναι με τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και ποιος με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιδιώξεις τους».

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Παραμονές της δικαστικής απόφασης για τη συμφωνία "Μαρινόπουλου" - "Σκλαβενίτη" οι μάσκες πέφτουν. Σε κοινή γραμμή, εργοδοσία, κυβέρνηση και επιχειρησιακό σωματείο αναφέρουν τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις, χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς ψέματα με στόχο να λερώσουν την αγωνιστική δράση χιλιάδων εργαζομένων της επιχείρησης που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από την οργάνωσή τους στα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων και στις Επιτροπές Αγώνα, προέταξαν τα δικά τους συμφέροντα και διεκδικήσεις».

Οσον αφορά την παρέμβαση του γγ του υπουργείου Εργασίας, που χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τη στάση των σωματείων, υπογραμμίζουν: «Την ώρα που στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούγονταν να πηγαινοέρχονται εκατομμύρια ευρώ, άλλα να χαρίζονται και άλλα να "κουρεύονται", τα κλαδικά σωματεία παρενέβησαν ζητώντας το αυτονόητο: "Καμία απόλυση εργαζόμενου, καμία μείωση μισθού, να εξασφαλιστούν συνολικά οι αποζημιώσεις των εργαζομένων και να μην υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις τους"».

Κυβερνητική ομολογία ότι τα εργατικά δικαιώματα είναι εμπόδιο στις επιχειρηματικές συμφωνίες...

Ως προς την ουσία της παρέμβασης του γγ του υπουργείου, σημειώνουν: «Είναι ομολογία πως η διεκδίκηση των μισθών, η προστασία των συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι όροι εργασίας και τα ωράρια αποτελούν εμπόδιο στην επιτυχία της συμφωνίας δύο επιχειρηματικών κολοσσών στον κλάδο του εμπορίου.

Είναι ομολογία - παρέμβαση, που στόχο έχει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι με το κεφάλι σκυμμένο και παθητικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να αποδεχτούν ως φυσιολογική εξέλιξη το κλείσιμο των καταστημάτων, να μην υπάρχει τσιμουδιά για την προάσπιση του δικαιώματος στη δουλειά των συναδέλφων μας στην επιχείρηση».

Οπως εξηγούν τα σωματεία, η παρέμβασή τους στο δικαστήριο «εστίασε σε τροποποιήσεις ή απαλοιφή σημείων που ουσιαστικά δεσμεύουν τους εργαζόμενους σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα με κίνδυνο να τσακιστούν οι μισθοί, οι συμβάσεις τους, οι όροι εργασίας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να συναινέσουμε με εν λευκώ υπογραφή πάνω σε ένα κείμενο που είναι προβληματικό όσον αφορά τη ζωή και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Γι' αυτό και με την κύρια παρέμβασή μας στο δικαστήριο αναδείξαμε αυτές τις πλευρές, αντιστοιχήσαμε τη νομική διεκδίκηση με τα αιτήματα που είχαν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν να έχουν, με τους αγώνες, με τις στάσεις εργασίας, με τις απεργίες τους. Διότι η επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να μας βρει όλους τους εργαζόμενους με το κεφάλι ψηλά, στην πρώτη γραμμή, με τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, χωρίς κανένας να χάσει τη δουλειά του».

  • Στο μεταξύ, προχτές Τρίτη, η εργοδοσία κατέβαλε μόνο το 30% της μισθοδοσίας του Δεκέμβρη στους εργαζόμενους, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους...
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Με συνέχιση του αγώνα απαντούν στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης

Με κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ Δωδεκανήσου, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ. και συλλαλητήριο το Σάββατο 14/1 στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»).

Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση αποκαλύπτει την κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης και καταγγέλλει την καλλιέργεια εφησυχασμού από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Η επίθεση της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" εντείνεται μέρα με την μέρα. Αφού αποτρέψαμε να αδειάσει καταστήματα στην Θάσο και να μεταφέρει τα προϊόντα σε άλλο χώρο για να τα ξεπουλήσει, την Δευτέρα 10/1/2017 άλλαξε κλειδαριές στο κατάστημα της Τούμπας, έστειλε τον παλικαρά του να τρομοκρατήσει και να διώξει από το κατάστημα της Βέροιας τους εργαζόμενους. Αφού δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να κάμψει τους εργαζόμενους, συνεχίζει με άλλες μεθόδους το σχέδιό του να αδειάσει τα καταστήματα από εργαζόμενους και εμπορεύματα και να τα παραδώσει στους νέους "επενδυτές", ανταγωνιστές και ενίοτε συνεργάτες, αφού θα έχει ολοκληρώσει το βρώμικο ρόλο του, να ξεφορτωθεί τους 1.400 εργαζόμενους.

Ο αγώνας για να μη χάσουμε τα δεδουλευμένα μας, τη δουλειά μας, είναι πολύμηνος, πολύμορφος και φυσικά επίπονος για όλους μας κάτω από το βάρος των οικογενειακών αναγκών μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέτρα προστασίας που θα μας ανακουφίσουν σε πρώτη φάση, όπως το πάγωμα των υποχρεώσεών μας σε ΔΕΚΟ, εφορίες, Τράπεζες, χορήγηση επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ (όπως επίδομα ενοικίου) και την άμεση καταβολή του βοηθήματος των 1.000 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, που θα βοηθήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

«Οι τελευταίες εξελίξεις και η πείρα που συγκεντρώνεται», τονίζει, «δικαιώνουν τη δράση του σωματείου, την αταλάντευτη στάση του απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις της εργοδοσίας και την στάση αναμονής και εφησυχασμού που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τα υπουργεία, όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς: Να μην επιτρέπεται στην "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" να μεταβάλλει τα περιουσιακά της στοιχεία. Να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που υποσχέθηκαν κυβερνητικοί φορείς και παράγοντες, για την προστασία των εργαζομένων, των οφειλόμενων δεδουλευμένων, των δικαιωμάτων τους. Να παραμείνουν οι ίδιοι εργαζόμενοι με τα ίδια δικαιώματα σε όποιο κατάστημα ανοίξει με οποιονδήποτε νέο εργοδότη».

Και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν πιο ενεργά στον αγώνα, στην περιφρούρησή του. Οσοι ως σήμερα δεν είχαν επιλέξει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης να πάρουν θέση δίπλα στο σωματείο για να παλέψουμε μαζί, για δουλειά με δικαιώματα, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, για μια αξιοπρεπή ζωή».

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΚΟ
Με καθολική συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία

Ολοκληρώθηκε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη, διεκδικώντας την κατάργηση των εργολαβιών και την ενσωμάτωσή τους απευθείας στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Και η χτεσινή, δεύτερη μέρα της απεργίας χαρακτηρίστηκε από καθολική συμμετοχή, ενώ ακυρώθηκε προσπάθεια της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να σπάσει την απεργία, καθώς τέσσερις άνεργοι που στάλθηκαν για δουλειά επέλεξαν να μην το κάνουν, ύστερα από συζήτηση που είχαν με τους απεργούς για τον αγώνα που δίνουν.

Το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σε ανακοίνωσή του στο ξεκίνημα της απεργίας, προανήγγειλε τη συνέχιση του αγώνα, αλλά και την ανάγκη να γίνει υπόθεση και των μόνιμων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Ακόμα, καλούσε εργατικά σωματεία, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, σπουδαστές και ανέργους να στηρίξουν τον αγώνα αυτό. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωνε: «Μέσα από αυτό το κάλεσμά μας, επιδιώκουμε και θέλουμε να ανοίξετε τον αγώνα μας μέσω των Σωματείων σας, των εργοστασιακών επιτροπών, των επιτροπών ανέργων (...) Στόχος μας είναι κυρίως να ανοίξετε την κουβέντα με αφορμή το δικό μας αγώνα στους δικούς σας χώρους δουλειάς για τα ανάλογα δικά σας προβλήματα». Επίσης, σε ανακοίνωση την πρώτη μέρα της απεργίας επεσήμανε: «Ο αγώνας συνεχίζεται και θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταμώσουμε. Επόμενος σταθμός στον αγώνα μας είναι στις 27 Γενάρη η συμπλήρωση των 40 ετών από την έναρξη της 110 ημερών νικηφόρας απεργίας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977».

Στους φορείς που συμπαραστέκονται στον αγώνα αυτό προστέθηκε και η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης, ενώ επιστολή συμπαράστασης έστειλε και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Εως το 38% φτάνουν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις στη συμφωνία ΛΑΡΚΟ - ΔΕΗ

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προωθεί συμφωνία με τη ΔΕΗ ΑΕ, για νέους όρους τιμολόγησης του ρεύματος που καταναλώνει η ΛΑΡΚΟ, με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 38%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που τίθεται προς έγκριση στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ, η συμφωνία προβλέπει μειωμένα τιμολόγια έως και 27%, ενώ παράλληλα, εάν η ΛΑΡΚΟ εξοφλεί τις οφειλές της εντός των συμφωνημένων χρονικών ορίων, θα λαμβάνει επιπλέον εκπτώσεις 11%. Η συμφωνία καλύπτει την τετραετία 1/1/2016 έως 31/12/2020 και εμπεριέχει ακόμη ρήτρες προσαυξήσεων, αναλόγως των επιπέδων που θα κινηθεί η τιμή του νικελίου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ πλησιάζει πλέον τα 300 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ΑΕ για την παροχή μεγάλων εκπτώσεων προς τις λεγόμενες «ενεργοβόρες» βιομηχανίες (χαρακτηριστική η συμφωνία που είχε προηγηθεί με την «Αλουμίνιον της Ελλάδας» του «Ομίλου Μυτιληναίου», με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 48%). Καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, το νέο τιμολόγιο ηλεκτρισμού σίγουρα την καθιστά περισσότερο «ελκυστική» για τους υποψήφιους επενδυτές...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ