ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλίες για την προετοιμασία νέας απεργίας

Πολύμορφη δράση από εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς του κινήματος

Από τη διαμαρτυρία στην Αρτα
Από τη διαμαρτυρία στην Αρτα
Πολύμορφη δράση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν σωματεία, μαζικοί φορείς και τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να ετοιμαστούν για νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία και να οξύνουν παντού την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία με αιχμή το Ασφαλιστικό. Μέχρι στιγμής, οι απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία έχουν φτάσει τις 126.

Ανάμεσα σε άλλα:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Αρτας, μαζί με σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
  • Πικετοφορία πραγματοποίησε το Σάββατο το πρωί, στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Συμμετείχαν σωματεία, Σύλλογοι Γυναικών, συνταξιούχοι και φοιτητές. Κάλεσαν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα, με απεργιακό ξεσηκωμό κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό.
  • Μετά τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, οι συνταξιούχοι του Βόλου, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας, θα συγκεντρωθούν σήμερα Τρίτη 12 Γενάρη, από τις 10 π.μ. στο Ηρώο, στην παραλία και θα πραγματοποιήσουν πλατιά εξόρμηση στην πόλη.
  • Μαζική εξόρμηση στη Μυτιλήνη
    Μαζική εξόρμηση στη Μυτιλήνη
    Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ καλούν την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 10 π.μ., οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στη Σάμο. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού.
  • Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ (Καραϊσκάκη 162), προκειμένου να κάνει γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τις πρωτοβουλίες της απέναντι στον αντιασφαλιστικό όλεθρο.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε συγκέντρωση - ενημέρωση για το Ασφαλιστικό, την Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο παλιό Μηχανουργείο.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καλλιθέας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση την Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Αριστείδου 92).
  • Η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας μέσα στο Γενάρη, διοργανώνει πλατιές συσκέψεις: Στην Κοζάνη, αύριο Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην Πτολεμαΐδα, την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Ανοιχτή εκδήλωση - συνέντευξη οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6). Καλεί εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων, συνταξιούχων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών και φορείς νεολαίας να παρευρεθούν.
  • Πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της απεργίας αποφάσισε η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου, στη σύσκεψη που έκανε την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει σε μαζική εξόρμηση στο ΙΚΑ της περιοχής την Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 8 π.μ. και σε πικετοφορία - μαζική εξόρμηση το Σάββατο 16 Γενάρη, στις 11 π.μ. στη Δάφνη.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης υλοποιεί το παρακάτω πρόγραμμα συσκέψεων: Σήμερα Τρίτη, 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων. Την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 11 π.μ., σύσκεψη επαγγελματιών στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Μαυρολεύκης 17, περιοχή «Παλιό Τέρμα» Πολίχνης). Την Τρίτη 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής. Την Τετάρτη 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη ανέργων στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Θα γίνει ακόμα χειρότερο μετά από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ανοιχτό το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος συνεχίζει με ψέματα να υπερασπίζεται τις ανατροπές

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή
Μετά τη στήριξη του νέου Ασφαλιστικού από τον ΣΕΒ και τις ηγεσίες των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων, στη χορεία των υποστηρικτών της κυβερνητικής πρότασης που οδηγεί με ραγδαίους ρυθμούς στην κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, προστέθηκαν και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.

Μιλώντας προχτές, Κυριακή, από το Βερολίνο σε τηλεοπτική εκπομπή («Mega»), ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι ουσιαστικά οι «εταίροι» έχουν αποδεχτεί τη βασική «αρχιτεκτονική» του νέου μοντέλου, δηλαδή έχουν αποδεχτεί τη στρατηγική του σχεδίου της. Οπως είπε, «έχουν δεχτεί ότι θα έχουμε μια εθνική σύνταξη σαν βάση του χτισίματος των νέων συντάξεων...».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «από εδώ και πέρα έχουμε το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα κουβεντιάσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση, αλλά υπάρχει μια αποδοχή της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης».

Από την πλευρά της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, δήλωσε ότι «η αξιολόγηση της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα».

Προαναγγέλλοντας ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα φέρει ένα ακόμα χειρότερο νομοσχέδιο, αναφέρει ότι κάθε αναφορά σε σχέση με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό συνιστά «αβάσιμη εικασία».

Δεδομένα και «εκκρεμότητες»

Βέβαια, η «διακριτική» - για την ώρα - στήριξη της τρόικας στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη. Κι αυτό επειδή η πρόταση εκ των προτέρων υλοποιεί όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις, αφού ενσωματώνει τις προηγούμενες 11 μειώσεις και προωθεί κι άλλες για νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Μ' αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων (π.χ. αγρότες), εκπληρώνει το στόχο για άμεση περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης (1% του ΑΕΠ για φέτος), επιπλέον περικοπές για το 2017- 2018, αλλά και μακροπρόθεσμα «συγκράτηση» της δαπάνης μέχρι συν 2,5% του ΑΕΠ (συνολικά στο 16% του ΑΕΠ) για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Μάλιστα, όσον αφορά τις επικουρικές, η ραγδαία συρρίκνωσή τους θεωρείται δεδομένη, αφού προκύπτει μέσα από την ίδια την κυβερνητική πρόταση, με τους πολύ χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού και τις νέες σκληρές προϋποθέσεις απόδοσής τους, οι οποίες συναντώνται μόνο στα αμιγώς ιδιωτικά/κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Κι όλα αυτά παρά τη νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά 0,5 μονάδες στην περίπτωση των μισθωτών και κατά 1,5 μονάδες στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων. Δεδομένες θεωρούνται, επίσης, οι περικοπές στα εφάπαξ και στα μερίσματα.

Επιπλέον, η νέα «αρχιτεκτονική» αντιγράφει σε χειρότερη εκδοχή το μοντέλο που ήδη είχε ψηφιστεί το 2010 από το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3863, στη σύνταξη του οποίου η τότε τρόικα είχε παίξει αποφασιστικό ρόλο. Ετσι, οι πομφόλυγες του υπουργού περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο, την ώρα μάλιστα που υπάρχει συμφωνία στη δομή, είναι προπαγανδιστικός καπνός.

Την ίδια στιγμή, η ομολογία του υπουργού ότι θα κουβεντιάσουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, σημαίνει ότι οι συντάξεις που θα προκύπτουν από το νέο σύστημα υπολογισμού ενδέχεται να είναι ακόμη μικρότερες, σε σύγκριση με τις εξευτελιστικές συντάξεις που έτσι κι αλλιώς προκύπτουν από το δικό της αρχικό σχέδιο.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει (άρα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χειροτέρευση) και το ζήτημα αν η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ή όχι, αλλά και το αν η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα παραμείνει στις 4.500 ημέρες ασφάλισης ή θα αυξηθεί στις 6.000 ημέρες ασφάλισης, όπως συζητά η κυβέρνηση με το κουαρτέτο.

Δεν γλιτώνει κανείς

Και επειδή «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», όπως είχαμε σημειώσει πριν λίγες μέρες, σχολιάζοντας την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, ήδη η δημόσια ρητορική της αρχίζει να μετατοπίζεται και να προσεγγίζει σταδιακά την πραγματικότητα που φέρνει το νομοθέτημά της.

Ετσι, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Καθημερινή»), απαντώντας σε ερώτηση αν τελικά θα υπάρξουν μειώσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος λέει χαρακτηριστικά: «Θα υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Σε ορισμένα Ταμεία όπως το ΤΕΒΕ, ίσως μεγαλύτερες... Αποκλίσεις μπορεί να περιμένει κανείς και στα λεγόμενα "ευγενή" Ταμεία...».

Αρα, αυτό που μέχρι τώρα παραδέχεται ο υπουργός και σε αντίθεση με τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των πρώτων ημερών, είναι πως θα υπάρξουν μειώσεις (και αυτό «πιάνει» και τους νυν συνταξιούχους, μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων) σε όλους τους ασφαλισμένους με «μεσαίο» και «υψηλό εισόδημα», ή μάλλον σε ό,τι μπορεί να εννοηθεί σαν τέτοιο, μετά τη γενική κατακρήμνιση των εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, στο ΤΕΒΕ και στους ασφαλισμένους σε πρώην κρατικές τράπεζες και ΔΕΚΟ - θα προσθέταμε και στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης πάνω από 25 έτη - οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού.

Μένει τελικά κανένας έξω από το «λεπίδι» των νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις; Τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι δε θα θιγούν αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα και λίγα χρόνια ασφάλισης και ότι αυτή η προστασία κατά αναλογία επεκτείνεται και στους νυν χαμηλοσυνταξιούχους.

Ομως και αυτοί δε θα αποφύγουν τις περικοπές, αφού το νέο σχέδιο καταργεί τα κατώτερα όρια συντάξεων που ίσχυαν στο παλιό σύστημα, αλλά και το ΕΚΑΣ που δινόταν σε 360.000 χαμηλοσυνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Επομένως και αυτοί θα έχουν μικρότερο εισόδημα από τις κύριες συντάξεις. Μάλιστα, αν γίνει συνυπολογισμός και της επικουρικής σύνταξης, ως συνολικό εισόδημα, οι νέες περικοπές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Χαντάκωμα μέχρι και στις αναπηρικές

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τις «ειδικές μειώσεις» που θα προκύψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και αρκετούς συνταξιούχους, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, εξαιτίας των ειδικών όρων και προϋποθέσεων με τις οποίες θα δίνεται η λεγόμενη «εθνική σύνταξη».

Ετσι, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων θα λαμβάνουν μέρος της «εθνικής» και όχι ολόκληρη, αν η αναπηρία είναι κάτω του 80%, ενώ στην περίπτωση διπλοσυνταξιούχων, δηλαδή ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δύο αυτοτελείς συντάξεις από διαφορετικούς φορείς (π.χ. δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), αυτοί θα λαμβάνουν μόνο μία «εθνική σύνταξη». Οπως, επίσης, η «εθνική σύνταξη» θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο απουσίας από τη χώρα, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει 40 χρόνια παραμονής μεταξύ 15ου και 67ου έτους της ηλικίας του.

Κινητοποίηση από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, απαιτώντας να πάρει πίσω το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, καλεί τους εργαζόμενους στους Δήμους και την Περιφέρεια το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Προχωρά σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 18 Γενάρη από τις 11.30 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλο το λαό. Απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σημειώνει το Συνδικάτο, «μία μόνο είναι η απάντηση: Οργανωμένος αγώνας για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους να διαλύσουν τη ζωή μας. Να οργανωθούμε και να απαντήσουμε με μεγάλη δυναμική απεργία. Από σήμερα οργανώνουμε τη δουλειά μας και, μέσα από μαζικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις, με συσκέψεις ανά χώρο δουλειάς, ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους μας. Για την επιτυχία της απεργίας που πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Ο καθένας με τον τρόπο του σιγοντάρει τις ανατροπές

Επιτάχυνση των ανατροπών, που θα συμπληρώσουν αυτές που τώρα προωθεί η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός ασφαλιστικού συστήματος των «τριών πυλώνων», ζητάει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του σε ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα, προτείνει, ανάμεσα σε άλλα, τη «δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων ως τρίτου πυλώνα που μπορεί να συμπληρώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης» και καταγγέλλει την κυβέρνηση, επειδή «το σχέδιό της δεν ανοίγει καν αυτή τη συζήτηση».

Στην πραγματικότητα, ο Ευ. Βενιζέλος ζητάει ταχύτερα βήματα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος, για την οποία άλλωστε έχουν προσφέρει τα μέγιστα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και συγκυβερνήσεις) του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ζητάει «αξιοποίηση της σύνδεσης φορολογικής και ασφαλιστικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων έντασης εργασίας και έντασης κεφαλαίου με φορολογικά κίνητρα για την πρώτη κατηγορία», που σημαίνει φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές.

Το νόμο που έφτιαξε το 2010 το ΠΑΣΟΚ και τον οποίο αντιγράφει τώρα προς το χειρότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Για να δικαιολογήσει το σπάσιμο της σύνταξης στα δύο, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον 3863/2010 και διατηρείται στο σχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνει ότι «θα πρέπει κάθε πολίτης σε μια χώρα να έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όταν είναι 65 και πάνω (...) Το κράτος εδώ έρχεται μέσα από τη φορολογία να καλύψει ένα ελάχιστο ποσό».

Αμέσως μετά, επιβεβαιώνει ότι τόσο στο νόμο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στο σχέδιο της κυβέρνησης, το κράτος εξαντλεί τις εγγυήσεις του μόνο στο «προνοιακό» κομμάτι της σύνταξης και όχι στο αναλογικό. Συγκεκριμένα, ο Γ. Κουτρουμάνης λέει ότι «αν το κράτος πληρώνει τη βασική σύνταξη (...) στην περίπτωση αυτή ναι, νομίζω ότι είναι αρκετό για να καλύψει την υποχρέωση του κράτους».

Αρθρο για το Ασφαλιστικό έγραψε σε κυριακάτικη εφημερίδα και ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης. Εν ολίγοις, υπερασπίζεται στο σύνολό της την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και προκλητικά καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ό,τι χτίζεται με πολύ κόπο, γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά»!

Τέλος, δεν διαφεύγει της προσοχής η στάση που κρατάει το Ποτάμι, ενθαρρύνοντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να προχωρήσει στα αντιασφαλιστικά της σχέδια. «Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης φέρνει μερικές αναγκαίες και πολύ καλοδεχούμενες αλλαγές», σημείωσε σε συνέντευξή της η υπεύθυνη του τομέα Εργασίας στο Ποτάμι Αντιγόνη Λυμπεράκη.

«Στο πόδι» και οι οικοδόμοι

Κινητοποίηση την Παρασκευή 15 Γενάρη, στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ξεκινώντας στις 6 μ.μ., από την πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να εντείνουν τις προετοιμασίες για την πανεργατική - πανελλαδική απεργία. Επιπλέον, την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο διοργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στις γειτονιές της Αθήνας, με αφετηρία τα γραφεία του, στην πλατεία Κάνιγγος. «Στο νέο έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΕ και εργοδοτών ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση απαντάμε με αποφασιστική μαζική συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της αποτροπής αυτού του εγκλήματος, αλλά και βάζοντας ταυτόχρονα μπροστά τις δικές μας ανάγκες και τον αγώνα για την κάλυψή τους», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την καταστολή

Την κρατική καταστολή και την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και συνταξιούχους, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια πορείας ταξικών συνδικάτων και φορέων της Αττικής, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Οπως υπογραμμίζει, «με τις δράσεις συνταξιούχων - εργαζομένων μπροστά στο Μαξίμου και τη μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, δηλώσαμε ότι επιστρέφουμε ως απαράδεκτη την από 170 σελίδες προσπάθεια της κυβέρνησης αποδόμησης και εξαφάνισης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που με αγώνες και θυσίες έχτισαν εργατική τάξη και εργαζόμενοι. Οι αγώνες αυτοί χτυπιούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις (...) Καταγγέλλουμε την κρατική - κυβερνητική καταστολή απέναντι στα πράγματι περήφανα γερατειά και λέμε προς κάθε κατεύθυνση: Είστε γελασμένοι, κύριοι της κυβέρνησης και παρατρεχάμενοι, αν νομίζετε ότι με τέτοια μέσα θα ματαιώσετε τους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, κόντρα στις πολιτικές ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου. Ο αγώνας είναι κοινός εργαζομένων - συνταξιούχων. Οι δρόμοι μάς περιμένουν, εκεί θα αγωνιστούμε».

Σύμμαχοι της κυβέρνησης ο ΣΕΒ και η ΕΕ

Σε σχόλιο για το Ασφαλιστικό και τις επαφές της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Είναι λογικό κι επόμενο το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό να στηρίζεται απ' τον ΣΕΒ, τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς και από τους εταίρους της στην ΕΕ, αφού υλοποιεί τους διακαείς πόθους του μεγάλου κεφαλαίου για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - μέλη. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει μαζικά και αποφασιστικά να το αντιπαλέψει, βάζοντας στο στόχαστρο τους υπεύθυνους για τη σφαγή του».

Συνέντευξη Τύπου αύριο από το ΠΑΜΕ

Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου και συζήτηση για το Ασφαλιστικό διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), με θέμα: «Παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΜΕ για το νέο νόμο - λαιμητόμο και κάλεσμα δράσης και αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό, για την αποτροπή του». Καλεί Ομοσπονδίες, Σωματεία και Συλλόγους εργαζομένων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών και φορείς της νεολαίας να πάρουν μέρος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρειάζεται γενικός λαϊκός ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το Ασφαλιστικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση από την Πάτρα, όπου βρέθηκε την Κυριακή: «Το Ασφαλιστικό, έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, αποτελεί αιτία πολέμου για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός, να μην κατατεθεί ποτέ αυτό το νομοσχέδιο, ούτε όπως προτείνεται, ούτε έτσι όπως θα το συνδιαμορφώσουν τελικά η κυβέρνηση με τους "εταίρους" με τους οποίους διαπραγματεύεται. Να μην κατατεθεί στη Βουλή. Αν κατατεθεί να καταψηφιστεί. Και βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της χώρας μας στους δρόμους. Αν αυτοί βρεθούν στους δρόμους και δείξουν την πραγματική δύναμή τους, τότε αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα αζήτητα πραγματικά. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να παλέψουμε για μια πραγματική Κοινωνική Ασφάλιση, διότι η πορεία που δρομολογείται δεν είναι μόνο οι μειώσεις στις υπάρχουσες ή στις επόμενες συντάξεις γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν. Ουσιαστικά με αυτό το νομοσχέδιο μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, ό,τι έστω έχει απομείνει από αυτό που γνωρίσαμε, και βεβαίως ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ