ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 2014
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Πρωτοβουλίες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης αναλαμβάνει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης το αμέσως επόμενο διάστημα, ανοίγοντας τα ζητήματα των αναγκών των μαθητών, των παιδιών της λαϊκής οικογένειας που σηκώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.

Η ΕΛΜΕ έχει ήδη αναπτύξει σημαντική δράση στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λύσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Ηδη, με πρωτοβουλία της, λειτουργούν στο Αργοστόλι μαθήματα αλληλεγγύης. Περίπου 35 τέτοια τμήματα έχουν συγκροτηθεί κυρίως για μαθητές λυκείων, αλλά και γυμνασίων, με τη συμμετοχή 18 εκπαιδευτικών από την ΕΛΜΕ, το σωματείο ιδιωτικών εκπαιδευτικών και άλλους. Απαιτεί, ταυτόχρονα, να ξεκινήσει άμεσα η ενισχυτική και η πρόσθετη διδασκαλία σε όλα τα σχολεία - ειδικά στα περιφερειακά και να διασφαλιστεί η μεταφορά για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στα μαθήματα αυτά. Παράλληλα, λειτουργεί πολιτιστική λέσχη με δωρεάν προβολές κάθε Πέμπτη βράδυ στο Εργατικό Κέντρο (ΕΚΚΙ).

Σύμφωνα με εκπροσώπους της, η ΕΛΜΕ έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που απειλούνται με διακοπή ρεύματος στα σπίτια τους και δηλώνει ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία όπως άλλωστε έκανε πέρσι, όταν με το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής απαίτησαν από κοινού την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι δύο μαθητριών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι είναι σε επαφή με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και το αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανώσει παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς για: Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κατάσταση των οικογενειών τους. Εξασφάλιση ενός γεύματος την ημέρα για κάθε μαθητή με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης και την υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για κάλυψη της σίτισης των μαθητών. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων για όλους και δωρεάν μετακίνηση μαθητών - φοιτητών - ανέργων.

Το ΔΣ της καλεί, παράλληλα, τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με όλα τα μέσα τις δραστηριότητες αγωνιστικής αλληλεγγύης. «Μαζί με γονείς - μαθητές, με το ΕΚΚΙ και τις Λαϊκές Επιτροπές, να διευρύνουμε τη συσπείρωση και να εντείνουμε τη δράση σε αυτήν την κατεύθυνση. Για να επιβληθούν λύσεις προς όφελος των εργαζομένων. Στα σχολεία μπορούν να υπάρξουν πυρήνες αγώνα, ταξικής αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης για εμάς, τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους», σημειώνει.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Στις 23 Φλεβάρη η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Σε συνεδρίασή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή 23 Φλεβάρη. Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει:

«Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την ιδρυτική 1η Συνδιάσκεψη, το Μάρτη του 2010, έχει συσσωρευτεί πλούσια αγωνιστική εμπειρία από τη δράση όλων των Γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ, όλων των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων που δρουν στα Σωματεία, στις Ενώσεις, στις Ομοσπονδίες και τις γειτονιές. Στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποκρυσταλλώνουμε συμπεράσματα, αναπτύσσουμε τα αιτήματα και τους στόχους πάλης της ΠΑΣΕΒΕ.

Τόσο η προετοιμασία της Συνδιάσκεψης όσο και οι αποφάσεις της θα δώσουν άλλη ώθηση στην ανάπτυξη της πάλης για τη συσπείρωση των αυτοαπασχολουμένων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, για την ενίσχυση της συμμαχίας με τους εργαζόμενους. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συνάδελφους - αγωνιστές, που βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, να πάρουν μέρος στις συζητήσεις που θα γίνουν σε κάθε περιοχή και να συμβάλουν με τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις τους στο δυνάμωμα της αγωνιστικής και αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΘΑΣΟΣ
Προβλήματα με τη μεταφορά των σκουπιδιών

Στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη μεταφορά των απορριμμάτων της Θάσου καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σταμάτησαν τη μεταφορά τους, αναφέρεται σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ. Η Ερώτηση, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και Εσωτερικών, αναφέρει:

«Σε κίνδυνο μπαίνει η ζωή των κατοίκων της νήσου Θάσου, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν τα δρομολόγια Καβάλας - Πρίνου και Κεραμωτής - Λιμένα Θάσου, αποφάσισαν να σταματήσουν από 1η Γενάρη τη μεταφορά των σκουπιδιών του νησιού προς το ΧΥΤΥ της Καβάλας.

Το αποτέλεσμα είναι τα σκουπίδια από 1η Γενάρη να παραμένουν στο σταθμό μεταφόρτωσης Πρίνου και τις επόμενες μέρες αναμένεται να συσσωρευτούν ακόμη περισσότερο στα χωριά και τις γειτονιές της νήσου Θάσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Η νέα αυτή εκβιαστική τακτική των εφοπλιστών έρχεται σε συνέχεια της μείωσης των δρομολογίων που αφήνουν ουσιαστικά αποκομμένη τη Θάσο από την Καβάλα για όλη τη χειμερινή περίοδο.

Το γεγονός αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, το σοβαρό πρόβλημα της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, που όσο παραμένει στα χέρια των εφοπλιστών έχει τραγικές συνέπειες για τους νησιώτες.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την απρόσκοπτη μεταφορά των απορριμμάτων προς το ΧΥΤΥ της Καβάλας, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των κατοίκων της νήσου Θάσου».

Την Ερώτηση υποβάλλουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
φωτό 1

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ήταν φωτεινό παράδειγμα οικογενειάρχη, εκπαιδευτικού, δάσκαλου και αγωνιστή για τα πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά. Πάλεψε για αυτά, από νεαρή ηλικία μέχρι το θάνατό του, από τις γραμμές του ΚΚΕ. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους νεότερους.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Το Σάββατο 18 Γενάρη και ώρα 10 π.μ. στο κοιμητήριο του Βύρωνα θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο.

Προσφορές

- Μέλη και φίλοι των Εργατικών Συνδέσμων Αυστραλίας «ΑΤΛΑΣ» Σίδνεϊ και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» Νιουκάστλ, που είναι φίλοι του ΚΚΕ, προσφέρουν στο Κόμμα της εργατικής τάξης μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών και της Κομματικής Οργάνωσης Εξωτερικού, 8.000 δολάρια Αυστραλίας για την ενίσχυση της Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει το ΚΚΕ.

- Για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, η Λέσχη Φίλων ΚΚΕ Τορόντο πρόσφεραν το ποσό των 2.190 δολάρια Καναδά.

Συγκεκριμένα, πρόσφεραν οι: Δημητριάδης Κ. 100 ευρώ, Λιανός Θ. 200, Λιαμακερός Λ. 100, Καβαραντζής Κ. 200, Λεμπέσης Κ. 100, Πόρης Ν. 50, Καραγεώργος Π. 500, Αγγελόπουλος Γ. 100, Ποσίδης Π. 30, Νικολέτα 20, Καρασσαβίδης Σ. 50, Γιώτα 10, Ελένη 50, Γιανναδης 20, Παπαδόπουλος Λ. 30, Γεωργίου Κ. 20, Καμπίτσης Δ. 50, Ελληνοκαναδική 120, άλλοι φίλοι 440 ευρώ.

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ Νέας Υόρκης προσφέρει για την οικονομική στήριξη του ΚΚΕ το ποσό των 3.900 δολ. ΗΠΑ.

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ Τσεχίας προσφέρει το ποσό των 683 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ο Απόστολος Μπάζιος από το Τορόντο Καναδά, προσφέρει 100 δολάρια Καναδά, για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.

Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας πάνε θέατρο

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ καλούν στη θεατρική παράσταση «Ο τροχός της Ιστορίας», από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, σήμερα Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μ. Ασίας και Παπαναστασίου).

Κοπή πίτας της ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org