ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Κατά 116,90% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο

Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη όλες οι Οργανώσεις Περιοχής του Κόμματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός

Επιτυχημένα δόθηκε, για άλλη μια φορά, η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Κόμματος. Στο τελευταίο «κλείσιμο», με το οποίο ολοκληρώθηκε η Εξόρμηση, η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου έφτασε στο 116,90%. Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων του μόχθου στο Κόμμα που υπερασπίζεται αταλάντευτα τα συμφέροντά τους, επιβεβαιώθηκε ότι η ακούραστη προσπάθεια μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι ικανή να υπερνικήσει τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όλες οι Οργανώσεις Περιοχής του Κόμματος, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των Τομεακών Οργανώσεων, υπερκάλυψαν τα πλάνα που είχαν θέσει. Για τις Οργανώσεις, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η προσπάθεια για την ενίσχυση του Κόμματος δε σταματά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής Εξόρμησης. Η ίδια η επιτυχία με την οποία δόθηκε αυτή η μάχη, καθώς και η πείρα που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώνουν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για σταθερή στήριξη του Κόμματος από το λαό, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Ηδη, οι Κομματικές Οργανώσεις εξετάζουν τρόπους μονιμοποίησης της οικονομικής δουλειάς, αλλά και παραπέρα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που ενεργοποιήθηκαν σ' αυτήν τη μάχη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου «κλεισίματος», στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την κάλυψη των πλάνων των Οργανώσεων Περιοχής παρέμεινε η ΚΟ Αιγαίου με ποσοστό 147,24%, στη δεύτερη η ΚΟ Πελοποννήσου με 129,41% και στην τρίτη η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 120,37%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 119,56%, Κρήτης με 117,61%, Αττικής με 115,32%, Στερεάς με 114,12%, Κεντρικής Μακεδονίας με 111,28%, Εξωτερικού με 110,05%, Θεσσαλίας με 109,06%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 107%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 121,70% του πλάνου της και η ΚΟ «Ριζοσπάστη» ποσοστό 153,97%.

Δραστηριότητες ΚΟ ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Εξαρχείων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εξαρχείων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στην Αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού της ΚΟΑ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Γιάννης Ρίτσος, ο κομμουνιστής ποιητής και το έργο του», σήμερα Κυριακή, στις 6 μ.μ., στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μαρία Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα). Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματά του από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Εκδήλωση με θέμα «Στο 2014 με νέα ορμή για τη Λαϊκή Συμμαχία και Εξουσία», διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Πολίχνης και Μετεώρων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή, στις 11.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων. Θα μιλήσει ο Βασίλης Τασούλας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα των Κομματικών Οργανώσεων.

-- Με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι με ζωντανή μουσική και καλό φαγητό, αύριο Δευτέρα 13/1, στις 9 μ.μ., στις Μουσικές Διαδρομές (Πατησίων 208 και Καλλιφρονά).

-- Εκδήλωση με θέμα: «Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και του λαού, πηγή ενημέρωσης, γνώσης και οργάνωσης», διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, την Τρίτη 14/1, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Θα μιλήσει ο Δήμος Ζαχαριάδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με ιστορικό υλικό από την εφημερίδα του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του "Ριζοσπάστη" στη διάδοση της πολιτικής του ΚΚΕ», την Τετάρτη 15/1, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Καποδιστρίου 24. Θα μιλήσει ο Νίκος Σφαντός, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Περάματος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - καθημερινό όπλο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ανασύνταξη του κινήματος», την Πέμπτη 16/1, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου Περάματος. Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 διοργανώνουν η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, η Οργάνωση ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/1, στις 6.30 μ.μ., στο «Θέατρο Πολιτών» (Περιστέρι, Μονής Δαμάστας και Τεγέας). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Θ. Αυγέρος, μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και την Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

«Το ΚΚΕ - υπογραμμίζεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης - τιμά την ΕΑΜική Αντίσταση και το Δεκέμβρη του 1944. Εκτιμά ως την πιο σημαντική στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αντλεί διδάγματα και βγάζει συμπεράσματα από λάθη και ανεπάρκειες στρατηγικού χαρακτήρα. Κυριότερο δίδαγμα: Ανάμεσα στην αστική και στην εργατική εξουσία δεν μεσολαβεί καμία άλλη εξουσία. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας 1941 - 44 έπρεπε να μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική εξουσία. Μόνο μ' αυτή τη γραμμή υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να νικήσει ο λαός».

Και καταλήγει: «Ο Δεκέμβρης του 1944 κατατάσσεται στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Οσα κι αν γραφτούν ενάντια στο Δεκέμβρη, θα μείνει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του πανό: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα στον Περισσό η εκδήλωση για τον «Ριζοσπάστη»

-- Η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με θέμα: «Με το Ριζοσπάστη καθημερινά στο χέρι, δίνουμε τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ανάγνωση αποσπασμάτων από τον «Ριζοσπάστη» και τραγούδια. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με ιστορικό υλικό για τον «Ριζοσπάστη».

Συνεστίαση των ΚΟ «Ριζοσπάστη» και «902.gr»

Οι Οργανώσεις «Ριζοσπάστη» και «902.gr» του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 19/1, στις 7 μ.μ., στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (σταθμός ΜΕΤΡΟ Ανθούπολης), με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από τους: Δημήτρη Κοντογιάννη, Βαγγέλη Κορακάκη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Γιώργο Σαρρή, το συγκρότημα «Αμέθυστοι» και άλλους.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις.

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ημερίδα ενάντια στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας

Ημερίδα, με θέμα «Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα», διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Τετάρτη 15 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι εξής θεματικές:

-- «Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία», με ομιλητή τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα πανεπιστημιακά συγγράμματα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

-- «Ο ρόλος του παιδαγωγού», με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Ο αντικομμουνισμός μέσα από την Ιστορία: Στόχοι και επιδιώξεις. Η ευθύνη του κινήματος», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» 15/12/2013, στο αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από το λόγο του Γκ. Δημητρώφ στη δίκη της Λιψίας, ο δαίμων του τυπογραφείου άλλαξε τη χρονολογία που ο Γκ. Δημητρώφ εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς αναφέροντας το 1934 αντί του σωστού που είναι το 1935.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ