ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 2014
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθληση υπό ακραίες καταστάσεις

Τα προβλήματα των περισσότερων αθλητικών εγκαταστάσεων κάνουν αθλούμενους και σωματεία να ανεβαίνουν το δικό τους... Γολγοθά

Το... λουκέτο στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις για σωματεία και αθλούμενους
Το... λουκέτο στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις για σωματεία και αθλούμενους
Το πρόβλημα με τους αγωνιστικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται παρατημένοι στη μοίρα τους από την έλλειψη πόρων για τη λειτουργία τους, την ώρα που γίνονται μπαλάκι μεταξύ πολιτείας και τοπικών αρχών για το ποιος θα τους συντηρήσει, είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό.

Η αδιαφορία από πλευράς πολιτείας, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ξεφορτωθεί άρον άρον τις αθλητικές εγκαταστάσεις πετώντας το... μπαλάκι στους δήμους και απ' την άλλη η αδυναμία των τελευταίων να τις συντηρήσουν, οδηγούν σε... τραγικές και ακραίες καταστάσεις. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα απ' την επιλογή των περισσότερων δημοτικών αρχών να επιβάλουν χαράτσι για τη χρήση των εγκαταστάσεων με πρόσχημα τη λειτουργία τους ή σε κάποιες περιπτώσεις να τις παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν με σκοπό φυσικά το κέρδος τους.

Οπως και να έχει όμως... το μάρμαρο πληρώνουν σωματεία και αθλούμενοι, οι οποίοι είτε θα αθληθούν υπό αντίξοες (και επικίνδυνες σε κάποιες περιπτώσεις) συνθήκες είτε θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν το κόστος που πέφτει στις πλάτες τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα περιστατικά γίνονται ακραία, με αθλητές να αλλάζουν χώρα για να προπονηθούν, να κάνουν τις δικές τους... πατέντες ή να αγωνίζονται σε συνθήκες που θυμίζουν... στρατιωτική εκπαίδευση.

Μεταναστεύουν για να προπονηθούν

Στη μοίρα του έχει αφεθεί το κολυμβητήριο Λαμίας (φωτ.) με τους αρμόδιους να ερίζουν για τις ευθύνες
Στη μοίρα του έχει αφεθεί το κολυμβητήριο Λαμίας (φωτ.) με τους αρμόδιους να ερίζουν για τις ευθύνες
Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα όσα συμβαίνουν σε δυο συλλόγους της Ορεστιάδας που δραστηριοποιούνται στο χώρο του υγρού στίβου, τον Νηρέα και τον Πρωτέα. Με το κολυμβητήριο της πόλης να παραμένει κλειστό (για το χειμώνα) ο πρώτος σύλλογος αναγκάζεται να... μεταναστεύσει στην Αδριανούπολη για να κάνει προπόνηση, ενώ ο δεύτερος από σωματείο κολύμβησης έχει μετατραπεί σε... γυμναστικής αφού κάνει προπόνηση σε κλειστό γυμναστήριο. Φως στον ορίζοντα δε φαίνεται αφού την αδιαφορία της πολιτείας και της Ομοσπονδίας για το θέμα διαδέχεται η αδυναμία της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, με τα σωματεία και τους αθλούμενους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το γαϊτανάκι. Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι όταν το κολυμβητήριο λειτουργεί (το καλοκαίρι) τα σωματεία πληρώνουν και σε αυτή την περίπτωση χαράτσι για τη χρήση του.

Ο πρόεδρος του Νηρέα Ορεστιάδας, Οδυσσέας Ρετσίδης, μίλησε στον «Ρ» για την επιλογή της λύσης να μεταβαίνουν στην Τουρκία για προπόνηση αλλά και την πραγματικότητα που βιώνουν. «Οπως και πέρσι έτσι και φέτος επιλέξαμε τη λύση του κολυμβητηρίου της Αδριανούπολης προκειμένου να προπονηθούν οι κολυμβητές αφού για μια ακόμη χρονιά λύση δεν βρέθηκε στο θέμα του κολυμβητηρίου της πόλης ώστε να παραμείνει ανοιχτό το χειμώνα. Απ' την άλλη η λύση της χρησιμοποίησης του κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης δεν ήταν και η καλύτερη αφού για μετάβαση και προπόνηση θα χρειαζόταν ένα εξάωρο, με δεδομένο ότι είναι 120 χλμ. μακριά, σε αντίθεση με την Αδριανούπολη, που είναι 23 χλμ. Τα έξοδα της μετάβασης τα βάζουμε μόνοι μας ενώ για τη χρήση του κολυμβητηρίου φέτος πληρώνουμε 40 τουρκικές λίρες το μήνα (13 ευρώ) ενώ πέρσι μας το είχαν παραχωρήσει δωρεάν. Μέχρι στιγμής είναι 25 περίπου τα άτομα που μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη, όμως ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Φως για το θέμα του δικού μας κολυμβητηρίου δεν φαίνεται να υπάρχει. Αυτήν τη στιγμή είμαστε μόνοι μας και από πέρσι που έγινε γνωστό το πρόβλημα δεν υπήρξε κάποια λύση ούτε απ' την πολιτεία ούτε απ' τις τοπικές αρχές. Μόνοι μας προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Κολύμβηση επί... εδάφους

Τα προβλήματα πάντως δεν λείπουν και από τον έτερο σύλλογο της περιοχής, τον Πρωτέα Ν. Ορεστιάδας, που δραστηριοποιείται και αυτός στην κολύμβηση. Ομως, όπως τονίζει στο «Ρ», ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Γιολοσκίδης κοντεύουν να την... ξεχάσουν, αφού τον τελευταίο καιρό η προπόνηση γίνεται σε κλειστό γυμναστήριο. «Αναγκαζόμαστε πλέον να κάνουμε τη λεγόμενη "ξηρή" προπόνηση, αφού δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κολυμβητήριο της πόλης. Στραφήκαμε αρχικά στη λύση του κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε», μας δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε ένα ακόμη περιστατικό που μας είπε αποτυπώνεται και μια άλλη πτυχή της στυγνής πραγματικότητα. Οπως αποκάλυψε, ο σύλλογος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εγχείρημα της δημιουργίας ομάδας πόλο, καθώς έπρεπε να επιστρέψει τα δανεικά τέρματα (!) που είχε πάρει από την Ξάνθη, προκειμένου να κάνει προπονήσεις. «Ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στο πόλο, κάνοντας προπόνηση με δανεικά τέρματα που είχαμε πάρει απ' την Ξάνθη. Κάποια στιγμή, αναγκαστήκαμε να τα δώσουμε πίσω. Ψάξαμε να βρούμε λύση μέσω της ΓΓΑ και των αρμόδιων φορέων, αλλά δε βγάλαμε άκρη. Το κόστος για να αγοράσουμε καινούργια ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ το ένα και δε γινόταν. Ετσι αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τη δραστηριότητα. Πήραμε κάποιες υποσχέσεις ότι μπορεί να βρεθεί λύση με τέρματα από κολυμβητήρια που έχουν ήδη κλείσει».

«Μούδιασαν» από το κρύο στη Λαμία

Μια ακόμη ακραία περίπτωση για την κατάσταση που επικρατεί είναι τα όσα συνέβησαν στον αγώνα πόλο για την Α1 ανδρών μεταξύ του Νηρέα Λαμίας και της Κέρκυρας με τους αθλητές των δύο ομάδων να παίζουν σε παγωμένο νερό τον μεταξύ τους αγώνα. Αιτία το γεγονός ότι η θερμαινόμενη πισίνα στο ανοικτό κολυμβητήριο των ΕΙ Λαμίας δε λειτουργούσε, εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου. Μάλιστα, ο αγώνας διεξήχθη με συγκατάθεση της ομάδας της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι πέρσι το συγκεκριμένο κολυμβητήριο είχε ανακαινιστεί, για να διοργανωθεί το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ανδρών, ωστόσο μετά τους αγώνες αφέθηκε ξανά στη μοίρα του. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τεχνικού του Νηρέα και πρώην διεθνή παίκτη Θοδωρή Χατζηθεοδώρου για απίστευτο περιστατικό με τους παίκτες να βγαίνουν από την πισίνα μελανιασμένοι από το κρύο. Την ίδια ώρα, λύση δε φαίνεται να υπάρχει, αφού Δημοτική Αρχή και Περιφέρεια αναλώνονται σε πινγκ-πονγκ για το θέμα των ευθυνών όσον αφορά τη λειτουργία του.


ΜΠ. ΤΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ