ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Λίπασμα στα κέρδη οι άνεργοι

Μένεις έκπληκτος από αυτό το πράγμα που από ορισμένες δυνάμεις έχει ονομαστεί «ελληνική ιδιαιτερότητα», για να μην το πουν με τ' όνομά του: «Καπιταλιστική κρίση».

Είναι τόσο ιδιαίτερο φαινόμενο που στη μία μετά την άλλη τις χώρες, οι ομιλίες των πρωθυπουργών αφορούν στα ίδια πράγματα, καταλήγουν στις ίδιες λύσεις. Το κουίζ στη βάση της σελίδας αφορά τον Ρουμάνο πρωθυπουργό κ. Πόντα. Κάλλιστα, θα μπορούσε να είναι ομιλία του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Κουβέλη, γιατί όχι και του Τσίπρα.

Αντίθετα, δεν προκαλεί έκπληξη η άγνοια της αστικής τάξης για το φόνο. Μιλάνε για την ανεργία σα να πρόκειται για φυσική καταστροφή και όχι για αποτέλεσμα της δράσης του κεφαλαίου.

Δεν παραξενεύει, επίσης, η θλίψη της αστικής τάξης για τους άνεργους. Οσο αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων τόσο πιο καθαρά δηλώνουν ότι η λύση βρίσκεται στη διάθεση κρατικού χρήματος για να κάνουν επενδύσεις. Τι σόι επενδύσεις είναι άραγε αυτές με ξένα κόλλυβα;

Τα αδιέξοδά τους δεν κρύβονται. Αλλά γι' αυτό καμία λύπη. Εξάλλου, οι ίδιοι παρουσιάζουν ακόμα και το κλάμα τους με ύφος κωμωδίας.

Μιλάνε για το αποτέλεσμα της δράσης του κεφαλαίου που υπηρετεί η πολιτική τους - την ανεργία στο προκείμενο - σαν να είναι η αιτία του προβλήματος και καλούν σε λύση για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί, αν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή του - οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Γι' αυτές όμως κουβέντα.

Ούτε οι πρώτοι είναι ούτε οι τελευταίοι. Κάθε σοβαρός διαχειριστής για να σταθεί πρέπει να κάνει αυτό ακριβώς. Να διαπιστώνει το επιμέρους στον αφρό και να προτείνει διαφορετική σάλτσα για να γίνει εύπεπτο το πικρό φαΐ.

Κατανοητή και η λύπη των αστών για το γεγονός ότι δε βλέπουν στον ορίζοντα τον ηγέτη που θα διαχειριστεί την πτώχευση με αξιοπρέπεια. Αλλά και παγερά αδιάφορη αυτή η λύπη. Οταν κοντεύει να βγει ο χειμώνας και στο σπίτι δεν έχει ανάψει ούτε μαγκάλι, η λύπη των αστών δεν μπορεί παρά να προσκρούει σε παγωμένο τοίχο.

***

Στο χώρο των επικοινωνιολόγων ονομάζεται «διαμόρφωση ατζέντας». Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τόσο η τρικομματική κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά το παιχνίδι. Η ιστορία με τη «βίλα» είναι πρώτης τάξης θέμα και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνεται κουβέντα γι' αυτό και όχι για την κεντρική πολιτική τους που δίνει καθημερινά εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

***

Ασχετο: Ποιον ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποδείξει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η «κλεπτοκρατία»; Τον Πολ Πόρτερ! Τον εκπρόσωπο της αμερικάνικης κυβέρνησης στην Ελλάδα του 1947. Αυτόν, δηλαδή, που διαχειρίστηκε την περίφημη «αμερικανική βοήθεια», ο οποίος διαπίστωνε πως οι Ελληνες καπιταλιστές αντί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπιστεί ο ...κομμουνισμός, αυτοί έπαιρναν τα φράγκα και τα πήγαιναν σε τράπεζες του εξωτερικού. Σχετικές δηλώσεις του εκείνης της εποχής διακινήθηκαν χτες ως απόδειξη ότι πάντα οι Ελληνες καπιταλιστές δεν ήταν πατριώτες.

Παράξενη υπενθύμιση από την «Αυγή», παραμονές της επίσκεψης Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.


ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΥΙΖ: ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ; «"Θα συνεχίσουμε τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων", (...) δεν είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις το 2013 (...) είναι αναγκαία η κατανομή των υπαλλήλων με βάση κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες κάθε τομέα (...) στο θέμα των μισθών ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται πολύ υψηλότερα σε σχέση με άλλες ειδικότητες (...) η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν, αρχικά, τις ανισότητες και θα οδηγήσουν σε εξισορρόπηση των επιπέδων των μισθών σε όλους τους τομείς» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Προδιαγεγραμμένο ήταν ότι το 2013 θα αποδεικνυόταν η χειρότερη χρονιά για την ανεργία (...) από τις πρώτες κιόλας μέρες του (...) αγγίξαμε το 26,8% (...) μοναδική ελπίδα είναι να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία της ανάκαμψης και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Και, μάλιστα, το ταχύτερο δυνατό. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα αδιέξοδα που της δημιουργεί η περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της» (στο ΕΘΝΟΣ)

ΖΗΤΑΝΕ ΦΡΑΓΚΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ: «Υπάρχουν πλέον χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο ζωής τους (...) πάνω από τους μισούς νέους είναι εκτός αγοράς εργασίας (....) τα είκοσι προγράμματα αμειβόμενης μαθητείας και πρακτικής εξάσκησης για νέους και νέες που "τρέχουν" ασφαλώς και θα δώσουν ανάσες (...) πρέπει η κυβέρνηση να αγωνιστεί για ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κυρίως όμως πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για το "ξεπάγωμα" των έργων, ώστε οι απολύσεις να γίνουν προσλήψεις» (από τα ΝΕΑ)

ΚΩΜΩΔΙΑ: «Δίχως ίχνος αυτοκριτικής, δίχως συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, δίχως φιλότιμο τελικά, επιδίδονται οι πολιτικοί της άρχουσας ελίτ σε μια ακόμα επικοινωνιακή διαχείριση. Αν δεν αλλάξει πολιτική, η χώρα θα στραγγίξει. Θα εξυγιανθεί πεθαίνοντας (...) πώς μπορεί ένας λαός να ζήσει, έστω την παρακμή του, χωρίς ελπίδα; (...) Δυστυχώς δεν διαφαίνεται ηγέτης που να μπορεί έστω να διαχειριστεί λυτρωτικά την πτώχευση της χώρας» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Ανδρας των ΕΚΑΜ, εμφανίστηκε οπλισμένος και με το όπλο MR-35, το οποίο εκτοξεύει μαλακές πλαστικές σφαίρες (...) Πρόκειται για όπλο, της γαλλικής εταιρείας Manurhin, το οποίο όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς, ενώ θεωρητικά είναι σχετικά ακίνδυνο για τους διαδηλωτές ή εναντίον όποιου χρησιμοποιηθεί εν τέλει, στην πράξη -σύμφωνα με τους ειδικούς- μπορεί να αποβεί θανάσιμο» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ τα δήθεν μέτρα κατά της ανεργίας των νέων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θετικά μηνύματα στην οικονομία

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1.345.715 οι άνεργοι

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με νέο άλμα η ανεργία σκαρφαλώνει στο 26,8%

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20 δράσεις για 350.000 άνεργους

6 ΜΕΡΕΣ: Η ανεργία δεν πέφτει με στικάκια

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Υπανάπτυξη τώρα

Η ΕΛΛΑΔΑ: Αντισυνταγματικό το φορολογικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν με το νέο φορολογικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ηλεκτρονική σφαγή στη φοροδιαφυγή

ΤΑ ΝΕΑ: Πολιτική στροφή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λιστοσυμμορίες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ψυχρός εκτελεστής

Η ΑΥΓΗ: Επιχείρηση συγκάλυψης Νο2

ΕΘΝΟΣ: Λιγότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Προτάσεις για την ανακούφιση του λαού

«Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα, δίνει αδιάκοπα τη μάχη, με όλες του τις δυνάμεις και από κάθε μετερίζι, για την ανακούφιση του λαού, όσο αυτό είναι δυνατόν στο έδαφος αυτού του συστήματος και στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι τροπολογίες που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο, που συζητιέται από χτες στη Βουλή και αφορούν σε: Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας. Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόκειται για αιτήματα ελάφρυνσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων απ' τα βάρη που τους φορτώνει η πολιτική διαχείριση του καπιταλισμού, προ κρίσης και ιδιαίτερα μετά την κρίση, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αφού πρόσθετα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα προχωράνε με ταχείς ρυθμούς, όπως η νέα φοροεπιδρομή στις τσέπες του λαού, που θα οδηγήσει στην εξαθλίωσή του».

Χωρίς αυταπάτες

«(...) Το ΚΚΕ κάλεσε ταυτόχρονα το λαό να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις και να τις κάνει υπόθεση της δικής του πάλης κόντρα και στο φοροληστρικό νομοσχέδιο και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Αλίμονο αν ο λαός περιμένει με σταυρωμένα χέρια, αν επιτρέψει να θεριεύουν στη συνείδησή του αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να παρθεί έστω και το πιο μικρό μέτρο προς όφελός του, δίχως τη δική του αποφασιστική παρέμβαση και δίχως αμφισβήτηση συνολικά της αστικής διαχείρισης που τον συντρίβει. Οι προσπάθειες του ΚΚΕ, που καταβάλλονται με γνώμονα τα πραγματικά του συμφέροντα, θα είναι τόσο πιο αποτελεσματικές, όσο περισσότερο υποστηρίζονται από ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποφασισμένο να παρέμβει στις εξελίξεις, στοχοπροσηλωμένο στην προοπτική της ανατροπής της αστικής εξουσίας, της πολιτικής που εφαρμόζεται προς όφελός της».

Για να 'χει αποτέλεσμα

«(...) Αυτός ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός και στο σήμερα, στο βαθμό που στοχοποιεί τον πραγματικό αντίπαλο, τροφοδοτεί τη συνειδητοποίηση των πραγματικών αιτιών της κρίσης και δημιουργεί προϋποθέσεις για αντεπίθεση, με περιεχόμενο και κατεύθυνση τέτοια που να χτυπά στην καρδιά του το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αμφισβητώντας το, μαζί και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ