ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοι στη μάχη για την πανοικοδομική απεργία

Την Τετάρτη 16 του Γενάρη η απεργία ενάντια στην ανεργία και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

«Απαιτούμε, τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Απαιτούμε, τώρα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων. Παλεύουμε για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων. Ηρθε η ώρα να ενώσουμε την αστείρευτη δύναμή μας, για το δικό μας καλό. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι με εμάς δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ».

Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας όλους τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά και μαχητικά μέρος στην κλαδική απεργία την Τετάρτη 16 Γενάρη. Οι οικοδόμοι αντιδρούν στην αύξηση, κατά δύο χρόνια, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και στην τεράστια ανεργία που «χτυπάει» τον κλάδο.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υπογραμμίζεται ανάμεσα στα άλλα: «Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να μετατρέψουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη σε μηχανισμό που θα τραβάει ακόμα παρακάτω το ύψος του μεροκάματου, θα φέρει σε αντιπαράθεση νέους και παλιούς οικοδόμους. (...) Μας "εξασφάλισαν" ανεργία, κατάργηση της ΣΣΕ, χαράτσια, φόρους, φτώχεια και εξαθλίωση. Τώρα μας "προσφέρουν" δουλειά στη σκαλωσιά μέχρι τα 60 και τα 62 χρόνια πριν απολαύσουμε την "παχυλή" σύνταξη των 489 ευρώ, που δεδομένης της ανεργίας, του κουρέματος των αποθεματικών του ΙΚΑ, με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει προνοιακό βοήθημα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την οργάνωση του αγώνα. Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη όλων η οργάνωση της πάλης του κλάδου ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, τις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30 π.μ.

-- Στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας οργάνωσε χτες πλατιά σύσκεψη.

-- Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

-- Στην Πάτρα, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 10.30 π.μ.

-- Στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, στις 10 π.μ.

-- Στον Πύργο, στην πλατεία ΟΤΕ και πορεία στο ΙΚΑ, στις 10.30 π.μ. Επίσης, τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στις 10 π.μ.

-- Στη Νάουσα, στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στον ΟΑΕΔ, στις 10 π.μ.

-- Στα Τρίκαλα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

-- Στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Αλληλεγγύη στους άνεργους οικοδόμους της Αθήνας

Απέστειλε τρόφιμα (πατάτες, τυροκομικά, λάδι, φρούτα κ.λπ.) στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Μια σημαντική πράξη ταξικής αλληλεγγύης συνέβη πριν από λίγες μέρες. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, αγρότες του νομού μάζεψαν τρόφιμα (πατάτες, τυροκομικά, λάδι, φρούτα κλπ.) τα οποία και απέστειλαν στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους οικοδόμους της πρωτεύουσας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την τεράστια ανεργία που μαστίζει τον κλάδο.

Από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκαν τα τρόφιμα, το Συνδικάτο τα μοίρασε στα Παραρτήματά του. Ο «Ρ» μίλησε με τα Παραρτήματα των Λιοσίων και της Ηλιούπολης, για τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, υπήρχαν ήδη καταγεγραμμένοι οι άνεργοι του κλάδου της περιοχής, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (π.χ. χρόνος ανεργίας, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός παιδιών κ.λπ.), βάζοντας και τις αντίστοιχες προτεραιότητες, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο πηγαίνει στο σπίτι του ανέργου να παραδώσει τα τρόφιμα ή ο ίδιος ο άνεργος έρχεται στα γραφεία. Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται αναλυτική συζήτηση για την ουσία της ενέργειας, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για ελεημοσύνη, αλλά για πράξη ταξικής αλληλεγγύης. Δίνεται το πλαίσιο διεκδίκησης για τους ανέργους που έχει επεξεργαστεί το Συνδικάτο και υπάρχει κάλεσμα σε δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων. Ηδη στα Λιόσια έχουν δοθεί τρόφιμα σε 30 οικογένειες ανέργων οικοδόμων και στην Ηλιούπολη σε 40 οικογένειες.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σημειώνει πως «οι προσφορές των φτωχομεσαίων αγροτών του νομού μας απόδειξε ότι μπορούμε με τη δράση μας να κάνουμε πράξη την ταξική αλληλεγγύη ανάμεσα στο λαό, μακριά από τις λογικές της φιλανθρωπίας και εθελοντισμού που πλασάρει η αστική τάξη για τη διαχείριση της φτώχειας. Με τη συγκέντρωση αγροτικών προϊόντων μπορέσαμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε εργατικά νοικοκυριά και τα παιδιά τους που δεν έχουν δυνατότητα να τα βγάλουν πέρα οικονομικά».

Η επιστολή του Συνδικάτου Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απάντησε με μια ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία τονίζεται:

«Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράσατε προς τους άνεργους οικοδόμους της Αθήνας, με την αποστολή τροφίμων που πρόσφεραν οι αγροτικοί σύλλογοι της Ομοσπονδίας σας.

Η σημαντική αυτή κίνηση, που προέρχεται από ανθρώπους που βιώνουν τα ίδια προβλήματα με εμάς και τις οικογένειές μας, απάλυνε τούτες τις μέρες πραγματικά, την ίδια τη διαβίωση αρκετών μακροχρόνια άνεργων συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Θεωρούμε πως έχει μεγαλύτερη αξία η βοήθειά σας διότι προέρχεται από το υστέρημά σας. Γνωρίζουμε ότι επιπρόσθετα, βιώνετε τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζεται για να χτυπηθεί η μικρομεσαία αγροτιά προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τις λαϊκές οικογένειες μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.

Εχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε μαζί για την ανατροπή αυτού το σάπιου συστήματος που στο επίκεντρό του έχει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μαζί για να ανοίξουμε το δρόμο για να ικανοποιηθούν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα με άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ μας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προωθήσουμε τους στόχους μας, ώστε να ζήσουν ανθρώπινα και να απαλλαγούν οι οικογένειές μας από τα βάσανα και τα προβλήματα».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργία του κλάδου για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Πανελλαδική - παντραπεζική απεργία στις 16 Γενάρη κήρυξε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) το οποίο έχει μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν ξεκινήσει από χτες απεργία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων, όπου χτες το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση τον αγώνα τους χαιρέτισε η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, καλώντας σε αγώνα ενάντια σε κάθε απόλυση (με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκδηλωθεί) και για να μη χαθεί κανένα δικαίωμα, όποιος και αν είναι ο εργοδότης.

Με δεδομένη την απόσυρση του ενδιαφέροντος των τραπεζών για την εξαγορά του ΤΤ, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συγκυβέρνηση και οι λεγόμενες «εποπτικές αρχές» να προχωρήσουν στην κατάτμηση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες και στη δεύτερη τα «βαρίδια», όπως τα προβληματικά δάνεια. Νέος μεγαλομέτοχος στο κερδοφόρο κομμάτι αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), που αφορούν στην «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει ο νέος μεγαλομέτοχος - ιδιοκτήτης, υπολογίζονται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ.

Για τους εργαζόμενους, η εξέλιξη αυτή σημαίνει την απόλυσή τους από το ΤΤ και την επαναπρόσληψή τους από τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα αυτό το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνθηκε χτες το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο ΤΧΣ, τα οποία απάντησαν ότι δε γνωρίζουν!

Παράλληλα, δρομολογείται και η ραγδαία απαξίωση των μετοχών, διαδικασία μέσα από την οποία σκοπεύουν να λεηλατήσουν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές του ΤΤ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δωρεάν μετακίνητη ανέργων και απλήρωτων εργαζομένων

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε χτες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων

Απαιτώντας τη δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε χτες με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους να δυναμώσουν την πάλη τους και να συνεχίσουν την πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία έθεσε το αίτημα χιλιάδων ανέργων, των συνδικάτων, των εκατοντάδων επιτροπών ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, απλήρωτων εργαζομένων για τη μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δεν μπορούν, αδυνατούν να πληρώσουν πέρα από τα υπόλοιπα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ενοίκια σπιτιού, χαράτσια, φοροληστεία, για αγορά των ειδών διαβίωσης κ.λπ.) το εισιτήριο για την μετακίνησή τους.

Η επιστολή του ΠΑΜΕ

Αναλυτικά, η επιστολή που έστειλε το ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

κ. Σταθόπουλο Νίκο

Κύριε Γενικέ

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν το Νοέμβρη του 2012 τους 972.704. Από το σύνολο των ανέργων μόλις οι 214.573 παίρνουν το επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 οι άνεργοι ανήλθαν στους 1.203.918.

Οποια στοιχεία και αν δει κανείς η ουσία δεν αλλάζει. Η ανεργία αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν είναι τα ακριβή. Οι άνεργοι στη χώρα μας είναι πολύ περισσότεροι και ξεπερνούν το 1.500.000. Ανεργος είναι και αυτός που εργάζεται μία και δύο ώρες τη ημέρα, οι εκ περιτροπής κ.λπ. Χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι για πολλούς μήνες απλήρωτοι και δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Οι ανάγκες των ανέργων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε καν και με αυτό το άθλιο επίδομα ανεργίας. Πόσο μάλλον όταν χιλιάδες άνεργοι κάθε μέρα θέλουν να κινηθούν για τις ανάγκες τους και αδυνατούν να πληρώσουν πέραν όλων των άλλων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Ενοίκιο σπιτιού, χαράτσια, φοροληστεία, για αγορά των ειδών διαβίωσης κ.λπ.) και το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κε Γενικέ

Αποτελεί απαίτηση των χιλιάδων ανέργων, των συνδικάτων, των εκατοντάδων επιτροπών ανέργων, να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητάμε:

Δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς όλων των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και απλήρωτων εργαζόμενων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ