ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγώνας για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης

Συνεχίζεται το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών κι άλλων αγωνιστών του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Δικαίωση του αγώνα του για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θεωρεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας την απόφαση του Εφετείου Λάρισας, με την οποία αθωώθηκαν και τα 9 μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του.

Σε δύο δίκες, πρωτόδικα, οι συνδικαλιστές είχαν καταδικαστεί σε 6 - 8 μήνες φυλάκιση, μετά από 2 μηνύσεις που είχαν υποβάλει οι εργοδότες της επιχείρησης «Ιντερνέτ Καφέ Γουέμπ», με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις έξω από το κατάστημα, καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο «κατά τη διάρκεια της πολύωρης δίκης, κατέπεσε ο ισχυρισμός της εργοδοσίας, ότι η συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξε το ταξικό ΔΣ του Συνδικάτου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτέλεσε συκοφαντία κατά της επιχείρησης».

Και δηλώνει ότι «σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει, από θέση αρχής, με την ίδια ταξική σταθερότητα και αποφασιστικότητα, να υπερασπίζεται τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, όπως και όλων των άλλων εργαζομένων, που χτυπιούνται αλύπητα από την ολομέτωπη επίθεση των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και της ΕΕ. Να υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης από τους εργοδότες, ή ποινικοποίησής της».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της για το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», σημειώνει ότι «την ευθύνη έχουν πρώτα απ' όλα οι κυβερνώντες που όχι μόνο ανέχονται την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων, αλλά και διαμορφώνουν κλίμα έντασης του αντιδημοκρατικού αυταρχισμού» και τονίζει: «Θα πρέπει, όμως, να ξέρουν πως οι εργάτες και συνολικά ο εργαζόμενος λαός δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην κρατική και εργοδοτική βία και τρομοκρατία. Ο αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της τρόικας, θα συνεχιστεί και κανείς δεν πρόκειται να σώσει τους διαχειριστές αυτής της πολιτικής από τη λαϊκή οργή και καταδίκη».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας «να συζητήσουν στα συλλογικά τους όργανα το ζήτημα της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων και να αποφασίσουν τόσο την καταδίκη του, όσο και το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων». Σ' αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για «παραπέρα σχεδιασμένη παρέμβαση και συντονισμό έτσι που να ορθωθεί ένα μαζικό, ισχυρό, λαϊκό μέτωπο ενάντια στον αυταρχισμό».

«ΑΤΤΙΚΟΝ» - «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μπήκαν λουκέτα σε 15 κρεβάτια ΜΕΘ

Μόλις λήξουν οι συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών θα κλείσουν και άλλα δέκα

Το ένα μετά το άλλο αρχίζουν να κλείνουν τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραμένει στην κυριολεξία θεατής μπροστά στη λήξη των συμβάσεων των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί πριν δυο χρόνια για τη λειτουργία των κλειστών κρεβατιών.

Οι προσλήψεις έγιναν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στη λήξη οι συμβάσεις 176 γιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κλείσιμο 40-50 κρεβάτια. Ηδη έχουν κλείσει 10 από τα 27 κρεβάτια της ΜΕΘ στο «Αττικόν» ενώ μόλις λήξουν κι άλλες συμβάσεις θα κλείσουν και άλλα 5 κρεβάτια. Επίσης στον «Ευαγγελισμό» είναι κλειστά 5 κρεβάτια της ΜΕΘ και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) λόγω έλλειψης προσωπικού, «ενώ τα υπόλοιπα 45 λειτουργούν με λειψό προσωπικό και υπερενταντικοποίηση της δουλειάς νοσηλευτών και γιατρών και εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό», όπως καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ «Ευαγγελισμού». «Με τη λήξη των συμβάσεων, τον επόμενο μήνα κινδυνεύουν να κλείσουν τουλάχιστον 5 (επιπλέον) κλίνες. Εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές», τονίζουν.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η κάλυψη των κενών με νέο επικουρικό προσωπικό, ενώ ακούγονται και σκέψεις για μπλοκάκια. Δηλαδή αποδεικνύεται διπλά καταστροφική η πολιτική των περικοπών: Και κλείνουν πολύτιμα για τη ζωή κρεβάτια των ΜΕΘ, ακυρώνεται πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού, και επέρχεται και νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα, όσο αφορά τις ΜΕΘ, σε επίπεδα χειρότερα απ' το 2009. (Τότε ήταν κλειστές 146 σε σύνολο 634, έναντι 124 κλειστών σε σύνολο 490 κλινών το 2008). Στο τέλος του 2012 ήταν κλειστές 154 από τις 634 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία.

Ακόμα κι αν δοθεί παράταση στις συμβάσεις, προκύπτει και πρόβλημα πληρωμής των συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών. Και τούτο γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχορηγείται με 26 εκατ. ευρώ, όταν χρειάζεται 18 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία 300 γιατρών και νοσηλευτών μεταξύ των οποίων είναι και οι 176 στις ΜΕΘ. (Οι υπόλοιποι 124 γιατροί και νοσηλευτές απασχολούνται σε άλλους τομείς δημόσιων νοσοκομείων). Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να πληρώσει και 20 εκατ. τόκους για το δάνειο που πήρε για τα εμβόλια για τη γρίπη Η1Ν1. Δηλαδή παρουσιάζει έλλειμμα 12 εκατ. ευρώ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΟΠΥΥ)
Ολόκληροι νομοί χωρίς κάλυψη

Αποχωρούν πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί

Την απογύμνωση των υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τους συμβεβλημένους γιατρούς αποκαλύπτει η Ενωση Ιατρών του Οργανισμού (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) με χτεσινή ανακοίνωσή της.

Προχτές η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των γιατρών είναι 12.000 εκ των οποίων οι 5.500 είναι συμβεβλημένοι. Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται».

«Το αποτέλεσμα, συνεχίζει, είναι ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του παιδιάτρου όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.

Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.

Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύει και για όλες τις άλλες ειδικότητες, π.χ. νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας!».

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί Ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Αναφερόμενη στους 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι το Νοέμβρη του 2012 κατέθεσαν δικαιολογητικά, ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφθούν μόλις 40.41, συμπεραίνοντας έτσι ότι οι υπόλοιποι 1.459 έχουν αποχωρήσει.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Νοσήματα ανάλογα με τον τρόπο ζωής

Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και παιδική παχυσαρκία απειλούν την υγεία του πληθυσμού εξαιτίας των συνθηκών ζωής και δουλειάς

Σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη οδηγεί η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, αλλά και η έλλειψη της πρόληψης. Αυτό αναδείχτηκε ανάμεσα σε άλλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γιατροί από το Τζάνειο Νοσοκομείο, ενόψει του 25ου Συνεδρίου για τις εξελίξεις στην καρδιολογία.

Ο Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής Α' Παθολογικού Τμήματος και διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στάθηκε στη «νόσο του αιώνα - το Μεταβολικό Σύνδρομο - που είναι ένα παζλ διαταραχών όπως ο προδιαβήτης, η υπέρταση, η κεντρική παχυσαρκία κ.ά. και έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκκρίνεται ινσουλίνη από το πάγκρεας». Από αυτό πάσχει το 25% του ελληνικού πληθυσμού, με το 45% στις ηλικίες πάνω από τα 60. Η κοιλιακή παχυσαρκία είναι προάγγελος του Μεταβολικού Συνδρόμου και η θεραπεία εκτός από την εντόπιση των παραγόντων κινδύνου είναι η ριζική αλλαγή τρόπου ζωής.

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων καθορίζεται από τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, από τις εργασιακές σχέσεις, το ύψος των μισθών, την εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους και χώρους άθλησης, τον ελεύθερο χρόνο, την πρόσβαση στη μεσογειακή διατροφή, η οποία μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο ανάπτυξης Μεταβολικού Συνδρόμου. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιολογίας, η αύξηση στην κατανάλωση υδατανθράκων, φθηνής τροφής και του καπνίσματος σε περίοδο κρίσης, θα εκτοξεύσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης σε επιστημονική ημερίδα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας είχε σημειωθεί πως το εργασιακό άγχος συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις, με εγκεφαλικά και εμφράγματα, ενώ ο χρόνος εργασίας, η ανεργία ή η περιστασιακή απασχόληση συνδέονται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, σημείωσε ο Στέφανος Φούσας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο και στοχοποίησε το σημερινό τρόπο ζωής «με τους πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως κάπνισμα, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένη πίεση, παχυσαρκία, καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, ανταγωνιστικός τρόπος ζωής, σακχαρώδης διαβήτης». Ετσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το έμφραγμα και σε ηλικίες κάτω των 35 - 40 ετών κι ακόμα παρατηρείται και σε γυναίκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ