ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Στάση εργασίας των συμβασιούχων

Eurokinissi

Οι χιλιάδες συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισαν να «χαλάσουν» την «επάνοδο» στους «ρυθμούς» του υπουργείου, για την οποία μίλησε προχτές ο Μιχ. Λιάπης και ευχόμενοι «καλή και αγωνιστική χρονιά», κλείνουν σήμερα για 4 ώρες (8 π.μ. - 12) όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και προχωρούν σε αποκλεισμό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, απαιτώντας, μεταξύ άλλων: Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων που έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια. Αρση του 24μήνου και όλων των περιορισμών του ΠΔ 164/2004. Οχι στην πρόσληψη συμβασιούχων μέσω Γενικών Διευθύνσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Θυμίζουμε ότι πάνω από 1.000 συμβασιούχοι εργάζονται ήδη με ασφαλιστικά μέτρα, 200 απολύθηκαν, εκατοντάδες περιμένουν αβέβαιες δικαστικές αποφάσεις, εκατοντάδες δεν μπορούν να προσληφθούν ξανά στο ΥΠΠΟ λόγω εφαρμογής του ΠΔ και του 24μήνου.

Ταρκόφσκι σε πρώτη προβολή

«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»
«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»

Αφιέρωμα στο Σοβιετικό σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, οργανώνει από 31/1 η «New Star» αποκλειστικά στον κινηματογράφο TPIANON. Το ενδιαφέρον του αφιερώματος εστιάζεται και σε ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (1962), σε επανέκδοση. Η ταινία απέσπασε το «Χρυσό Λέοντα» στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1962, ενώ έχει να προβληθεί στην Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια. «Οι φονιάδες» (1956). Η ταινία ήταν χαμένη για πενήντα χρόνια, είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ερνεστ Χεμινγουέι. «Δεν έχει άδεια σήμερα» (1959). Ταινία μικρού μήκους η οποία προβάλλεται πρώτη φορά σε εμπορική διανομή. «Ο οδοστρωτήρας και το βιολί» (1960). Βραβευμένο 46λεπτο φιλμ, που αποτελεί την πτυχιακή εργασία του σκηνοθέτη. «Μια μέρα στη ζωή του Αντρέι Αρσένιεβιτς». Πρόκειται για ντοκιμαντέρ του 2000 από τον Κρις Μαρκέρ, που μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον Ταρκόφσκι εν ώρα εργασίας. «Η ελεγεία της Μόσχας» (1987). Ντοκιμαντέρ του άλλου σημαντικού Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ με ένα «ταξίδι» στα μέρη που έζησε ο Ταρκόφσκι.

Ελλάδα και θάλασσα

«Μυστικά της θάλασσας»
«Μυστικά της θάλασσας»

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου, στις 16/1 (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, η εστία Θεάτρου Βόλου «Ερινεώς» θα παρουσιάσει το έργο «IMAGINE» («Τοπίο του Είναι»), σε σκηνοθεσία Γιάννη Τράντα και μουσική Πέτρου Δουρδουμπάκη. Η παράσταση, μέσα από κείμενα των Παπαδιαμάντη, Σεφέρη, Πεντζίκη και Καργάκου, «ταξιδεύει» σε μια Ελλάδα, που στην κινούμενη άμμο της «παγκόσμιας» εποχής μας, επιμένει, καταγγέλλει, ονειρεύεται και αναζητά επίπονα την αλήθεια του «είναι» της.

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει (19, 20, 26, 27/1, Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, 9 μ.μ.) η ομάδα των Νίκου Παρθένη - Ζαφείρη Κουκουσέλη, με τη μουσική παράσταση «Μυστικά της θάλασσας». Ενα ταξίδι στη Μεσόγειο και στις θάλασσες του πλανήτη, μέσα από τραγούδι, κίνηση, λόγο και εικόνα.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: «Ζητήματα Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου (Μελέτες αφιερωμένες στο Δημήτρη Σπάθη)». (Ο τόμος αποτελεί έκφραση εκτίμησης της προσφοράς του καθηγητή στο ΑΠΘ και αφοσιωμένου ερευνητή του νεοελληνικού θεάτρου Δημήτρη Σπάθη, από συναδέλφους, φίλους και «μαθητές» του. Πρόκειται για συλλογή 20 μελετών θεατρολόγων που συνεργάστηκαν με τον Δ. Σπάθη ως φοιτητές του ή σε θεατρολογικές έρευνες. Θέματα των μελετών είναι η σκηνική δραστηριότητα και η δραματουργία του νεοελληνικού θεάτρου - εντέλει της ιστορίας του. Την έκδοση ανέλαβαν οι καθηγητές Θεατρολογίας στο ΑΠΘ Εφη Βαφειάδη, Δηώ Καγκελάρη και Νικηφόρος Παπανδρέου. Την επιμέλεια υπογράφουν η πρώτη και ο τρίτος, ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο. Περιλαμβάνεται η εργογραφία του τιμώμενου).

-- Καστανιώτης: Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί θανάτου» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια, μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα). Γιασμίνα Χάντρα «Οι σειρήνες της Βαγδάτης» (μετάφραση Γιάννης Στρίγκος, μυθιστόρημα για τον πόλεμο στο Ιράκ). Δέσποινα Λαλά - Κριστ «Το μυστικό της συγγραφέως» (μυθιστόρημα). Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν τα εξής ημερολόγια για το 2008: «Οι 69 έχουν γέλιο» (περιλαμβάνει κωμικές φράσεις και φωτογραφίες 69 ελληνικών κινηματογραφικών κωμωδιών στις δεκαετίες του '50 και '60). «Μπάρμπεκιου "Η Ελλάς"» (ημερολόγιο με γελοιογραφίες του ΚΥΡ). «Για ένα ζωντανό πλανήτη», (με θέμα τη στεριανή και θαλάσσια φύση. Επιμέλεια Γιώργου Βελλίδη). «Κάθε μέρα μια θετική σκέψη» (ημερολόγιο με συμβουλές για τη ζωή).

-- «Μεταίχμιο»: «Εγχειρίδιο Ηροδότειων Σπουδών» (συλλογή μελετών για το έργο του Ηροδότου, σε επιλογή - επιμέλεια των Εγκεμπερ Μπέικερ, Ιρεν Ζονγκ, Χαν Βαν Βες. Οι μελέτες παρατίθενται στα εξής κεφάλαια: Ο Ηρόδοτος και το έργο του, Ο Ηρόδοτος και ο κόσμος του, Οι ιστορίες ως αφήγηση, Η ιστορική μέθοδος, Ιστορία και Εθνογραφία. Μετάφραση Κατερίνα Δημοπούλου). Τέρυ Ινγκλετον «Μετά τη θεωρία» (μετάφραση - εισαγωγή Πέγκυ Καρπούζου, επιμέλεια Αννα Τζούμα. Μελέτη περί της πολιτισμικής θεωρίας). Τζούντιθ Μπελ «Πώς να συντάξετε μια επιστημονική εργασία (Οδηγός ερευνητικής μεθοδολογίας)» (μετάφραση Ελεάνα Πανάγου. Το βιβλίο αφορά στη δεοντολογία και αρτιότητα της έρευνας, στη βιβλιογραφία, διαχείριση πληροφοριών, στις τεχνικές, στην ανάλυση του αρχειακού υλικού και σε παραδείγματα). Μάριος Μιχαηλίδης «Ο οστεοφύλαξ» (νουβέλα). Ελένη Σβορώνου «Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου» (παιδικό βιβλίο, με ζωγραφιές της Μαρίας Λουίζας Βαφιαδάκη). Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν και τα εξής ημερολόγια του 2008: «Χώμα πικρό σαν το ψωμί» (επιμέλεια του εκπαιδευτικού-συγγραφέα Θωμά Ψύρρα. Κείμενα και φωτογραφίες μαρτυρούν το σκληρό μόχθο και τη ζωή των Θεσσαλών αγροτών). «Στη Μικρασία και την Πόλη», (ημερολόγιο με θέμα την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία του Μικρασιατικού ελληνισμού, στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Εφεσο, Λυκία, Καρία, Σινώπη, Προύσα, Τραπεζούντα κ.α. Επιλογή κειμένων και φωτογραφικό αρχείο: Πέτρου Στ. Μεχτίδη).

-- Γαβριηλίδης: Παναγιώτης Καποδίστριας «Ο αρχαίος αγροφύλαξ» (ποιήματα). Χαρά Πρεβεδώρου «Σήματα» (ποιητική συλλογή). Μίμης Χριστοφιλάκης «Τρυφερότητα στο βλέμμα» (ποιητική συλλογή). Θόδωρος Πανάγος «Στο βυθό» (ποιήματα). Βασίλης Τσιρώνης «Gordoba» (ποιήματα). Δημήτρης Στάης «Ατόφιο» (ποιήματα). Αλέξης Β. Σταυράκης «Ο έρωτας και ο σταυρός» (ποιητικό πεζό). Γιώτα Παρθενίου «Πήρες τα γράμματά μου;» (ποίηση. Εισαγωγή - μετάφραση Κωνσταντίνου Νίκα).

-- «Περίπλους»: Αγιαλά Μαλάχ Πίνες «Η φθορά στην ερωτική σχέση (αιτίες και θεραπείες)» (μετάφραση Γιάννης Χαραλαμπίδης, μελέτη).

-- Γιώργος Πολ. Παπαδάκης - Νίκος Δημ. Νικολαΐδης «Ο Μπλεκ και οι... άλλοι (Οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά)» (εικονογραφημένο βιβλίο για τα ελληνικά βιβλία κόμικς στις δεκαετίες του '50, '60, '70, ' 80).

-- «Ιδμων»: Κώστας Γ. Σταματέλος «Μικρά απογεύματα της βροχής... και του έρωτα» (ποιήματα). Νίκος Δανιήλ «Φωτοχυσία» (ποιήματα). Νίκος Δεληγιάννης «Σώμα και όνειρο» (ποιήματα). Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα «Πασικράτα» (ποιήματα).

-- «Κώδικας»: Κώστας Κυριέρης «Ματιές στην πλατεία Ζαβινύ» (μικρές ιστορίες).

-- Κατερίνα Γαρδικιώτη - Κοΐνη «Λυρικά» (ποιήματα. Εκδόσεις Μαυρίδη).

-- «Τα ιστορικά» (περιοδική έκδοση ιστορικών σπουδών. Τεύχος 46, τόμος 24ος. Συνέκδοση του οίκου «Μέλισσα» και του Μουσείου Μπενάκη).

-- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας, τεύχη 68, 69).

-- «Εννεάδα» (πολιτιστικό περιοδικό του ΑΣΔΑ και των 10 δήμων της Δυτικής Αττικής, τεύχος 22).

-- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό για βιβλιόφιλους, τεύχος 117).

-- «Ομπρέλα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 48).

-- «Φιλελεύθερη Εμφαση» (περιοδικό Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τεύχη 31, 32, 33).

-- «Monthly Review» (πολιτιστικό περιοδικό, τεύχη 33, 34).

Στις 16/1 (7 μ.μ.) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ θα παρουσιαστεί η επανέκδοση του βιβλίου του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συγγραφέα, μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και δημοσιογράφου Βαγγέλη Σακκάτου «Στρατιώτης β' κατηγορίας (επικίνδυνος γ' κατηγορίας)» (εκδόσεις «Δρόμων»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν λογοτέχνες - μέλη της ΕΕΛ και δημοσιογράφοι.

To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης απέκτησε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, με απόφαση του ΔΣ του θεάτρου. Τη θέση αναλαμβάνει ο γνωστός από πρωταγωνιστικούς ρόλους στις κρατικές σκηνές, σε σημαντικούς ιδιωτικούς θιάσους και από δικές του θεατρικές παραγωγές, αλλά και τον κινηματογράφο Χρήστος Καλαβρούζος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καλαβρούζα Αιτωλοακαρνανίας.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας οργανώνει σειρά λογοτεχνικών εκδηλώσεων, με τίτλο «Αλεξανδρινά απογεύματα (οι κορυφές της σύγχρονης λογοτεχνίας)», με επιμελητή - εισηγητή τον σημαντικό ποιητή της γενιάς του '70, Αντώνη Φωστιέρη. Η πρώτη εκδήλωση (12/1, 6μμ, ελεύθερη είσοδος) αφορά στην ποιήτρια Κική Δημουλά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ