ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Δε φτάνουν...

...οι βρεγμένες σανίδες

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Αν σωστά αντιλαμβανόμαστε την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της ΝΔ διά μέσου του Τύπου, γίνεται το εξής: Καταγγέλλει την κυβέρνηση, επειδή εφαρμόζει ντροπαλά τη δική του πολιτική και όχι ευθέως και καθαρά ως οφείλει να κάνει για μια πολιτική που είναι κοινά συμφωνημένη.

Το ωραίο είναι πως ακριβώς για τον ίδιο λόγο κάνουν κριτική στην κυβέρνηση και οι εφημερίδες της κυβερνητικής παράταξης.

Ο Μανδραβέλης καταναλώνει μια ολόκληρη σελίδα κλαίγοντας για τους ανέργους, για να ζητήσει στο τέλος να εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις αποκρατικοποιήσεις και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Αντίστοιχα, από το κύριο άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου» δηλώνεται ευθέως η συμφωνία με τις θέσεις ...Ανωμερίτη!

Κάτι που με τη σειρά του επιτρέπει στον μεγαλοδημοσιογράφο του συγκροτήματος Λαμπράκη να χαρακτηρίζει δημόσιους υπάλληλους τους αγρότες. Και βεβαίως να εγκαλεί τη ΝΔ, γιατί δεν τους στέλνει πάραυτα στον Καιάδα ως οφείλει, αφού κάτι τέτοιο είναι επίσης συναπόφαση στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Κάτω από άλλες συνθήκες θα αρκούσαν ορισμένες ...βρεγμένες σανίδες.

Ελα, όμως, που είχαν γνώση έγκαιρα οι φύλακες της άρχουσας τάξης και φρόντισαν στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο των εργατών όσο και των αγροτών να βρίσκονται αυτοί που στο «γυαλί» παριστάνουν τους αντάρτες και γυρνώντας στις ρούγες μαζεύουν ψήφους υπέρ της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην όποια γαλαζοπράσινη εκδοχή της.

Συμπέρασμα: Χρειάζεται σκούπα!

Οσο πιο γρήγορα εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι αντιληφθούν, πως όχι μόνο δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα, προσκυνώντας τους δυνάστες τους, αλλά και θα γίνονται ακόμη χειρότερα τα πράγματα με τη δική τους ανοχή, τόσο πιο καλά.

Το παιχνίδι δεν αφορά μόνον ούτε στην τιμή του βαμβακιού, ούτε στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. Αφορά στο σύνολο μιας πολιτικής συναποφασισμένης από τα κόμματα που δουλεύουν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και σαν τέτοια δεν μπορεί παρά να επιδιώκεται η ανατροπή της στο σύνολό της, απ' όλες εκείνες τις δυνάμεις που πλήττονται απ' αυτήν. Μια τέτοιου είδους αντίδραση - συσπείρωση προσπαθούν να προλάβουν διάφοροι κονδυλοφόροι.


ΑΠΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ: «Ηρθε η ώρα να σκεφτεί η κυβέρνηση πραγματικά φιλελεύθερες λύσεις. Ενα γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ένα πρόγραμμα κατάργησης των αγκυλώσεων που μπλοκάρουν τις νέες επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας. Ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Χρειάζονται τομές τώρα γιατί η ανεργία φουντώνει» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΛΕΙΨΗ ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ: «Πέραν της αδυναμίας μείωσης της ανεργίας, ανησυχητικό είναι πάντως και το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ εξακολουθεί να παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες μόνο σε 3 στους 10 ανέργους. Από το σύνολο των 528.912 ανέργων ο ΟΑΕΔ κατάρτισε ατομικό σχέδιο δράσης μόλις για 152.528 (για το 28,8%)...» (το σχόλιο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: «Ο κ. Βουρλούμης εγκαταλείποντας τις αρχικές μαξιμαλιστικές στοχεύσεις για έξοδο 6.200 εργαζομένων, συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ, φέρεται τώρα να εκτιμά πως μπορεί να αποχωρήσουν 3.500 - 4.000 άτομα σε διάστημα ενός έτους και πως ο ΟΤΕ δύναται με δανεισμό να απορροφήσει το συνολικό κόστος της εθελουσίας» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΡΟΤΗΣ: «Κάποτε θα πρέπει να πάψουμε να παίζουμε στις πλάτες των αγροτών, κάποτε θα πρέπει κάποιοι να πουν την αλήθεια, να τη ζυμώσουν χωρίς μεγαλοστομίες στην Περιφέρεια και κυρίως να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ! «Ποτέ τα "φιλελεύθερα" στελέχη της ΝΔ δεν είπαν την ωμή αλήθεια σ' αυτούς τους ανθρώπους: ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε αγρότες - δημόσιους υπαλλήλους με τη διαρκή επιδότηση προϊόντων που η Ευρώπη τα βρίσκει αλλού πολύ φθηνότερα» (ο Γιάννης Πολίτης στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες αθλιότητες στο ποδόσφαιρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΤΑΙΕΙ ο Χατζηπετρής...

Η ΑΥΓΗ: Κατευθυνόμενη βία ματώνει ξανά τα γήπεδα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει σε κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ για την ασφάλεια των δρόμων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 528.912 ΑΝΕΡΓΟΙ ψάχνουν για δουλειά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 3.166 νέες θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ

ΕΘΝΟΣ: ΧΑΡΑΤΣΙ 100 ΕΥΡΩ

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογούν ανατιμήσεις σε 1.365 είδη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θερίζουν υποσχέσεις

Η ΝΙΚΗ: Θερίζει ό,τι έσπειρε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ» οι αγρότες για το βαμβάκι

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε εξέλιξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ χειραγώγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πρότυπο

«Μεταξύ των τριών ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης η Γερμανία μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ο μονόφθαλμος μεταξύ τυφλών. Δε βρίσκεται μόνο στην πρωτοπορία των σχεδίων για μεταρρυθμιστικές αλλαγές αλλά έχει αρχίσει να υλοποιεί και μερικές από αυτές. Μέχρι πέρσι οι άνεργοι ελάμβαναν το 60% του τελευταίου μισθού τους για ένα έτος και στη συνέχεια το 57% σχεδόν επ' αόριστον. Απ' αυτόν τον μήνα επιβάλλεται δραστική περικοπή των επιδομάτων και τώρα οι άνεργοι πρέπει να δέχονται χαμηλόμισθη θέση απασχόλησης για να μη διακινδυνεύσουν περαιτέρω μείωση επιδόματος» (The Wall Street Journal / «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Εδώ να δεις

«Τεράστιος θόρυβος έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την καταγγελία ότι δημοφιλής σχολιαστής τον οποίο φιλοξενούσαν πολλά μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έλαβε "φιλοδώρημα" 240.000 δολαρίων για να στηρίξει εκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης Μπους» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

Ιδιωτικοί στρατοί

«Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα με τεράστια επιρροή και πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία. Δεν αποτελεί μυστικό ότι συχνά χρησιμοποιείται από ποικίλους κύκλους, με πάμπολλες μορφές, για την προώθηση και την υποβοήθηση επίτευξης πολιτικών στόχων, κυρίως συγκεκαλυμμένων» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Τι ζητάει ο Μπόμπολας;

«Δυστυχώς μετά τους συνταξιούχους και τους αγρότες ήρθε η σειρά των μικρομεσαίων να υποστούν την ψυχρολουσία εκ μέρους μιας κυβέρνησης που άλλα έταζε πριν αναλάβει την εξουσία και άλλα πράττει στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» (το άρθρο για το ωράριο στο «ΕΘΝΟΣ»).

Η κατοχή έχει κόστος...

Αιμορραγούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, χάνοντας άνδρες και συμμάχους, καθώς η αντίσταση συνεχίζει τα σφοδρά χτυπήματα εναντίων των δυνάμεων κατοχής και των συνεργατών τους στα σώματα ασφαλείας» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ