ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαχητικά συνεχίζουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Αντιμέτωποι με την καταστολή στη μαζική και δυναμική πορεία της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Με κεντρικά αιτήματα να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, συνεχίζονται τη Δευτέρα με απεργία και συγκεντρώσεις οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δίνουν έτσι απάντηση και στην καταστολή με την οποία τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση την Παρασκευή, «πνίγοντας» στα χημικά τη διαδήλωση, εκτοξεύοντας στα τυφλά χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και προκαλώντας τον τραυματισμό διαδηλωτών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο της απεργίας τους, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζική, μαχητική διαδήλωση στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Τα αιτήματα «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία», τα συνθήματα για την ικανοποίηση των αναγκών των σχολείων, ακούστηκαν δυνατά για περισσότερες από δύο ώρες στο κέντρο της Αθήνας. Σωματεία εκπαιδευτικών από την Αττική αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και αλλού, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Εκπρόσωποί τους πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνεται για την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια γυρίζουν τη χώρα, ενώ η προεκλογική εξαγγελία για 15.000 διορισμούς δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.

Eurokinissi

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Απαίτησαν να απομακρυνθούν οι κλούβες που είχαν παραταχθεί εμποδίζοντας την πρόσβαση, και παράλληλα ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η αστυνομία απάντησε «πνίγοντας» στα χημικά τη συγκέντρωση, εκτοξεύοντας στα τυφλά εναντίον των εκπαιδευτικών χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί διαδηλωτών, μεταξύ τους του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή και της Θοδώρας Δριμάλα, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που νωρίτερα είχε απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση εκφράζοντας συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, έπαθε έγκαυμα αλλά και ρήξη τυμπάνου και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματά τους και καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, που συνοδεύει τις απολύσεις με βία και τρομοκρατία απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Αργά το μεσημέρι, η πορεία των εκπαιδευτικών αποχώρησε συγκροτημένα.

Ακολούθησε πανελλαδική σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αναπληρωτών από όλη τη χώρα, όπου κουβεντιάστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου με νέα απεργιακή απάντηση και κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει πως «ο τραυματισμός της Θοδώρας Δριμάλα, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ, και του εκπαιδευτικού Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, δείχνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης να χτυπηθούν με κάθε τρόπο όσοι μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης είναι αντίστοιχος των πρακτικών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχιστεί και να ενταθεί η ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, με αποτέλεσμα τα χιλιάδες κενά στα σχολεία». Καλεί τα Συνδικάτα «να καταγγείλουν το άθλιο αυτό χτύπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να δώσουν τη μάχη μαζί με τους εκπαιδευτικούς για σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών της εργατικής τάξης».

Την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών, που είχε ως αποτέλεσμα τους τραυματισμούς, καταδικάζει το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων - Μαθητών Ελλάδας.

Επιχειρώντας να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την επίθεση, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο σε δήλωσή της για... «απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες» ενέργειες «κάποιων ανδρών των ΜΑΤ»... Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Με τον Γ. Δελή επικοινώνησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βουλής.

Πληρωμένη απάντηση από το ΚΚΕ στον υπουργό Παιδείας

Πληρωμένη απάντηση έδωσε την Παρασκευή το πρωί στον υπουργό Παιδείας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αποδομώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ταυτίσει τη θέση του ΚΚΕ με αυτή της ΝΔ στο θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών.

«Μας κάνει εντύπωση που ο υπουργός της Παιδείας, αν και έξυπνος, εξυπνότατος άνθρωπος, επιμένει να "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη"», σχολίασε καυστικά ο Γ. Δελής που ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι το ΚΚΕ ζητά: «Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων, 30.000 είναι πάνω - κάτω αυτοί, ως τη στοιχειωδώς αναγκαία απόφαση για την Εκπαίδευση και ως τη μόνη πια δίκαιη για όλες και όλους αυτούς που με μια βαλίτσα στο χέρι γύριζαν από σχολείο σε σχολείο, μαζεύοντας προϋπηρεσία, όπως τους συμβούλευε τότε το κράτος. Εσείς δεν είστε που μιλάτε για τη συνέχεια του κράτους και για τη θεσμική του μνήμη; Μονιμοποιήστε τους! Ποιος σας εμποδίζει, το ΣτΕ ή το Σύνταγμα; 'Η μήπως η ίδια η πολιτική σας που ενώ βρίσκει κάθε χρόνο 4,5 δισ. για το ΝΑΤΟ - εκεί τα βρίσκετε αμέσως, δεν τους λέτε να περιμένουνε τους ΝΑΤΟικούς, παίρνοντας τα "μπράβο" από τον Τραμπ - θεωρεί ακραίο η πολιτική σας, θεωρεί αδιανόητο να έχουν όλα τα παιδιά, όλα τα σχολεία κανονικά τους δασκάλους τους», τόνισε ο Γ. Δελής.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα άλλα θέματα που ανέφερε ο υπουργός για το ΚΚΕ, ο Γ. Δελής επισήμανε:

«Κατηγόρησε ακόμα ο κ. υπουργός το ΚΚΕ ότι δε στήριξε την κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης του ΠΔ 152 του κ. Αρβανιτόπουλου. Για ποια κατάργηση, αλήθεια, μιλάτε; Γι' αυτήν που έγινε, όπως εσείς ο ίδιος είπατε τότε στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ότι έγινε για συμβολικούς λόγους και φέρατε με το νομοσχέδιο για τις δομές την "αξιολόγηση", μεταμφιεσμένη όμως ως "προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου", ως "αυτοαξιολόγηση" δηλαδή και μάλιστα με την ίδια φόρμα και με τα ίδια κριτήρια που έβαλε ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος;

Και για ποια δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση μας κουνάτε το δάχτυλο; Γι' αυτήν που δεν εφαρμόζεται ούτε καν στους μισούς δήμους και σε κανέναν μα κανέναν από τους μεγάλους; Γι' αυτήν που θεσμοθετήσατε "στον αέρα" χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση, χωρίς σχέδιο πρόβλεψης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, χωρίς κανένα μα κανένα σχέδιο δημιουργίας κτιριακών υποδομών; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κι εκείνα τα έρμα τα 140 εκατομμύρια που υπήρχαν αρχικά στον προϋπολογισμό για την ανέγερση κτιρίων Προσχολικής Αγωγής τα διαγράψατε κι αυτά, ως αντιστάθμισμα της προσωρινής διατήρησης της "προσωπικής διαφοράς" των παλιών συνταξιούχων, με τον γνωστό εκβιασμό "διαλέξτε ποιοι θα χάσουν, οι παππούδες ή τα εγγόνια"!

Μας ρωτήσατε γιατί σιωπούμε για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα από 25 σε 22; Μα γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο, κ. υπουργέ! Εκτός αν από τα τόσα και τόσα που λέτε πια και τάζετε νομίζετε ότι τα κάνετε κιόλας, κάτι σαν ένας "νομοθετικός ιδεασμός" δηλαδή! Το μόνο που υπάρχει στο άρθρο 40 είναι να επαναλαμβάνεται η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού νηπίων, που τον πήγατε από 7 σε 14, όπως και το ανώτερο όριο των νηπίων στα 25.

Εκεί όμως που πραγματικά "το τερματίσατε" ήταν όταν μας καλέσατε να σας πούμε ένα πράγμα για το οποίο να υποχωρήσατε στους "θεσμούς". Πέρασαν 3,5 χρόνια από τον Αύγουστο του 2015, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσατε, κ. υπουργέ, ότι το δικό σας μνημόνιο, το 3ο, που το ψηφίσατε μάλιστα και όλοι μαζί, ήταν αυτό το μνημόνιο στο οποίο η Παιδεία μπήκε για πρώτη φορά σε μνημονιακό κείμενο».

Να σημειωθεί πως έπεσε στο κενό και η προσπάθεια της κυβέρνησης στην Επιτροπή να ρίξει λάσπη στο ΚΚΕ ότι τάχα αντιτίθεται στο δικαίωμα των απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών να διορίζονται στη δημόσια Εκπαίδευση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ετσι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά που έχουν αναλάβει

Για την επίθεση των ΜΑΤ κατά εκπαιδευτικών και τον τραυματισμό του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή άγρια επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος των εκπαιδευτικών, που είχε ως αποτέλεσμα και το σοβαρό τραυματισμό του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο οποίος νοσηλεύεται, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως σκοπεύει ο κ. Τσίπρας - όπως έκαναν κι όλοι οι προηγούμενοι - να "κλείσει τις εκκρεμότητές του", δηλαδή να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την επίθεση των ΜΑΤ

Σε ανακοίνωσή του για την άγρια επίθεση των ΜΑΤ κατά της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της μαζικής συγκέντρωσης εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύσουν, με τυφλό χτύπημα μέσα στο πλήθος, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Η επίθεση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα δισταγμό, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, η οποία στο χώρο των εκπαιδευτικών εκφράζεται με την ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, καθώς και με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Για το συμβάν διάβημα έκανε στην υπ. Προστασίας του Πολίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ