ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ανακάτεμα της τράπουλας με κοινή αντιλαϊκή συνισταμένη

Eurokinissi

Επειτα από μια βδομάδα κατά την οποία ως μείζον για το λαό θέμα επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το αν θα συνεχιστεί ή όχι ο «γάμος» του ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό του εταίρο και ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης που θα τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, την Παρασκευή ο Π. Καμμένος, προσερχόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό - που ήταν προγραμματισμένο για την ίδια μέρα και όπου υποτίθεται ότι θα επισημοποιούνταν το «διαζύγιο» - αναβάλλεται έως ότου ψηφιστεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος.

Η «οπερέτα» της Παρασκευής περιλάμβανε ακόμα μερικές αντικρουόμενες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, όπως π.χ. ότι «δεν είναι απερχόμενος υπουργός, ούτε υπό παραίτηση», ότι «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας» και ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών». Η δε Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ δεν κατέληξε σε αποφάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Π. Καμμένος ζήτησε έγκριση για την απόσυρση των υπουργών από την κυβέρνηση, την οποία δεν έλαβε, κάτι βεβαίως που διαρροές των ΑΝΕΛ διέψευσαν αργότερα. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους ΑΝΕΛ, με την πλειοψηφία των βουλευτών που έχουν απομείνει να φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τόσο μια ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όσο και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί εντός της εβδομάδας μια ολόκληρη φαρσοκωμωδία με τη συμμετοχή όλων των αστικών κομμάτων, με δηλώσεις, διαρροές και ακατάσχετη σεναριολογία, όλα αυτά ενδεικτικά και των παζαριών και διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, με ζητούμενο τη διαμόρφωση των επόμενων σχημάτων που θα πάνε παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση και τους βρώμικους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, δηλαδή το κοινό έδαφος όλων.

Οτι αυτό αποτελεί και το ζητούμενο των διεργασιών επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», όπου δεσμεύτηκε εκ νέου στο εγχώριο κεφάλαιο ότι ανεξαρτήτως σύνθεσης ή συνοδοιπόρων, η κυβέρνηση θα «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες και θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ιεράρχησε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών ως προϋπόθεση προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και ενίσχυσης του ρόλου του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, τη συνταγματική αναθεώρηση, με τις προσαρμογές που επιχειρείται μέσω αυτής να προωθηθούν στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τη συμφωνία με την Εκκλησία, που βαθαίνει και ενισχύει την επιχειρηματική πλευρά των σχέσεων του κράτους μαζί της, κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα πως εφόσον οι ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα την πάρει, με τις φήμες - όπως αναμενόταν - για τα πάρε δώσε με «ανεξάρτητους» και βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων να δίνουν και να παίρνουν. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μετά τη διαδικασία αυτή και εφόσον η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για ψήφιση στη Βουλή. Στη συνέχεια, παρότι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα να συνεχίσει με λιγότερους από 151 βουλευτές, «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα» θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να ολοκληρωθούν πρωτοβουλίες που ήδη «τρέχουν», όπως η συνταγματική αναθεώρηση.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ «F-16»
Ενταγμένη στην εξυπηρέτηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Μετά τα ναυπηγεία, αρχίζοντας από αυτό της Σύρου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέτει στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και την αμυντική βιομηχανία, αρχίζοντας από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), προκειμένου να μετατρέψει την Ελλάδα και σε επισκευαστική βάση για τη συντήρηση και επισκευή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό αποτυπώνεται και στην τροπολογία του υπουργείου Αμυνας για την αναβάθμιση των «F-16», που συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, και προβλέπει «προσφορά» 230 εκατ. ευρώ από τη «Lockheed Martin» για την αναβάθμιση των «F-16», από την ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, που αυτή θα αποφασίσει ποιες θα είναι μετά από διαγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι η τύχη της τροπολογίας, μετά και τη συνεδρίαση των Επιτροπών Αμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, το πρωί της Παρασκευής, που δεν κατέληξε κάπου, θα κριθεί τη Δευτέρα το πρωί, οπότε θα γίνει νέα συνεδρίαση των Επιτροπών, ενώ από τη συνεδρίαση αυτή θα εξαρτηθεί αν θα γίνει τελικά η ονομαστική ψηφοφορία τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Παράλληλα, η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι παρά τους καβγάδες και τις κοκορομαχίες για τα επιμέρους, που επιστρατεύουν τα αστικά κόμματα, η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων στην προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δεν κρύβεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ, αν και ήταν το κόμμα που κατέθεσε το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία και είχε ζητήσει τη συνεδρίαση των Επιτροπών για να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής αποχώρησε, επειδή υποτίθεται δεν μπορεί να συζητούνται «τέτοια σοβαρά θέματα» με έναν «υπό αποχώρηση» υπουργό. Νωρίτερα ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, μέσω των αναφορών του αντιπροέδρου της Κ. Χατζηδάκη, έσπευδε να αποσαφηνίσει ότι είναι υπέρ «της αναβάθμισης των "F-16"» και «της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, και εντός του ΝΑΤΟ και διμερώς». Αντίστοιχες τοποθετήσεις είχαν κάνει και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Η "Lockheed" δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα»

Χαρακτηριστικά στο μεταξύ για το πώς η υποτιθέμενη «προσφορά» της «Lockheed Martin» περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του πολεμικού μονοπωλίου των ΗΠΑ είναι όσα τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα, Ντ. Πλέσσας, λέγοντας ότι «δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα» και ξεκαθαρίζοντας ότι η «Lockheed» «φέρνει αυτές τις δουλειές στην Ελλάδα», επειδή «έχει στρατηγική συμμαχία με την ΕΑΒ». Αναφέρθηκε στις δυνατότητες των εγκαταστάσεών της για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών «F-16», ωστόσο παραπονέθηκε ότι είναι «παρωχημένης τεχνολογίας» και «αν θέλει η Ελλάδα να κρατήσει τα προγράμματα» και στο μέλλον θα πρέπει να προχωρήσει στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς, όπως προβλέπεται και στην τροπολογία.

Οσο για τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, ο οποίος στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των βουλευτών του ΚΚΕ ότι στόχος είναι να στηθεί επισκευαστική βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ συνολικά για την περιοχή, στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημείωσε ότι γι' αυτά τα 230 εκατομμύρια δεν πληρώνει τίποτα το ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε άλλες δηλώσεις του είχε πει ότι πρόκειται για «αντισταθμιστικά οφέλη» που δεν είχαν υλοποιηθεί.

Στήνουν υποστηρικτική βάση για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας το πραγματικό ζητούμενο, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ «θέλει να στήσει μια νέα βάση υποστηρικτική, που θα συμπληρώνει Σούδα, Σύρο, ναυπηγεία, για τις αμυντικές επιχειρήσεις. Και αυτό είναι το βασικό, αυτή είναι η στρατηγική για τη "Lockheed", δηλαδή τις ΗΠΑ. Η ελληνική βιομηχανία, η ΕΑΒ, θα λειτουργήσει και θα κερδίσει υπηρετώντας τα συμφέροντα της "Lockheed", δηλαδή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ανέδειξε ακόμα και πόσο θα στοιχίσει, πέρα από τα 1,2 δισ. ευρώ που θα πληρώσει ο λαός για το συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης των «F-16» και για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ που θέλει η «Lockheed». Για παράδειγμα, για τον επίγειο εξοπλισμό και υποστήριξη που χρειάζεται για την αναβάθμιση των αεροσκαφών απαιτούνται άλλα 90 εκατ. δολάρια και μάλιστα χωρίς η ΕΑΒ, όπως σημείωσε, «αυτήν την ώρα να γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται». Οι νέες εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τις «χημικές διεργασίες» (επιμεταλλώσεις κ.ά.) κοστολογούνται σε άλλα 11,5 εκατ. δολάρια και πάει λέγοντας.

Οπως υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της ΕΑΒ και συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας χρειάζονται, αλλά για τις ανάγκες του λαού και της χώρας και όχι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που «αν αλλάξουν προσανατολισμό τα σχέδιά τους μένουν οι κολόνες, όπως έγινε στην ΕΑΒ τη 10ετία του 1990», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι η αντιλαϊκή πολιτική του στραγγαλισμού της ΕΑΒ και συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας, που φαίνεται τόσο από τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις όσο και από την τραγική έλλειψη προσωπικού, απορρέει «από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Στρατηγική της ενιαίας αμυντικής πολιτικής της είναι ασφυξία για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, για μια σειρά άλλες χώρες γιατί συγκεντρώνεται σε δύο - τρεις χώρες, Γερμανία, Γαλλία κυρίως και ολίγον Ολλανδία. Ιταλία πολύ λιγότερο, και οι υπόλοιποι δουλεύουν, αν δουλεύουν, με υπεργολαβία». «Αλλωστε», ανέφερε, «αυτό συμβαίνει και με την ΕΑΒ. Είναι υπεργολάβος της "Lockheed" και εκσυγχρονίζονται μόνο τα τμήματα που χρειάζεται», προσθέτοντας ότι για όλα αυτά δεν αναφέρει λέξη κανένα από τα αστικά κόμματα τα οποία συμφωνούν πλήρως με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Απαιτείται, υπογράμμισε, διαφορετική πολιτική. «Εμείς πάντα και το συνδικαλιστικό κίνημα παλιότερα μιλούσε για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας που θα περιελάμβανε όλες τις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας, διασύνδεση με ναυπηγεία κ.ά. Αλλά αυτό απαιτεί φυσικά έναν άλλο προσανατολισμό», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι αλλαγή προσανατολισμού σημαίνει καμία συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, σημαίνει ο λαός να έχει την εξουσία στα χέρια του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ