ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται το μακρύ και πολύπλοκο παζάρι

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου θα αναδειχτεί ακόμα περισσότερο η βαθιά εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από τη χτεσινή συνέντευξη του Ε. Αϊντε στη Γενεύη για το Κυπριακό

© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF

Από τη χτεσινή συνέντευξη του Ε. Αϊντε στη Γενεύη για το Κυπριακό
Η ρευστότητα των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό καταγράφτηκε και χτες, αναδεικνύοντας ξανά το εύρος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και σχεδιασμών που συνδέονται με τις συνομιλίες και βέβαια τις εξελίξεις, όποια κι αν είναι η κατάληξη των επαφών που θα συνεχιστούν και σήμερα στη Γενεύη.

Κανονικά, σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα γίνει «υπό τη μορφή πενταμερούς», αλλά και με πολλούς ακόμα προσκεκλημένους, για να «συμβάλουν» στη διαδικασία από παράλληλα «τραπέζια». Αυτό σημαίνει ότι στο βασικό «κορμό» της Διάσκεψης θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας (που μέχρι και χτες Τουρκία και Κατεχόμενα επέμεναν να μη θεωρούν συνομιλητή με την επίσημη ονομασία της, με τον ΟΗΕ να σιγοντάρει με τη στάση του), του ψευδοκράτους και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, τις οποίες σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θα εκπροσωπήσουν, αρχικά, οι υπουργοί Εξωτερικών.

Παράλληλα, στη Γενεύη έχουν προσκληθεί η ΕΕ, αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που σημαίνει τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) που ήδη «κονταροχτυπιούνται» και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής.

Η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, που είχε ξεκινήσει στη Γενεύη τη Δευτέρα, συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες με θέματα όπως το Εδαφικό και ανεξάρτητα από τις επίσημες δηλώσεις είναι σίγουρο ότι το περιεχόμενό της θα αλληλεπιδράσει και με τη Διάσκεψη που αρχίζει σήμερα. Αλλωστε, κατά κοινή ομολογία οι συναντήσεις της Γενεύης έστρωσαν το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση των διεργασιών, το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει οριστική κατάληξη, ωστόσο ήδη έχει δρομολογηθεί η συνέχιση του παζαριού. Κάτι που είναι σίγουρο ότι θα μπλέξει το Κυπριακό ακόμα περισσότερο με όλα τα άλλα «μέτωπα» που μένουν ανοιχτά στην εύφλεκτη «γειτονιά» μας, από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο όνομα ευρύτερα της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας» μέχρι τις κολεγιές για τους άφθονους υδρογονάνθρακες που τα μονοπώλια ληστεύουν από τους λαούς της περιοχής.

Χάρτες και δηλώσεις Αϊντε

Αργά χτες το βράδυ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε - σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου - ότι οι δυο πλευρές κατέθεσαν χάρτες, δηλαδή τις προτάσεις τους για τα εδάφη που θα περιλαμβάνει κάθε «συνιστών κρατίδιο» - και υποστήριξε ότι η αυριανή (σ.σ. σημερινή) Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά, απαντώντας σε «σενάρια» που πιθανολογούσαν την αναβολή της. Πάντως, ο Ν. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανέφερε ότι υπάρχουν πτυχές και πρόνοιες του χάρτη που κατέθεσε η «τουρκοκυπριακή κοινότητα» που δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή και ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του γραπτώς.

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει σε κυπριακά ΜΜΕ χάρτης που εμφάνιζε τη Λευκωσία να έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, το χωριό της Μόρφου και ένα μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου να περιέλθουν στην ελληνοκυπριακή «πολιτεία».

Ενδεικτικές για το βάθος - αλλά και το μέλλον - του παζαριού ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει το μεσημέρι, σε νέα συνέντευξη Τύπου ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος για να είμαστε ικανοποιημένοι, σημείωσε, προσθέτοντας: «Μην περιμένετε ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο με συνολική λύση. Χρειάζεται δουλειά μέχρι να πλησιάσουμε στο συνολικό πακέτο λύσης».

Ο ίδιος είπε ότι έχουμε λύσει πολλά από τα ζητήματα και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή Διάσκεψη.

«Ανεβάζουν στροφές» τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές της κινητοποίησης που έχει σημάνει σε πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που σήμερα θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Γενεύη.

«Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών», τόνισε, εξηγώντας: «Εχω προσωπικό ενδιαφέρον. Ισως δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία», ενώ σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού των λαών όλης της περιοχής εξήγησε ότι το «προσωπικό του ενδιαφέρον» «είναι για την ειρήνη. Οταν πρόκειται για την ειρήνη παίρνεις το αεροπλάνο... Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο, παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο». Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί» και ότι ελπίζει «να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες».

Εννοείται πως βασικό ζήτημα για το οποίο κινητοποιούνται οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων είναι το περιβάλλον που μια λύση θα διαμορφώσει για τις επενδύσεις που ήδη σχεδιάζονται, ειδικά στην Ενέργεια.

Από αυτήν τη σκοπιά, ειδικό ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση του κεφαλαίου της Οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκτός από την κάλυψη των αποζημιώσεων (ιδιοκτητών ακινήτων και οικοπέδων που δεν θα τους επιστραφούν), ειδικό βάρος δόθηκε στη «χρηματοδότηση της λύσης», την προσέλκυση δηλαδή επενδυτών αλλά φυσικά και τη δρομολόγηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για τη δρομολόγηση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», με δεδομένο μάλιστα τη μεγάλη διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

Η νέα ορμή με την οποία θα ξεδιπλωθούν οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις και διεργασίες αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είπε ότι «αν πρόκειται να υπάρξει λύση, αν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι από κοινού θα είναι μέλη της ΕΕ, τότε η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της τις τέσσερις ελευθερίες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να διασφαλίσει ειδικές πρόνοιες για την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων και αγαθών προς την τουρκοκυπριακή «πολιτεία», σχολιάζοντας ότι «αυτό επίσης θα αποτελέσει και ένα παράδειγμα της ένταξής μας στην ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι και ο Αϊντε είπε ότι υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση της λύσης οι οποίες δεν μπορούν ακόμα να ανακοινωθούν.

Η Ασφάλεια στο επίκεντρο

Ασφαλώς, κρισιμότερο όλων για την όποια έκβαση των συνομιλιών είναι το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της Διάσκεψης.

Οι συζητήσεις για τις εναλλακτικές στο σημερινό σύστημα εγγυήσεων «φουντώνουν», ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, «φωτίζοντας» το ρόλο που είναι πρόθυμες να αναλάβουν διάφορες λυκοσυμμαχίες (όπως και το ΝΑΤΟ).

Η Αγκυρα παζαρεύει τη διατήρηση «εγγυητικών δικαιωμάτων» και ενός μέρους των στρατευμάτων της, τουλάχιστον στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, προσπαθώντας να αξιοποιήσει συμμαχίες και διεργασίες που «τρέχουν» και σε παράλληλα μέτωπα. Ο Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέδριο διπλωματών, υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η «εμπιστοσύνη» των δύο πλευρών. «Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την τουρκοκυπριακή πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία, για την ελληνοκυπριακή πλευρά η Ελλάδα».

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και χτεσινές διαρροές για «σενάρια» σύμφωνα με τα οποία Τουρκία και Ελλάδα θα εγγυώνται μονομερώς την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής «πολιτείας», αντίστοιχα.

Αλλωστε, η «βιώσιμη λύση» που όλοι οι εμπλεκόμενοι κλίνουν σε όλες τις πτώσεις χωράει πολύ μεγάλο παζάρεμα και δεδομένης της ολόπλευρης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια, τα αντιλαϊκά σχέδια μπορούν να διευρύνονται και να αναπροσαρμόζονται ανέξοδα, χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους για τους λαούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, συνομίλησε τηλεφωνικά χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και «τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Σε συνέντευξή του, πάντως, στη Βαλέτα της Μάλτας ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου στις συνομιλίες στη Γενεύη. «Η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού», υποστήριξε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Γ. Μουσκάτ, εκφράζοντας την ελπίδα για αίσιο τέλος των συνομιλιών μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά». Πρόσθεσε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ