ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές από τις διακοπές ρεύματος

Κατέρρευσε από το χιόνι η στέγη του θεάτρου του «Αναγνωστηρίου» στην Αγιάσο της Λέσβου
Κατέρρευσε από το χιόνι η στέγη του θεάτρου του «Αναγνωστηρίου» στην Αγιάσο της Λέσβου
Σε απόγνωση ήταν χτες οι κάτοικοι της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, αφού συνεχίζονταν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και χτες εξακολουθούσαν να είναι αποκλεισμένες. Αργά το βράδυ της Τρίτης, κατάφερε να φτάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από το Βόλο, για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Δήμου Αλοννήσου.

Στη Σκόπελο οι δρόμοι της έχουν κλείσει από το χιόνι και ήταν αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στη Χώρα Σκοπέλου, το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Ακινητοποιημένα τρένα

Βλάβες στα τρένα που κινούνταν στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Λαμία έως Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών, που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα γραμμών του δικτύου. Με τρίτη μηχανή συνέχισε τελικά το ταξίδι της προς Αθήνα η αμαξοστοιχία IC53, που είχε ακινητοποιηθεί με 300 επιβάτες στην περιοχή του Δομοκού. Αφού αντικαταστάθηκε η πρώτη μηχανή, βλάβη προκλήθηκε και στη δεύτερη. Επίσης, ακινητοποιήθηκε ακόμη μία αμαξοστοιχία με 300 επιβάτες, με τον αριθμό IC55 στη Λάρισα, η οποία κατευθυνόταν προς Αθήνα. Αναζητούταν μηχανή αντικατάστασης και γι' αυτό το τρένο. Ακινητοποιημένη ήταν και μια αμαξοστοιχία του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Πλατύ Ημαθίας, κοντά στο σταθμό του τρένου.

Εκκληση από κτηνοτρόφους

Εκκληση απηύθυναν χτες κτηνοτρόφοι σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου της Λέσβου, να βοηθηθούν για να μπορέσουν να φτάσουν στα κοπάδια τους. Κεντρικοί, αλλά και αγροτικοί δρόμοι ήταν αδιάβατοι από το χιόνι που έφτανε το ένα μέτρο. Μάλιστα, κάποιοι κτηνοτρόφοι διένυσαν χιλιόμετρα με τα πόδια, προσπαθώντας να φτάσουν στις στάνες για να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, όταν έφτασαν διαπίστωσαν πως υποχώρησαν στέγες από τις στάνες τους, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταπλάκωσαν και σκότωσαν ζώα. Να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Εξάλλου, κατέρρευσε υπό το βάρος του χιονιού, περί τις 11 χτες το πρωί, η στέγη του θεάτρου του ιστορικού «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου, στη Λέσβο, καταπλακώνοντας την πλατεία του θεάτρου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πλειονότητα των καταναλωτών στη Σκόπελο και την Αλόννησο, όπως επίσης και στα χωριά Κάτω Κουρούνι, σε τμήματα των χωριών Πετισούνας και Μισόκαμπου στην περιοχή της Κύμης και στα χωριά Κούτουρλα, Μετόχι, Παραλία Μετοχίου και Χιλιαδού, που βρίσκονται μετά τη Στενή Δίρφυος στην Εύβοια. Ωστόσο, χωρίς ρεύμα παραμένουν το νότιο τμήμα της Σκοπέλου και το βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου, καθώς εξακολουθούσε να υπάρχει αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων του διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) σε σημεία βλαβών, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στα οδικά δίκτυα των περιοχών που έχουν πληγεί.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Ο χιονιάς χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα

Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία

MotionTeam

Ο χιονιάς συνέχιζε και χτες να πλήττει τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όπου σχεδόν σε όλες τις περιοχές το τοπίο ήταν χιονοσκεπές και το κρύο πολικό. Τα συνεργεία σε όλους τους δήμους που επλήγησαν από το χιονιά κατέβαλλαν ολονύκτια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ενώ για μία ακόμη μέρα τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν κλειστά.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες, η κατάσταση στο κεντρικό οδικό δίκτυο άρχισε να ομαλοποιείται, ενώ ελάχιστες παρεμβάσεις έγιναν στους δρόμους στις γειτονιές της πόλης. Ο δήμαρχος απέδωσε το χάος που προκλήθηκε και την παντελή απουσία του μηχανισμού του δήμου κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες της χιονόπτωσης στο γεγονός ότι πάγωσε το αλάτι στις αλατιέρες του δήμου και το θαλασσινό νερό στις υδροφόρες του. Μετά από αυτό, χτες, γνωστοποίησε ότι έχει σταματήσει η αποκομιδή των σπουπιδιών, ώστε όλο το προσωπικό που εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας να ενισχύσει την προσπάθεια καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι.

Τα πεζοδρόμια εξακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις να αποτελούν παγοπαγίδες για τους πεζούς, καθώς ο δήμαρχος δηλώνει ότι είναι υποχρέωση των πολιτών να φροντίσουν να τα καθαρίσουν ή να ρίξουν αλάτι και απλά ο δήμος υποδεικνύει τα σημεία από τα οποία μπορούν οι κάτοικοι να προμηθευτούν αλάτι. «Επεσε αλάτι σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εχουν βγει 4 αλατιέρες και φορτηγά μεγάλα και μικρά, ενώ έχουμε 50 σημεία σε όλη την πόλη με σάκους αλατιών για τη χρήση των ιδιωτών, να ρίξουν μπροστά στα πεζοδρόμια, στο δρόμο», είπε ο Γ. Μπουτάρης.

Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ και των εργολαβιών της προσπαθούν να αποκαταστήσουν βλάβες σε σωληνώσεις του εξωτερικού κεντρικού δικτύου και να αντικαταστήσουν σπασμένα υδρόμετρα. Μετ' εμποδίων γίνονται και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Σε 165, εκ των οποίων 55 με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανήλθε ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούσαν έως νωρίς χτες το απόγευμα στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Τις βαριές ευθύνες της διοίκησης Μπουτάρη απέναντι στο λαό της πόλης για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το χιόνι που έπεσε χτες (σ.σ. προχτές) στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε για άλλη μια φορά την έλλειψη θωράκισης της πόλης απέναντι σε καιρικά και φυσικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα μόνο ξαφνικά δεν ήταν, αφού είχαν προαναγγελθεί εδώ και μέρες. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς έζησαν μια απίστευτη ταλαιπωρία εγκλωβισμένοι για ώρες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που έγιναν αδιάβατοι από το πρώτο χιόνι».

Σε ό,τι αφορά τις δικαιολογίες Μπουτάρη, τις χαρακτηρίζει εξοργιστικές. Και αναφέρει: «Δεν ήταν η διοίκηση Μπουτάρη αυτή που λίγες μέρες πριν με επίσημο δελτίο Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 4.1.2017 διαβεβαίωνε το λαό της πόλης για την "άριστη προετοιμασία του δήμου ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας";

Δεν είναι της μοίρας γραφτό η ταλαιπωρία του λαού. Τα φυσικά φαινόμενα θα έρχονται και θα επανέρχονται με οποιαδήποτε ένταση. Το ζήτημα είναι αν η ουσιαστική τους αντιμετώπιση βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της τοπικής και της κεντρικής κρατικής διοίκησης.

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών αποδεικνύει πως δεν βρίσκονται και η διοίκηση Μπουτάρη το επιβεβαιώνει στην πράξη όταν αφήνει το Μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης - την πιο κρίσιμη υπηρεσία για τέτοιες περιστάσεις - χωρίς εργαλεία και ανταλλακτικά, όταν αποψιλώνονται από προσωπικό - που καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες - και μέσα βασικές υπηρεσίες που σχετίζονται με κοινωνικές ανάγκες».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει με επιμονή να αναδεικνύει, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, την ανάγκη να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι λαϊκές ανάγκες που σχετίζονται με την επείγουσα θωράκιση της πόλης απέναντι σε όλα τα φυσικά φαινόμενα. Και καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να τα διεκδικήσουν και να τα επιβάλουν με την οργανωμένη πάλη τους.

Επιπλέον, κλειστά παρέμεναν τα σχολεία σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ με δυσκολία διεξαγόταν και η κυκλοφορία στους δρόμους. Στη Χαλκιδική, στα ορεινά της Σιθωνίας, είχαν εγκλωβιστεί 11 κτηνοτρόφοι και ξεκίνησε επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ιδιωτών για να ανοίξουν το δρόμο.


ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την πολιτική που αφήνει απροστάτευτο το λαό

Εντονα είναι τα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και της ελλιπούς παρέμβασης της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επίσης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει τις ευθύνες των δημοτικών αρχών, της περιφερειακής διοίκησης και του κράτους:

«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δε φτάνει για να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα που αφορούν τους φτωχούς κτηνοτρόφους και αγρότες, τα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειας.

Η διάλυση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και των ΔΕΚΕ απογύμνωσε την Περιφέρειά μας από τα όποια μέσα διέθετε, χειροτέρεψε την ικανότητα αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Διαπιστώνουμε ακόμη μία φορά ότι: Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής, που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου. Από την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του εργαζόμενου λαού και την ασφάλειά του.

(...) Η συνηθισμένη δικαιολογία που επικαλούνται οι αρχές, στην πλειοψηφία τους, ότι δηλαδή δεν αρκούν τα μέσα που διαθέτουν σε εξοπλισμό και προσωπικό, δεν μπορεί πια να αποτελεί άλλοθι. Ιδιαίτερα όταν αυτή η δικαιολογία δεν συνοδεύεται από μια αγωνιστική στάση διεκδίκησης αυτών ακριβώς των μέσων, που είναι απαραίτητα για να προφυλάξουν το λαό μας από τέτοιου είδους προβλήματα, και όταν στηρίζουν ολόπλευρα τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Οι δε δηλώσεις του υπουργού του ΥΠΑΑΤ, να ρίξει τις ευθύνες στους παρακάτω, εν τέλει στους ίδιους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι προκλητικές.

Η ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική που έχει οδηγήσει σε αδυναμία στήριξης του λαού απ' τα οξυμένα καιρικά φαινόμενα.

Το μπαλάκι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας, αλλά και δήμων, για ελλείψεις σε μέσα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Εδω και τώρα χρειάζεται με κάθε μέσο που διαθέτει το κράτος να διασφαλίσει τροφή, φάρμακα και νερό για τους κτηνοτρόφους των περιοχών που έχουν αποκλειστεί ή έχουν δυσκολία προσέγγισης.

Να διασφαλιστεί η παρουσία γιατρών και φαρμάκων για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή.

Το πανάκριβο πετρέλαιο, η μη πρόβλεψη αποζημιώσεων προστίθενται στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ. Χρειάζεται άμεση διεκδίκηση απ' το λαό για να μη δεχτεί νέα χτυπήματα στη ζωή του, για να μη συνεχίζει να γίνεται θύμα της πολιτικής που τον θυσιάζει για τα κέρδη του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ