ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αντισταθείτε στην κατάργηση της Κυριακής αργίας!

Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης διοργανώνει τη Δευτέρα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Συναγερμό σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και νομό σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στη νέα επιχείρηση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, να επιβάλουν και νέα απελευθέρωση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πιο πρόσφατο είναι το κρούσμα που εκδηλώθηκε με την απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων για «προαιρετική» λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι επτροπές αγώνα και οι σωματειακές επιτροπές, η ΠΑΣΕΒΕ, παίρνουν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με στόχο: Τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Ενιαίο, εθνικό, υποχρεωτικό ωράριο, μέχρι 48 ώρες λειτουργία των καταστημάτων. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Ηδη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών και η ΠΑΣΕΒΕ διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Για το θέμα η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία και υπογράφουν δεκάδες σωματεία από όλη τη χώρα, σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, καθώς και η ΠΑΣΕΒΕ.

«Απευθυνόμαστε στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και σας καλούμε να καταδικάσετε την επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακής αργίας από τη Νομαρχία Κυκλάδων και την υποταγμένη στις ανάγκες της εργοδοσίας διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων.

Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους δουλεύουν ήδη με εξαντλητικά ωράρια, μερική απασχόληση, ωρομίσθιο, απλήρωτη δουλειά, άθλιους μισθούς και καθημερινά βλέπουν τους όρους της ζωής τους να χειροτερεύουν.

Σήμερα η ΕΣΕΕ, το προηγούμενο διάστημα η Νομαρχία Αθήνας με τον Εμπορικό Σύλλογο, απαιτούν να ανοίγουν τα μαγαζιά 3 Κυριακές το χρόνο, να ανοίγουν αργότερα από το προκαθορισμένο ωράριο.

Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο συνολικά εκμεταλλευόμενοι το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση της σταθερής δουλειάς, την κατάργηση της Κυριακής αργίας με τη σύμφωνη γνώμη δημάρχων, νομαρχών, Εργατικών Κέντρων, στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων που θα αποφέρει αύξηση των κερδών των εργοδοτών.

Οι πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων, που θα συμφωνήσουν, θα συναινέσουν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, θα φέρουν βαριά ευθύνη, γιατί όλοι οι εργαζόμενοι, σε κάθε πόλη και νομό, θα υποστούν τις συνέπειες από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απώλεια ελεύθερου χρόνου και οικογενειακού προγραμματισμού, την έκρηξη της ανεργίας, της ακρίβειας, τη χειροτέρευση συνολικά των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων.

Επιδιώκουν να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα.

Αμφισβητούμε το δικαίωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων να καθορίζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουμε.

Κανένας εργαζόμενος να μη σκύψει το κεφάλι, να οργανώσουμε την αντίστασή μας, να κλιμακώσουμε την πάλη μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μπαίνουν μπροστά και καλούν σε αντίσταση και αντεπίθεση σε κάθε πόλη και νομό.

Διεκδικούμε

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Ενιαίο, εθνικό, υποχρεωτικό ωράριο μέχρι 48 ώρες λειτουργία των καταστημάτων.

Πλήρη σταθερή εργασία για όλους.

35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤ/ΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙ/ΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤ/ΤΑ CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤ/ΤΑ LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ PRAKTIKER HELLAS
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙX/ΣΗ ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΣΕΤ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
  • ΠΑΣΕΒΕ
  • ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΦΕΡΡΩΝ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ
  • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

Σημειώνεται επίσης ότι τα παραπάνω σωματεία σε όλη τη χώρα εξέδωσαν χτες κοινές ανακοινώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Καταγγέλλει τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη και στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας ασκεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), σημειώνοντας ότι, χωρίς να έχει συγκληθεί το ΔΣ της ΕΣΕΕ, βγαίνουν μπροστά «για να υλοποιηθεί άμεσα και αναίμακτα η απαίτηση της τρόικας και των πολυκαταστημάτων για: κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Η Ομοσπονδία τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «με το προσχηματικό και δήθεν ότι μιλάμε μόνο για 3-4 Κυριακές το χρόνο επιδιώκουν στο να αδρανοποιήσουν τους εμπόρους, τους αντιπροσώπους τους και τα συλλογικά τους όργανα. Ξέρουν καλά ότι σημασία έχει: "Να μπει ο λύκος στο μαντρί". Γιατί όλα μετά γίνονται εύκολα. Ο πρόεδρος και το προεδρείο της ΕΣΕΕ εξαργυρώνουν και αξιοποιούν την προνομιακή ημερήσια προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - την όχι φυσικά τυχαία - για να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα των εμπορικών ομίλων, των υπεραγορών και των αλυσίδων. Αλλωστε πάντα τα κάστρα πέφτουν ευκολότερα όταν ο από μέσα ανοίγει την πόρτα».

Το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί:

  • Τις Ομοσπονδίες των Εμπορικών Συλλόγων, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τους Αντιπροσώπους να μη δεχθούν να αυτοκαταργηθούν.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα κρίνεται ο λόγος ύπαρξης για κάθε Σύλλογο και Ομοσπονδία και το αν δικαιούται να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί τους εμπόρους.
  • Να αντιληφθούν ότι τώρα πρέπει να διεκδικήσουν όχι μόνο προστασία της κυριακάτικης αργίας, αλλά και ανατροπή της μερικής απελευθέρωσης του ωραρίου του 2005 - και τότε με συναίνεση της ΕΣΕΕ - που επέφερε τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα

Να «απορρίψουν τις εργοδοτικές προκλήσεις για κατάργηση των ΣΣΕ» καλεί τους εργάτες η ΟΕΚΙΔΕ

Την ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας επιβεβαιώνει και η κατάσταση στους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας, του Ιματισμού και του Δέρματος. Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως η εργοδοσία «προσπαθεί με τρομοκρατία και εκβιασμούς να εφαρμόσει τους νόμους - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Τελευταία πρόκληση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΕΚΙΔΕ, προς τους εργαζόμενους του κλάδου και την Ομοσπονδία, «είναι το αίτημα της επιχείρησης έτοιμων ενδυμάτων "ΓΙΟΥΝΙΟΝ 3 ΦΑΣΙΟΝ ΕΠΕ", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να υπογράψουμε "ειδική επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση" με μείωση κατά 15% στις αποδοχές των 13 εργαζομένων σε αυτήν. Να τονίσουμε ότι και αυτή η επιχείρηση έτοιμου ενδύματος κάνει την παραγωγή της σε χώρα με τζάμπα εργατική δύναμη και συγκεκριμένα στα Σκόπια. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει την πρόκληση αυτή από την εργοδοσία. Καλούμε τους 13 εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την κατάργηση των ΣΣΕ. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου μας να απορρίψουν τις προκλήσεις της εργοδοσίας για κατάργηση των ΣΣΕ. Η τρομοκρατία και οι απειλές δε θα περάσουν».

Στην επιχείρηση «ELITE», χτες, η εργοδοσία ανακοίνωσε πως προωθεί την εκ περιτροπής απασχόληση, όταν μάλιστα μόλις πριν λίγο καιρό είχε τσεπώσει 7 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα το μεσημέρι, στις 12, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν την αγωνιστική τους απάντηση απέναντι στην εργοδοτική πρόκληση.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Σήμερα παρέμβαση στον ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι οργανώνει σήμερα, στις 8.30 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, κάνοντας ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων στις λαϊκές γειτονιές και συνοικίες, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Η σημερινή παρέμβαση γίνεται ενάντια στον προσανατολισμό του ΟΑΕΔ, ο οποίος, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε Οργανισμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματιών σε βάρος των χιλιάδων ανέργων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ