ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση είναι συνεπής με το αντιλαϊκό της πρόγραμμα

Για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη συζήτηση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει ο «Ρ», απασχόλησε το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας. Ανάμεσα σε άλλα, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε τα παρακάτω ζητήματα.

Για το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης»

«Εμείς προ πολλού έχουμε πάρει θέση, είτε λεγόταν "Καποδίστριας 2" είτε "Καλλικράτης". Είμαστε ριζικά αντίθετοι, όχι τόσο γιατί μετράμε τον αριθμό των δήμων, δεν είναι ζήτημα διοικητικό και οργανωτικό, αλλά γιατί με αυτό το μέτρο επιχειρείται η ισχυροποίηση του κράτους. Διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Πάμε, δυστυχώς, για ανεξαρτητοποίηση των μονάδων, των σχολείων, των νοσοκομείων, ίσως σε δεύτερη φάση. Μιλάμε επίσης για μία πολιτική, η οποία θα ανοίξει τους δρόμους οι επιχειρηματίες να μπουν μέχρι εκεί που δεν είχαν μπει έως τώρα σε όλο τον τομέα, σε όλο το εύρος και το βάθος των δραστηριοτήτων.

Επίσης, η κρατική στρόφιγγα, θα κλείσει ασφυκτικά. Η τοπική φορολογία θα είναι η πηγή της χρηματοδότησης, ενώ από την άλλη μεριά τα διάφορα ποσά, που θα κατανέμει ο κρατικός προϋπολογισμός ή η κοινότητα στην περιφέρεια, θα τα ρουφάνε κυριολεκτικά, τα υποκαταστήματα των μεγάλων επιχειρηματιών.

Η αντίθεσή μας δεν είναι "γιατί τα όρια είναι εδώ" και το πού είναι η έδρα του δήμου. Δεν θα είναι τέτοια αντίδραση, θα παρέμβουμε και για τα κριτήρια της ένωσης, αλλά δεν είναι το κυριότερο αυτό. Η αντίδρασή μας θα συνδυαστεί με την πάλη για το μεροκάματο, για τις συντάξεις, για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια. Φυσικά θα έχει και ειδικές δραστηριότητες, αλλά θα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του ΦΠΑ, που είναι δραματική κατάσταση, διότι τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το νερό, τα φάρμακα θα ανέβουν στο 15% και θα πέσουν από το 19 στο 15% κάποια τα οποία δεν τα καταναλώνει πλατιά ο λαός».

Για τους ελεγκτές της ΕΕ

«Γιατί τους πείραξε που ήρθαν οι ελεγκτές και μάλιστα ήρθαν αφ' υψηλού; Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο κ. Καραμανλής, έχουν δεχτεί το εξής: Οτι η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας.

Είναι υπό έλεγχο και υπό επιτήρηση, όταν χρειάζεται. Γιατί τους πείραξε που έστειλαν τους ελεγκτές, και ήρθαν οι υπάλληλοι και έβαλαν τους υπουργούς απέναντι; Αυτό το δέχονται. Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι που παίζουν. Και ξέρετε γιατί το δέχονται; Γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουν να είναι μέσα σε αυτό το κλαμπ, διότι η συμμετοχή σε αυτό το κλαμπ συμβάλλει στη στήριξη των λίγων».

Για την πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου

«Πρώτον, όταν ο κ. Κύρκος μιλάει για εθνική συνεννόηση, για συναίνεση κτλ, δεν εννοεί σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς θέλει να αποκλείσει - και καλά κάνει και το αποκλείει, και εμείς αποκλείουμε τον εαυτό μας - μια ριζοσπαστική, αγωνιστική, λαϊκή γραμμή. Εθνική συνεννόηση σημαίνει καθόμαστε κάτω και κάνουμε έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό με αυτούς που ευθύνονται για τα λαϊκά προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι μια γραμμή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια υιοθετεί ο χώρος. Δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος. Αυτή τη γραμμή, όπως ξέρετε, την έχουμε πολεμήσει, και ευτυχώς την πολεμήσαμε έγκαιρα, γιατί δε θα ωφελούσε καθόλου τον τόπο να υπήρχε ένα ΚΚΕ ροζ».

Για τις «100 μέρες» διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού

«Είναι συνεπής, αυτό ήταν το πρόγραμμά του. Οι υποσχέσεις του ήταν μπαγιάτικα ψίχουλα, ούτε καν οι τυπικές προεκλογικές υποσχέσεις. Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γι' αυτό εμείς είπαμε: Ερχεται θύελλα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Σε τροχιά υπερκάλυψης η Κεντρική Μακεδονία

Η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, όπου παρουσιάζονται, «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου

Με στόχο την υπερκάλυψη των πλάνων τους, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καθημερινά αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλη η απήχηση της πολιτικής του Κόμματος στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ηδη, το ποσοστό κάλυψης του πλάνου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συμβαδίζει με αυτό της κάλυψης του πανελλαδικού πλάνου. Οι οργανώσεις της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας βρίσκονται υψηλότερα από το μέσο όρο της πανελλαδικής κάλυψης και βαδίζουν για υπερκάλυψη του πλάνου τους. Το βάρος της δουλειάς πέφτει στις Σέρρες και στο Κιλκίς προκειμένου να καλυφθεί η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε και εκφράζεται αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων και αυτών των Οργανώσεων, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων. Παράλληλα συζητούνται και αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες που παρουσιάζονται, ενώ αξιοποιείται κάθε ανεκμετάλλευτη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλές ΚΟΒ από όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις της περιοχής που έχουν ήδη υπερκαλύψει το πλάνο τους.

«Οι εργαζόμενοι με προθυμία συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών της εξόρμησης από το υστέρημά τους κι αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία», δηλώνει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, οικονομικός υπεύθυνος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. «Υπάρχουν δυνατότητες για ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βήματα και οι κομμουνιστές της Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να πετύχουν τους τελικούς στόχους τους. Από μας τους ίδιους εξαρτάται το πόσο πλατιά θα απευθυνθούμε στο λαό της περιοχής μας για να του εξηγήσουμε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος, ώστε να πετύχουμε τις αμέσως επόμενες μέρες την κάλυψη και υπερκάλυψη των αισιόδοξων στόχων μας».

Για την υπερκάλυψη των πλάνων τους παλεύουν οι Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, τις μέρες που απομένουν
Για την υπερκάλυψη των πλάνων τους παλεύουν οι Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, τις μέρες που απομένουν
Περιοδεία αύριο στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία αύριο Τετάρτη 13 Γενάρη στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, Ομόνοια).

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

  • Στις 9.00 π.μ. θα συναντηθεί με το διοικητή του ΙΚΑ.
  • Στις 9.45 π.μ. θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, στον 1ο όροφο.
Ο Πειραιάς των αγώνων

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα «Ο Πειραιάς των αγώνων» διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 16 Γενάρη, η Αχτίδα Α' Πειραιά της ΚΟΠ, στον Πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια), στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή στους πολιτικούς - εργατικούς αγώνες του Πειραιά με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού. Παράλληλα, θα γίνει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό - επαναστατικό τραγούδι, με την ορχήστρα του Στέφανου Ψαραδάκου. Στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση πολιτικού βιβλίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος και για την είσοδο υπάρχει συμβολικό αντίτιμο 10 ευρώ, ενώ για τους μαθητές είναι 5 ευρώ.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ διατίθενται και σε ηχητική μορφή για νέους που έχουν προβλήματα όρασης ή δυσλεξίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν, προκειμένου να προμηθευτούν το σχετικό CD, στα τηλέφωνα 6972.510.719 και 210.2592.353.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ