ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δυναμικό μπλόκο στη Νίκαια

Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι αγρότες προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους

Να στήσουν μαζικό και δυναμικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, τη Δευτέρα 18 Γενάρη, είναι αποφασισμένοι οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, που βγαίνουν στους δρόμους στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, που συντονίζει η ΠΑΣΥ. Στη σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για την καλύτερη προετοιμασία της πανθεσσαλικής κινητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, όλες τις μέρες μέχρι τις 18 Γενάρη, θα πραγματοποιούνται συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και τις επαρχίες της περιοχής με στόχο να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό μαζικότερη παρουσία των μικρομεσαίων αγροτών στην κινητοποίηση.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας σημείωσε ότι παρά τις υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα έδινε λύσεις και προοπτική στη μικρομεσαία αγροτιά, ο αγροτικός κόσμος διαπιστώνει ότι αυτή η πολιτική οδήγησε:

  • Στην εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής γης.
  • Στη δραστική μείωση δυναμικών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα και την εξαφάνιση άλλων, όπως ο καπνός, καθώς και του όγκου της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Στη συρρίκνωση των τιμών παραγωγού και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Η ΚΑΠ - επισήμανε - με τη νέα αναθεώρηση που θα ισχύσει από το 2010 αφαιρεί εισόδημα, αφού αυξάνει τις παρακρατήσεις του «τσεκ», πετάει έξω από την επιδότηση τους πολύ φτωχούς που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ και έχουν έως 4 στρέμματα δικαιώματα, μειώνει κατά 50% την επιδότηση στους καπνοπαραγωγούς και θα αποσυνδέσει πλήρως την παραγωγή από την επιδότηση.

Οι προοπτικές, δε, μετά το 2013, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, θα είναι τραγικές για τους μικρούς και για τμήματα των μεσαίων αγροτών.

Αποδείχτηκε, με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η ΚΑΠ και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αποδείχθηκε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στη βιομηχανοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την παραγωγή και διακίνηση των μέσων και εφοδίων παραγωγής.

Και τόνισε: Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, κοινωνικές και πολιτικές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλοαγροτική - φιλολαϊκή κατεύθυνση, με κεντρικό σχεδιασμό, που θα στηρίζεται στον κάθετο κρατικοποιημένο τομέα, σε μέσα παραγωγής π.χ. λιπάσματα. Μηχανήματα και προϊόντα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγροτικής βιομηχανίας της χώρας μας, θα στηρίζεται η αγροτική οικονομία στον παραγωγικό συνεταιρισμό εθελοντικά με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα αιτήματα

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

  • Την άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων και να μη χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι αγρότες δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250 στρέμματα ιδιόκτητα και 300 νοικιασμένα στο βαμβάκι.
  • Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής 0,60 στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα.
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, την κατάργηση του ΦΠΑ και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση) επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό.
  • Αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία και γεωργία με την παραγωγή των προϊόντων.
  • Να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά.
  • Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και δεκαετή ρύθμιση χωρίς τόκους ποινής.
  • Επιστροφή των χαρατσιών του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους χαρακτήρισαν μη αγρότες.
  • Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις στο 100%.
  • Να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Αναφερόμενος ο Β. Μπούτας στα άλλα μπλόκα που προανήγγειλαν ότι θα γίνουν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε να μην ξεστρατίσει ο αγώνας από τα πλαίσια τα οποία έχουμε αποφασίσει.

Αγωνιστική προετοιμασία

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, στο Νομό Λάρισας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων συγκαλεί επαρχιακές συσκέψεις σήμερα στην Ελασσόνα, στις 7 μ.μ στην Τσαριτσάνη και αύριο στα Φάρσαλα, στις 5 μ.μ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιππέα και στην Αγιά, στις 7 μ.μ στην «Κιβωτό». Αύριο Τετάρτη, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΧΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν σήμερα αγρότες - κτηνοτρόφοι

ΧΑΝΙΑ--

Για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά και την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κομμάτων που τη στηρίζουν στο σύνολό της, διαδηλώνουν σήμερα το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, θα συγκεντρωθούν σήμερα, Τρίτη 12 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και από κει θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο μέσα στην πόλη των Χανίων.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται επίσης και για την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αγροτών και να «πετάξει» από την αγροτική παραγωγή τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα των μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των υποταγμένων και νόθων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και της τοπικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο νομό Χανίων θα μείνουν μόλις 1.470 αγρότες. Το ξεπέταγμα των υπόλοιπων από την αγροτική παραγωγή θα ξεκινήσει από 1/1/2010 με τον «έλεγχο υγείας της ΚΑΠ» και το κόψιμο των επιδοτήσεων των μικρών παραγωγών.

Οι τιμές στα βασικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νομού πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Το λάδι κατρακύλησε στα 2 ευρώ ενώ τα εσπεριδοειδή δεν πουλιούνται καν.

Στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ συμμετέχουν ήδη με αποφάσεις τους, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ν. Χανίων, οι αγροτικοί σύλλογοι Δήμου Μύθημνας, Δήμου Αρμένων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας - Αποκορώνου και Αμυγδαλοκεφαλίου - Κισσάμου.

ΑΡΤΑ
Οχι στο ξεκλήρισμα

Με τρακτέρ μέσα στην πόλη κατέβηκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο της ΟΑΣΝΑ

«Οχι στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς», ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος να εξακολουθούν να παραμένουν στις καλλιέργειές τους, πάλη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, των συνδικαλιστικών ηγεσιών στο αγροτικό κίνημα που αποδέχονται και δεν αμφισβητούν την πολιτική αυτή που φορτώνει νέα δεινά στις πλάτες τους ήταν το ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα και συνάμα προτροπή των αγροτοκτηνοτρόφων του Νομού Αρτας μέσα από το χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, που βιώνουν στο πετσί τους χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που διαμορφώνονται στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», όπως στα εσπεριδοειδή, όπου εξωθούνται να πωλήσουν την παραγωγή τους για μερικά λεπτά του ευρώ (10 λεπτά το πορτοκάλι, 20 λεπτά το μανταρίνι), στα ακτινίδια, αλλά και στο γάλα, όπου οι νέες τιμές που ανακοίνωσε η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το κόστος παραγωγής, συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα της πόλης.

Σε αυτή την πολιτική των εξευτελιστικών τιμών, της αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή που επεκτείνεται και στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών και μια σειρά άλλα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται στα πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί αντέταξαν αιτήματα για το σήμερα, για τη στήριξη του εισοδήματος και της προστασίας της παραγωγής τους. Αιτήματα που δένουν με την προοπτική μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει το εισόδημα του φτωχομεσαίου αγρότη, θα διασφαλίζει φθηνά αγροτικά προϊόντα για το λαό.

Αυτό ήταν και το στίγμα της κεντρικής ομιλίας από τον Βαγγέλη Πέτσα, πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ, σημειώνοντας πως «οι φτωχοί και μικροί αγρότες καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας τους πρέπει να είναι κοινός με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε κοινό μέτωπο ενάντια στους εκμεταλλευτές τους». Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρτας, κλιμάκιο της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης.

Στη συνέχεια οι αγρότες ανεβασμένοι πάνω στα τρακτέρ και με συνεχή κορναρίσματα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά της πόλης, συναντώντας την επικρότησή τους από επαγγελματοβιοτέχνες και μικρεμπόρους. Η πορεία κατέληξε μπροστά από τη νομαρχία όπου επιδόθηκε το σχετικό ψήφισμα και σε μια συμβολική κίνηση πετάχθηκαν τελάρα με πορτοκάλια, καταδεικνύοντας τη ληστεία του μόχθου τους από την πολιτική που στηρίζει τους εμποροβιομήχανους.

ΠΑΣΥ
Τους χάλασε τη φιέστα

Δυναμική παρέμβαση στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Στυλίδα πραγματοποίησαν μέλη και στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος

Τα πανό της ΠΑΣΥ στην αίθουσα της κυβερνητικής φιέστας αποπροσανατολισμού των μικρομεσαίων αγροτών
Τα πανό της ΠΑΣΥ στην αίθουσα της κυβερνητικής φιέστας αποπροσανατολισμού των μικρομεσαίων αγροτών
Να γυρίσουν την πλάτη στις φιέστες αποπροσανατολισμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να κατέλθουν στους δρόμους του αγώνα, συντασσόμενοι με το συνεπές αγροτικό κίνημα, κάλεσαν τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους οι δυνάμεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ παρεμβαίνοντας δυναμικά στο «πανηγυράκι» που διοργάνωσαν το υπουργείο και τοπικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προχτές Κυριακή, σε αίθουσα του δημαρχείου της Στυλίδας, πρόβαλαν τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, ωστόσο η υπουργός, Κ. Μπατζελή, έχασε, όπως φαίνεται, την ψυχραιμία της και, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τον «τσαμπουκά» θα προωθήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα.

Τη στιγμή που από το βήμα της εκδήλωσης η υπουργός έδινε μια από τις γνωστές παραστάσεις εντυπωσιασμού, τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ ξεδίπλωσαν πανό με τα συνθήματα «Προστασία της ντόπιας παραγωγής», «Κατώτερες εγγυημένες τιμές» και «Παλεύουμε για μια άλλη αγροτική πολιτική», φωνάζοντας το γνωστό από την περίοδο Τζουμάκα σύνθημα «Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς». Απαίτησαν ακόμη να ανέβει στο βήμα των ομιλητών ο Γ. Νικολάου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Εχιναίων και στέλεχος της ΠΑΣΥ, ο οποίος κατήγγειλε τις «φιέστες» αποπροσανατολισμού που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τόνισε ότι η μοναδική διέξοδος της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα.

Η απάντηση της υπουργού ήταν μάλλον αναμενόμενη: «Ο λαός στις 4 του Οκτώβρη μας έδωσε την εντολή να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν και να πάμε μπροστά», είπε, λογαριάζοντας όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί μπορεί οι εκμεταλλευόμενοι, ανάμεσά τους και οι φτωχομεσαίοι αγρότες, υπό την πίεση της πολύμορφης χειραγώγησης που δέχονται στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος, στην κάλπη να εκφράζονται ενάντια στα αντικειμενικά τους συμφέροντα, όμως η εκδοχή του «δρόμου» είναι πάντα μία από τις επιλογές εκείνες που μπορεί να διορθώσει την ψήφο τους. Και να είναι βέβαιοι, εκεί στα κυβερνητικά επιτελεία, ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προκαλεί η υπουργός

Προκλητικές δηλώσεις έκανε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εκπομπή του ραδιοσταθμού «Θέμα 98,9», αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η υπουργός άρχισε να αναφέρεται σε πολιτικές δυνάμεις και αγρότες «που δε θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι της διαβούλευσης», για να καταλήξει στο ΚΚΕ και να πει: «Είναι καταγεγραμμένο. Τα αιτήματα που προτείνει είναι αιτήματα τα οποία είτε θέλουμε δύο προϋπολογισμούς ή θέλουμε να κάνουμε τον αγρότη δημόσιο υπάλληλο». Αλήθεια, τόσο κοστολόγησε η κυρία Μπατζελή τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς;... Είναι εμφανές πως δεν έχει κάτι πιο σοβαρό να αντιτάξει στην ορθότητα και την καθαρότητα των θέσεων του ΚΚΕ. Και, τελικά, για την κυρία Μπατζελή τι είναι χειρότερο; Να είναι κανείς αγρότης ή δημόσιος υπάλληλος; Η υπουργός λέει ό,τι λέει ανενδοίαστα, αλλά η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ έχει φέρει τους αγρότες και τους εργαζόμενους σε δεινή θέση, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι είτε όχι. Και, δυστυχώς, τους επιφυλάσσει ακόμα χειρότερο μέλλον. Κι αν δεν αγωνιστούν πάνε χαμένοι!

Η κυρία Μπατζελή ζητάει, υποτίθεται, διάλογο, αλλά τι λέει για τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτατων τιμών, εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες; Τι λέει για την ανάπτυξη μιας αγροτικής παραγωγής με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα που θα εξυπηρετεί πριν απ' όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες; Επίσης, τι λέει για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας; Καλεί μήπως την αγροτιά να κάνει διάλογο επί απόψεων σαν κι αυτές που ξεστόμισε χτες στο ραδιόφωνο;: «Εχουμε παραγωγή ελιτίστικη πολλές φορές που είναι μόνο για μπουτίκ. Αυτή την αντίληψη του μπουτίκ ή του ελιτίστικου θα πρέπει να το μεγεθύνουμε, να περάσει σε περισσότερα προϊόντα για να τα βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ». Αλήθεια, πόσο είναι η τιμή στο λάδι, πόσο στο σιτάρι, πόσο στο καλαμπόκι και πόσο παραπάνω πληρώνεται η ποιότητα στα αγροτικά προϊόντα, κυρία Μπατζελή;...

Η αγροτιά χρόνο με το χρόνο βρίσκεται όλο και σε πιο άσχημη θέση εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όποιος από ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αλλά η κυρία Μπατζελή καλεί τους αγρότες σε ...«κοινωνικό διάλογο», για να συζητήσουν - για παράδειγμα - πόσο θα αυξηθεί η εισφορά στον ΕΛΓΑ και πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα όσα αρνητικά μέτρα ψήφισε στον «έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ» η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και θα εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οσοι πάνε σε τέτοιο διάλογο είναι ή αφελείς ή συνένοχοι. Τα προβλήματα της αγροτιάς θα λυθούν μόνο με αγώνες που προτάσσουν αιτήματα επιβίωσης και προοπτικής, σαν αυτά που θέτει η ΠΑΣΥ. Κι ας μην αρέσουν στην κυβέρνηση και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αλλωστε, η κυρία Μπατζελή θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της από το πόσο καλά αποκρύπτει τα προβλήματα των αγροτών και τις αιτίες που τα προκαλούν και από το πόσο επιτυχώς συκοφαντεί τους αγώνες των αγροτών και διαστρεβλώνει τα αιτήματά τους. Και φυσικά από το πόσο καλά, και με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις, εφαρμόζει τις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των πολυεθνικών. Ετσι, χτες, δήλωσε: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι και ένα εθιμοτυπικό σύνδρομο». Ομως, όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική πολιτική, η αγροτιά θα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα!


Κ. Δ.

Συσκέψεις σε Πρέβεζα - Κέρκυρα

Σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα από την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο ενόψει του αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στο νησί στις 22 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων πολιτικών και συνδικαλιστικών υποστηρικτών της συντονίζουν και οι παραγωγοί της Πρέβεζας στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού στις 18 Γενάρη στον Λούρο και ώρα 10 π.μ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός

Μπροστά στη λαίλαπα της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων, οι ξωμάχοι της αγροτιάς έχουν να επιλέξουν ή το ξεκλήρισμα ή τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται αγρότες σε Φθιώτιδα, Λιβαδειά και Εύβοια, κόντρα στις συμβιβασμένες αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες που και πάλι προσπαθούν να εγκλωβίσουν, σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους, τις αγωνιστικές διαθέσεις των μικρομεσαίων παραγωγών.

Η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων συνεχίζεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τιμές «ξεφτίλας» που δίνουν για το βαμβάκι, μόλις 0,29 ευρώ το κιλό. Τα σιτάρια παραμένουν στις αποθήκες, αφού κι εκεί οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 0,16 ευρώ το κιλό. Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ορχομενού, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι η φετινή χρονιά θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του ξεκληρίσματος των μικρών παραγωγών, εκτός αν αυτοί πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί της Ανατολικής Φθιώτιδας, οι οποίοι επιπλέον είδαν τις σοδειές τους να καταστρέφονται εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Οι περιοδείες της ΠΑΣΥ συνεχίζονται στα χωριά των παραπάνω περιοχών, ενώ ήδη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Εχιναίων έχουν αποφασίσει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στα διόδια της Πελασγίας μεθαύριο Πέμπτη 14 Γενάρη. Ανάλογη απόφαση για αγωνιστική κάθοδο στους δρόμους αναμένεται να πάρουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Σπαθαρίου και Κυρίνθου σε σύσκεψη που πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην Κύρινθο.

ΕΒΡΟΣ
Στους δρόμους στις 17 του μήνα

Απαιτώντας μια άλλη αγροτική πολιτική και να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους, οι αγρότες του Εβρου αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις 17 Γενάρη και να στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού.

Σε μια μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο της Νέας Ορεστιάδας οι συμμετέχοντας, σε κλίμα αγωνιστικότητας, εξέφρασαν την αντίθεση τους στους κανονισμούς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που έχουν σαν στόχο, να τους διώξουν από τα χωράφια και τα χωριά τους και να παραδώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια. Τονίστηκε ότι η αγροτική πολιτική, όπως αυτή καθορίζεται από τους κανονισμούς της ΚΑΠ, που ψήφισαν στις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, μπορεί να συμφέρει τους μεσάζοντες, τους εμποροβιομήχανους και τις πολυεθνικές, έχει όμως οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Αναφέρθηκε ακόμη ότι αν αυτή η αντιαγροτική πολιτική δεν αλλάξει, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν καταχρεωμένοι την αγροτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι αγρότες του νομού όπως και οι συνάδελφοι τους στις άλλες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν:

- Μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

- «Κατακλυσμό» της αγοράς από εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

- Τεράστιες ποσότητες απούλητης και απλήρωτης παραγωγής.

- Αποδεκατισμό των επιδοτήσεων και καθυστέρηση της καταβολής τους.

- Διόγκωση του κόστους παραγωγής με συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις αποφασίζουν και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας που προγραμματίζουν από σήμερα συσκέψεις στους νομούς της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ