ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Καμιά ανοχή στην υποβάθμιση!

Διαδηλώσεις έγιναν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα για ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία, δήλωσαν χτες σπουδαστές των ΤΕΙ στην κινητοποίηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα. Κατά τις 12 το μεσημέρι, σπουδαστές από Αθήνα, Πειραιά, Καλαμάτα, Πάτρα, Αρτα, Σπάρτη, Χαλκίδα και Κρήτη, κατέφταναν στα Προπύλαια για να κάνουν σαφές ότι «δεν πάει άλλο» η υποβάθμιση των σπουδών, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα, οι μισθοί πείνας των 500 ευρώ για τους απόφοιτους. Εναντιώθηκαν στο νόμο - πλαίσιο, στην εξίσωση των ΤΕΙ με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, στα πτυχία - πιστοποιητικά τύπου ΙΕΚ, στην εργασία χωρίς δικαιώματα. Ξεκαθάρισαν με το κεντρικό πανό του Συντονιστικού, και τις πικέτες που φορούσαν σπουδάστριες στην κεφαλή της πορείας: «Καμία ανοχή! Στους δρόμους όλα τα ΤΕΙ».

Γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στους δρόμους έξω από τη Βουλή (όπου πορεύτηκαν οι σπουδαστές και επέδωσαν την ανακοίνωση του Συντονιστικού): «έχουμε χιλιάδες λόγους που ξεσηκωνόμαστε»: Τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύουν για σίτιση, στέγαση, βιβλία, εργαστήρια. Τα ανύπαρκτα βιβλία, τις ελλείψεις σε καθηγητές. Την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Τους μισθούς πείνας. Οι σπουδαστές κατέδειξαν και αυτούς που ευθύνονται για τους παραπάνω «χιλιάδες λόγους»: «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, πλουτοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν παιδεία».

Προηγούμενα η πορεία πέρασε έξω από το κτίριο του ΣΕΒ, στέλνοντας το μήνυμα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές έξω οι εταιρείες από τις σχολές». Και εκεί, στον τοίχο του κτιρίου, οι σπουδαστές άφησαν τα ίχνη τους, αναγράφοντας με κόκκινα γράμματα: «Στην υποβάθμιση των σπουδών καμία ανοχή»!

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική διαδήλωση έκαναν χτες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Λάρισας και φοιτητές του συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ΑΠΘ.

«Τέρμα πια στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», δόθηκε το έναυσμα κι οι σπουδαστές ξεκίνησαν πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου. Μπροστά σπουδαστές από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με σύνθημα: «Τέρμα πια στην ακριβοπληρωμένη αμάθεια, ούτε ευρώ από την τσέπη μας». Ακολουθούν τα ΤΕΙ Λάρισας, Σερρών και οι άλλοι σύλλογοι με σύνθημα: «Δουλιά με δικαιώματα, πτυχία με αξία. Στους δρόμους τα ΤΕΙ για δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Η διαδήλωση σταμάτησε για λίγο στο αμερικανικό προξενείο, όπου οι σπουδαστές φώναξαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συνεχίστηκε μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι σπουδαστές έξω από το ΥΜΑΘ, έκαψαν σημαία της ΕΕ και άναψαν πυροτεχνήματα διατρανώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται αταλάντευτα.

Eurokinissi

6ο ΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίκαιος ο αγώνας τους!

Μαθητές, γονείς και καθηγητές του 6ου ΕΛ Λάρισας, βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την αντικατάσταση του δαπέδου στο σχολικό κτίριο, που είναι φτιαγμένο από αμίαντο και επηρεάζει την υγεία τους.

Με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ χαιρετίζει και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους, σημειώνοντας: «Εφτασε ο Γενάρης και τα προβλήματα συνεχίζουν, είναι υπαρκτά. Οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση έχουν όνομα. Είναι τα μέτρα που περνάει η ΝΔ με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ιδιωτικοποιούν και υποβαθμίζουν κι άλλο το σχολείο, δε δίνουν δεκάρα για την Υγεία των λαϊκών οικογενειών, ετοιμάζουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα. Αυτή η πολιτική βγάζει τους μαθητές και τους γονείς στους δρόμους» και υπογραμμίζει: «Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας που θα υπερασπίζεται τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, την ανάγκη όλων για μόρφωση, για ένα άλλο σχολείο χωρίς ελλείψεις και προβλήματα, το σχολείο τον αναγκών μας, το 12χρονο ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο».

Η αλήθεια γράφεται με κόκκινο!

Από σήμερα ο «Οδηγητής» στα περίπτερα

Με 48 έγχρωμες σελίδες πλούσιας ύλης, νέες στήλες, καλύτερο χαρτί και σχήμα, ο «Οδηγητής» κυκλοφορεί και πάλι από σήμερα στα περίπτερα (μετά από 8 περίπου χρόνια κοινής κυκλοφορίας με τον «Ρ» ως ένθετο).

Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ σ' όλη τη χώρα υποδέχονται την εφημερίδα τους, βάζοντας υψηλούς στόχους για τη διακίνησή της. Υπόσχονται να γίνει ο «Ο» το πρώτο έντυπο νεολαίας, γιατί ...«η αλήθεια γράφεται με κόκκινο».

Ξεφυλλίζοντας...

Στις σελίδες του τεύχους 946 που κυκλοφορεί από σήμερα, συναντάμε:

  • Κείμενα για το νέο ξεκίνημα του «Ο», από τους συντάκτες του, αλλά και από καταξιωμένους ανθρώπους του Τύπου.
  • Εύστοχα σχόλια στη στήλη «μήνας μπαίνει... μήνας βγαίνει».
  • Ρεπορτάζ - αφιέρωμα στις σχολικές εκδρομές και μια νέα στήλη με τίτλο «τι "παίζει" στο σχολείο - επιχείρηση».
  • Αρθρο του Θανάση Πάνου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, για την ανάγκη επανασύστασης των ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ και δισέλιδο ρεπορτάζ για τα εκρηκτικά προβλήματα των ΤΕΙ.
  • Στη σελίδα των νέων στρατευμένων, θέμα για το μισθό του φαντάρου και νέα από τα στρατόπεδα.
  • Οι σπουδαστές ΙΕΚ βρίσκουν μια σελίδα για τα προβλήματα των σχολών τους και τη δράση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ).
  • Στις σελίδες των νέων εργαζομένων φιλοξενείται μια συνέντευξη με τον Γρηγόρη Σκουρτόπουλο, μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, για την πείρα από την απεργία της 12ης Δεκέμβρη για το Ασφαλιστικό. Ακόμα, θέμα για το χτύπημα που ετοιμάζεται σε βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Επαναστάτριες, γυναίκες που αποτελούν πρότυπο και σήμερα για το ρόλο τους στους λαϊκούς αγώνες, στις σελίδες για τις νέες γυναίκες.
  • Ενας χιουμοριστικός καζαμίας δεσπόζει στο «σαλόνι» της εφημερίδας.
  • Προτάσεις, ειδήσεις, σχόλια και σκίτσα φιλοξενούνται στη νέα στήλη «πάμε Γυμνάσιο», ειδικά αφιερωμένη στους μικρότερους μαθητές.
  • «Ο χαφιές στην εποχή της ευρυζωνικότητας» τιτλοφορείται το κείμενο για τις κάμερες παρακολούθησης, που αποτελεί αντικείμενο της στήλης «δημοκρατικά δικαιώματα».
  • Νέα στήλη για τις «νέες τεχνολογίες», που στοχεύει στη διάλυση κάθε αυταπάτης και ιδεολογήματος που σχετίζεται με αυτές, ενώ φροντίζει να προτείνει και ενδιαφέροντες ιστοχώρους.
  • Η Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί και οι πολιτικές που ακολουθούνται για το περιβάλλον γίνονται «φύλλο και φτερό» στις αντίστοιχες σελίδες.
  • Στην ιδεολογία, πέρα από τις προτάσεις βιβλίων και την ανάδειξη μεγάλων μορφών του κινήματος, ξεκινάει και συζήτηση για το σοσιαλισμό. Σ' αυτό το τεύχος, επικεντρώνεται στα βασικά χαρακτηριστικά και τα όρια του καπιταλισμού, του συστήματος που σαπίζει για να δώσει τη θέση του στη νέα κοινωνία.
  • Οι σελίδες του αθλητισμού αφιερώνονται στην «αξιοποίηση» των ολυμπιακών έργων και το σχετικό «φαγοπότι».
  • Ξεχωρίζει στο φύλλο, η συνέντευξη με τους συντελεστές της «Ελληνοφρένειας», Θύμιο Καλαμούκη και Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη.
  • Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό», προτάσεις για μουσική, θέατρο, βιβλία, φιλοξενούνται στις καλλιτεχνικές σελίδες.
  • Ενα τετρασέλιδο αφιερώνεται στα διεθνή θέματα και την αντιιμπεριαλιστική δράση και... «ταξιδεύει» στο Κόσσοβο, στη Βενεζουέλα και σε διεθνείς συναντήσεις στην Τουρκία και τις Βρυξέλλες.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Αυστηρές οδηγίες» για συνέχιση των αναδιαρθρώσεων

Δεν παραλείπει να θυμίζει σε κάθε ευκαιρία, την πρόθεση για συνέχιση και ένταση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων ο υπουργός Παιδείας και η τελευταία ευκαιρία ήταν η ορκωμοσία του νέου ΔΣ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα τρία στοιχεία που, όπως είπε, «αποτελούν τον κορμό της μεταρρύθμισης που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση στην Παιδεία», παραπέμποντας ουσιαστικά στις αναδιαρθρώσεις που ζητά η ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και αφορούν το περιεχόμενο, το περιβάλλον του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς.

Υπό τη σκιά και των αντιδράσεων που υπήρξαν για το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, ο Ευρ. Στυλιανίδης έδωσε «αυστηρές οδηγίες» προς τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δηλώνοντας: «όλοι κρινόμαστε διαρκώς και για κάθε μας απόφαση και κίνηση. Κανείς δε θεωρείται μόνιμος. Ο καθένας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση που έχει να αξιολογήσει, να σκέφτεται ότι θα βαθμολογηθεί εκ νέου για την ποιότητα των επιλογών του και για την τήρηση αυτών των βασικών αρχών που η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να τηρούνται». Με άλλα λόγια, ο καθένας θα κρίνεται για το κατά πόσο προωθεί τις αντιδραστικές, αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ