ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στους δρόμους θα δώσουν απάντηση στο «διάλογο»
  • Συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 21 Γενάρη
  • Συναυλία φοιτητών και σπουδαστών στις 14 Γενάρη

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές μπροστά στην έναρξη του πολυδιαφημισμένου «εθνικού διαλόγου για την παιδεία» και μέσα από συλλογικές διαδικασίες αποφασίζουν για την απάντησή τους. Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών καλούν σε συλλαλητήρια σε κάθε πόλη την Παρασκευή 21 Γενάρη, που αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, του οργάνου που φαίνεται ότι θα ντύσει με το μανδύα της συναίνεσης τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια.

Αγωνιστικές διεργασίες προχωρούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπου τα αιτήματα επικεντρώνουν στην ανάγκη εφαρμογής Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, στην άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για το ΔΙΚΑΤΣΑ και τη Διά Βίου Μάθηση, που υποβαθμίζουν κατάφωρα τις σπουδές και τα πτυχία, στην ανάγκη να ορθωθεί ισχυρός φραγμός στις αλλαγές που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου. Πριν από την κινητοποίηση στις 21 Γενάρη, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν πολύμορφα.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Γενάρη, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιούν συναυλία, στη 1 το μεσημέρι, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας. Την ίδια μέρα, νωρίτερα, στις 12:30 το μεσημέρι, το Συντονιστικό των σπουδαστών έχει προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, ενώ την Τρίτη 18 Γενάρη, οι σπουδαστές θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας.

Αγωνιστικά και οι μαθητές

Κάλεσμα αγώνα και συντονισμού της πάλης με τους φοιτητές, απευθύνει στους μαθητές και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).

«Μετά τους δρόμους του Παρισιού και της Ρώμης που γέμισαν μαθητές, εμείς κατεβήκαμε στους δρόμους της Αθήνας. Φαίνεται πως το ευρωπαϊκό μοντέλο εκπαίδευσης που ετοιμάζουν, δε βολεύει κανένα μαθητή», επισημαίνει το ΣΑΣΑ στο κάλεσμά του και συνεχίζει: «Θα γεμίσουμε ξανά τις γειτονιές, τους δήμους, γιατί θέλουμε το μήνυμά μας να φτάσει παντού. Γιατί θέλουμε να πάρουμε πίσω τη μόρφωση και τη ζωή που μας στερούν. Θα συνεχίσουμε στους δρόμους. 21 Γενάρη ξεκινάει ο διάλογός τους. Να είμαστε έτοιμοι. Σε όλες τις πόλεις, κλείνουμε τα σχολεία μας, ξεχυνόμαστε στους δρόμους, με τους γονείς, τους φοιτητές και σπουδαστές, με όλους τους εργαζόμενους».

Ηδη το κάλεσμα του ΣΑΣΑ αγκαλιάστηκε από δεκάδες σχολεία που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση, για να διεκδικήσουν Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, που θα μορφώνει όλα τα παιδιά, που θα λειτουργεί δημοκρατικά. Που θα είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τους διευθυντές όπως στην περίπτωση του 4ου ΤΕΕ του Περιστερίου, όπου ο διευθυντής παρέδωσε στο 15μελές έγγραφο που αφορά τις καταλήψεις. Συγκεκριμένα θέλοντας να προλάβει απόφαση για κατάληψη του σχολείου, τούς υπενθύμισε ότι οι απουσίες θα είναι αδικαιολόγητες και ότι το σχολικό συμβούλιο «θα εξετάσει το ενδεχόμενο της συνδρομής των αρμόδιων αρχών», προφανώς επισείοντας την απειλή της γνωστής φασιστικού τύπου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί κατάληψης ως ιδιώνυμου αδικήματος».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα του πανεπιστημίου

Το μοντέλο του «Πανεπιστημίου σούπερ - μάρκετ», όπως φαίνεται δε βρίσκεται πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς όπως καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήδη δημοπρατήθηκε το πρώτο μαγαζί που θα λειτουργεί στη λέσχη του πανεπιστημίου και θα εμπορεύεται είδη κινητής τηλεφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοπρασία έγινε στις 20 Δεκέμβρη, δηλαδή όταν η πλειοψηφία των φοιτητών είχε φύγει από την πόλη για τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως είχε γίνει και με την απόφαση για τη λειτουργία μαγαζιών στη λέσχη που είχε παρθεί το καλοκαίρι. Αυτό έγινε, όπως καταγγέλλει η ΠΚΣ, γιατί οι αρχές του ιδρύματος και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που βάζουν πλάτη για τη στήριξη αυτών των επιλογών, γνωρίζουν ότι οι φοιτητές διαφωνούν και θα αντιδρούσαν. Εξάλλου με τις κινητοποιήσεις τους είχαν ακυρώσει την πρώτη προσπάθεια δημοπράτησης.

Με αφορμή τα μαγαζιά στη λέσχη, η ΠΚΣ σε σχετική της ανακοίνωση θυμίζει επίσης, την Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας που συστάθηκε και λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, τους πόρους του ιδρύματος από ενοίκια εστιών, ενοίκια κυλικείων κλπ. κι επισημαίνει ότι όλα αυτά, η προσομοίωση της λειτουργίας του πανεπιστημίου ως επιχείρηση που ενδιαφέρεται για εξασφάλιση εσόδων σε βάρος της επιστημονικής του δραστηριότητας, έχουν σκοπό «την υποταγή του πανεπιστημίου στις απαιτήσεις της αγοράς σε βάρος των λαϊκών αναγκών, της επιστήμης και του επιπέδου σπουδών».

Η αντίδραση των φοιτητών στη λειτουργία των εφτά περίπου μαγαζιών που προβλέπεται να λειτουργήσουν στη λέσχη (τουριστικό γραφείο, κομμωτήριο, μίνι μάρκετ κ.ά.), θα εκφραστεί και με την κινητοποίηση που προγραμματίζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των φοιτητών στα Γιάννενα, την Παρασκευή 14/1, στο χώρο της φοιτητικής λέσχης. Σύνθημα της κινητοποίησης θα είναι: καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο πανεπιστήμιο, όχι στη λειτουργία καταστημάτων, δωρεάν μεταφορά των φοιτητών. Αυτό το τελευταίο προκύπτει ιδιαίτερα μετά την αύξηση της τιμής του φοιτητικού εισιτηρίου από 1/1/2005 σε 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ που ήταν πριν τα Χριστούγεννα).

ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Να αναλάβει πρωτοβουλίες η βάση των εκπαιδευτικών

Στις τοπικές ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνεται η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, καλώντας τους να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες καταγγελίας του προσχηματικού «εθνικού διαλόγου» και διεκδίκησης Παιδείας των πραγματικών σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Χτες, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ να καταγγείλει και να μη συμμετάσχει η Ομοσπονδία στο διάλογο που ξεκινά με τη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ την Παρασκευή 21 Γενάρη. Παράλληλα, είχε προτείνει την κήρυξη απεργίας και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για εκείνη την ημέρα. Η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να συμμετάσχει στο «διάλογο» ο οποίος στόχο έχει να εξασφαλιστεί συναίνεση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, συζητώντας για τη διαμόρφωση εισήγησης προς τις γενικές συνελεύσεις, σχεδιάζει την πραγματοποίηση κινητοποίησης στα τέλη Φλεβάρη ή αρχές Μάρτη με κεντρικό το αίτημα για καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σχολιάζοντας τα παραπάνω σημειώνει ότι πρόκειται για προσπάθεια από την πλευρά της πλειοψηφίας να «εξαργυρώσει» τη συμμετοχή της στο διάλογο, λέγοντας ότι «έχει φτάσει στον πάτο του εκφυλισμού». Τονίζει επίσης ότι η διέξοδος βρίσκεται στην άμεση σύγκληση των γενικών συνελεύσεων με πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης σε ταξική κατεύθυνση.

Το ζήτημα της συμμετοχής στον «εθνικό διάλογο» συζητά σήμερα και το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του για τον καθορισμό του προγράμματος δράσης του κλάδου καθώς προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων μέχρι τις 4 Φλεβάρη, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ κάλεσε να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα μετά τον καθορισμό ημερομηνίας συνεδρίασης του ΕΣΥΠ και να προκηρυχτεί απεργία και κινητοποίηση για εκείνη την ημέρα.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ
Ανακοινώθηκε η ύλη για τεχνικές ειδικότητες

Ανακοινώθηκαν χτες τα γνωστικά αντικείμενα και η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους κλάδους ΠΕ12 Μηχανικών, ΠΕ14 Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Νοσηλευτικής, ΠΕ 17 Τεχνολόγων και ΠΕ18 Πτυχιούχων λοιπών Τμημάτων ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, θα γίνουν οι διορισμοί για τα σχολικά έτη 2005 - 2006 και 2006 - 2007 και αφορά 5.949 θέσεις εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα Τετάρτη, 12 Γενάρη, στις 8 π.μ., στη Σύγκλητο, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αντιεκπαιδευτική πρόταση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για ζητήματα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ