ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ραγδαία αύξηση της φτώχειας

Οι άστεγοι και εξαθλιωμένοι αυξάνουν στις ΗΠΑ
Οι άστεγοι και εξαθλιωμένοι αυξάνουν στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αλματώδης είναι η άνοδος των ποσοστών φτώχειας στις ΗΠΑ μετά την είσοδο της χώρας στις συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2007, με 2,5 εκατομμύρια φτωχών να προστίθενται σε ένα μόλις χρόνο στα 37,3 εκατομμύρια που ήταν το 2007 και αγγίζοντας ποσοστά πριν από τη δεκαετία του 1960. Συγκεκριμένα, το 13,2% του αμερικανικού πληθυσμού υπολογίζεται ότι ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας παρατηρούνται στους Αφροαμερικανούς, που εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα, με 24,7% να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ακολουθούν οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί με 23,2%, οι Ασιάτες (11,8%) και οι υπόλοιποι με 8,6%.

Αντίστοιχη αλματώδης αύξηση σημειώθηκε και στα ποσοστά των ανασφάλιστων που έφτασαν τα 45,7 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,4 εκατομμυρίου. Ολα αυτά την ίδια στιγμή που οι κεφαλαιοκράτες παρά την κρίση αυγαταίνουν τα κέρδη τους και την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια δολλάρια τη μέρα στα πολεμικά μέτωπα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν και πολλά παιδιά στη Βρετανία, σύμφωνα με τα σωματεία δασκάλων της χώρας, με τον τρόπο ζωής τους να παραπέμπει σε άλλες εποχές. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Δασκάλων και Επιμελητών (ATL), ορισμένα παιδιά προέρχονται από τόσο φτωχές κοινότητες ώστε είναι υπερβολικά δύσκολο για τα σχολεία να βοηθήσουν. Ενδεικτικό δε της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και των αποτελεσμάτων των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης» είναι ότι τα έξι στα 10 φτωχά παιδιά ζουν σε οικογένειες στις οποίες κάποιο μέλος εργάζεται και παρά το ότι οι γονείς προσπαθούν να εργαστούν σε δύο ή και τρεις δουλειές μερικής απασχόλησης, δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο.

ΡΩΣΙΑ – ΚΡΙΣΗ
Η κατανάλωση κρέατος πίσω από αυτήν της σοσιαλιστικής περιόδου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του εθνικού συνεταιρισμού κρέατος της Ρωσίας, Σεργκέι Γιούσιν, «η ύφη της διατροφής με την αρχή της κρίσης στη Ρωσία έχει αλλάξει αισθητά. Αντί για το πιο ακριβό χοιρινό και βοδινό κρέας οι Ρώσοι πιο πολύ άρχισαν να αγοράζουν το φτηνότερο κρέας των πουλερικών». Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ακόμη πως το 2009 η κατανάλωση κρέατος κατ' άτομο θα μειωθεί κατά 3 με 5 κιλά, ενώ οι παραγωγοί πιστεύουν πως η κατανάλωση θα κινηθεί στα 60 κιλά ανά άτομο το χρόνο.

Να σημειωθεί πως την περίοδο από το 2002 έως το 2008, όπου η ρωσική οικονομία παρουσίαζε σημαντική άνοδο (σε σχέση με την κατάσταση από το 1991 έως το 2001), παρατηρήθηκε μια άνοδος και στην κατανάλωση κρέατος στη Ρωσική Ομοσπονδία, που αυξήθηκε από 40 κιλά ανά άτομο ετησίως (που είχε πέσει μετά την αντεπανάσταση του 1989-1991 και αντιστοιχούσε στο επίπεδο της κατανάλωσης κρέατος που υπήρχε το 1960 τη ΕΣΣΔ) στα 65 κιλά ανά άτομο ετησίως.

Ακόμη όμως και τότε η κατανάλωση κρέατος κατ' άτομο ήταν μικρότερη από αυτήν που υπήρχε το 1989 στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία κι έφτανε τα 68,4 κιλά ανά άτομο ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή τροφίμων, στα μέσα της δεκαετίας του '80 η ΕΣΣΔ βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου με την καλύτερη διατροφή. Ακόμη και την περίοδο της φάσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όταν ο δείκτης της μέσης κατανάλωσης κρέατος αυξήθηκε (αν και δεν προσέγγισε ποτέ αυτόν της σοσιαλιστικής περιόδου), υπολείπονταν σημαντικά οι ποιοτικοί δείκτες του προς κατανάλωση κρέατος.


Ι. Π.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Διάλογος» και ... υποσχέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επείγουσα συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι, ζητούν οι πέντε χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία, όπως δήλωνε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα υποστήριξε ότι «το πακέτο προτάσεων του Ιράν δεν απαντά στα ερωτήματα που του τέθηκαν για το πυρηνικό του πρόγραμμα». Εντούτοις, συμπλήρωσε, στόχος είναι να επιταχυνθεί και να συνεχιστεί ο διάλογος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζε ότι οι ιρανικές προτάσεις «δεν έχουν τίποτε νεότερο», προσθέτοντας, όμως, ότι παραμένει προτεραιότητα ο διάλογος. Επιφυλακτική και η πρώτη αντίδραση του Παρισιού, που ζήτησε να συνεδριάσουν οι «6» πριν την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.

Βρετανία, Γερμανία και Κίνα δεν προέβησαν, αρχικώς, σε σχόλιο. Αντίθετα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν έδωσε το στίγμα της θέσης της Μόσχας, που, προς το παρόν, την φέρνει σε ελαφρά απόκλιση από τους υπολοίπους. Υποστήριξε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων «δεν θα είναι αποτελεσματική» και ότι το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης «είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο». Τόνισε ότι ο ίδιος «δεν έχει δει αποδείξεις στρατιωτικοποίησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αλλά κάλεσε την Τεχεράνη «να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις και να κάνει διάλογο».

Σύμφωνα με αντίγραφο του 5σέλιδου πακέτου προτάσεων που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (άγνωστο πώς) από την ερευνητική ομάδα ProPublica, η Τεχεράνη δηλώνει «έτοιμη για δημιουργικό διάλογο για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά ακόμη και την καταστροφή των υπαρχόντων», ενώ προσφέρει τη συνεργασία της στο Αφγανιστάν και στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ξεκαθαρίζεται, δε, ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί κάτι για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Προειδοποιητική παρέμβαση Χαμενεΐ

Τα ιρανικά δικαιώματα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια δεν είναι διαπραγματεύσιμα, διεμήνυσε, χθες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας. Σε κήρυγμά του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανήλθε και στις μετεκλογικές αναταραχές. Προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και σκληρότητα οι «εχθροί», τονίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δέχεται την αντιπολίτευση αλλά όχι τους πολέμιους των αρχών και της ασφάλειάς της». Πάντως, απέφυγε να μιλήσει για σύλληψη των επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Μουσαβί, Καρουμπί, Χαταμί), αίτημα που έχει διατυπωθεί από αρκετούς συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου.

ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Εντονο παρασκήνιο μιας «πειρατείας»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Περιπλέκεται περαιτέρω η υπόθεση «εξαφάνισης» του πλοίου «Arctic Sea» τον Αύγουστο, καθώς, όπως φαίνεται, εμπλέκονται ισραηλινές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φορτία αντιαεροπορικών συστοιχιών και μυστικά ταξίδια.Αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που τήρησε την ανωνυμία του, υποστήριξε στο BBC ότι η Μοσάντ σχετίζεται με την «εξαφάνιση» του πλοίου.

Σύμφωνα με αυτήν την μαρτυρία, το πλοίο μετέφερε ρωσικές αντιαεροπορικές πυραυλικές συστοιχίες S300 προς το Ιράν. Η Μόσχα έχει συμφωνήσει για την αγοραπωλησία εδώ και τουλάχιστον μία επταετία, αλλά επισήμως, τουλάχιστον, έχει «παγώσει» τη διαδικασία λόγω της έντασης που επικρατεί με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κατά τον Ισραηλινό πράκτορα, η Μοσάντ έμαθε για το φορτίο, ενημέρωσε τη Μόσχα ότι το γνωρίζει και, κατά τη γνώμη του, η ρωσική ηγεσία «επέλεξε» την ιστορία περί πειρατείας, προκειμένου να δοθεί χρόνος να καλυφθεί η υπόθεση.

Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος της μυστικής επίσκεψης - αστραπής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου τη Δευτέρα στη Μόσχα. Μια επίσκεψη, που, αν και αρχικώς διαψεύστηκε εκατέρωθεν, αργότερα αφέθηκε να αιωρείται ότι πιθανόν συνέβη.

Η Μόσχα διέψευσε εξαρχής τις πληροφορίες περί μεταφοράς οπλισμού. Εντούτοις, δεν έχει ακόμη δοθεί ικανοποιητική απάντηση στο γιατί το πλοίο, που φέρει σημαία Μάλτας και ανήκει σε φινλανδική εταιρεία, και το 15μελές ρώσικο πλήρωμα, κρατούνται από τις ρωσικές αρχές και δε δόθηκε άδεια ούτε σε εκπρόσωπο της εταιρείας να ανέβει σε αυτό. Επισήμως, το πλοίο, που μεταφέρει ξυλεία, έγινε στόχος πειρατείας και απελευθερώθηκε από τους οκτώ δράστες που συνελήφθησαν με την επέμβαση ρωσικών δυνάμεων στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής στις 16 Αυγούστου, ενώ αγνοούνταν επί μέρες μετά τον απόπλου του από τη Φινλανδία με προορισμό την Αργεντινή.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Τώρα στήνουν και «αντιπειρατικά ταμεία»

HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στη δημιουργία δύο νέων «διεθνών ταμείων» με σκοπό την «καταπολέμηση» της πειρατείας ανοιχτά των σομαλικών ακτών, στον κόλπο του Αντεν, αποφάσισε χτες μία άτυπη ομάδα χωρών και οργανισμών, μεταξύ αυτών, η Ιαπωνία, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας, η Νορβηγία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ που συνιστούν, μεταξύ άλλων, τη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής για τη Σομαλία».

Τα αντιπειρατικά «περιφερειακά κέντρα» θα στηθούν μεταξύ άλλων σε Τζιμπουτί, στην Κένυα, στην Αιθιοπία, ενώ ήδη η Ιαπωνία πρόσφερε 14.000.000 δολάρια για τη δημιουργία τους. Ωστόσο, τίποτε άλλο σχετικά με τον τρόπο και τους σκοπούς λειτουργίας τους δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως σε ανακοίνωσή του υπεραμύνθηκε της δημιουργίας των αντιπειρατικών «ταμείων», λέγοντας ότι «αν και δε θα λύσει όλα τα προβλήματα της πειρατείας, εντούτοις αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η αντιπολίτευση αντιδρά στη συμφωνία με την Αρμενία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλες οργανώσεις ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναζητώντας στήριξη για το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας με την Αρμενία. Ωστόσο, η ανακοίνωση του περασμένου μήνα ότι Τουρκία και Αρμενία συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύναψη διμερών σχέσεων και στο άνοιγμα των κοινών συνόρων τους, ύστερα από δεκαετίες, προκάλεσε ήδη τις αρνητικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς τα κόμματά της έχουν εκφραστεί εναντίον του σχεδίου.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα υποστηρίξει τη συμφωνία εφόσον η Αρμενία δεν αποσύρεται από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδίκασε τη συμφωνία ως «συνθηκολόγηση» της Αγκυρας απέναντι στην Αρμενία.

Την ίδια στιγμή και ενώ η Τουρκία βιώνει τα αποτελέσματα των καταστροφικών πλημμυρών και της ολιγωρίας του κράτους, περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία των λεηλασιών από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, καθώς φέρονται να εκμεταλλεύθηκαν το χάος για να εισβάλουν σε σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές και σε επιχειρήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ