ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Απαράδεκτος συνωστισμός στην Υπηρεσία Ασύλου με ευθύνη της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Για τρίτη μέρα καταγράφηκαν και χτες εικόνες μεγάλου συνωστισμού στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας στη λεωφόρο Κανελλοπούλου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της προσέλευσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών για να υποβάλουν αίτηση.

Για τον συνωστισμό, την ταλαιπωρία και τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων σοβαρές ευθύνες φέρει η κυβέρνηση, που ακόμα και τώρα δεν παίρνει μέτρα για την αποσυμφόρηση της υπηρεσίας. Την ευθύνη στους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται έξω από την Υπηρεσία Ασύλου επέρριψε με θράσος ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης. Η απαράδεκτη κατάσταση εξανάγκασε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισκεφθεί χτες την Υπηρεσία Ασύλου. Στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, λέγοντας πως «στη χώρα μας υπάρχουν 100.000 αιτούντες άσυλο, κάτι που δημιουργεί πίεση σε μία υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους», ωστόσο δεν ειπώθηκε τίποτα περί προσλήψεων.

Να στελεχωθεί πλήρως η Υπηρεσία Ασύλου

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εισήχθη χτες το απόγευμα και αναμενόταν να επικυρωθεί αργά το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα. Η ψήφισή του στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η ΕΕ δεν στέλνει εδώ την EASO ως ένδειξη ...αλληλεγγύης στην Ελλάδα για το Προσφυγικό και για να ενισχύσει την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά να υποκαταστήσει την Υπηρεσία Ασύλου, ώστε πιο αποτελεσματικά να εφαρμόζεται όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η πολιτική της ΕΕ που παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, εγκλωβίζει εδώ πρόσφυγες και μετανάστες και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

«Είναι η πολιτική - τόνισε - που δίνει κάποια κονδύλια εγκλωβισμού για αιτούντες διεθνή προστασία, αλλά τα κονδύλια σταματάνε όταν αυτοί οι άνθρωποι πάρουν το άσυλο και έρχονται, στη συνέχεια, οι ελληνικές κυβερνήσεις να τους πετάξουν στο δρόμο, όπως κάνει τώρα η ΝΔ που νομοθέτησε την έξωση των προσφύγων από τα διαμερίσματα και τις δομές ένα μήνα μετά την απόκτηση του ασύλου, σε συνέχεια ανάλογης πρόβλεψης του ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ένταξή τους στην κοινωνία, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, χωρίς να έχουν δουλειά με βάση τα προσόντα και την επαγγελματική τους εμπειρία, άστεγοι.

«Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής - συνέχισε - είναι οι τεράστιες ουρές αιτούντων άσυλο έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, που υπήρχαν βέβαια και προ κορονοϊού». Ανέφερε ακόμα ότι θέλει εξήγηση γιατί το προσωπικό της EASO έχει τα ίδια προνόμια με αυτά του διπλωματικού σώματος (ασυλίες όπως η ετεροδικία, απαλλαγή από φόρους, ΦΠΑ κ.ά.). Και απαίτησε την «πλήρη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, για να κάνουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπώς τη δουλειά τους και να εξυπηρετούνται και οι αιτούντες άσυλο σαν άνθρωποι».

Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Να σημειωθεί ότι χτες το πρωί, διμοιρία της Αστυνομίας εμπόδισε ξεριζωμένους στη δομή του Σκαραμαγκά (φιλοξενεί 2.300 άτομα) να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το χώρο. Επιπλέον, συνεχίστηκε και χτες η αναχώρηση από το λιμάνι της Μυτιλήνης προσφύγων με τρίπτυχα που διαθέτουν μπλε σφραγίδα, δηλαδή έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού στη μετακίνησή τους. Συνωστισμός σημειώθηκε και χτες, ενώ κάποιοι κοιμήθηκαν ακόμα και στα Τσαμάκια, αφού δεν χώρεσαν στο πλοίο της γραμμής. Την Τετάρτη μετ' εμποδίων αναχώρησαν με το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 173 άτομα, από τα οποία τα 26 μετακινήθηκαν με πρόγραμμα ευαλωτότητας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης διαδραματίστηκαν επεισόδια, με εκατοντάδες άτομα να πολιορκούν τις εισόδους του λιμανιού και να μην επιτρέπουν και σε όσους έχουν δικαίωμα αναχώρησης να φτάσουν στα εκδοτήρια. Μπροστά στο τελωνείο λιμενικοί με γκλόμπς κυνηγούσαν μετανάστες που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μπουν στο λιμάνι, πιστεύοντας πως μπορούν μετά να επιβιβαστούν και στο πλοίο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΑΟΥΣΑΣ
Ανάρτησε πανό στην κορυφή του Βερμίου

Στην κορυφή Αγιο Πνεύμα του Βερμίου, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, ανάρτησε πανό η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νάουσας, στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και απαιτώντας αυτή να αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, πειθαρχώντας στις κατευθύνσεις της ΕΕ, έκαναν και κάνουν τα πάντα ώστε ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας να περάσει σε μονοπωλιακούς ομίλους. Λύση υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές».

Θυμίζει επίσης ότι είναι η μόνη δύναμη που διαχρονικά και σταθερά, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας, τάχθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, είτε αυτή προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές είτε όχι. Προειδοποιεί το λαό πως «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων σημαίνει: α) Πανάκριβο ρεύμα, άρα ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, και β) ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες καταστροφές για το περιβάλλον, όπως θα συμβεί και στην περίπτωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο». Και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Πολλαπλώς επιζήμια για το περιβάλλον και τους κατοίκους

Σοβαρές ενστάσεις για το έργο της επέκτασης της μαρίνας της Βουλιαγμένης, που σχεδιάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδας του «Αστέρα», στους οποίους έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια η μαρίνα, διατυπώνει με γνωμοδότησή του το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. Θυμίζουμε ότι η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, που είναι ενταγμένο στους συνολικούς σχεδιασμούς για το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού, με αιχμή την επένδυση στο Ελληνικό, αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιούνη. Αντίστοιχη συζήτηση για διατύπωση γνώμης έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, στο οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, στη γνωμοδότησή του που δόθηκε κατόπιν αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Οπως ομολογείται απροκάλυπτα στη ΜΠΕ, την υλοποίηση του εξεταζόμενου έργου υπαγορεύει η επιθετική τουριστική αγορά και ειδικότερα η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού θαλαμηγών (mega yachts). Η σύλληψη και η υλοποίηση του έργου υπαγορεύτηκαν με αποκλειστικώς οικονομικά κριτήρια και κατά τα κελεύσματα της άγριας τουριστικής αγοράς. Το έργο είναι πολλαπλώς επιζήμιο, καθώς θα διαταράξει το τοπίο και τη συνήθη ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας διαβρωτικά φαινόμενα στις ακτές κολύμβησης του όρμου Ζωστήρος».

Κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, με βάση τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η επέκταση του έργου, σύμφωνα και με την επεξεργασία του Επιμελητηρίου: «Ο υφιστάμενος προσήνεμος μόλος θα καθαιρεθεί και θα ανακατασκευαστεί εξολοκλήρου. Το πλάτος του θα είναι μεγαλύτερο κατά 20 μέτρα τουλάχιστον, ενώ το μήκος του θα είναι μεγαλύτερο κατά 178 μέτρα περίπου. Στο ακρομόλιό του θα κατασκευαστεί πεδίο προσγείωσης - απογείωσης ελικοπτέρων. Ο υπήνεμος μόλος θα επεκταθεί κατά 134 μέτρα. Σε ό,τι αφορά τη χερσαία ζώνη, προβλέπεται η αποψίλωση τεσσάρων στρεμμάτων υψηλόκορμης βλάστησης πεύκης και επιτρέπεται δόμηση 4.800 τετραγωνικών μέτρων. Πέραν δε των κτιριακών υποδομών που έχουν άμεση σχέση με τον προορισμό της εγκατάστασης, θα ανεγερθούν κτίρια εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, γραφείων, αναψυκτηρίων και εστιατορίων, ύψους μέχρι 8,5 μέτρων. Περαιτέρω προβλέπονται η δημιουργία 410 υπέργειων και υπόσκαφων θέσεων στάθμευσης και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, επιφάνειας 8.000 τετραγωνικών μέτρων».

Προχτές το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στη Βουλιαγμένη, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και με αίτημα «Οχι στην επέκταση της μαρίνας».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη - συζήτηση στη Μαλακάσα για το Προσφυγικό

Η ΚΟ Ωρωπού Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής σε σύσκεψη - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο της Κοινότητας Μαλακάσας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του Κόμματος.

Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Λιβάδι στη Νάξο. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε χτες το πρωί στα όρια Μενιδίου - Ανω Λιοσίων. Εκαψε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σαράντα Μάρτυρες. Στο σημείο επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χτες το πρωί σε υπαίθριο χώρο κοντά στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, κοντά στην περίφραξη με την παραλία. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ενώ δεν απειλήθηκαν εγκαταστάσεις του συγκροτήματος ΠΙΚΠΑ. Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Να σημειώσουμε ότι είναι μία ακόμα πυρκαγιά στην ίδια περιοχή.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα και στο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, σε χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Επιπλέον, φωτιές ξέσπασαν χτες το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση στον Αγ. Παύλο της Λέσβου και σε δασική έκταση στη Θίσβη Βοιωτίας. Στην πρώτη περίπτωση στον τόπο της φωτιάς επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροπλάνα PZL. Στη δεύτερη περίπτωση επενέβησαν 39 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και το πλημμέλημα της απείθειας άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στην 35χρονη που φέρεται να έριξε βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα το πρωί της 20ής Μάη. Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στον ανακριτή όπου αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να απολογηθεί.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org