ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν δημόσιο Νοσοκομείο και στελέχωση των Κέντρων Υγείας

Από τη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου
Από τη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας.

Στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή στις υπάρχουσες δομές Υγείας, αλλά και στη μη ύπαρξη δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάης Μέντης. Τόνισε ότι είναι παραπάνω από αναγκαία η ύπαρξη δημόσιου Νοσοκομείου, όπως και η γενναία στελέχωση των Κέντρων Υγείας, σε μια περιοχή που χωριά μετατράπηκαν σε εργατουπόλεις, που υπάρχουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες, δύο λιμάνια, δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και πάρκα, σε μια περιοχή που ζουν και δουλεύουν χιλιάδες εργάτες γης, που παραθερίζουν πάρα πολλές λαϊκές οικογένειες του Λεκανοπεδίου.

Κάλεσε «κάθε σωματείο, κάθε μαζικό φορέα της Ανατολικής Αττικής να συζητήσει στα Διοικητικά Συμβούλια, σε συνελεύσεις, τη συμμετοχή του σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, να αποφασίσει τη συμμετοχή του με εκπρόσωπο που θα ορίσει ο ίδιος στη συντονιστική επιτροπή, την οποία επιδιώκουμε να φτιάξουμε, να συζητήσει και να κουβεντιάσει το πλαίσιο, να το εμπλουτίσει με αιτήματα που αφορούν το χώρο του. Τονίζουμε ξανά ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια σοβαρή υποδομή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Ανατολικής Αττικής, όχι μόνο για το ζήτημα της Υγείας, αλλά και για τη λαίλαπα που θα ζήσουμε μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση».

Στη σύσκεψη μίλησαν ακόμα η Νατάσα Καμπέλη, εκ μέρους του ΔΣ της ΟΓΕ, ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου, ο Παναγιώτης Κατάρας, από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ο Στέργιος Σούκος, από το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Δήμητρα Χασιώτου, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, ο Μάνος Μυλωνάς, από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αεροδρομίου Αθηνών, ο Αντώνης Παμφίλης, από την Ενωση Γονέων Παλλήνης, καθώς και εκπρόσωποι από τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ της περιοχής. Παρέμβαση έκανε ο Νίκος Χονδρόπουλος, γιατρός στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τα εξής σωματεία και φορείς: Σωματεία Οικοδόμων Λαυρεωτικής, Εργαζομένων «Select Service», Εργαζομένων ομίλου «Intracom», Εργαζομένων «Boehringer», Εργαζομένων DHL, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αεροδρομίου, από τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής και Αρτέμιδας, τις Ομάδες Γυναικών Κορωπίου, Παιανίας, Παλλήνης - Γέρακα, Σπάτων - Αρτέμιδας, Ν. Μάκρης - Μαραθώνα, τις Ενώσεις Γονέων Αρτέμιδας, Παλλήνης και Μαραθώνα, τον Σύλλογο Γονέων 3ου Δημοτικού Παλλήνης, το Αθλητικό Σωματείο Ολυμπιακός Λαυρίου και τον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου.

Αλλες δράσεις συνδικάτων και φορέων για την Υγεία
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων, επιστημόνων, γυναικών, νεολαίας, πολιτιστικούς, αθλητικά σωματεία και ομάδες σε διαδοχικές συσκέψεις που θα γίνουν σήμερα στο Καρλόβασι, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου, και αύριο στο Βαθύ, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και μαζικοί φορείς του δήμου της Αθήνας προχωρούν σήμερα το πρωί σε εξορμήσεις κι άλλες δράσεις σε δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Στο Αιγάλεω, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και φορείς της περιοχής προχωρούν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω (πρώην ΙΚΑ), στις 10 π.μ. Τη Δευτέρα 15/6 οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο «Λοιμωδών», στις 10 π.μ.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία ενόψει και της τουριστικής περιόδου

Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, εν μέσω πανδημίας και εν αναμονή της έναρξης της τουριστικής περιόδου, κάνει η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ, απαιτώντας άμεση κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Πολυγύρου, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Πολυγύρου δεν διαθέτει εργαστήριο για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, διαθέτει μόλις 10 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid-19, ενώ λειτουργούν μόνο 4 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ. Από τις κινητές μονάδες Υγείας που έχουν εξαγγελθεί, μόλις μία έχει στελεχωθεί, ενώ το ΕΚΑΒ διαθέτει μόλις 3 ασθενοφόρα ανά 8ωρη βάρδια για την κάλυψη των αναγκών ενός μεγάλου νομού, με τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και δύσκολο οδικό δίκτυο. Τα κενά στα Κέντρα Υγείας του νομού και στο Νοσοκομείο Πολύγυρου είναι μεγάλα, με συνέπεια οι ασθενείς να πρέπει να μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη.

Οπως επισημαίνει η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, η επιστολή φορέων της Χαλκιδικής προς τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της Υγείας στο νομό, όπως και το αίτημα του δήμου Σιθωνίας προς τους Συλλόγους Ενοικιαζόμενων Δωματίων της περιοχής για την παροχή δωματίων για τη διαμονή και σίτιση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, «από τη μία επιβεβαιώνουν την άσχημη κατάσταση στην περιοχή και από την άλλη δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα: Μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στην τοπική κοινότητα».

Και προσθέτει: «Ο νομός έχει μόνιμο πληθυσμό 110.000 άτομα, ενώ την καλοκαιρινή σεζόν τον επισκέπτονται έως και 1.300.000 τουρίστες. Είναι ένας νομός με πολύ μεγάλη έκταση και δύσκολη διασύνδεση μεταξύ των περιοχών του. Και σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, δεδομένων των ήδη υπαρχουσών ελλείψεων στις δομές Υγείας, δεν έχουν καθοριστεί καθόλου συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για πιθανούς ασθενείς με τον ιό. Επίσης δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες μέθοδοι πρόληψης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως πιστοποιημένες μέθοδοι απολύμανσης κ.λπ.».

Μαζί με τη λήψη τέτοιων μέτρων, τονίζει, «είναι ανάγκη η πλήρης στήριξη των εργαζομένων, αυτών που πλήττονται στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης».

«Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες βρίσκονται σε ανασφάλεια και απόγνωση, καλούνται να πληρώσουν για την κρίση, τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του Τουρισμού - Επισιτισμού πλημμύρισαν στα κέρδη, με τη βοήθεια όλων των κυβερνήσεων. Σήμερα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μόνιμες λύσεις στα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του νομού Χαλκιδικής», υπογραμμίζει η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Παράλληλα με τα αιτήματα στήριξης όλων των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, απαιτεί: Ενίσχυση του Νοσοκομείου Πολυγύρου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό εξοπλισμό, δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας σε μεγάλα χωριά όλων των δήμων. Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό. Επάρκεια διαγνωστικών τεστ και πιστοποιημένων εργαστηρίων στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού και δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους με επιστημονικά κριτήρια για το λαό. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και οχήματα, όπως επίσης την ίδρυση νέων βάσεων, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές του νομού. Μόνιμο επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου στον νομό Χαλκιδικής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προετοιμάζουν την πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη

Την προετοιμασία για την επιτυχία της πανυγειονομικής πανελλαδικής απεργίας στις 16 Ιούνη συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Αμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009.

Μπροστά στην απεργία, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε χτες στάση εργασίας και Συνέλευση. Ο πρόεδρος του σωματείου, Δ. Βρύσαλης, έκανε εκτενή αναφορά στις αγωνιστικές δράσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, με τις οποίες έσπασε το κλίμα φόβου, μοιρολατρίας, αλλά και τρομοκρατίας που επιχείρησαν να επιβάλουν κυβέρνηση και διοίκηση σε όσους αγωνίζονται. Εγινε κάλεσμα στους εργαζόμενους οι μέρες που απομένουν να είναι μέρες πλατιάς ενημέρωσης και προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο, ενάντια στις απολύσεις επικουρικών συναδέλφων τους. Στο νοσοκομείο απολύθηκε ήδη ένας από τους 26 επικουρικούς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να απολυθούν και οι υπόλοιποι. Κατήγγειλαν ότι αντί για πρόσληψη, με επείγουσες διαδικασίες, όσων επιπλέον εργαζομένων χρειάζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, απαιτούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) καθώς και ύπαρξη νέου σύγχρονου οργανισμού του νοσοκομείου, που να επαναφέρει όλες τις κομμένες οργανικές θέσεις.

Αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Aλλα 20 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 3.088. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 237.276 κλινικά δείγματα, 14 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Και χτες δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να παραμένει στους 183.

Λήψη έκτακτων μέτρων στην Ξάνθη

Στο μεταξύ, μετά την επιβεβαίωση 15 νέων θετικών κρουσμάτων στην Ξάνθη αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων, σε πρώτη φάση έως τις 19/6, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, για την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης αποφασίστηκαν τα εξής: Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα. Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου.

Ειδικά στην κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης θα ισχύουν τα εξής μέτρα: Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων - συναθροίσεων, πλην εντός οικογένειας. Απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ. Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες, όπως και κατά την τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων. Αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Ελάχιστη απαραίτητη δραστηριότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org