ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΕΛΣΤΑΤ
Εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις και το Μάη...

...και η κυβέρνηση πανηγυρίζει προκλητικά ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι «στη σωστή κατεύθυνση»!

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αλλά και σε άλλους κλάδους, παρέμειναν χωρίς δουλειά αποτυπώνει η δραστική μείωση των προσλήψεων που καταγράφει και το μήνα Μάη το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Συγκεκριμένα, καταγράφονται 224.267 λιγότερες προσλήψεις το Μάη σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ θυμίζουμε ότι και τον Απρίλη είχαν καταγραφεί 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον ίδιο της προηγούμενης χρονιάς.

Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ από την έρευνα εργατικού δυναμικού για το μήνα Μάρτη δείχνουν μείωση της απασχόλησης κατά 12.923 θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, ενώ εμφανίζουν μια αύξηση του λεγόμενου «οικονομικά μη ενεργού» πληθυσμού κατά 173.254 άτομα (!), κάνοντας λόγο για μεγάλη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς...

Και ενώ ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τα τεράστια χτυπήματα στην απασχόληση και στους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας κατά την πάγια τακτική του έσπευσε να επαναλάβει τα γνωστά κλισέ περί «επιτυχημένης πολιτικής» της κυβέρνησης και... επίτευξης του στόχου για διατήρηση των θέσεων εργασίας!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ροής μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν πως ενώ πέρσι το Μάη έγιναν 323.524 προσλήψεις, φέτος περιορίστηκαν μόλις στις 99.257 (μείωση 224.267).

Αντίστοιχα το διάστημα Γενάρη - Μάη 2020 έγιναν μόνο 612.048 νέες προσλήψεις όταν την ίδια περίοδο το 2019 αυτές ανήλθαν σε 1.130.113.

Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δύο ετών όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο συμβάσεις εργασίας (-518.065)!

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων - για το οποίο η κυβέρνηση κομπορρημονεί - η πραγματικότητα είναι ότι ενώ πέρσι τον μήνα Μάη ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας, φέτος αυτό περιορίστηκε μόλις στις 32.975 θέσεις.

Αντίστοιχα, το φετινό πεντάμηνο Γενάρη - Μάη το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων είναι θετικό μόλις κατά 5.826 θέσεις εργασίας, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν θετικό κατά 265.059 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί σε βάθος 20ετίας και ενώ ακόμα και στα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης το μήνα Μάη το ισοζύγιο ήταν πάντα θετικό.

Να σημειωθεί επίσης πως το Μάη καταγράφονται 66.272 νέες απολύσεις, μέσα σε ένα μήνα που υποτίθεται ότι παρέμεναν σε ισχύ σε μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων οι περιβόητες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας»...

«Πέρασαν» 173.000 ανέργους στον «οικονομικά μη ενεργό» πληθυσμό...

Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάρτη. Αν και το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας στατιστικά μειώθηκε στο 14,4% από το 18,1% του 2019, εντούτοις η εικόνα αυτή είναι πέρα για πέρα πλασματική, αφού αυτό δεν αποτυπώνει αύξηση της απασχόλησης, αλλά το «πέρασμα» ενός μεγάλου αριθμού ανέργων στους «οικονομικά μη ενεργούς». Μάλιστα, το μήνα Μάρτη, παρά τη στατιστική μείωση της ανεργίας, είχαμε ταυτόχρονα και μείωση της απασχόλησης.

Ετσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 12.923 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή συνέχισαν να καταγράφονται ως απασχολούμενοι.

Τον ίδιο μήνα οι άνεργοι εμφανίζεται να μειώθηκαν κατά 203.288 άτομα σε σχέση με το Μάη του 2019. Αυτό όμως δεν έγινε επειδή βρήκαν εργασία, αλλά γιατί, όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, «η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς». Ετσι, οι λεγόμενοι «οικονομικά μη ενεργοί», δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται και κατά τα ευρωενωσιακά κριτήρια «δεν αναζητούν εργασία», αυξήθηκαν κατά 173.254 σε σχέση με το Μάρτη του 2019...

Προκαλούν και στρώνουν δρόμο για συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης

Και όμως, μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται και την ακόμα πιο δύσκολη που προδιαγράφεται για τη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωσε χτες πως... «η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζεται» (!) και πως «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, συνολικά σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς εργασίας, ήταν αποτελεσματικές και προς την σωστή κατεύθυνση...»!

Προκλητικές δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη εργαζομένων και ανέργων που βιώνουν και πάλι τα βάρη της νέας κρίσης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, πλαστογραφώντας την πραγματικότητα, να δημιουργήσει έδαφος για συνέχιση της ίδιας αντεργατικής πολιτικής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψήφισε το νέο «δωράκι» για τις εργοδοτικές εισφορές

Υπερψηφίστηκε χτες από την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία δίνεται ένα ακόμα «δωράκι» στο κεφάλαιο για τις εργοδοτικές εισφορές. Η κυβερνητική τροπολογία, «βελτιώνοντας» το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», εκτός από τη μείωση των ωρών εργασίας έως και 50% με μονομερή απόφαση του εργοδότη και την ταυτόχρονη μείωση του μισθού των εργαζομένων κατά 20% που ήδη προβλεπόταν, τώρα προσθέτει ότι το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο που ο εργοδότης έχει υποχρεώσει τον εργαζόμενο να μην εργάζεται!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης με την κατάθεση της τροπολογίας ζήτησε την απόσυρσή της, ενώ στην ψηφοφορία την καταψήφισε.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προέβλεπε την κύρωση σύμβασης της «δωρεάς» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» για την προμήθεια αεροσκαφών και ελικοπτέρων για το ΕΚΑΒ. Ο Γ. Λαμπρούλης ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι οι δωρεές από τους εφοπλιστικούς ομίλους είναι μία σταγόνα στον ωκεανό κερδών που βγάζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ έχουν στόχο κυρίως την ενσωμάτωση των εργαζομένων.

Κινητοποιήσεις και συνελεύσεις

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14/6, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε συνελεύσεις την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται και για τις νότιες συνοικίες την Κυριακή 21/6, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του δήμου Αλίμου (Κουμουνδούρου 92 - 96, πλησίον σταθμό μετρό «Αλίμου»).

-- Οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι) προχωρούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 17/6, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., καλεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.
Τραυματισμός εργαζόμενου στο δήμο Ζωγράφου

Ενας εργαζόμενος τραυματίστηκε την περασμένη Τρίτη σε εργατικό «ατύχημα» στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζωγράφου. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε κατά τη διαδικασία πλυσίματος της χοάνης στην οποία πέφτουν τα απορρίμματα, όταν γλίστρησε και έπεσε, ενώ δεν υπήρχαν τα κατάλληλα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Στο χώρο βρέθηκε προχτές Τετάρτη ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ανδρέας Καραβίδας, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους. «Αναδείχθηκαν οι σοβαρές διαχρονικές ευθύνες στον τομέα καθαριότητας που λειτουργεί υποστελεχωμένος, στηριζόμενος τις πιο πολλές φορές στις δυνάμεις και στα κουράγια των εργαζομένων που υπερβάλλουν εαυτό για να λειτουργεί η υπηρεσία», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σχολιάζει ακόμα πως η παρουσία στον χώρο μελών της Τεχνικής Υπηρεσίας «με εντολή για την τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών μπροστά από τη χοάνη της μεταφόρτωσης, μετά το ατύχημα, αποδεικνύει τις ευθύνες της τωρινής δημοτικής αρχής όσο και των υπολοίπων που διοίκησαν το δήμο, γιατί ο σταθμός λειτουργούσε με ελλιπή μέτρα από την έναρξη λειτουργίας του σχεδόν μια 20ετία πριν».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να στελεχωθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας με το απαραίτητο μόνιμο με πλήρη δικαιώματα προσωπικό.

Θάνατος διανομέα στη Βουλιαγμένη

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες το απόγευμα ένας νεαρός μοτοσικλετιστής, καθώς ένα ΙΧ τον παρέσυρε, επί της οδού Ιάσωνος στη Βουλιαγμένη, και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκατέλειψε το σημείο. Ο άτυχος νεαρός ήταν εργαζόμενος ως διανομέας (delivery) σε επιχείρηση εστίασης στη Βουλιαγμένη. Δεν έχει διευκρινιστεί αν κατά την ώρα του δυστυχήματος εργαζόταν.

«Αγώνας»... φωτογραφίας και παραπλάνησης των εργαζομένων

Θορυβήθηκαν οι εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη χτεσινή απεργία και τις άλλες κινητοποιήσεις των σχολικών τροχονόμων στο δήμο Ιωαννιτών μαζί με το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με αίτημα την καταβολή της αποζημίωσής τους για την περίοδο της καραντίνας... Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια του εργατοπατερισμού να δείξει ότι κάτι κάνει, αλλά και να παραπλανήσει τις εργαζόμενες, ο γνωστός εργοδότης - συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ Δ. Καραγεωργόπουλος πραγματοποίησε προχτές συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων διαψεύδει τη συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία και σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων δεν θα συμμετείχε ποτέ στον αγώνα της φωτογραφίας με εργοδότες - "συνδικαλιστές" που φέρουν τη μάσκα του "εργαζόμενου όταν δεν ασκούν τα καθήκοντά τους ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι επιχειρήσεων, με μοναδικό στόχο το μάζεμα κουκιών στη ΓΣΕΕ». Η ανακοίνωση καταλήγει: «Τους ενοχλεί ο αποφασιστικός αγώνας των σχολικών τροχονόμων, η απόφαση για την απεργία τους στις 11 Ιούνη και η συμμετοχή τους στο απογευματινό συλλαλητήριο του ΕΚΙ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org